Έναρξη του πρωταθλήματος της Γ Εθνικής Γυναικών στις 5 Νοεμβρίου

16/09/2023 - 09:05 Τελευταία τροποποίηση στις 16/09/2023 - 09:02

Η ΕΠΟ δημοσίευσε την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Γ Εθνικής Γυναικών για την περίοδο 2023-24, με την πρώτη σέντρα του πρωταθλήματος να έχει οριστεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου.

Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων συμμετοχής ολοκληρώνεται στις 29 Σεπτεμβρίου. Από τη Λέσβο θα λάβουν μέρος οι ομάδες, ΠΑΣ Λέσβου, Σαπφώ Β και η νεοσύστατη ομάδα της Καλλονής, ενώ δυσκολεύει η περίπτωση της Ανάξου. Το πιθανότερο σενάριο είναι να δηλώσει συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα.

Επίσης, πέρα από τις ομάδες της Μυτιλήνης είναι και η ΑΕ Λήμνου. Το sportlesvos παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της προκήρυξης:

Καταρτισμός Ομίλων

Το Πρωτάθλημα για την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 θα διεξαχθεί σε εννέα (9) ομίλους με δικαίωμα δημιουργίας υποομίλων. Αν δε δηλώσουν συμμετοχή όλες οι ομάδες, ή δηλώσουν συμμετοχή νέες ομάδες, το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με όσες ομάδες δηλώσουν. Στο πρωτάθλημα θα λάβουν μέρος και οι ομάδες υποδομών (Β΄ Ομάδες, Κ-17) που θα ιδρύσουν οι ομάδες της Α΄ Εθνικής (υποχρεωτική συμμετοχή) και Β΄ Εθνικής (προαιρετική συμμετοχή), οι οποίες θα καταρτίζουν έναν (1) όμιλο. Μόνο σε εξαιρετική περίπτωση που θα κρίνει η Επιτροπή η Β΄ ομάδα θα μπορεί να αγωνιστεί σε άλλο όμιλο.

Επίσης ομάδα που δεν είναι Β΄ ομάδα και το επιθυμεί θα μπορεί να αγωνίζεται στον όμιλο αυτό με όλα τα κριτήρια που ισχύουν για τις Β΄ ομάδες και χωρίς να έχει δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία. Στον όμιλο που θα καταρτίζεται αμιγώς από τις Β΄ ομάδες των ανωτέρω κατηγοριών, δε θα έχει δικαίωμα προβιβασμού ο πρωταθλητής του ομίλου στην ανώτερη κατηγορία (Β΄ Εθνική κατηγορία).

Σημειώνεται ότι για τις ομάδες Β΄ που θα αγωνιστούν σε όμιλο που δε θα καταρτίζεται αμιγώς από ομάδες Β΄ δε θα ισχύει το δικαίωμα στην ενδεκάδα να έχουν έως τρεις (3) ποδοσφαιρίστριες γεννημένες πριν το 2007 και στην εικοσάδα έως έξι (6). Ο διαχωρισμός των ομάδων στους εννέα (9) ομίλους, θα γίνει μετά το πέρας της κατάθεσης των Δηλώσεων Συμμετοχής, με γεωγραφικά κριτήρια όπου αυτό είναι εφικτό, πάντοτε με γνώμονα την ορθή συμπλήρωση των Ομίλων από την Επιτροπή και θα ανακοινωθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους μετά την επικύρωσή τους από την Ε.Ε./Ε.Π.Ο.

Δήλωση Συμμετοχής – Έναρξη πρωταθλήματος

Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Ε.Π.Ο., έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 15:00΄, πρωτότυπη Δήλωση Συμμετοχής σε ειδικό έντυπο, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας, η οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί σε όλα τα πεδία υποχρεωτικά.

Η ημερομηνία για την έναρξη του πρωταθλήματος ορίζεται η Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023.

Ανάπτυξη Τμημάτων υποδομών

Από την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024 και εφεξής, οι ομάδες της Α΄ Εθνικής (υποχρεωτικά) και Β΄ Εθνικής (προαιρετικά) με βάση την υποχρέωσή τους που απορρέει από τις οικείες προκηρύξεις τους αντίστοιχα, θα έχουν δικαίωμα, (είτε υποχρεωτικά είτε προαιρετικά), να δημιουργούν τμήμα υποδομών και η ομάδα αυτή, θα μπορεί να συμμετέχει για να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Οι ομάδες των τμημάτων υποδομών που θα συσταθούν θα εiναι Κ-17 (U-17) και για την τρέχουσα περίοδο οι αθλήτριες θα πρέπει να είναι (γεννημένες το 2007 και μετά). Τα αποτελέσματα των εν λόγω ομάδων στο πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας θα προσμετρώνται κανονικά, αλλά οι ομάδες αυτές, δεν θα έχουν δικαίωμα προβιβασμού στην ανώτερη κατηγορία. Δικαίωμα στην ενδεκάδα καθ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα έχουν έως τρεις (3) ποδοσφαιρίστριες γεννημένες πριν το 2007 και στην εικοσάδα έως έξι (6).

Συμμετοχή ποδοσφαιριστριών

Απαγορεύεται η συμμετοχή ποδοσφαιρίστριας σε ομάδα γυναικών, που δεν έχει συμπληρώσει το δωδέκατο (12ο ) έτος της ηλικίας της. Ως συμπλήρωση της ηλικίας των δώδεκα (12) ετών νοείται η ημερολογιακή συμπλήρωση των δώδεκα (12) ετών (από την ημέρα των γενεθλίων της και μετά). Είναι υποχρεωτική η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση επτά (7) ποδοσφαιριστριών που δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση, έως τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστριών, που δε δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, καθ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα, θα αγωνίζονται επτά (7) ποδοσφαιρίστριες που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται σε όλη τη διάρκεια του αγώνα η αντικατάσταση μέχρι πέντε (5) ποδοσφαιριστριών σε τρεις (3) διακοπές του αγώνα από κάθε ομάδα, ανεξαρτήτως των θέσεων στις οποίες αγωνίζονται και η δήλωση 20αδας ποδοσφαιριστριών αντί 18αδας. Η πρόβλεψη αυτή θα ισχύσει για όλη την αγωνιστική περίοδο 2023 – 2024, εκτός αν η συνθήκη αυτή αλλάξει με απόφαση των οι υπερκείμενων αρχών (UEFA, FIFA) που θα είναι υποχρεωτική και για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα των ομοσπονδιών

Υποχρεωτική ύπαρξη απινιδωτή

Υποχρεωτική είναι και η ύπαρξη στο γήπεδο απινιδωτή ως προϋπόθεση έναρξης των αγώνων στο Πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αγώνας δε θα διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.

Προπονητές

Σύμφωνα με τα άρθρα 5, 6 και 11 του Κανονισμού Προπονητών ποδοσφαίρου, όλες οι ομάδες της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας είναι υποχρεωμένες να απασχολούν πρώτο Προπονητή, κάτοχο Διπλώματος UEFA C΄ τουλάχιστον.

Διαιτητές

Οι Διαιτητές των αγώνων της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας θα ορίζονται από τις κοντινότερες Ενώσεις με την οικεία Ε.Π.Σ. της γηπεδούχου ομάδας και αν κρίνει η Επιτροπή Διαιτησίας σε συνεργασία με την Επιτροπή δύναται να ορίσει διαιτητές από την ίδια Ένωση της γηπεδούχου ομάδας.

Στους αγώνες των ομάδων οι οποίοι ορίζονται να διεξαχθούν σε γήπεδα των ΕΠΣ Δωδεκανήσου, Σάμου, Κυκλάδων, Βορείου-Ανατολικού Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, οι Διαιτητές και βοηθοί Διαιτητές δύναται να ορίζονται από την Ένωση που ανήκει η γηπεδούχος ομάδα. Σε περίπτωση κωλύματος ή αδυναμίας ορισμού Διαιτητών ή Βοηθών Διαιτητών σε αγώνα ομάδων των Ιονίων Νήσων, οι Διαιτητές των αγώνων θα ορίζονται από τις κοντινότερες Ενώσεις με την Ε.Π.Σ. της γηπεδούχου ομάδας και θα επιχορηγούνται με το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά αγώνα, για το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μετακινούμενων Διαιτητών και Βοηθών Διαιτητών.

Ανάδειξη πρωταθλήτριας ομάδας – προβιβασμός

Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των εννέα (9) ομίλων του πρωταθλήματος για την ποδοσφαιρική περίοδο 2023 – 2024, στη Β΄ Εθνική κατηγορία θα προβιβασθούν οι ομάδες οι οποίες θα καταλάβουν την πρώτη θέση (1η ) του κάθε ομίλου, εκτός του ομίλου που θα απαρτίζεται από τις Β΄ ομάδες που δεν έχουν δικαίωμα προβιβασμού. Δηλαδή στη Β΄ Εθνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2024 – 2025 θα προβιβαστούν οχτώ (8) ομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, σε περίπτωση ισοβαθμίας των ομάδων που θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις σε ένα όμιλο, θα ισχύσουν τα ακόλουθα: α) εάν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο, για την ανάδειξη του πρωταθλητή του ομίλου, θα ισχύσουν αρχικά μόνο τα κριτήρια i και ii από το άρθρο 20 παρ. 5 του Κ.Α.Π. β) στην περίπτωση κατά την οποία δεν αναδειχθεί πρωταθλητής με βάση τα αυτά κριτήρια, τότε θα εξεταστούν τα ίδια κριτήρια μεταξύ των τριών πρώτων ομάδων (παρόλο που η 3η θα έχει λιγότερους βαθμούς) για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας του ομίλου. Αν και πάλι δεν αναδειχθεί πρωταθλήτρια με βάση τα δύο πρώτα κριτήρια, τότε θα εξετασθούν με την σειρά και τα λοιπά κριτήρια της παρ. 5 του άρθρου 20 μεταξύ και των τριών (3) πρώτων ομάδων γ) Στην περίπτωση κατά την οποία στην πρώτη θέση ισοβαθμήσουν 3 ή περισσότερες ομάδες για την ανάδειξη του πρωταθλητή του ομίλου, θα ισχύσουν με την σειρά τα κριτήρια του άρθρου 20 παρ. 5 του Κ.Α.Π..

Σημείωση: για την ανακήρυξη των ισοβαθμιών και για την κάλυψη των ανωτέρω τριών πρώτων θέσεων κάθε ομίλου δεν θα υπολογίζονται οι Β΄ ομάδες (τμήματα υποδομών άλλων ομάδων) ανεξαρτήτως της θέσης που κατέλαβαν, αφού δεν έχουν δικαίωμα προβιβασμού Όλες οι ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης πέραν των πρωταθλητριών του κάθε ομίλου, οι οποίες θα προβιβαστούν στη Β΄ Εθνική κατηγορία, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη Γ΄ Εθνική κατηγορία για την αγωνιστική περίοδο 2024- 2025. Σε περίπτωση που κάποια ομάδα από αυτές που προβιβάστηκαν στη Β΄ Εθνική κατηγορία δε δηλώσει συμμετοχή για οποιοδήποτε λόγο, τότε δικαίωμα να την αντικαταστήσει έχει μόνο η δευτεραθλήτρια ομάδα του ιδίου ομίλου και καμία άλλη.

Εάν για οποιοδήποτε άλλο λόγο δημιουργηθούν σε κάποιον όμιλο υποόμιλοι, τότε για την ανάδειξη και τον προβιβασμό της πρωταθλήτριας ομάδας του εν λόγω ομίλου θα διεξαχθούν αγώνες κατάταξης (Play Off) μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την πρώτη θέση από τους υποομίλους (μη υπολογιζομένων των Β΄ομάδων). Ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων κατάταξης (Play Off) καθώς και το τι θα ισχύσει σχετικά με την συμμετοχή των ποδοσφαιριστιών, (αν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση) θα καθορισθεί μετά το πέρας των δηλώσεων συμμετοχής και μετά τον καταρτισμό των ομίλων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey