Μαγικός Steffen στο Trans America!

10/06/2016 - 11:18 Τελευταία τροποποίηση στις 12/06/2016 - 15:57

Από την Στύψη της Λέσβου στο Trans America! Πόσα στερεότυπα μπορεί να καταρρίψει ένας και μόνο άνθρωπος;

Για να "ζήσεις", πρέπει να τρως κρέας... Κι όμως o Steffen Streich είναι χορτοφάγος! Και ταυτόχρονα προπορεύεται αυτή τη στιγμή στο Trans America, έναν αγώνα υπέρ-αντοχής της ποδηλασίας!

Για να αγαπάς τον τόπο σου, πρέπει ακόμα κι οι παππούδες σου να κατάγονται από αυτόν... Κι όμως ο Steffen έχει γεννηθεί στη Γερμανία, ενώ αντίθετα με άλλους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό που αγωνίζονται εκπροσωπώντας μια άλλη σημαία, εκείνος διασχίζει όλες της ηπείρους του κόσμου σε ποδηλατικούς αγώνες, με τη γαλανόλευκη περήφανα στο στήθος του.

Ο αθλητισμός σταματάει στα 35+... Κι όμως ο Steffen είναι 46 ετών, ζώντας για την ποδηλασία και αποδεικνύοντας πως έχει ακόμα πολύ μέλλον!

Με το ποδήλατο δεν μπορείς να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά... Κι όμως ο Steffen αυτό το 15ήμερο, θα περάσει τα 7.000χλμ ακούραστος πάνω στη σέλα του!

Η ζωή έχει δυσκολίες και ορισμένες ανηφόρες της είναι αδιαπέραστες... Κι όμως ο Steffen έκανε τόσα υψομετρικά πέρυσι στο Trans Africa, που υπολογίζονται σαν να ανέβηκε... 3,5 φορές στο Έβερεστ!

Για να προπονηθείς σε επίπεδο πρωταθλητισμού, πρέπει να μένεις σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, έτσι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές... Κι όμως ο Steffen μένει σε ένα ορεινό χωριό της Λέσβου, με μόνο προνόμιο τον καλό καιρό του νησιού, που του επιτρέπει να πηγαίνει κάθε μέρα για ποδηλασία! Αυτός εξάλλου ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους, που τον οδήγησαν να εγκατασταθεί μόνιμα στη Λέσβο πριν από 14 χρόνια.

Από τότε, το μακρινό 2002, αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τον άνθρωπο που έμενε σε ένα χωριό, 55 χιλιόμετρα μακριά από τη Μυτιλήνη και πηγαινοερχόταν στη δουλειά του με το ποδήλατο. Μας φαινόταν αδιανόητο τότε, να κάνει άνθρωπος τόσα χιλιόμετρα χωρίς αυτοκίνητο! Πως όμως φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος άνθρωπος να προηγείται σήμερα του Trans America 2016;

Ο Steffen ήταν εκείνος που μας γνώρισε τα Brevet, τη "Σπαρτακιάδα", το "Paris Brest Paris", το "London - Edimburg - London", το "Transcontinental", το "Giro Ciclistico delle Repubbliche Marinare", το "Trans Africa" και πολλά άλλα... Στο "Trancontinental" τερμάτισε 4ος, ενώ ήταν πρώτος στο Giro Ciclistico delle Repubbliche Marinare, όπου και απέκτησε και το προσωνύμιο από τους Ιταλούς "machina" (που θα πει μηχανή). Πέρυσι εξέπληξε τους πάντες, όταν τερμάτισε πάλι πρώτος στο "Trans Africa", τρεις μέρες μπροστά από τον 2ο στην κατάταξη!

Υπάρχει άραγε κάτι άλλο που μπορεί να κάνει; Και φυσικά. Η υπέρτατη πρόκληση... Το "Trans America". Ένας αγώνας coast to coast από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό. Ένας αγώνας δύναμης, αντοχής, ψυχής, καρδιάς, επιμονής, ψυχραιμίας, σωστών αποφάσεων, αλλά και… τακτικής. Το ποια στρατηγική τελικά θα αποδώσει κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων. Θα το μάθουμε σε 10 περίπου μέρες, όταν εκείνοι οι υπέρ-άνθρωποι θα ολοκληρώσουν τον άθλο τους και θα φτάσουν στο άλλο άκρο της αμερικανικής ηπείρου.

Πρώτος στην κατάταξη, αυτή τη στιγμή στην 5η ημέρα των αγώνων, χωρίς καμία χορηγία ή υποστήριξη, απέναντι σε μεγάλα ονόματα του χώρου, επίσημα υποστηριζόμενα από μεγάλες εταιρείες του ποδηλατικού κόσμου, από όλες τις ηπείρους του πλανήτη, ο Steffen Streich, ο δικός μας Στέφανος, οδηγεί την κούρσα με την ελληνική σημαία σε πρώτο πλάνο.

Αυτός ο άνθρωπος είναι το πρόσωπο του 2016... Είναι το λαμπρό παράδειγμα, ότι θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο, να αγαπήσουμε τη χώρα μας, τον ήλιο, την υγιεινή ζωή, την άσκηση, τον αθλητισμό, για να "μείνουμε" σ' αυτόν τον αγαπημένο τόπο, για να μη σταματήσουμε το ποδήλατο, όσο κι αν μεγαλώσαμε... Μακάρι η λαμπρή πορεία του Steffen Streich από τη Στύψη της Λέσβου κι όχι από τη Γερμανία, ύστερα από όλα αυτά τα επιτεύγματα, να αναγκάσει την πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της σε αυτόν τον υπέρ-άνθρωπο, τον ημίθεο κάτοικο του νησιού μας, προωθώντας όλες του τις προσπάθειες, έτσι ώστε να γίνει παράδειγμα για ακόμα περισσότερα Ελληνόπουλα. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey