«Μπλαουγκράνα» όνειρα για τη Λέσβο

28/03/2016 - 13:45

Η επίσκεψη του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο της διεθνούς «εκστρατείας», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος, για την ενδυνάμωση της εικόνας του νησιού, που αποτελεί εδώ και έναν χρόνο το πιο χαρακτηριστικό σημείο, όπου βιώνει κανείς τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της σύγχρονης εποχής μας, εύλογα δημιούργησε το συνειρμό. Άλλωστε Βαρκελώνη και Καταλονία είναι ταυτισμένες με τη σπουδαία «Μπάρτσα». Η αποστολή της Λέσβου λοιπόν, βάζοντας σε στέρεες βάσεις μία πολύ καλή συνεργασία που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες με την δήμαρχο Βαρκελώνης Άντα Κολάου -υπογράφοντας μάλιστα και σύμφωνο φιλίας μεταξύ των δύο δήμων την περασμένη Τρίτη- επιδίωξε και κατάφερε να έρθει σε επαφή και με το δημοφιλέστερο club  του πλανήτη τα τελευταία χρόνια και τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα. Η επαφή αυτή που έγινε μάλιστα στο θρυλικό Καμπ Νου, παραμονές του αγώνα του καμαριού της Καταλονίας με την Άρσεναλ για το Champions League, δημιουργεί προσδοκίες για κάτι από… «μπλαουγκράνα» στη Λέσβο! Που εκ πρώτης διαφαίνεται ότι μπορεί να είναι ένα «καμπ» στο νησί με τους «εγκεφάλους» της Μασία, μέχρι και κάποιο λαμπερό φιλικό! Βέβαια και μόνο στο άκουσμα της είδησης ότι η «Μπάρτσα» συζητά με τη Λέσβο, δίνει αφορμή για δεκάδες σενάρια και ένα μόνο εξ αυτών να πραγματοποιηθεί θα φτάνει και θα… περισσεύει!

Έπειτα από τις προκαταρκτικές επαφές που έγιναν πριν από δυο μήνες στη Λέσβο και είχαν δημοσιευτεί οι σχετικές επιστολές των δημάρχων Λέσβου και Βαρκελώνης στον τοπικό Τύπο, το σύμφωνο υπογράφηκε τελικώς στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας της Καταλονίας την περασμένη Τρίτη, ενώ ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, η οποία καλύφθηκε από τηλεοπτικά, έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα ενημέρωσης της Καταλονίας και όχι μόνο. Το σύμφωνο αυτό αποτελεί την έναρξη μιας νέας -στρατηγικής σημασίας- συνεργασίας, που βασίζεται σε τρεις άξονες οι οποίοι είναι: ο πολιτικός, ο περιβαλλοντικός και ο τουριστικός - πολιτιστικός άξονας. Στόχος είναι η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η βοήθεια σε όλους τους παραπάνω άξονες με συγκεκριμένες δράσεις. Βέβαια, ξεχωριστό θέμα συζήτησης ήταν και το προσφυγικό μεταξύ της κ. Κολάου και του κ. Γαληνού. Με την δήμαρχο Βαρκελώνης να εκφράζει την πρόθεσή της να συμβάλλει ακόμα και στην προοπτική μετεγκατάστασης προσφύγων από τη Λέσβο στη Βαρκελώνη!

Η Λέσβος στο Καμπ Νου

Όμως οι επαφές της Λέσβου στη Βαρκελώνη δε θα μπορούσαν να σταματήσουν εκεί. Και χάρη στις στοχευμένες προσεγγίσεις που προηγήθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο σε θέματα επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του δήμου, Μάριο Ανδριώτη, εξασφαλίστηκε μία συνάντηση με στελέχη της Μπαρτσελόνα. Με δεδομένη την ευαισθησία της Μπάρτσα σε ζητήματα που αφορούν στην καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά και στο προσφυγικό, οι εκπρόσωποι του δήμου Λέσβου έγιναν δεκτοί με μεγάλη χαρά και συζητήθηκε η προοπτική ανάπτυξης κοινών δράσεων ανάμεσα στην ομάδα και στον δήμο Λέσβου! Εκτός αυτού βέβαια, ο δήμαρχος Λέσβου προσκλήθηκε και βρέθηκε και στο θρυλικό Κάμπ Νου, την έδρα της Μπαρτσελόνα, για το παιχνίδι του Champions League κόντρα στην Άρσεναλ! Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τετάρτης ο δήμαρχος Λέσβου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Barcelona F.C. Foundation, που εδώ και χρόνια έχει βάλει στην πρώτη γραμμή τη συνεργασία των «μπλαουγκράνα» με την Unicef. Οι δυο τους συζήτησαν την προοπτική συνεργασίας τους για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το προσφυγικό, αλλά και την στήριξη της τοπικής μας κοινωνίας η οποία «έχει ανταποκριθεί με υποδειγματικό τρόπο σε αυτή την κρίση», όπως τονίστηκε από τους Καταλανούς χαρακτηριστικά. Για να ακολουθήσει στη συνέχεια και μία νέα συνάντηση –στο Καμπ Νου πια- με στελέχη της διοίκησης του club της Μπαρτσελόνα, ώστε να γίνει εκεί μια πιο ακριβής «μορφοποίηση» της συνεργασίας των δύο πλευρών. Τα στελέχη της ομάδας της Καταλονίας μάλιστα, δώρισαν στον κ. Γαληνό μία φανέλα των «μπλαουγκράνα» με το όνομα «Λέσβος» στην πλάτη της!

Το «καμπ» που φαντάζει το επικρατέστερο

Το γεγονός πως η πλευρά της Λέσβου δε ζήτησε τον… Μέσι για μία φωτογραφία ή για μία επίσκεψη στη Λέσβο, ήταν κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την πλευρά των διοικούντων των «μπλαουγκράνα» και το ρεπορτάζ της «ΡΕΒΑΝΣ» αποκαλύπτει ότι η βασική συζήτηση που ξεκίνησε και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες μεταξύ των δύο πλευρών, αφορά στη δημιουργία και λειτουργία ενός «καμπ» της Μπάρτσα στο νησί, το ερχόμενο καλοκαίρι! Δεδομένου ότι η Μπαρτσελόνα είχε φροντίσει να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό για την διάθεσή του στις ανάγκες φιλοξενίας των προσφύγων, που επρόκειτο να φτάσουν στην Βαρκελώνη και δεν… έφτασαν ποτέ, τα χρήματα αυτά έμειναν αδιάθετα. Και το Barcelona F.C. Foundation σκέφτηκε να τα διαθέσει στο πρόγραμμα «football.net», το οποίο «τρέχει» ο σύλλογος για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τη διάδοση των αξιών που πρεσβεύει η ιδιαίτερη αυτή ομάδα: την αλληλεγγύη, τον σεβασμό και την εναντίωση σε κάθε είδους ξενοφοβία και ρατσισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά της Λέσβου, «έδειξε» ως ιδανικό σημείο για να λειτουργήσει αυτό το «καμπ», το γήπεδο της Μόριας, που μέχρι τον ερχόμενο Μάη θα έχει ανακαινιστεί κι αυτό, όπως έγινε με εκείνο των Λουτρών. Και τι καλύτερο για να εγκαινιαστεί ένα τέτοιο «καμπ» υπό τις οδηγίες της Μασία, με ένα φιλικό στη Λέσβο, έστω και με ομάδα των υποδομών της Μπαρτσελόνα!

Μήνυμα της Μπάρτσα για τη Λέσβο

Στις συζητήσεις των δύο πλευρών «έπεσε» και το ενδεχόμενο η Μπαρτσελόνα να αναλάβει τη διάδοση ενός μηνύματος στήριξης της Λέσβου, σε ένα από τα προσεχή της παιχνίδια. Μάλιστα το ενδεχόμενο αυτό έπαιξε πολύ δυνατά να γίνει από την περασμένη Τετάρτη στο παιχνίδι με την Άρσεναλ, αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ληφθεί μία τέτοια άδεια από την UEFA παραμονές του αγώνα. Η σκέψη πάντως ήταν και εξακολουθεί να είναι, η Μπαρτσελόνα των Μέσι, Σουάρες και Νέιμαρ, να βγει στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου είτε σε παιχνίδι της ισπανικής La Liga είτε του Champions League, με ένα μήνυμα στήριξης των προσφύγων και της Λέσβου!

Σε κάθε περίπτωση, η Μπάρτσα… θέλει να «παίξει» με τη Λέσβο και τον Μάιο που θα συναντηθούν ξανά με τους εκπροσώπους του δήμου μας στην Βαρκελώνη, θα υπάρξουν νεότερα… Μέχρι τότε, τα «μπλαουγκράνα» όνειρα είναι… δωρεάν!

{Έντυπη έκδοση "ΡΕΒΑΝΣ των Σπορ" - Μαρίνος Ορφανός}

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey