Ο πανευρωπαϊκός χάρτης των στημένων!

21/03/2014 - 13:59 Τελευταία τροποποίηση στις 21/03/2014 - 14:14

fixed_match2Ένα ενδιαφέρον συνέδριο πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τίτλο "Football About" και θέματη "μάστιγα" των στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, στην Ελλάδα το 2013 κρίθηκαν από τη Δικαιοσύνη έξι αγώνες ως στημένοι την περιόδο 2009 – 2011. Παρόμοιες αποφάσεις εκδόθηκαν και το 2011 από την ΕΠΟ, η διοίκηση της οποίας -όπως και εκείνη της Super League δε δείχνει να έχει σε προτεραιότητα την καταπολέμηση του φαινομένου, σε αντίθεση με την UEFA και τη FIFA, που βάζουν τα στημένα παιχνίδια στην κορυφή της ατζέντας, όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος των ευρωπαϊκών λιγκών, Τιριέ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό πρωτάθλημα της Super League έχουν φτάσει μέχρι σήμερα από την UEFA συνολικά εννέα φάκελοι για αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι για στοιχηματική απάτη. Ωστόσο, το μόνο που έχει συμβεί είναι οι αρμόδιοι φορείς του ποδοσφαίρου να τα διαβιβάζουν στη Διακιοσύνη, χωρίς την παραμικρή περαιτέρω ενέργεια των πειθαρχικών τους επιτροπών ή μέσω προσώπων που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στη διερεύνηση τους.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του SoccerPlus.gr καταγράφει τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες:

ΑΥΣΤΡΙΑ

Οι εγκληματολογικές έρευνες έδειξαν τον Νοέμβριο του 2013 ότι 20 εν ενεργεία και πρώην ποδοσφαιριστές στο Αυστριακό πρωτάθλημα έχουν κριθεί ως ύποπτοι για «στήσιμο» αγώνα. Επίσης, πάνω από 17 παιχνίδια ίσως έχουν χειραγωγηθεί τα τελευταία 7 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων 9 της Μπουντεσλίγκα, την κορυφαία κατηγορία της χώρας. Με τη SV Grödig να έχει εμπλακεί σε 3 από αυτά στην τρέχουσα σεζόν.

Η εξέλιξη ήρθε έπειτα από τη σύλληψη του πρώην αμυντικού της Γκρέντινγκ, Ντομινίκ Ταμπόγκα, που είχε ήδη αφεθεί ελεύθερος συμβολαίου από το σύλλογο, εξαιτίας κατηγοριών για «στήσιμο» αγώνα.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Το γραφείο του Δημόσιου Κατήγορου είχε αναφέρει πως 11 άνδρες κατηγορήθηκαν για «στήσιμο» αγώνων τις χρονιές 2011 και 2012. Οι κατηγορίες αφορούσαν 12 παιχνίδια της χώρας, 3 του Europa League και από 1 σε Λιθουανία και Ιρλανδία.

ΙΤΑΛΙΑ

fixed_match1Η Ιταλία δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα. Το πιο πρόσφατο σκάνδαλο στη χώρα είναι το Καλτσιοσκομέσε (Calcioscommesse), το οποίο επικεντρωνόταν στις απόπειρες να χειραγωγηθούν παιχνίδια στηSerie B (Β’ Εθνική) και στη Lega Pro (Γ’ Εθνική) κατά τη διάρκεια των σεζόν 2010-11, με το ΚύπελΛο Ιταλίας επίσης να εμπλέκεται.

Δεκάδες παικτών από αρκετές ομάδες τιμωρήθηκαν, ειδικότερα από τις χαμηλότερες κατηγορίες του ιταλικού πρωταθλήματος, ενώ αφαιρέθηκαν και βαθμοί. Οι υψηλού προφίλ ποδοσφαιριστές που τα ονόματά τους ενεπλάκησαν είναι οι πρώην Ιταλοί διεθνείς, Κριστιάνο Ντόνι και Τζιουζέπε (Πέπε) Σινιόρι, ο πρώην διεθνής Βέλγος τερματοφύλακας της Τορίνο, Ζαν Φρανσουά Ζιλέ, ο τεχνικός της Γιουβέντους, Αντόνιο Κόντε και ο πρώην αρχηγός της Λάτσιο, στέφανο Μάουρι.

Ο Ντόνι τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για 3,5 χρόνια, ενώ ο Σινιόρι (πρώην παίκτης της Λάτσιο) αποκλείστηκε για πέντε χρόνια. Οι πρώτες τιμωρίες που επιβλήθηκαν ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2011.

Ο Κόντε τιμωρήθηκε με 10 μήνες αρχικά, αλλά αργότερα η ποινή του μειώθηκε στους 4, μετά από σχετική έφεση. Ο τεχνικός της Γιουβέντους, που για το διάστημα της τιμωρίας του παρακολουθούσε τους αγώνες της «Μεγάλης Κυρίας» από την εξέδρα, κατηγορήθηκε για αδυναμία καταγγελίας «στησίματος» σε ματς κόντρα σε Νοβάρα και Αλπινολέφε, το διάστημα που ο ίδιος ήταν στον πάγκο της Σιένα την περίοδο 2010-11. Ο ίδιος, βέβαια, αρνήθηκε ότι έκανε κάτι λάθος. Ο Μάουρι αποκλείστηκε από τις αγωνιστικές δραστηριότητες για 9 μήνες αυτήν τη σεζόν (αργότερα η τιμωρία του έπεσε στους 6) και ο Ζιλέ για 3 χρόνια και 7 μήνες.

ΑΓΓΛΙΑ

Τέσσερις άνθρωποι κατηγορήθηκαν τον Δεκέμβριο για χειραγώγηση αγώνων, συμπεριλαμβανομένων 2 παικτών από την ομάδα 6ης ημι-επαγγελματικής Κατηγορίας, Γουάιτχοκ (Whitehawk FC), οι οποίοι είχαν διασυνδέσεις με ένα διεθνές δίκτυο παράνομου στοιχηματισμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ

fixed_match3Η Φενέρμπαχτσε είχε τιμωρηθεί τον περασμένο Ιούνη με αποκλεισμό συμμετοχής σε κάθε Ευρωπαϊκή διοργάνωση για 2 χρόνια, εξαιτίας της εμπλοκής της σε ένα εγχώριο σκάνδαλο «στημένων» παιχνιδιών. Η συμπατριώτισσα και συμπολίτισσα, Μπεσίκτας, τιμωρήθηκε για τον ίδιο λόγο με 1 χρόνο αποκλεισμού. Και οι δύο τιμωρίες αφορούσαν ένα σκάνδαλο που αφορούσε το ποδόσφαιρο της Τουρκίας το 2011. Η Τουρκική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (TFF) επέβαλε, επίσης, τιμωρίες μεταξύ 1 έτους και 3 ετών σε 10 ποδοσφαιριστές, οι οποίοι δεν τιμωρήθηκαν από τους συλλόγους τους.

Η TFF ανάφερε ότι το σκάνδαλο σχετίζεται με περίπου 12 ματς, συμπεριλαμβανομένου και της νίκης της Φενέρ με 4-3 επί της Σίβασπορ, την τελευταία αγωνιστική της περιόδου 2010-11. Η οποία έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα του Φαναριού να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ο διεθνής bookmaker από τη Σιγκαπούρη και άνθρωπος που έχει συνδεθεί με πολλές υποθέσεις «στησίματος» αγώνων, Γουίλσον Περουμάλ (Wilson Perumal), καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών το 2011, ενώ 9 ποδοσφαιριστές (7 από τη Ζάμπια και 2 από τη Γεωργία) τιμωρήθηκαν με μεγάλης χρονικής διάρκειας αποκλεισμούς. Το δικαστήριο επισήμανε ότι ο Περουμάλ ήταν μέλος μιας ομάδας που προσπάθησε να χειραγωγήσει που έλαβαν χώρα στην ομάδα του Ροβανιέμι, μεταξύ Ιουνίου 2008 και Φεβρουαρίου 2011. Σίγουρα δεν περίμεναν... δώρο από τον άγιο Βασίλη, που εδρεύει σε αυτήν την πόλη.

Ο Περουμάλ πλήρωνε τους ποδοσφαιριστές με παραπάνω από 20 χιλ. ευρώ για κάθε ματς και λάμβανε παραπάνω από 50 χιλ., συν τα όποια στοιχηματικά κέρδη, για κάθε ματς που χειραγωγούσε έναν αγώνα.

Οι χώρες εκτός Ευρώπης και τα διεθνή φιλικά

Στα πρόσφατα σκάνδαλα χειραγωγημένων αγώνων συμπεριλαμβάνονται και χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, ο Λίβανος, η Νότιος Κορέα, η Αυστραλία, η Ζιμπάμπουε, η Νικαράγουα και η Γουατεμάλα.

ΦΙΛΙΚΑ

Nigeria_Argentina_4-1Έξι διαιτητές τιμωρήθηκαν με δια βίου αποκλεισμό για συμμετοχή τους σε «στήσιμο» δύο διεθνών φιλικών αγώνων το 2011, στους οποίους δόθηκαν 7 πέναλτι! Πιο συγκεκριμένα, τρεις διαιτητές (και βοηθοί) από τη Βοσνία και άλλοι τρεις από την Ουγγαρία, ενεπλάκησαν στα ματς Λετονία-Βολιβία 2-1 και Εσθονία-Βουλγαρία 2-2, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Αντάλια της Τουρκίας εκείνο το έτος. Το... παράξενο είναι πως όλα τα τέρματα σημειώθηκαν από την άσπρη βούλα.

Η FIFA επίσης εκίνησε έρευνες για τη φιλική νίκη της Νιγηρίας με αντίπαλο την Αργεντινή, που είχε ως αποτέλεσμα νίκη της αφρικανικής ομάδας με 4-1. Αυτή ξεκίνησε έπειτα από το γεγονός ότι ο ρέφερι της αναμέτρησης, Ιμπραχίμ Τσαϊμπού (Ibrahim Chaibou) από τον Νίγηρα έδωσε δύο αμφιλεγόμενα πέναλτι, το ένα υπέρ της Αργεντινής στο 8ολεπτό των καθυστερήσεων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αργότερα ανέφερε ότι προσπάθησε να μιλήσει με τον Τσαϊμπού, αλλά δεν μπόρεσε να τον εντοπίσει...

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Κύρκος, soccerplus.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey