Ο άθλος του Steffen Streich!

28/06/2016 - 10:05 Τελευταία τροποποίηση στις 28/06/2016 - 11:31

Ο Steffen Streich έγραψε ξανά ιστορία, κάνοντας για πολλοστή φορά περήφανη την ποδηλατική κοινότητα της Λέσβου, αλλά και της Ελλάδας εν γένει, με τις τρομερές διακρίσεις του. Ο 46χρονος Γερμανός, που ζει μόνιμα στη Στύψη της Λέσβου, έκανε ένα ακόμα όνειρό του πραγματικότητα. Συμμετείχε στον παγκοσμίου φήμης ποδηλατικό αγώνα «Trans America», διασχίζοντας την αμερικανική χώρα από τη δύση προς την ανατολή και όχι μόνο κατάφερε να τερματίσει μετά από 7.080 χιλιόμετρα, αλλά κατέκτησε και τη 2η θέση, περνώντας το νήμα δύο ώρες μετά την πρώτο ποδηλάτη!

Ο δικός μας Στέφανος, με τη γαλανόλευκη Λέσβο στην μπλούζα του, έγινε μάλιστα ο μοναδικός υπέρ-αθλητής στην ποδηλασία, που έχει καταφέρει να ολοκληρώσει και τα τρία "Trans" , Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής!

Στις ΗΠΑ, ηγήθηκε του απαιτητικού αυτού αγώνα για 17 ολόκληρες ημέρες. Και μόλις το τελευταίο 24ώρο έχασε το προβάδισμά του, προδομένος από την τεχνολογία. Ξεκίνησε το υπέροχο αυτό, αλλά και κουραστικό, ταξίδι του στις 4 Ιουνίου και κατάφερε να τερματίσει στις 22 του μήνα, στις 20:21 ώρα Ελλάδας. Από την Αστόρια του Όρεγκον, βρέθηκε με το ποδήλατό του στο Γιορκτάουν της Βιρτζίνια! Σε έναν αγώνα, που θεωρείται θρίαμβος ακόμα και το να καταφέρεις να τερματίσεις. Πόσο μάλλον να… κοντράρεις στα ίσα θρύλους της ποδηλασίας από όλο τον κόσμο στις υπέρ – αποστάσεις.

Ασύλληπτο ταξίδι

Όποιος και αν έλεγε, πριν από ένα μήνα, πως κάποιος ποδηλάτης από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Στύψη της Λέσβου, θα… τολμούσε έστω και να ξεκινήσει έναν αγώνα 7.000 χιλιομέτρων από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ έως την ανατολική, αναμφίβολα θα έμπαινε στο… περιθώριο ως ο… τρελός της παρέας! Ειδικά από τη στιγμή που στον συγκεκριμένο αγώνα συμμετείχαν τα μεγαλύτερα ονόματα της ποδηλασίας, έμπειροι και καταξιωμένοι αθλητές με παρουσίες σε όλους τους μεγάλους αγώνες υπέρ – αποστάσεων σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, έχοντας παράλληλα και την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών - χορηγών.

Στην πραγματικότητα βέβαια, τα φαινόμενα απατούν. Γιατί ο Steffen Streich συγκαταλέγεται δικαίως, επίσης, μεταξύ των κορυφαίων! Έμπειρος ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων, έχει αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους υπέρ - αγώνες, που διεξάγονται ανά τον κόσμο. Στο «Paris-Brest-Paris» της Γαλλίας, στο «London-Edinburgh-London» της Μεγάλης Βρετανίας, στο «Trans Continental» από Λονδίνο προς Κωνσταντινούπολη, όπου τερμάτισε 4ος, στο «Giro Ciclistico delle Repubbliche Marinare», όπου απέκτησε το προσωνύμιο «machina», δηλαδή μηχανή, κατακτώντας μάλιστα την πρωτιά. Και φυσικά στο «Trans Africa», την αντίστοιχη διοργάνωση της αφρικανικής ηπείρου, όπου όχι μόνο τερμάτισε πρώτος, αλλά βρέθηκε και τρεις ολόκληρες ημέρες μπροστά από τον δεύτερο! Αγώνες, που αναμφίβολα, τον κατατάσσουν στους πλέον έμπειρους της ποδηλασίας, ικανούς να του επιτρέψουν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου ονείρου. Να διασχίσει τις ΗΠΑ, απ’ άκρη σ’ άκρη, με ένα ποδήλατο! Το κατάφερε και με το παραπάνω, και αναμένεται να επιστρέψει την Τρίτη (28/6) στην Ελλάδα με το τρόπαιο της 2ης θέσης στις αποσκευές του.

Μαγική εμφάνιση από την αφετηρία

Ο Steffen Streich ήταν αποφασισμένος από το ξεκίνημα. Και οι φίλοι του στη Λέσβο, που παρακολουθούσαν την πορεία του από το διαδίκτυο μέσω του live – tracking, έπαθαν… σοκ μόλις αντίκρισαν τα αρχικά του “SS” στην 1η θέση, οδηγώντας την κούρσα! Απίστευτη χαρά για τα μέλη της ποδηλατικής κοινότητας στο νησί, που με συνεχείς ενημερώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποθέωναν τον επί 17 ολόκληρες ημέρες προπορευόμενο ποδηλάτη. Για να τα καταφέρει ο Στέφανος ακολουθούσε πιστά την τακτική του, με λιγοστό ύπνο και αρκετό κουράγιο, έχοντας υπολογίσει τα περάσματά του από κομβικά σημεία της διαδρομής στην ακρίβεια, όπως το να προλάβει να μπει έγκαιρα σε κάποιο ferry boat, ώστε να μπορέσει να κερδίσει λίγες ώρες ξεκούρασης, εν αντιθέσει με τους άλλους ποδηλάτες. Το δίδυμο των Wilcox – Deutsch, που τον καταδίωκε, έμενε σταθερά σε απόσταση ασφαλείας, αλλά ήταν δεδομένο πως η συνεργασία των δύο ποδηλατών –κάτι που σχολιάστηκε έντονα στην ποδηλατική κοινότητα- έφθειρε ψυχολογικά και σωματικά τον Λέσβιο ποδηλάτη.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, οι ποδηλάτες από κάθε γωνιά του νησιού μας τον υποστήριζαν με θέρμη, παρακολουθούσαν με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία του, σχολίαζαν τις τεράστιες αποστάσεις και τα χιλιόμετρα που «κατάπινε» καθημερινά και φρόντιζαν να γίνουν γνωστά τα επιτεύγματα και οι προσπάθειες, αυτού του υπέρ – αθλητή! Η γαλανόλευκη Λέσβος ταξίδευε στις ΗΠΑ, πάνω στην πλάτη ενός 46χρονου vegeterian Γερμανού, κάτοικου Στύψης Λέσβου, μιας περιοχής δίχως ποδηλατικές υποδομές ή ουσιαστική υποστήριξη...

Απίστευτες συνθήκες

Το «Trans America» είναι ένας τρομερά επίπονος ποδηλατικός αγώνας, στον οποίο απαγορεύεται κάθε είδους βοήθεια από τρίτον. Συνολικά 18 μερόνυχτα, οι ποδηλάτες είχαν να αντιμετωπίσουν τον ευμετάβλητο καιρό, τον άνεμο, τις ανελέητες ανηφόρες, την έρημο, τα Βραχώδη όρη, τον ήλιο στις άδεντρες αμερικανικές ατέλειωτες ευθείες, τη βροχή, το κρύο, την έλλειψη ύπνου, τα προβλήματα GPS, τα κλαταρισμένα ελαστικά, ακόμα και πλημμύρες ή έργα οδοποιίας, που συνάντησαν στο δρόμο τους, καθώς και οποιαδήποτε άλλη αναποδιά μπορεί να συμβεί σε ένα ταξίδι 18+ ημερών.

Συνολικά, κατάφεραν να τερματίσουν 25 ποδηλάτες από όλο τον κόσμο αυτόν τον απαιτητικό αγώνα. Και μόνο η επιτυχία του να φτάσει κανείς στον τερματισμό μετά από 18 ημέρες είναι τεράστια. Πόσο μάλλον να ηγηθεί του αγώνα κάποια στιγμή ή να μπει στη 10άδα. Αναλογιστείτε λοιπόν, πόσο σπουδαίο είναι το επίτευγμα του Steffen Streich, που προπορευόταν επί 17 ολόκληρες ημέρες, τερματίζοντας τελικά στη 2η θέση. Ένας άθλος, για ένα ποδηλάτη που ζει και προπονείται στη Στύψη, στο οδικό δίκτυο της Λέσβου, αλλά κοίταξε στα μάτια ποδηλάτες με μεγαλύτερη υποστήριξη και περισσότερες υποδομές, αφήνοντάς τους πίσω ολόκληρα 24ωρα.

Κώδικας τιμής

Αυτοί οι ποδηλατικοί αγώνες υπέρ-αποστάσεων βασίζονται στον κώδικα τιμής μεταξύ των ποδηλατών. Δεν επιτρέπεται η παραμικρή εξωτερική βοήθεια και υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στην προσπάθεια κάθε υπέρ-αθλητή. Ο Steffen Streich τερμάτισε μετά από 18 ημέρες δίχως την παραμικρή παραβίαση των κανονισμών, καθαρός ψυχικά αλλά και σωματικά, κερδίζοντας τα εύσημα όλων. Αντίθετα, η «ανίερη συμμαχία» των δύο Αμερικανών, Wilcox – Deutsch, αν και στα όρια του επιτρεπτού, συζητήθηκε αρκετά στους κόλπους της ποδηλατικής κοινότητας, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη αξία στην κατάκτηση της 2ης θέσης από τον Στέφανο.

Το μοιραίο λάθος

Η τελευταία ημέρα του αγώνα και ενώ όλα κυλούσαν ιδανικά για τον Steffen Streich αποδείχθηκε… καταδικαστική! Ξεκινώντας μετά από ένα σύντομο διάλειμμα ξεκούρασης, to τελευταίο βράδυ, ο ποδηλάτης από τη Στύψη υπέπεσε άθελά του σε ένα μοιραίο λάθος. Έχοντας προβλήματα πλοήγησης με το GPS, αλλά και κλαταρισμένα ελαστικά, ο Στέφανος προδόθηκε από την τεχνολογία. Δίχως τον πλοηγό του σε λειτουργία, ρώτησε έναν ντόπιο για την κατεύθυνσή του, αλλά εκείνος του υπέδειξε λάθος δρόμο. Ο Steffen άρχισε να κινείται αντίθετα, σπαταλώντας άδικα πολύτιμες δυνάμεις αλλά και χρόνο. Πηγαίνοντας προς τα πίσω, συνάντησε με έκπληξη την Αμερικανίδα Lael Wilcox και όταν συνειδητοποίησε το λάθος του, είχε ουσιαστικά χαρίσει τη νίκη. Οι δύο ποδηλάτες, αν και συνέχισαν μαζί προς τον τερματισμό, ήταν ξεκάθαρο πως δεν θα τερμάτιζαν και μαζί. Η Wilcox με ανεβασμένο ηθικό, απομακρύνθηκε σταθερά, φτιάχνοντας μια απόσταση ασφαλείας ακόμα και 50 χιλιομέτρων. Ο Steffen Streich έφτασε στον τερματισμό κατάκοπος, δύο ώρες μετά…

Ετοιμάζει υποδοχή ο Ποδηλατικός Σύλλογος

Το «Trans America» αποτελεί πλέον παρελθόν και ο Στέφανος επιστρέφει στην Ελλάδα. Εκεί, τόσο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας, όσο και στο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, οι φίλοι του ποδηλάτες ετοιμάζουν μια μοναδική υποδοχή. Η πτήση του Steffen υπολογίζεται να προσγειωθεί στη 1 το μεσημέρι, σήμερα Τρίτη (28/6) στην Αθήνα και από εκεί θα πετάξει για Μυτιλήνη στις 16:15. Οι συνοδοιπόροι του στο μαγικό κόσμο του ποδηλάτου θα τον περιμένουν εκεί, στον χώρο αφίξεων εξωτερικού, για να τον υποδεχθούν, να τον αγκαλιάσουν και να τον αποθεώσουν.

"Για εμάς είναι ο πρώτος..."

Ο Αντιπρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, Τάκης Ανεζίνος, αναφερόμενος στον άθλο του Steffen Streich, τόνισε τα εξής: «Για εμάς είναι ο πρώτος, που είχε την κατάλληλη προετοιμασία και το θάρρος για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, ο πρώτος που ολοκλήρωσε μια τέτοια τιτάνια προσπάθεια, ο πρώτος που προηγήθηκε σχεδόν όλες τις μέρες του αγώνα, ο πρώτος που κατάφερε να φτάσει δεύτερος στον τερματισμό, ο πρώτος που μας προσέφερε τόση χαρά, αγωνία, δράμα, συγκίνηση και στο τέλος λύτρωση, απλά παρακολουθώντας μια τελίτσα σε μια οθόνη! Είναι ο πρώτος που έκανε την Ελλάδα να συζητείται τόσες μέρες στον ποδηλατικό κόσμο, σε όλες τις χώρες. Συνολικά 25 περίπου αθλητές κάθε χρόνο καταφέρνουν να τερματίσουν αυτόν τον απαιτητικό αγώνα. Κανονικά όποια κοινωνία είχε έναν τέτοιο "άσσο" σαν τον Steffen στο μανίκι της, θα έπρεπε να τον παρακαλά να τρέξει στην Αμερική ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα με τα χρώματα της Ελλάδας μας, κάνοντας 18 μέρες διαφήμιση στη Λέσβο... Είμαι βέβαια σίγουρος ότι αν τον ρωτήσουμε όταν θα συναντηθούμε στο αεροδρόμιο στην υποδοχή που του ετοιμάζουμε "και τώρα τι;", εκείνος θα έχει στο μυαλό του άλλη μια τέτοια διοργάνωση, ακόμα πιο μεγάλη!»

{Έντυπη έκδοση "ΡΕΒΑΝΣ των Σπορ"}

Πληροφορίες | Τάκης Ανεζίνος, Ποδηλατικός Σύλλογος Μυτιλήνης, Lesvos MTB

Φωτογραφίες | Trans Am Bike Race

Επιμέλεια | Βαγγέλης Παπαντώνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey