Τον Οκτώβριο η πρώτη σέντρα στη Β Εθνική Γυναικών

26/07/2023 - 16:24 Τελευταία τροποποίηση στις 26/07/2023 - 17:31

Η ΕΠΟ δημοσίευσε την Τετάρτη 26/7 τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων γυναικών Α και Β κατηγορίας.

Η έναρξη του πρωταθλήματος της Β Εθνικής Γυναικών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ή την επομένη 22/10. Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν τη δήλωση συμμετοχής έως την Παρασκευή 25 Αυγούστου και ώρα 15:00.

Tην επερχόμενη αγωνιστική περίοδο η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δίνει τη δυνατότητα στις ομάδες της Β Εθνικής να δημιουργήσουν προαιρετικά δεύτερη ομάδα με ποδοσσφαιρίστριες μέχρι 17 ετών που θα λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής γυναικών, χωρίς δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία.Με τα παραπάνω δεδομένα δίνεται η δυνατότητα στη Σαπφώ να δημιουργήσει δεύτερη ομάδα (Σαπφώ Β) με δικαίωμα συμμετοχής στη Γ Εθνική που ωστόσο παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε θα ξεκινήσει, με τη διοργανώτρια αρχή να δίνει μεγαλύτερη βάση ξανά στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Η ανάδειξη των ομάδων που θα προβιβαστούν στην Α Εθνική θα γίνει με το ίδιο μοντέλο της περσινής Γ Εθνικής Ανδρών. Δηλαδή οι 4 πρωταθλήτριες ομάδες θα αγωνιστούν σε μίνι πρωτάθλημα ενός γύρου σε ουδέτερη έδρα, για να ανέλθουν τελικά στην πιο πάνω κατηγορία οι 3 από τις 4 ομάδες.

Τα "SL" παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της προκήρυξης:

-Καταρτισμός Ομίλων

Το Πρωτάθλημα για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 θα διεξαχθεί με τριάντα εννέα (39) ομάδες σε τέσσερις (04) ομίλους. Σε περίπτωση που δε δηλώσουν συμμετοχή το σύνολο των ομάδων πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με όσες έχουν καταθέσει δήλωση συμμετοχής. Ο διαχωρισμός των ομάδων στους τέσσερις (04) αυτούς ομίλους, θα γίνει μετά το πέρας της κατάθεσης των Δηλώσεων Συμμετοχής, με γεωγραφικά κριτήρια όπου αυτό είναι εφικτό, πάντα με γνώμονα την ορθή συμπλήρωση των Ομίλων από την Επιτροπή και θα ανακοινωθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους μετά την επικύρωσή τους από την Ε.Ε./Ε.Π.Ο.

-Δήλωση συμμετοχής-Έναρξη πρωταθλήματος

Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Ε.Π.Ο., έως την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 και ώρα 15:00.Η ημερομηνία για την έναρξη του πρωταθλήματος ορίζεται η Κυριακή 15 ή 22 Οκτωβρίου 2023.

-Ανάπτυξη Τμημάτων υποδομών

Από την αγωνιστική περίοδο 2023 -2024 και εφεξής κάθε ομάδα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας θα μπορεί (προαιρετικά) να δημιουργήσει ένα τμήμα υποδομών. Οι ομάδες των τμημάτων υποδομών που θα συσταθούν για την τρέχουσα περίοδο θα εiναι Κ-17 (U-17) (γεννημένες το 2007 και μετά) και θα δηλώσουν συμμετοχή για να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα γυναικών της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, στο οποίο τα αποτελέσματά τους θα προσμετρώνται κανονικά, αλλά δε θα έχουν δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία. Σημειώνουμε ότι για τις ομάδες της Α΄ Κατηγορίας από την αγωνιστική περίοδο 2023-2024 η δημιουργία τμήματος υποδομών θα είναι υποχρεωτική.

-Συμμετοχή ποδοσφαιριστριών

Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιρίστριας σε ομάδα γυναικών, που δεν έχει συμπληρώσει το δωδέκατο (12ο ) έτος της ηλικίας της. Ως συμπλήρωση της ηλικίας των δώδεκα (12) ετών νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των δώδεκα (12) ετών (από την ημέρα των γενεθλίων της και μετά).

Είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση επτά (7) ποδοσφαιριστριών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση, έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστριών, που δε δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Σε κάθε περίπτωση, καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα, θα αγωνίζονται επτά (7) ποδοσφαιρίστριες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εθνικές ομάδες.

Επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η αντικατάσταση μέχρι πέντε (5) ποδοσφαιριστριών σε τρεις (3) διακοπές του αγώνα από κάθε ομάδα, ανεξαρτήτως των θέσεων στις οποίες αγωνίζονται και η δήλωση 20αδας ποδοσφαιριστριών αντί 18αδας.

-Υποχρεωτική παρουσία γιατρού αγώνα και ύπαρξη απινιδωτή

Η παρουσία γιατρού αγώνα και η ύπαρξη είναι υποχρεωτική. Ο γιατρός έχει την υποχρέωση να αποδείξει την ιδιότητά του με οποιοδήποτε επίσημο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα Ιατρικού Συλλόγου ή σφραγίδα). Οι γηπεδούχες ομάδες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υπάρχουν στη διάθεση των διαγωνιζομένων, μέσα πρώτων βοηθειών και να μεριμνούν, απευθυνόμενοι σε αρμόδιο φορέα, για την παρουσία γιατρού κατά την τέλεση των αγώνων.

Υποχρεωτική είναι και η ύπαρξη στο γήπεδο απινιδωτή ως προϋπόθεση έναρξης των αγώνων στο Πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγώνας δε θα διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.

-Προπονητές

Σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 11 του Κανονισμού Προπονητών ποδοσφαίρου, όλες οι ομάδες της Β΄ Εθνικής κατηγορίας είναι υποχρεωμένες να απασχολούν πρώτο Προπονητή, κάτοχο Διπλώματος UEFA C'.

-Διαιτητές

Οι Διαιτητές των αγώνων της Β΄ Εθνικής κατηγορίας θα ορίζονται από τις κοντινότερες Ενώσεις με την οικεία Ε.Π.Σ. της γηπεδούχου ομάδας. Στους αγώνες των ομάδων οι οποίοι ορίζονται να διεξαχθούν σε γήπεδα των ΕΠΣ Δωδεκανήσου, Σάμου, Κυκλάδων, Βορείου-Ανατολικού Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, οι Διαιτητές και βοηθοί Διαιτητές δύναται να ορίζονται από την Ένωση που ανήκει η γηπεδούχος ομάδα.

Σε περίπτωση κωλύματος ή αδυναμίας ορισμού Διαιτητών ή Βοηθών Διαιτητών σε αγώνα ομάδων των Ιονίων Νήσων, οι Διαιτητές των αγώνων θα ορίζονται από τις κοντινότερες Ενώσεις με την Ε.Π.Σ. της γηπεδούχου ομάδας και θα επιχορηγούνται με το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά αγώνα, για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μετακινούμενων Διαιτητών και Βοηθών Διαιτητών.

-Ανάδειξη πρωταθλήτριας ομάδας

Το Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε δύο (2) Φάσεις: Η Α΄ Φάση θα είναι η κύρια περίοδος του πρωταθλήματος και η Β΄ Φάση, με μίνι πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί σε έναν όμιλο σε ένα γύρο.

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της κύριας περιόδου, σε περίπτωση ισοβαθμίας των ομάδων που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση για όλους τους ομίλους, θα ισχύσουν μόνο τα κριτήρια i και ii από το άρθρο 20 παρ. 5 του Κ.Α.Π. Εφόσον συνεχίσει να υπάρχει ισοβαθμία θα ισχύσει η βαθμολογία που θα προκύπτει στους μεταξύ τους αγώνες και μόνο από τις ομάδες που θα καταλάβουν την 1η , 2η , 3η , και 4η θέση του κάθε ομίλου, στο βαθμολογικό πίνακα της κανονικής περιόδου και θα ισχύουν όλα τα κριτήρια από το άρθρο 20 παρ. 5 του Κ.Α.Π.

Οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη (1η ) θέση σε κάθε όμιλο θα αγωνιστούν σε ένα μίνι πρωτάθλημα τριών (3) αγωνιστικών σε έναν γύρο που θα διεξαχθούν σε ουδέτερη έδρα, η οποία θα οριστεί από την Επιτροπή, με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια των ομάδων που αγωνίζονται. Με το τέλος του μίνι πρωταθλήματος προβιβάζονται στην Α΄ Εθνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2024 – 2025 οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η , 2η  και 3 η θέση στον εν λόγω όμιλο.

-Υποβιβασμός

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των ομάδων για την αγωνιστική περίοδο 2023 - 2024, οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις σε κάθε έναν από τους τέσσερις (04) Ομίλους που θα απαρτίζουν τη Β΄ Εθνική κατηγορία, θα υποβιβαστούν στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2024 - 2025. Σύνολο οκτώ (08) ομάδες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey