Σωτήρχος: "Απίστευτο συναίσθημα η αποθέωση στο Καραϊσκάκη"

12/05/2013 - 21:12 Τελευταία τροποποίηση στις 12/05/2013 - 21:27

Sotirxos_OSFP_2013Το 2013 θα είναι η χρονιά που θα αναπολεί για πάντα ως την καλύτερη της ζωής του. Άλλωστε στη διάρκειά της, είδε τις επιλογές - ζωής του, τους κόπους του, την αξία του σαν προπονητής και σαν άνθρωπος, αλλά και την ποιότητα της δουλειάς του να ανταμείβονται με τον ιδανικότερο ίσως τρόπο, που θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί.

Ο λόγος για τον Τέλη Σωτήρχο, που όταν έφευγε το 1978 από την πατρίδα του τη Λέσβο αφήνοντας πίσω και την πιο… ιδιαίτερή του, το Ακράσι, δεν φανταζόταν, αλλά σίγουρα ονειρευόταν τη σημερινή καταξίωση. Να γράψει ο ίδιος, χρυσά γράμματα της ιστορίας του λαοφιλέστερου συλλόγου στη χώρα, του αγαπημένου του Ολυμπιακού στο τμήμα του βόλεϊ με τη γυνακεία ομάδα και να περάσει το κατώφλι του «Γ. Καραϊσκάκης», γνωρίζοντας την αποθέωση από 30.000 κόσμο. «Απίστευτο συναίσθημα, ανατρίχιασα, είμαι ευγνώμων που το έζησα, άξιζε τα πάντα…», εξομολογείται ο ίδιος στο «SL», που τον συνάντησε να απολαμβάνει τις ολιγοήμερες διακοπές του, εδώ στη βάση του, τη Λέσβο.

Ο Λέσβιος προπονητής της γυναικείας ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού, ο δικός μας πρωταγωνιστής, είχε και τη διάθεση και τη χαρά να μοιραστεί μαζί μας, με τους «συμπατριώτες του» την όμορφη φετινή ιστορία του, που έφερε το πρώτο ερυθρόλευκο πρωτάθλημα και ταυτόχρονα το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου, έπειτα από συγκλονιστική ανατροπή επί της κραταιάς ΑΕΚ. Και όχι μόνο…

Για τους αναγνώστες του «SL» ο πάντα ταπεινός Τέλης Σωτήρχος, μίλησε για όλα και άνοιξε την καρδιά του χωρίς κανένα δισταγμό. Απλός, όπως όταν δούλευε πιο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έτσι και σήμερα, που τα φλας είναι στραμμένα πάνω του, είχε λόγια και για τον αγαπημένο του Ολυμπιακό, τους φίλους του στη Μυτιλήνη και την πατρίδα του τη Λέσβο.

Τέλη Σωτήρχο, πέρυσι συνδύασες το όνομά σου με το πρώτο κύπελλο στην ιστορία του Ολυμπιακού και φέτος πέτυχες το αδιανόητο για πολλούς στις αρχές της σεζόν. Να κατακτήσεις το νταμπλ και μάλιστα με αυτόν τον συγκλονιστικό τρόπο! Αλήθεια, το πίστευες όταν πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίνησες την προετοιμασία της ομάδας;

"Δεν μπορώ να σας πω ότι δεν το πίστευα, αλλά σίγουρα γνώριζα ότι ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Ήδη όμως από πέρυσι, με την κατάκτηση του Κυπέλλου, είχαμε μπει σε τροχιά καταξίωσης. Δεν ήταν απίθανο να φτάσουμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά χρειαζόταν πολλή δουλειά, υπομονή και στο τέλος υπέρβαση.

Από την αρχή της χρονιάς όταν μίλησα με τον κ. Κουντούρη, του είπα πως στα playoffs η ομάδα θα δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες. Για εκείνη την περίοδο διέβλεπα εξαρχής, πως θα έβγαινε η δουλειά όλης της χρονιάς και τελικά επιβεβαιωθήκαμε όλοι όσοι εργαστήκαμε επάνω σε αυτό το πλάνο".

Γνωρίζουμε, το παρακολουθήσαμε άλλωστε, πως στην πορεία της σεζόν τα πράγματα μόνο εύκολα δεν ήταν για εσένα προσωπικά. Η κριτική που ασκήθηκε προς το πρόσωπό σου ήταν ιδιαίτερα σκληρή και ίσως από ένα σημείο και μετά άγγιζε τα όρια της εμπάθειας...

"Είναι μια περασμένη ιστορία πια, η οποία ήταν χρήσιμη και για μένα προσωπικά, αλλά και για όλους όσοι προσπάθησαν να επιβάλλουν την απομάκρυνσή μου από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Δεν είναι κάτι καινούργιο όμως. Η μοίρα των προπονητών στην Ελλάδα είναι αυτή και το ήξερα καλά από την πρώτη στιγμή που φόρεσα τη φόρμα της μεγάλης ομάδας του Ολυμπιακού. Έχοντας όμως πίστη στο πλάνο μου και στις επιλογές μου, δεν λύγισα, έχοντας και τη στήριξη του κ. Κουντούρη, με τον οποίο οι εξηγήσεις μας είναι πάντα καθαρές κατά αμοιβαίο τρόπο.

Του είχα πει από την αρχή πως στα playoffs θα παίξουμε τη χρονιά μας, θα δείξουμε αποτελέσματα. Όπως και έγινε. Ωστόσο δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως η εμπιστοσύνη του ήταν καταλυτική για την επιτυχία μας, ειδικά σε δύσκολες στιγμές της σεζόν, όπως μετά την ήττα στο Σούπερ Καπ και τις δύο ήττες από την ΑΕΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, αλλά ακόμη περισσότερο μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Ομολογώ ότι διάβασα και άκουσα πολλά. Όμως πλέον δεν έχουν αξία για μένα..."

Το περίφημο «δεν ασχολούμαι με γκόμενες» έκανε εντύπωση μετά το 2-2 στα playoffs κόντρα στην ΑΕΚ. Ήταν λοιπόν η μια απάντηση-ξέσπασμα για όλα αυτά;

"Απευθυνόταν σε συγκεκριμένους αποδέκτες το συγκεκριμένο μήνυμα. Κάποιοι που δεν ήξεραν, σίγουρα παραξενεύτηκαν. Εκείνοι που έπρεπε, κατάλαβαν. Δεν έχει όμως πια σημασία...»

Sotirxos_OSFP_AEK_2012_13Πως κατάφερε ο Ολυμπιακός να φτάσει σε αυτό το «θαύμα» κόντρα στην ΑΕΚ, γιατί η ανατροπή που πετύχατε, είναι ίσως από τις πιο εντυπωσιακές που έχει καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ…

"Ήταν μια χρονιά στοίχημα για τον Ολυμπιακό. Κανείς δεν υποσχέθηκε τίτλους, όμως κανείς -ανάμεσά τους και εμείς οι ίδιοι που δουλεύουμε στο τμήμα- δεν θα έλεγε όχι αν κατακτούσαμε κάποιον. Είχαμε απέναντί μας μία ΑΕΚ που ξεκινούσε με το πλεονέκτημα της εμπειρίας απέναντι σε εμάς, αλλά και του αισθήματος της ανωτερότητας στις μεταξύ μας αναμετρήσεις. Ήμασταν σαφέστατα το αουτσάιντερ για πολλούς λόγους, αλλά η ψαλίδα πια μεταξύ μας είχε κλείσει ήδη από πέρυσι. Στη διάρκεια της σεζόν, μαζί με το Σούπερ Καπ, μετρήσαμε τρεις ήττες από την ΑΕΚ. Παρ' όλα αυτά, και στα τρία παιχνίδια χάναμε στις λεπτομέρειες. Σε κάθε ματς ήμασταν και πιο κοντά.

Πίστευα και το έλεγα στα κορίτσια, πως στα playoffs μπορούσαμε να κερδίσουμε εμείς τις λεπτομέρειες και να κάνουμε τη διαφορά. Όπως και έγινε. Στην πορεία των τελικών, η ομάδα απέκτησε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση του νικητή, φτάνοντας σε αυτήν τη συγκλονιστική ανατροπή στο πρωτάθλημα, αλλά και στην κατάκτηση του κυπέλλου στη Σαντορίνη, που ήταν το ιδανικό φινάλε για τη σεζόν. Αυτά μαζί με τη σκληρή δουλειά βελτίωσης όλη τη χρονιά και κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές και τακτικές που μας βγήκαν απέναντι στο μεγάλο μας αντίπαλο, έφεραν την σπουδαία αυτή επιτυχία του νταμπλ".

Ο κόσμος του Ολυμπιακού, είναι σίγουρα χορτασμένους από τίτλους στα περισσότερα αθλήματα, αλλά το συγκεκριμένο "άθλο"  τον απόλαυσαν και αυτό φάνηκε από την αναγνώριση, της οποίας τυγχάνει πλέον η ομάδα από το σύνολο των φιλάθλων της. Συν τοις άλλοις, σας έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό. Βλέπουμε πλέον πολλές από τις αθλήτριές σου να δίνουν συχνά ακόμα και τηλεοπτικές συνεντεύξεις και εσένα να φιγουράρεις πια σε περίοπτη θέση στα ρεπορτάζ. Πως το εισπράττετε αυτό;

"Η αλήθεια είναι πως ακόμη ζούμε, τόσο εγώ όσο και οι παίκτριές μου, την επιτυχία μας. Δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τη σημασία αυτού που καταφέραμε. Στη φιέστα του πρωταθλήματος του ποδοσφαίρου στο «Γ. Καραϊσκάκης», όταν βγήκαμε με τα τρόπαιά μας μπροστά στον κόσμο, μπορώ να πω ότι κατάλαβα λίγο από αυτό που πετύχαμε. Ήταν απίστευτο αυτό που ζήσαμε, ανατρίχιασα και είμαι ευγνώμων. Είμαι περήφανος σαν Ολυμπιακός που μπήκα πρωταθλητής σε αυτό το γήπεδο και είμαι χαρούμενος που η παρουσία μου συνδυάστηκε με την κατάκτηση των πρώτων μας τίτλων στο βόλεϊ."

Sotirxos_OSFP_Cup_2013Μετά την κατάκτηση του νταμπλ, δήλωσες πως αρχίζει η αυτοκρατορία του Ολυμπιακού. Η αλήθεια είναι πως όταν έχασες στις λεπτομέρειες τον τίτλο του 2007, μας είχες εκμυστηρευτεί κάτι παρόμοιο. Το ένιωθες, το έβλεπες...

"Σας είπα πως η ψαλίδα μίκρυνε και σύντομα θα ερχόταν η στιγμή που θα διεκδικούσαμε με μεγάλες αξιώσεις τον τίτλο. Πλέον ο Ολυμπιακός έχει και την ψυχραιμία και την αυτοπεποίθηση να συνεχίσει να κάνει πρωταθλητισμό. Φυσικά δεν είναι εύκολο τίποτα. Όπως είναι δύσκολο να ανέβεις στην κορυφή, εξίσου δύσκολο, ίσως και δυσκολότερο είναι να μείνεις σε αυτή.

Μιλώντας με τον κ. Κουντούρη, ο οποίος έχει καταφέρει πολλά τα τελευταία χρόνια προς όφελος του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο και κάθε χρόνο, θα κοιτάμε να πετυχαίνουμε το κάτι παραπάνω".

Έφυγες από τη Λέσβο το 1978, σπούδασες Νομική τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα, παράλληλα έπαιζες βόλεϊ ακόμη και σε εθνικό επίπεδο και κάποια στιγμή τα παράτησες όλα, για να ακολουθήσεις το δύσκολο δρόμο. Γυμναστική Ακαδημία και μία πορεία σαν αθλητής και προπονητής, που σε έφερε στην απόλυτη καταξίωση πριν από λίγους μήνες. Ήταν μια δικαίωση των επιλογών σου αυτών και των δύσκολων στιγμών που βίωσες μέχρι σήμερα;

"Ναι αναμφίβολα. Είπα και πριν πως το χειροκρότημα στο «Καραϊσκάκης», η αναγνώριση του κόσμου, είναι κάτι που δε μετριέται. Δεν περιγράφεται αν δεν το ζήσεις. Είναι τόσο έντονο, τόσο συγκινητικό που λες, ναι, άξιζε τον κόπο να παρατήσω την πιο ασφαλή πεπατημένη για να κυνηγήσω να κάνω στη ζωή μου, αυτό που πραγματικά αγαπώ. Τον αθλητισμό. Σήμερα στα παιδιά μου, αυτό τους συμβουλεύω. Να επιδιώξουν στη ζωή τους να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Μόνο έτσι θα είναι ευτυχισμένοι".

Η Λέσβος και φυσικά το Ακράσι, είναι πάντα στην καρδιά σου. Ξέρουμε ότι κάθε καλοκαίρι έρχεσαι στο νησί και απολαμβάνεις τις διακοπές σου…

"Παντού η πατρίδα μου είναι στην καρδιά και στο μυαλό μου. Τον αγαπώ τον τόπο μου, δεν τον ξεχνάω ποτέ, ούτε τους συγγενείς, ούτε τους φίλους μου".

Παρακολουθείς τα τεκταινόμενα στο λεσβιακό αθλητισμό;

"Στο βαθμό που μπορώ. Στην Αθήνα ακούγεται έντονα η Καλλονή και η πορεία της στη Β΄ Εθνική στο ποδόσφαιρο και χαίρομαι για αυτό, αλλά από εκεί και πέρα γνωρίζω και για τον Αιολικό στο ποδόσφαιρο και για τη Γέρα στο μπάσκετ και για την πορεία του βόλεϊ στο νησί μας. Ειδικά στο βόλεϊ, ο καλός μου φίλος ο Θωμάς ο Τσιμναδής με ενημερώνει για κάθε εξέλιξη. Φυσικά, έχω άποψη και για δύο πολύ καλές Μυτιληνιές αθλήτριές μας, τις αδελφές Έρη και Μένη Βογιατζή, που αγωνίστηκαν φέτος στην Α1 με τους Τράχωνες.

Ωστόσο, για να κάνουμε το κάτι παραπάνω, χρειάζονται οι υποδομές. Εκεί το νησί είναι πολύ πίσω. Απουσιάζουν παράγοντες με όραμα και διάθεση να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στον αθλητισμό και η συνδρομή της πολιτείας δεν είναι αυτή που απαιτείται. Δεν έχουμε μπει στη διαδικασία να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και να παραδειγματιστούμε από άλλα νησιά, που έχουν κατορθώσει να διακριθούν σε συγκεκριμένα αθλήματα. Βέβαια έχουμε τις δικαιολογίες μας, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα σε αυτές".

Θα επέστρεφες ποτέ στο νησί να εργαστείς, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις, τις παραστάσεις σου; Στη γειτονική Λήμνο το πέρασμα του αείμνηστου Νίκου Σαμαρά έδωσε μία τεράστια πνοή στο λημνιακό βόλεϊ…

"Γιατί όχι; Όλοι οι Μυτιληνιοί που ξενιτευόμαστε, ονειρευόμαστε κάποτε την επιστροφή μας στο όμορφο νησί μας. Στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις! Αν όντως επέστρεφα πάντως, σίγουρα δε θα με απορροφούσαν μόνο οι ελιές μου, που όσο μπορώ -παλιότερα περισσότερο- τις φροντίζω κάθε τόσο που έρχομαι. Το βόλεϊ θα ήταν σίγουρα η ενασχόλησή μου!".

Κάποιο μεταγραφικό νέο, να βγάλουμε είδηση; (γέλια)

"Την Τρίτη επιστρέφω στην Αθήνα για να συνεργαστώ με τη διοίκηση σε αυτό τον τομέα και να οργανώσουμε τη νέα χρονιά! Ακόμα είμαστε πρωταθλητές! Ας το χαρούμε λίγο ακόμα, πριν ριχτούμε στη δουλειά για του χρόνου!".

Ευχαριστούμε πολύ και πάντα επιτυχίες!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey