O ρόλος των μάνατζερ, ο Βούρος κι ο Μιραλάς!

27/04/2012 - 08:51 Τελευταία τροποποίηση στις 20/10/2012 - 13:19

Χιλιάδες νεαρά και ταλαντούχα παιδιά σε όλο τον κόσμο κυνηγούν το όνειρο της διάκρισής μέσω του ποδοσφαίρου, ώστε να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, να καταξιωθούν και να βγάλουν τα προς το ζην μεσα από την ενασχόλησή τους με το αγαπημένο τους άθλημα.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως, ο ρόλος των μάνατζερ κατέχει σημαντικό μερίδιο σε μια επιτυχημένη καριέρα και ο Μυτιληνιός Αχιλλέας Χατζηνικολάου, επίσημος ατζέντης της FIFA, αναγνωρισμένος από την Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εξηγεί στο sportlesvos.gr τι πρέπει να προσέχουν παίκτες, γονείς, αλλά και ομάδες, ώστε να μην πέφτουν στην παγίδα ασυνείδητων του χώρου, με επιφανειακή γνώση.

Ο καταξιωμένος μάνατζερ μιλά επίσης για την εξέλιξη στο ενδιαφέρον της Χόφενχαιμ προς τον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή του Αιολικού Πραξιτέλη Βούρο, ενώ αποκαλύπτει σε Πανελλήνια αποκλειστικότητα πως η Μπάγερν Μονάχου στέλνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ το Νο1 του τμήματος σκάουτινγκ των Βαυαρών για τα μάτια του Κέβιν Μιραλάς.

Κατά την ελληνική αντίληψη και λογική, ακόμα και στο ποδόσφαιρο, πιστεύεται ότι για να καταφέρει κανείς κάτι καλό, χρειάζεται σπρώξιμο και έναν άνθρωπο με τις κατάλληλες άκρες στο χώρο. Ισχύει;

"Σίγουρα, ισχύει κατά κάποιο τρόπο. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, ακόμα και ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής χρειάζεται να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο που θα τον μανατζάρει. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα, έχει παρεξηγηθεί η έννοια του όρου. Ο καθένας δηλώνει μάνατζερ. Όμως για να λέγεσαι μάνατζερ, χρειάζεσαι και τη σχετική πιστοποίηση". 

Πώς είναι ένας σωστός μάνατζερ;

"Κατ' αρχήν απαιτείται να κατέχει την παγκόσμια άδεια της FIFA. Αυτή τη στιγμή οι αναγνωρισμένοι ατζέντηδες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ανέρχονται σε αριθμό μόλις 6.200.

Η διαδικασία των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα κοπιαστική και επίπονη. Εξεταζόμαστε σε μια ύλη περίπου 2.500 σελίδων και μπορώ να σας πω ότι στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας, εκεί από όπου έχω πάρει τη δική μου αναγνώριση, το ποσοστό επιτυχίας όσων προσπαθούν να αποκτήσουν τη σχετική άδεια είναι μόλις 6%-7% κάθε χρόνο.

Έπειτα ο κάθε μάνατζερ, οφείλει να είναι ταυτόχρονα και παιδαγωγός σε ότι αφορά τις μικρότερες ηλικίες, ενώ για τους μεγαλύτερους ηλικιακά να παρέχει ένα σωστό συνολικό μάρκετινγκ γύρω από τον παίκτη που εκπροσωπεί".

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι γονείς παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, άκουγαν για τεράστια ποσά που διακινούνται στις μεταγραφές και άρχισαν να ονειρεύονται την πιθανότητα το παιδί τους να "σωθεί" από το ποδόσφαιρο. Eίναι αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πρώτη επαφή ενός μάνατζερ με κάποιον παίκτη και την οικογένειά του;

"Κατά την προσωπική μου άποψη, οι γονείς δεν πρέπει να μπαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Δεν πρέπει να προσπαθεί η οικογένεια κάποιου ταλαντούχου ποδοσφαιριστή να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα μέσα από μια μεταγραφή. Φορτώνει με άγχος και το ίδιο το παιδί. Εξάλλου, πλέον δε διακινούνται τόσο μεγάλα ποσά στο χώρο του ποδοσφαίρου διεθνώς".

Τι κάνει επιτυχημένη μια σχέση μάνατζερ και παίκτη;

"Η ουσία σε μια συνεργασία είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Το καλύτερο όλων είναι να ξεκινήσει από μικρή ηλικία, ώστε να μπορέσει ο μάνατζερ - παιδαγωγός να χτίσει με τη βοήθεια της οικογένειας μια σωστή ποδοσφαιρική νοοτροπία στον ταλαντούχο ποδοσφαιριστή. Ο μάνατζερ οφείλει να τον συμβουλεύει σε κάθε στάδιο, να είναι κοντά του και κάποια στιγμή η σκληρή δουλειά θα φέρει την ανταμοιβή".

Τι πρέπει να προσέχουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές αλλά και οι οικογένειές τους, πριν συνεργαστούν με κάποιον μάνατζερ;

"Το πιο σημαντικό είναι να μπαίνουν σε διαδικασία συζήτησης μόνο με μάνατζερ που είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Πολλοί είναι αυτοί που υπόσχονται μεγάλες καριέρες χωρίς να έχουν την παραμικρή πιστοποίηση. Δεν αρκεί η επιφανειακή γνώση του αντικειμένου. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού μπορεί να οδηγήσει τον νεαρό παίκτη και την οικογένειά του σε λάθος μονοπάτια.

Από την άλλη, η πλευρά κάθε ποδοσφαιριστή δεν πρέπει να βλέπει τον κάθε μάνατζερ ως Μεσσία. Χρειάζεται συνεργασία και μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης θα έρθει και το καλό συμβόλαιο. Ο μάνατζερ θα προσπαθήσει να προασπίσει το ταλέντο και τα συμφέροντα του ποδοσφαιριστή που εκπροσωπεί, καθώς και της ομάδας του, όμως χρειάζεται να δουλέψει απερίσπαστος".

Με ποια κριτήρια επιλέγει ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που θα συνεργαστεί;

"Σαφέστατα και παίζει μεγάλο ρόλο το ταλέντο και οι ικανότητες ενός αθλητή. Προσωπικά όμως δίνω μεγάλη βαρύτητα στο μορφωτικό επίπεδο. Θέλω ο νεαρός ποδοσφαιριστής με τον οποίο θα συνεργαστώ να είναι καλός μαθητής, να γνωρίζει τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα. Το ποδόσφαιρο δεν ευνοεί τους κουτούς παίκτες. Επίσης τεράστια σημασία έχει το οικογενειακό περιβάλλον κάθε ποδοσφαιριστή. Αν κρίνω πως δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τους γονείς, δεν επιδιώκω τη συνεργασία με τον παίκτη, ακόμα κι αν είναι εξαιρετικά ταλαντούχος".

Επομένως, ο Πραξιτέλης Βούρος με τον οποίο ταξιδέψατε μαζί στη Γερμανία, πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Υπάρχει εξέλιξη στο ενδιαφέρον της Χόφενχαιμ;

"Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Πρώτα απ' όλα για το καλό του Πραξιτέλη, που είναι ένα πολύ προσγειωμένο παιδί και εξαιρετικά ταλαντούχο. Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Χόφενχαιμ. Φυσικά, θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε και το καλύτερο δυνατό για την ομάδα του Αιολικού. Ο παίκτης ανήκει στο σύλλογο και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς και φυσικά, ούτε να το ξεχνά".

Μπορεί είδηση να μη βγαίνει ακόμα για τον Βούρο, όμως αναμφίβολα έχεις να αποκαλύψεις μια αρκετά σημαντική εξέλιξη με ερυθρόλευκο ενδιαφέρον...

"Η αλήθεια είναι πως για τον Βούρο δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό ακόμα. Όμως εκείνο που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι το Σάββατο στο ΟΑΚΑ θα βρίσκεται και ο Chief Scout της Μπάγερν Μονάχου Wolfgang Dremmler, για να παρακολούθησουμε μαζί τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Το βλέμμα των Βαυαρών είναι στραμμένο πάνω στον Κέβιν Μιραλάς. Στο ΟΑΚΑ θα βρίσκομαι μαζί με τον συνεργάτη μου Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Προσωπικά διατηρώ άριστες σχέσεις με την ομάδα του Μονάχου και θεωρητικά λογίζομαι ως ο σύνδεσμός της στην Ελλάδα. Περισσότερα θα μπορούμε όμως να πούμε λίγο αργότερα".

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey