Στον... αέρα το διεθνές τουρνουά!

08/09/2016 - 10:36 Τελευταία τροποποίηση στις 08/09/2016 - 12:20

Άσχημες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τη διεξαγωγή του διεθνούς τουρνουά τένις γυναικών στη Μυτιλήνη, που διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία εννέα χρόνια, σε συνεργασία με την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (Ε.Φ.Ο.Α) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Τένις (ITF).

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του "SL", το τουρνουά -η αυλαία του οποίου πρέπει να ανοίξει στις 3 Οκτωβρίου- βρίσκεται κυριολεκτικά στον... αέρα και η Λέσβος κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα απέναντι στην ηγεσία του αθλήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφού για δεύτερη φορά μέσα στο 2016 είναι αναγκασμένη να ζητήσει αναβολή της διοργάνωσης! Η πρώτη έγινε την Άνοιξη, όταν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Λέσβου, σε συνεννόηση με την Ε.Φ.Ο.Α., επικαλέστηκε την έξαρση του προσφυγικού και την αδυναμία εξασφάλισης ικανού αριθμού δωματίων στα ξενοδοχεία της πόλης για τη φιλοξενία των αθλητριών και των συνοδών - προπονητών τους. Η αναβολή όμως είχε βαθύτερο υπόβαθρο και το προσφυγικό ήταν απλώς μια δικαιολογία...

Βασική αιτία της μη διεξαγωγής του διεθνούς τουρνουά ήταν η καθυστέρηση στην πραγματοποίηση των εργασιών συντήρησης στα γήπεδα του Κέντρου Αντισφαίρισης Λέσβου, στη Νεάπολη. Παρά τη δεδομένη επιθυμία του Δήμου Λέσβου να προχωρήσουν άμεσα οι επισκευαστικές εργασίες στον τάπητα, πέρασαν μήνες δίχως να κληθεί ο εργολάβος στη Λέσβο, με αποτέλεσμα μία μετά την άλλη οι προθεσμίες να παρέρχονται και το διεθνές τουρνουά να πηγαίνει συνεχώς... πίσω ημερολογιακά. Αν και στα τέλη του περασμένου Γενάρη βρέθηκε στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Α. Σπύρος Ζαννιάς, έχοντας συνάντηση με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, από τον οποίο έλαβε τη διαβεβαίωση για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, τελικώς ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας αναμένουν στο... ακουστικό τους. Τα περιθώρια όμως έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Τσακίρης: "Αναγκαίες οι εργασίες"

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Λέσβου, που κατέχει ρόλο συντονιστή στο διεθνές τουρνουά της Μυτιλήνης, επισημαίνει σχετικά στο "SL": "Βρισκόμαστε σε πολύ οριακό σημείο. Από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο κ. Ζαννιάς συναντήθηκε με τον κ. Γαληνό, ξεκαθαρίστηκε πως οι εργασίες συντήρησης στον τάπητα των γηπέδων μας ήταν απολύτως αναγκαίες, ώστε να διοργανώσει η Μυτιλήνη για 10η χρονιά το διεθνές αυτό τουρνουά. Τα γήπεδα κατασκευάστηκαν πριν από 11 χρόνια και κανονικά στην οκταετία θα έπρεπε να έχει γίνει η συγκεκριμένη συντήρηση. Μετά την πρώτη αναβολή την Άνοιξη, η Ε.Φ.Ο.Α όρισε το τουρνουά για τις 3 Οκτωβρίου. Λιγότερο από ένα μήνα πριν, είμαστε σε αδιέξοδο. Χάνουμε τη διοργάνωση, χάνονται οι εγγυήσεις. Δεν είναι μόνο ότι η Λέσβος δεν θα διοργανώσει το τουρνουά και εκτίθεται διεθνώς. Χάνει και η χώρα μας μία από τις διοργανώσεις που ανέλαβε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, αδυνατώντας στα τέλη του έτους να τη φέρει εις πέρας, έστω και σε μια άλλη πόλη. Έχει προεκτάσεις δηλαδή το ζήτημα... Είχα λάβει τη διαβεβαίωση, προφορικά, ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο. Είναι κρίμα ένας αθλητικός θεσμός που γίνεται επί εννέα χρόνια, να σταματήσει για έναν τέτοιο λόγο." 

Πόσο είναι το κόστος συντήρησης;

Από το ρεπορτάζ του "SL" προκύπτει ότι το κόστος συντήρησης των γηπέδων στο Κέντρο Αντισφαίρισης Λέσβου, στη Νεάπολη, ανέρχεται σε 15.000€. Ποσό σχετικά μικρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Δήμος Λέσβου, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, έχει βγάλει από τα ταμεία του χρήματα για την ανακατασκευή του "Γεώργιος Σκούφος", τη συντήρηση όλων των ποδοσφαιρικών γηπέδων με συνθετικό τάπητα, τις εργασίες στο παρκέ του Κλειστού Νεάπολης, ενώ βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εργασίες στο "Κώστας Κεντέρης" ενόψει των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου.

Αναμφίβολα, έχουν πέσει... μαζεμένα τα έργα στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού του Δήμου Λέσβου κι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται ευθέως από όλους όσοι ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό. Όπως επίσης και το ότι ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Μιχάλης Ταμβακέλλης, έχει δείξει εμπράκτως τη διάθεση του να βοηθήσει, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού. Επομένως, το μόνο που αναζητείται πλέον είναι ο απαραίτητος συντονισμός, ώστε να βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ και το διεθνές τουρνουά τένις να διεξαχθεί κανονικά, δίχως περαιτέρω χρονοτριβές.

Οι πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι επίκειται, σήμερα κιόλας, συνάντηση του κ. Τσακίρη, εκ μέρους του ΟΑ Λέσβου, με τον Δήμαρχο κ. Γαληνό, ώστε να γίνει μια τελευταία, απέλπιδα, προσπάθεια, μήπως και... σωθεί το τουρνουά. Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει στο Δήμο Λέσβου να... σηκώσουν μανίκια και όλες οι αναγκαίες εργασίες να ολοκληρωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από το ρεπορτάζ του "SL" πάντως, προκύπτει ότι εφόσον ο εργολάβος έρθει στη Λέσβο, απαιτείται μόλις μία εβδομάδα εργασιών, έως ότου ολοκληρωθεί η συντήρηση των γηπέδων. Επομένως, θα είναι αδικαιολόγητο μια ακόμα αθλητική διοργάνωση να ματαιωθεί, μετά από την περσινή των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου.

Η Λέσβος βιώνει τις χειρότερες μέρες της τουριστικά και θα έπρεπε οι αρμόδιοι φορείς, έστω και τώρα, να βοηθούν με κάθε τρόπο ως προς τη διεξαγωγή τέτοιων μεγάλων αθλητικών συναντήσεων στο νησί, που θα δώσουν έστω και μια μικρή πνοή στον πολύπαθο αυτό κλάδο. Τα τουρνουά τένις των προηγούμενων ετών εξάλλου, έφερναν στη Μυτιλήνη περισσότερους από 150 συνολικά αθλητές, προπονητές και συνοδούς, από κάθε γωνιά του κόσμου, για μία εβδομάδα... 

Τι ισχύει με τα διεθνή τουρνουά της ITF

Διάφορες χώρες αναλαμβάνουν μέσα στο αγωνιστικό έτος να διοργανώσουν διεθνή τουρνουά, με χρηματικά έπαθλα, τα οποία προσμετρώνται για τη βαθμολογική κατάταξη αθλητών και αθλητριών παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, η Ε.Φ.Ο.Α. αναλαμβάνει κάθε χρόνο τέσσερα τουρνουά των 10.000$, ένα εκ των οποίων εδώ και εννέα χρόνια διεξάγεται στην πόλη της Μυτιλήνης. Για τα τουρνουά αυτά μάλιστα κατατίθεται χρηματική εγγύηση ύψους 3.000$ προς την ITF, τα οποία σε περίπτωση ματαίωσης της διοργάνωσης, χάνονται! Το τουρνουά της Μυτιλήνης έχει πάρει ήδη μία παράταση από την περασμένη Άνοιξη, όμως αυτή τη στιγμή κινδυνεύει με οριστική ματαίωση μέσα στο 2016, γεγονός που εκθέτει διεθνώς όχι μόνο την Ε.Φ.Ο.Α., αλλά κυρίως τη Λέσβο. 

Φωτογραφίες | SportLesvos.gr

Απαγορεύεται αυστηρά η αναδημοσίευση ή αναπαραγωγή (ολική/μερική/περιληπτική/κατά παράφραση) των άρθρων και των φωτογραφιών του SportLesvos.gr με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια (Ν. 2121/1993).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey