49 χρόνια μετά, ο Χ. Γραμμός για τον άθλο του «Γουέμπλεϊ»

03/06/2020 - 19:31 Τελευταία τροποποίηση στις 03/06/2020 - 19:38

Μια από τις παραδοσιακότερες εφημερίδες της Μεγάλης Βρετανίας, η Daily Mail, σχολιάζοντας τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 έγραψε πρωτοσέλιδα πως «Δεν είναι ο Άγιαξ, αλλά ο Παναθηναϊκός που θα μείνει στη μνήμη μας». 49 χρόνια μετά τον άθλο του «Γουέμπλεϊ», ο Χάρης Γραμμός που αγωνίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο εκείνου του τελικού, φέρνει στη δική του μνήμη άγνωστες πτυχές από την εκπληκτική πορεία του «Τριφυλλιού» στη διοργάνωση και ξεδιπλώνει Στο Νησί 99FM τις αναμνήσεις του, ως 22χρονου τότε ποδοσφαιριστή, από όσα μοναδικά -στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου- εκτυλίχθηκαν στο Λονδίνο.

Μιλώντας στην εκπομπή «99 Και Σήμερα», για την 49η επέτειο από τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, ο Χάρης Γραμμός κάνει μια αναδρομή στις διαδοχικές προκρίσεις επί των Ζενές Ες (δύο νίκες με 1-2 και 5-0), Σλόβαν Μπρατισλάβας (ήττα 2-1 και νίκη 3-0), Έβερτον (δύο ισοπαλίες, 1-1 εκτός και 0-0 εντός), αλλά και Ερυθρού Αστέρα (ήττα με 4-1 και νίκη με 3-0), που οδήγησαν το «Τριφύλλι» στον τελικό με αντίπαλο τον Άγιαξ (ήττα με 2-0).

Περιγράφει με δέος το πώς ένιωσε αντικρίζοντας τόσους Έλληνες στην αγγλική πρωτεύουσα, οι οποίοι «κρατούσαν ελληνικές σημαίες και μας εύχονταν καλή επιτυχία, παρότι μερικοί υποστήριζαν ακόμα και τον Ολυμπιακό. Ήταν όλη η Ελλάδα μαζί μας σε εκείνον τον τελικό».

Για την ιστορία, η αναμέτρηση Άγιαξ-Παναθηναϊκού θεωρήθηκε ως ο πιο θορυβώδης τελικός που είχε διεξαχθεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία. Κόπηκαν συνολικά 83.179 εισιτήρια, αλλά υπολογίζεται ότι στο «Γουέμπλεϊ» εκείνη τη μέρα βρέθηκαν περίπου 100.000 θεατές, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 25.000 Έλληνες. Μάλιστα, οι αεροπορικές εταιρείες της εποχής πραγματοποίησαν 42 πτήσεις για να ικανοποιήσουν τον μεγάλο όγκο των φίλων του ποδοσφαίρου, που ήθελαν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο.

«Είμαι υπερήφανος που εκπροσώπησα σε αυτόν τον τελικό την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Μυτιλήνη, που την υπεραγαπώ», λέει συγκινημένος και θυμάται πως τα πόδια του, αλλά και των συμπαικτών του, έτρεμαν όταν πάτησαν το χορτάρι του «Γουέμπλεϊ». «Αυτό φάνηκε και από το πόσο μουδιασμένα μπήκαμε στο γήπεδο, στα πρώτα λεπτά του τελικού. Δεχθήκαμε το πρώτο γκολ στο πεντάλεπτο, αλλά μετά όσο περνούσε η ώρα γινόμασταν πολύ ανταγωνιστικοί.», θυμάται.

Διαβάστε τη συνέχεια της συνέντευξης, την οποία μπορείτε να δείτε και σε βίντεο στην ιστοσελίδα stonisi.gr.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey