Ψωμάς-Λαζαρής: Το όραμα μας είναι να δούμε τη Σαπφώ στην Ά Εθνική

02/04/2022 - 17:13 Τελευταία τροποποίηση στις 02/04/2022 - 17:30

Το πρωτάθλημα της Β Εθνικής οδεύει προς το τέλος, με τη Σαπφώ στην πρώτη της συμμετοχή στην κατηγορία να πετυχαίνει άνετη παραμονή που ήταν και ο στόχος της. Η ομάδα διαθέτει ένα αρκετά ποιοτικό ροστερ με έμπειρες παίκτριες οι οποίες με σκληρή δουλειά απέδειξαν περίτρανα ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η πορεία τους. Φυσικά πέρα από το αγωνιστικό μέρος, σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η διοίκηση η οποία στηρίζει έμπρακτα την όλη προσπάθεια.

Ο πρόεδρος Άρης Λαζαρής και ο Γενικός Γραμματέας Ιγνάτης Ψωμάς, σε μια κοινή συνέντευξή τους στο "SL" ξεδιπλώνουν τις σκέψεις τους για την ομάδα, το πλάνο για τις ακαδημίες και γενικότερα για το μέλλον του γυναικείου ποδοσφαίρου.

  • Πως ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία της γυναικείας ομάδας; Ποιος ήταν ο εμπνευστής του όλου εγχειρήματος;

Ψωμάς: «Την άνοιξη του 2019, η τότε διοίκηση της ΕΠΣ Λέσβου και συγκεκριμένα ο τέως πρόεδρος Σταύρος Ψαρρόπουλος και ο Παναγιώτης Σάλτας έκαναν κάποιες προσκλήσεις – ανοιχτές προπονήσεις προκειμένου να αναβιώσει το ποδόσφαιρο γυναικών στο νησί. Αυτό ήταν και το αρχικό κύτταρο της Σαπφούς, καθώς στην συνέχεια μου προτάθηκε να αναλάβω την οργάνωση του όλου project μαζί με τον συνέταιρο μου τον Άρη Λαζαρή και να τρέξουμε διοικητικά τον νέο σύλλογο που θα ξεκινούσε. Από την πρώτη στιγμή βρήκα την ιδέα ελκυστική μιας και θα ήταν κάτι διαφορετικό από ότι βλέπουμε στο Λεσβιακό ποδόσφαιρο.»

Λαζαρής: «Το ενδιαφέρον μας για το ποδόσφαιρο έχει εκδηλωθεί και στο παρελθόν, μιας και υπήρξαμε χορηγοί σε διάφορες ποδοσφαιρικές ομάδες του νησιού. Όμως το project μιας ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών μας φάνηκε πρωτοποριακό τόσο, ώστε να μας πείσει να αναμειχθούμε και διοικητικά.»

  • Πως γεννήθηκε η ιδέα για την ενασχόληση σας με το ποδόσφαιρο γυναικών σε διοικητικό επίπεδο;

Ψωμάς:«Το 2019 έχασα το πατέρα μου. Ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της ομάδας της Ερεσού Παπανικολής. Οι προτροπές του κ. Ψαρρόπουλου συνέπεσαν χρονικά και πήραμε την απόφαση μαζί με τον Άρη να οργανώσουμε ένα σωματείο που στόχος του θα είναι κυρίως να ξεχωρίσει.

Λαζαρής:«Η αλήθεια είναι ότι ο "ποδοσφαιρικός" περίγυρος, όταν έμαθε για τις ζυμώσεις και την προσέγγισή μας από τους ιθύνοντες για να αναλάβουμε να στήσουμε και να τρέξουμε μια ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών, το θεώρησε χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Όμως η απόρριψη όλων αυτών μας πείσμωσε και αποφασίσαμε να αποδείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει αξιόλογο αποτέλεσμα.»

  • Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε γενικότερα και ιδιαίτερα στο ξεκίνημα;

Ψωμάς:«Οι δυσκολίες ήταν πολλές. Όπως και στις επιχειρήσεις μου, έχω μάθει να δίνω βάση στην λεπτομέρεια που θα δείχνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Έπρεπε να οργανωθούν και στελεχωθούν όλα από το μηδέν. Πρώτο μέλημα ήταν οι άνθρωποι που θα πλαισίωναν την προσπάθεια, ώστε να έχουν όχι μόνο την τεχνογνωσία, αλλά να συμπίπτουμε στο ίδιο όραμα αλλά και την αγνή αγάπη για τον αθλητισμό. Μια μεγάλη δυσκολία ήταν (και είναι) να βρεθεί το δυναμικό της ομάδας, μιας και ο σκοπός μας ήταν να ενταχθούν στην ομάδα αφενός μεν παίκτριες που να έχουν την εμπειρία έχοντας παίξει σε άλλες ομάδες, αφετέρου δε κοπέλες που θα ήθελαν να προσπαθήσουν πρώτη φορά. Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως ήταν να μπορέσουμε να πείσουμε τον ποδοσφαιρικό κόσμο της Μυτιλήνης ώστε να αποδεχθούν και να μην υποτιμήσουν αυτήν την προσπάθεια. Και λέγοντας «ποδοσφαιρικό κόσμο» εννοώ παράγοντες, παίκτες, αλλά ακόμα και τοπικούς άρχοντες, δημοσιογράφους και σε γονείς. Νομίζω ότι μετά από 3 χρόνια, έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο!

Όσο πιο ψηλά θέτεις τον πήχη, τόσο οι δυσκολίες αυξάνονται. Εμείς θέλουμε να υπάρχει το βέλτιστο στην οργάνωση, έχοντας ως γνώμονα τον τρόπο λειτουργίας ομάδων Α Εθνικής, γιατί εκεί θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή την ομάδα. Όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν πρόβλημα με την χρηματοδότηση τους. Πόσο μάλλον εμείς, που με την έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεών μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα υπέρογκα έξοδα μετακίνησης, στην καλύτερη περίπτωση στην Αθήνα ή Πειραιά ή όπως φέτος δυο φορές στην Κρήτη. Κάθε παιχνίδι εκτός έδρας είναι ταξίδι εκτός νησιού, σε αντίθεση με τις ομάδες της Αθήνας. Με τα χρήματα που εμείς δαπανάμε για μετακινήσεις, μια ομάδα στης Στερεάς Ελλάδας μπορεί να κάνει πορεία πρωταθλητισμού! Θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά ο Δήμος και η Περιφέρεια θα στηρίξουν περισσότερο την προσπάθεια μας και θα ενισχύσουν το ποδόσφαιρο γυναικών εφάμιλλα με τις ομάδες ποδοσφαίρου ανδρών.»

Λαζαρής:«Όντως η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να αντιστρέψουμε το κλίμα αμφισβήτησης και ίσως και ειρωνείας για την όλη προσπάθεια. Κλίμα που ομολογουμένως αντιμετωπίσαμε σχεδόν σε κάθε βήμα μας. Και ήταν σκόπελος για εμάς, διότι έπρεπε να το παρακάμψουμε για να προχωρήσουμε σε διεργασίες που για ομάδες ανδρών είναι ρουτίνα.

Όλες οι ερασιτεχνικές ομάδες έχουν προβλήματα. Στον χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών αυτά είναι στο πολλαπλάσιο. Επίσης όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, η νησιωτικότητα το εκτοξεύει! Ο Δήμος και η Περιφέρεια έχουν την δυνατότητα να μας στηρίξουν και εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από ίση μεταχείριση με τις ομάδες ανδρών σε αντίστοιχη κατηγορία.»

  • Στην πρώτη σας συμμετοχή στη Γ Εθνική καταφέρατε να κερδίσετε την άνοδο και η πρώτη συμμετοχή στη Β Εθνική κρίνεται άκρως επιτυχημένη με μια άνετη παραμονή. Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας;

Ψωμάς:«Ευτυχήσαμε να βρούμε αμέσως τον δρόμο της ανόδου. Αυτό φέρνει μεγάλη χαρά αλλά γεννάει και μεγάλες προσδοκίες. Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν ανεβήκαμε κατά τύχη. Το κλειδί της επιτυχίας είναι μόνο η δουλειά. Δουλειά σε όλους τους τομείς. Διοικητικά, οργανωτικά και κυρίως παικτικά από τις κοπέλες. Αν και είμαστε ένα ερασιτεχνικό σωματείο, απαρτιζόμαστε από επαγγελματίες με πολύ μεράκι. Η δουλειά βγαίνει στην πράξη, μέσα στο γήπεδο.»

Λαζαρής:«Ξεκινώντας το πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής μπήκαμε σε έναν αχαρτογράφητο χώρο. Σύντομα όμως αντιληφθήκαμε ότι το σύνολο που είχαμε δημιουργήσει ήταν ανταγωνιστικό και αξιόμαχο. Κατακτήσαμε επάξια, αήττητοι την πρώτη θέση και την άνοδο στην Β’ Εθνική κατηγορία. Ποτέ όμως δεν επαναπαυτήκαμε. Αμέσως αρχίσαμε τον προγραμματισμό και θέσαμε τους στόχους μας και ποτέ δεν παρεκκλίναμε από αυτούς. Κάναμε ένα άσχημο ξεκίνημα, όμως όλοι συνεχίσαμε τις προσπάθειες και την δουλειά, βλέποντας έναν έναν τους αγώνες και τα αποτελέσματα. Στο τέλος του πρωταθλήματος θα κάνουμε απολογισμό και προγραμματισμό για την νέα χρονιά.»

  • Ποιο είναι το όραμα της διοίκησης και κατ’ επέκταση της ομάδας;

Ψωμάς:«Δεν σας κρύβω ότι όραμα όλων μας είναι κάποια στιγμή να κάνουμε την υπέρβαση και να ανεβάσουμε την ΣΑΠΦΩ στην Α Εθνική. Αλλά σε αυτή την προσπάθεια δεν θέλω να είμαστε μια φωτοβολίδα που θα σβήσει, θέλω να υπάρχει διάρκεια και συνέπεια. Για μένα η ομάδα πρέπει να μεγαλώνει σιγά, σιγά. Πρέπει να οργανωθούν και αναπτυχθούν σωστά τα τμήματα υποδομών μας, προκειμένου να στηριζόμαστε στο υλικό τους. Έτσι θα πλαισιώνεται η μεγάλη ομάδα από κοπέλες του νησιού και θα γίνεται ενίσχυση του ροστερ με ποιοτικές προσθήκες εκτός νησιού, που θα κάνουν την διαφορά.»

Λαζαρής:«Εννοείται ότι το όραμα για την ομάδα είναι κοινό! Προσπαθούμε να χτίσουμε, δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε κάτι εφήμερο. Θέλουμε όταν και όποτε αποτραβηχτούμε από τα ποδοσφαιρικά πράγματα να έχουμε αφήσει πίσω παρακαταθήκη και έργο.»

gipedaki-sapfo.jpeg (770×433)

  • Ποιο είναι το πλάνο σας για τις ακαδημίες; Επενδύσατε με ιδιωτικό κεφάλαιο στην ανακατασκευή του γηπέδου. Το σχόλιο σας.

Ψωμάς:«Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι αυτή η ομάδα πρέπει να επενδύσει στις δικές τις δυνάμεις και να δημιουργήσει το μέλλον της. Την πρώτη κιόλας χρονιά φτιάξαμε ακαδημία για τα μικρά κορίτσια και αγόρια. Πέρυσι αναπτυχθήκαμε στην γειτονική Λήμνο και δημιουργήσαμε ακαδημία εκεί για να αναπτύξουμε και να προωθήσουμε το άθλημα. Πολύ γρήγορα η προσπάθεια ευδοκίμησε και μετεξελίχθηκε σε αγωνιστική ομάδα που συμμετέχει στην Γ Εθνική. Από το καλοκαίρι κάναμε ανοιχτές προπονήσεις σε όλες τις περιοχές του νησιού, ώστε να βρούμε και να καταγράψουμε το έμψυχο δυναμικό που υπάρχει. Συνεργαζόμαστε με αρκετές ακαδημίες του νησιού και παρακολουθούμε τις κοπέλες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν. Έπρεπε όμως να φτιάξουμε ένα σπίτι για την ακαδημία. Εκεί που είναι ο πυρήνας όλης της προσπάθειας. Ένα γήπεδο που θα δουλεύουν οι προπονητές σε σωστές βάσεις και με όλα τα εργαλεία που μπορούν να έχουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»

Λαζαρής:«Το σημαντικότερο όμως όλων είναι, ότι δεν μπορείς να ζητάς μόνο από τους τοπικούς φορείς. Πρέπει να αποδεικνύεις ότι επενδύεις και εσύ. Έτσι πήραμε την απόφαση να ανακατασκευάσουμε το γήπεδο στην Επάνω Σκάλα με ιδιωτικά κεφάλαια και να φτιάξουμε ένα μικρό διαμαντάκι σε μια περιοχή που για χρόνια ήταν υποβαθμισμένη. Αθόρυβα λοιπόν μέσα σε 3 μήνες, φτιάχτηκε κάτι που για χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένο. Βρήκαμε αρκετές φορές την πόρτα κλειστή σε γήπεδα που άνηκαν «στα χωριά» και σε «παράγοντες». Τουλάχιστον εμείς θέλουμε να κάνουμε την διαφορά, χτίζοντας, χωρίς να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους.»

  • Σχετικά με το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών στην χώρα; Υπάρχει η σωστή προβολή και ανάδειξη του αθλήματος κυρίως από την ΕΠΟ;

Λαζαρής:«Το μέλλον του ποδοσφαίρου γυναικών, πιστεύω ότι αναμένεται σπουδαίο. Όλες οι διεθνείς διοργανώσεις έχουν την προβολή και την υποστήριξη που πρέπει για να καλπάσει. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα πράγματα δεν έχουν την ανάλογη πορεία. Η ΕΠΟ προσπαθεί να αναδείξει το άθλημα, αλλά πιστεύω όχι με την υποστήριξη που θα έπρεπε. Ήδη υπάρχουν περίπου στις 100 ομάδες σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν και τμήματα υποδομών. Το ποσοστό συμμετοχής κοριτσιών σε ακαδημίες ποδοσφαίρου είναι διαρκώς αυξανόμενο. Όμως στον αντίποδα, οι δημοσιογραφικές εκπομπές, ακόμα και αυτές που ασχολούνται κατά κόρον με το άθλημα του ποδοσφαίρου, δεν κάνουν ούτε μνεία για το ποδόσφαιρο γυναικών. Και δεν μιλάμε μόνο για κανάλια εθνικής εμβέλειας. Ακόμα και τοπικά κανάλια ή ΜΜΕ σνομπάρουν το ποδόσφαιρο γυναικών, υποβαθμίζοντας το. Στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν μια δύο αράδες, σε μια εφημερίδα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό σύντομα θα αλλάξει, κυρίως από άποψη νοοτροπίας.»

  • Θεωρείς ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να αλλάξει στο άθλημα και τι είναι αυτό;

Ψωμάς:««Το άθλημα δεν χρειάζεται να αλλάξει. Τα μυαλά πρέπει να αλλάξουν. Οποιοσδήποτε σνομπάρει το ποδόσφαιρο γυναικών πρώτα να σκεφτεί ότι τα αθλήματα δεν έχουν φύλο, δεν διαχωρίζονται σε «αντρικά ή γυναικεία», είναι μορφές άθλησης και απευθύνονται σε όλους. Το να είσαι γυναίκα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να παίζεις ποδόσφαιρο. Στην ΣΑΠΦΩ παίζουν μπάλα μαμάδες, κόρες, αδερφές, οι γυναίκες μας και κερκίδα είναι οι σύζυγοι, οι μπαμπάδες, τα αδέρφια, οι φίλοι να τις στηρίζουν!»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey