Βόλτα στο Μουσείο του Παλλεσβιακού [pics]

08/03/2016 - 20:00 Τελευταία τροποποίηση στις 08/03/2016 - 14:52

Είναι ο πιο ιστορικός σύλλογος του νησιού, με έτος ίδρυσης το 1923, αποτελώντας συνάμα και το πρώτο αθλητικό σωματείο στη Λέσβο που ιδρύθηκε αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή! Με πρωτεργάτη τον Γιώργο Αμπελικιώτη, ο οποίος είχε και έχει συνοδοιπόρους σε αυτή την προσπάθεια ανθρώπους που έχουν προσφέρει απλόχερα στον «Παλλέ», όπως ο Αργύρης Τσούρος και η οικογένεια του αείμνηστου Γεωργίου Καρέκου, δημιουργήθηκε ένας μουσειακός χώρος στους τοίχους του οποίου παρουσιάζεται η αθλητική κληρονομιά δεκαετιών, την οποία άφησαν παρακαταθήκη όλοι οι σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες που φόρεσαν τη φανέλα του συλλόγου σε όσα αθλήματα ανέπτυξε, αρχικά σε στίβο, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, τένις και προοδευτικά σε μπάσκετ και βόλεϊ.

Μουσείο με σπουδαία ιστορία

Τα εκθέματα του μουσείου είναι κατηγοριοποιημένα ανά περίοδο και άθλημα. Υπάρχουν φωτογραφίες από όλα τα σπορ, ιστορικά αθλητικά αντικείμενα όπως παπούτσια με καρφιά της τότε εποχής, μπάλες ή όργανα γυμναστικής (σφαίρα, δίσκος, ακόντιο), καθώς επίσης έπαινοι και διπλώματα από το παρελθόν, κύπελλα της τότε ιστορικής περιόδου, τρόπαια του σήμερα και φυσικά πρόσφατο φωτογραφικό υλικό της σύγχρονης ιστορίας του Παλλεσβιακού από τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρωτοπόρος παντού

Σημαντικοί σταθμοί στη διαδρομή του συλλόγου μέσα στα χρόνια, αποτελεί αναμφίβολα η συνεισφορά του στην ίδρυση της Ελληνικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων (νυν Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας), καθώς και η διοργάνωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης το 1930, στην Προκυμαία Μυτιλήνης, μπροστά από το σημερινό Δημοτικό Θέατρο και το κτίριο της Περιφέρειας. Ο «Παλλέ» ήταν μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη στον υγρό στίβο, έχοντας «βγάλει» από τα σπλάχνα τους τεράστιους αθλητές όπως ο Νακέλλης και ο Μαλλίδης, αποτελώντας κομμάτι του σημερινού Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, μετά τη συγχώνευση των τμημάτων του με εκείνα του Άρη το 1932.

Μεγάλοι αθλητές

Στον κλασικό αθλητισμό, πρωταθλήτρια του Παλλεσβιακού ήταν η Αλκινόη Κατσικαδέλλη των 23 χρυσών μεταλλίων σε Πανελλήνιους Αγώνες στα σπριντ, στο άλμα εις ύψος και στις μεσαίες αποστάσεις, ενώ στο ποδόσφαιρο ήταν πρωτοπόρος, φέρνοντας Ούγγρο προπονητή στη Λέσβο τη δεκαετία του 1930, αλλά και τον σπουδαίο Φυλαχτό δυο δεκαετίες μετά με θητεία σε Παναθηναϊκό και Εθνική Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του λεσβιακού ποδοσφαίρου, μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν ο Βαγγέλης Λιαδέλλης και ο Χάρης Γραμμός. Τη φανέλα του «Παλλέ» πρωτοφόρεσαν αργότερα ο Παναγιώτης Σαλταμάρας και πιο σύγχρονα ο Θοδωρής Παπαδημητρίου, αλλά και ο Γιώργος Μανούσος. Μάλιστα, ο Παλλεσβιακός είναι ο μόνος σύλλογος που «τόλμησε» στο ποδόσφαιρο να βγει εκτός συνόρων, συμμετέχοντας σε διεθνή τουρνουά σε Αυστρία και Ιταλία τη δεκαετία του ‘90, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει δεκάδες αγώνες στα απέναντι παράλια της Τουρκίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey