Περί δημοσιογραφικών θεωρείων…

07/11/2011 - 14:46 Τελευταία τροποποίηση στις 07/11/2011 - 16:30

Με αφορμή συμπεριφορές, αστοχίες και παρανοήσεις της ΠΑΕ και του παρατηρητή αγώνα στο ΑΕΛΚ-Καλλιθέα κάποιες επισημάνσεις…

Του ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ

Η επίσημη «πρώτη» της ΑΕΛΚ στον Ταρλά, κρίνεται συνολικά ως απόλυτα επιτυχημένη σε επίπεδο οργάνωσης, στην προσπάθεια της ΠΑΕ να προωθήσει με τον ιδανικότερο τρόπο το νέο της και σαφώς ελκυστικό της προϊόν.

Ωστόσο οφείλουμε να σχολιάσουμε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα δύο μόλις δημοσιογραφικά θεωρεία του γηπέδου της Μυτιλήνης, αλλά και την ελαστική στα ουσιαστικά και υπερβολικά αυστηρή στα ανούσια επιβολή των νομίμων από πλευράς παρατηρητή του αγώνα.

Για όσους δεν γνωρίζουν, στα γήπεδα της Football League, δικαίωμα εισόδου στα δημοσιογραφικά θεωρεία, δίδονται μόνο στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που διαθέτουν ταυτότητα που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η ΠΑΕ ΑΕΛΚ με ανακοίνωσή της παραμονές του αγώνα, για να αποφύγει τις παρεξηγήσεις, πολύ ορθά ενημέρωσε για το αυτονόητο δεδομένου και του γεγονότος πως τα δύο μόλις «μπουθ» του Ταρλά, αναμφίβολα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ικανοποιητικά τις αυξημένες ανάγκες πλέον των ανθρώπων του Τύπου.

Με την έναρξη του αγώνα ωστόσο, στα θεωρεία, εισήλθαν για πολλοστή φορά άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τον Τύπο, δυσχεραίνοντας το έργο των αθλητικών συντακτών των τοπικών μας Μέσων και δημιουργώντας μία αλγεινή εντύπωση στους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο και φυσικά στις εφημερίδες. Η άφιξη του παρατηρητή αγώνα (του συμπαθέστατου κατά τα άλλα κ. Σάλτα) με τη συνοδεία της αστυνομίας (!) όμως στα θεωρεία, όχι μόνο δεν αποκατέστησε την τάξη, αλλά δημιούργησε επιπλέον προβλήματα. Κι αυτό γιατί ο κ. Σάλτας αντί να οδηγήσει προς την έξοδο όλους όσοι βρίσκονταν στα θεωρεία χωρίς ταυτότητα, προτίμησε να αναζητήσει το ποιος μεταδίδει παράνομα (;) τον αγώνα, έπειτα από σχετική καταγγελία –σύμφωνα με τον ίδιο- της ΠΑΕ ΑΕΛΚ.

Μετά από δύο τρεις επισκέψεις του παρατηρητή, οι συνάδελφοι διαπίστωσαν πως ο κ. Σάλτας (σ.σ και η ΠΑΕ) είχε πρόβλημα με την αναμετάδοση του αγώνα «λεπτό προς λεπτό» από το ίντερνετ, που φυσικά και είναι και νόμιμη και δεν απαιτείται καμία απολύτως σχετική άδεια σύμφωνα και με το νομικό τμήμα της ΕΠΑΕ, από τη στιγμή που ο ΚΑΠ δεν προβλέπει το παραμικρό για τον ηλεκτρονικό Τύπο. Ασχέτως αν ο ηλεκτρονικός Τύπος τείνει να αντικαταστήσει τον έντυπο και σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει, χάρην της αμεσότητας που προσφέρει στην ενημέρωση. Όμως ο κ. Σάλτας για την ουσία της παρανομίας, που δεν ήταν άλλη από την παρουσία τόσων άσχετων με τον Τύπο ανθρώπων, δε στάθηκε καθόλου.

Δεδομένου πως τα δύο μόλις θεωρεία που υπάρχουν στο δημοτικό στάδιο της Μυτιλήνης δεν επαρκούν σαφέστατα και επειδή σύντομα που οι αγώνες θα καλύπτονται και τηλεοπτικά θα δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, είναι επιβεβλημένο από πλευράς ΠΑΕ σε συνεννόηση με το Δήμο Λέσβου, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι του Τύπου. Βέβαια η ευθύνη δεν επιρρίπτεται μόνο στο Δήμο και στην ΠΑΕ, αλλά και στη Football League που παρά το ότι προβλέπει 13 «μπουθ» για τους ανθρώπους του Τύπου για κάθε γήπεδο ομάδας της κατηγορίας της, εντούτοις δίνει άδειες λειτουργίας σε στάδια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Ακόμα όμως κι αν δεν είναι δυνατό (κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα) να γίνουν εργασίες για τη δημιουργία ενός ακόμη (λέμε τώρα) θεωρείου, η ουσιαστική περιφρούρηση του ποιος μπαίνει στα «μπουθ» από πλευράς ΠΑΕ και παρατηρητή αγώνα, μπορεί σίγουρα να διευκολύνει τη δουλειά όλων των συναδέλφων. Και δε θέλουμε καν να σκεφτόμαστε τί θα συμβεί, αν η ΑΕΛΚ προκριθεί στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου θα αντιμετωπίσει ομάδα από τη Super League, πόσο μάλλον αν αυτή είναι μια από τις μεγάλες, κάτι που θα ενδεχομένως η ΠΑΕ, η ΕΠΑΕ και ο εκάστοτε Παρατηρητής Αγώνα να κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα...

Για το τέλος δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο και το γεγονός πως ο κ. Σάλτας, αφενός αγνοούσε σε κάποιες περιπτώσεις το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο σε ότι αφορά τη μετάδοση από ραδιοφώνου, ή ίντερνετ ή και τηλεόρασης και ενεργούσε κατόπιν υποδείξεως της ΠΑΕ! Ο παρατηρητής θα υπενθυμίσουμε, είναι ο "άρχων" εκτός αγωνιστικού χώρου σε μια αναμέτρηση και υπεύθυνος να επιβάλλει τα νόμιμα, να προστατεύσει και να διευκολύνει στους τομείς ευθύνης του. Στο γήπεδο είναι υποχρεωμένος ακόμη και να συμμορφώσει τη γηπεδούχο ομάδα και την κάθε ΠΑΕ, όχι να ενεργεί για λογαριασμό της.

Καλώς ή κακώς τα δημοσιογραφικά θεωρεία ενός γηπέδου, για τους αθλητικούς συντάκτες είναι ο χώρος εργασίας τους. Δεν είναι ούτε θέση VIP για την προστασία από το κρύο, ούτε χώρος συνάθροισης επιφανών παραγόντων ή προσωπικοτήτων.

Αυτά τα καταθέτουμε με καλή διάθεση και καλόπιστα και ελπίζουμε στην κατανόηση του κ. Σάλτα και της ΠΑΕ ΑΕΛΚ για τα γραφόμενά μας. Ωστόσο αυτή τη στιγμή υπερασπιζόμαστε το χώρο, τον τρόπο και το δικαίωμα να έχουμε κατάλληλες συνθήκες την ώρα της εργασίας μας.

ΥΓ: Είναι κατανοητό σε έναν βαθμό πως η ΑΕΛΚ πλέον ξεφεύγει από τα λεσβιακά δεδομένα αγωνιζόμενη στη Β΄ Εθνική, αλλά αυτό δε μπορεί να δικαιολογεί τέτοια αδιάφορη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που εργάζονται στα τοπικά Μέσα, είτε τα συμπαθούν είτε όχι… Γιατί με θλίψη βλέποντας το μέλλον, εικάζουμε πως όταν θα έρθουν συνάδελφοι από την Αθήνα, η καλλονιάτικη ΠΑΕ, οι παρατηρητές αγώνα και οι εν γένει παράγοντες, θα κάνουν… «τεμενάδες». Και κάποιοι ως δια μαγείας θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τότε τις πόρτες των δημοσιογραφικών θεωρείων ερμητικά κλειστές, ενδεχομένως και για τους τοπικούς συντάκτες, στο βωμό της εξυπηρέτησης των συναδέλφων στα πανελλαδικά Μέσα ενημέρωσης. Κι εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey