Στην Εθνική παίδων ο Πάνος Αρμενάκας!

10/12/2013 - 13:06

ArmenakasΜπορεί να είναι μόλις 15 ετών, όμως ο μικρός Παναγιώτης από το Πλωμάρι που μεγάλωσε στην Αυστραλία, αλλά επισκέπτεται ανελλιπώς το χωριό των παππούδων του στη Λέσβο κάθε καλοκαίρι, έχει τραβήξει τα βλέμματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου πάνω του από πολύ νωρίς.

Πριν καν συμπληρώσει το 10ο έτος της ηλικίας του είχε καταφέρει να απασχολήσει με τα κατορθώματα του δημοσιογραφικούς «κολοσσούς», όπως οι «Τimes» του Λονδίνου, η «Daily Telegraph», το δίκτυο «ITV», που τον χαρακτήριζαν ως ένα «wonderkid», εκτιμώντας ότι βάσει του ποδοσφαιρικού του ταλέντου θα φορέσει μια μέρα τις φανέλες των κορυφαίων συλλόγων της Ευρώπης.

Στο ρεπορτάζ της "ΡΕΒΑΝΣ των Σπορ" γίνεται λόγος ότι πριν λίγους μήνες η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας έκανε κρούση στην οικογένεια του μικρού Πάνου, για να συμμετάσχει στις μικρές εθνικές των «καγκουρό». Την ίδια ώρα η ΕΠΟ δεν είχε δείξει ζωηρό ενδιαφέρον, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρμενάκας έχει δικαίωμα να αγωνιστεί και για λογαριασμό των ΗΠΑ, λόγω της καταγωγής της μητέρας του. Τελικώς, ο Ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής παίδων (U16) Μπάμπης Ζελενίτσας κάλεσε τον Μυτιληνιό ποδοσφαιριστή αρχικά στην προεπιλογή, τέλος Οκτώβρη, για τις επερχόμενες υποχρεώσεις της Εθνικής μας ομάδας. Ώσπου πριν λίγες μέρες, έφτασε και η επίσημη κλήση στην αποστολή της Ελλάδας για το φιλικό κόντρα στην Ιταλία, που θα διεξαχθεί στην πόλη Gavardo την προσεχή Τετάρτη (11/12).

Ο Αρμενάκας δέχθηκε με καμάρι την πρόσκληση, δηλώνοντας δημόσια πως «είναι μεγάλη τιμή και προνόμιο να επιλεγώ να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε διεθνές επίπεδο. Ελλάδα – Ιταλία, μια πολύ περήφανη στιγμή για μένα…» Ο νεαρός έφτασε στη χώρα μας χθες και σήμερα θα προπονηθεί με την υπόλοιπη ομάδα στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Η αποστολή θα αναχωρήσει την Τρίτη για την Ιταλία, θα προπονηθεί εκ νέου το απόγευμα της ίδιας μέρας, με το φιλικό να κάνει σέντρα την επομένη στις 15:30.

Ενδιαφέρον από παντού

O Πάνος Αρμενάκας, έχοντας ως ορμητήριο την Αυστραλία, με τρομερή τεχνική κατάρτιση, απόλυτη αίσθηση του χώρου και εξαιρετικά ώριμο –για την ηλικία- παιχνίδι, έκανε σκάουτερς από όλο τον κόσμο να… παραμιλούν. Έλαβε σταδιακά προσκλήσεις από τις ακαδημίες των Άγιαξ, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Άρσεναλ, Μάνστεστερ Σίτι, Μπλάκμπερν και Παναθηναϊκού, έζησε το όνειρό του για τρεις εβδομάδες στη «Λα Μασία» της Βαρκελώνης στα 6 του χρόνια, παίζοντας απέναντι σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ αργότερα βρέθηκε στο μικροσκόπιο της Μίλαν με την οποία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο «Μουντιαλίτο» της Πορτογαλίας, κάνοντας τους Ιταλούς να… σπάνε το κεφάλι τους για να βρουν τρόπο να τον κρατήσουν στους «ροσονέρι».

Οι αυστηροί κανόνες της FIFA

O Πάνος καθυστέρησε όμως να ενταχθεί σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο. Αιτία ήταν ο παράλογος κανονισμός της FIFA, που τέθηκε σε ισχύ το 2001 και απαγορεύει τις μεταγραφές ανήλικων ποδοσφαιριστών, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες οι γονείς τον ποδοσφαιριστών πρέπει να προσκομίζουν τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να αποδεικνύουν πως μετανάστευσαν για επαγγελματικούς λόγους και όχι για το ποδοσφαιρικό μέλλον του παιδιού τους. Ωστόσο, η διαφορετική γλώσσα και η γραφειοκρατία, κρατούσαν με «δεμένα χέρια» τα μεγάλα clubs της Ευρώπης, αφού δεν μπορούσαν να βρουν επαγγελματική στέγη τους γονείς του μικρού.

Πρόλαβε ο Μέσι…

Όπως είχε επισημάνει μάλιστα ο πατέρας του μικρού Πάνου, Γιάννης Αρμενάκας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sport24.gr, ακόμη και ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να μην είχε την ίδια εξέλιξη, εάν ίσχυε ο συγκεκριμένος κανονισμός, όταν το 2000 εγκατέλειψε σε ηλικία 12 ετών την Νιούελς Ολντ Μπόις για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Τελικώς… Γουτόφορντ

Με δεδομένη την ανάγκη της οικογένειας Αρμενάκα να της προσφερθεί δουλειά, ώστε να καταφέρει να μετακομίσει στην Ευρώπη και έτσι να εξελιχθεί ο μικρός Πάνος στις ακαδημίες ενός ευρωπαϊκού συλλόγου, η πρόταση της Γουότφορντ συνέπεσε την κατάλληλη στιγμή. Η μητέρα του Πάνου δέχθηκε μια επαγγελματική πρόταση από την Αγγλία και ο σύλλογος του Χαρτφορντσάιρ, που φημίζεται για το κορυφαίο του σκάουτινγκ, κινήθηκε μεθοδικά και ενέταξε στο δυναμικό του τον Μυτιληνιό άσο. Οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές, με τους ανθρώπους της Γουότφορντ να προσέχουν ιδιαίτερα τον Πάνο, ο οποίος ωστόσο κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη για εκείνον κατάσταση, αφού μέσα σε ένα χρόνο πήρε απότομα 17 εκατοστά ύψος, γεγονός που τον ανάγκασε να περνά πολλές ώρες στο γυμναστήριο για ενδυνάμωση. Φέτος, ο Αρμενάκας παίρνει τις πρώτες του συμμετοχές στο πρωτάθλημα των U16 και ευχή όλων μας είναι σύντομα να τον δούμε στην πρώτη ομάδα της Γουότφορντ, η οποία φέτος μάχεται στην Championship για την επιστροφή της στην Premier League.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey