Καφές και καφεΐνη

27/05/2015 - 14:33

Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο κατασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπέρματα της καφέας ή καφεόδεντρου. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους των καρπών του. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο.

Η περιεκτικότητα ενός φλυτζανιού καφέ σε καφεΐνη εξαρτάται από το είδος και την ποσότητα σερβιρίσματος. Ο ελληνικός καφές για παράδειγμα περιέχει 40mg/50ml ενώ ο μoνός espresso 10-17mg/30ml, σε αντίθεση με τον ντεκαφεινέ ο οποίος περιέχει μόλις 1-5mg/250ml.

Μπορεί η καφεΐνη να προκαλέσει εθισμό;

Η συστηματική κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης και η ξαφνική μείωση στην ποσότητα ή και στην συχνότητα κατανάλωσής της μπορεί να προκαλέσει κάποια παροδικά συμπτώματα, όπως για παράδειγμα κόπωση ή πονοκεφάλους, τα οποία όμως υποχωρούν εντός μερικών ημερών. Για να αποφύγουμε το σύνδρομο στέρησης, καλό είναι η διακοπή να γίνεται σταδιακά, μικραίνοντας την δόση καφεΐνης που προσλαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.

Μπορεί η καφεΐνη να προκαλέσει νευρικότητα και αϋπνίες;

Άτομα που δεν καταναλώνουν συχνά καφεΐνη ή που παρουσιάζουν ευαισθησία σ'αυτήν, μπορεί να εμφανίσουν νευρικότητα και αύπνία αν προηγουμένως καταναλώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μεγάλη ποσότητα καφέ π.χ. 3-4 φλυτζάνια.



Μπορεί η καφεΐνη να βελτιώσει τη σωματική και νοητική μας απόδοση;

Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στην καφεΐνη ανάλογα την ποσότητα και συχνότητα κατανάλωσης, την σωματική τους διάπλαση, το φύλο και την ηλικία τους. Κάποιοι αναφέρουν οτι τους προκαλεί εγρήγορση, μειώνει την κόπωση ενισχύοντας παράλληλα την ενεργητικότητά τους και την προσήλωση τους σε ότι κάνουν αφού δείχνει να διεγείρει προσωρινά το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε άλλους (ιδιαίτερα αν καταναλώνουν συχνά καφεΐνη) δεν έχει καμία απολύτως επίδραση.

Ο καφές αυξάνει την πίεση;

Η πίεση των ατόμων που καταναλώνουν καθημερινά καφέ δεν επηρεάζεται αφού αποκτούν "ανοχή" στη δράση της καφεΐνης. Στους λιγότερο "μυημένους" μπορεί να προκαλέσει μια μικρή παροδική αύξηση της πίεσης που όμως δεν θα ξεπεράσει τις 3 ώρες.



Ο καφές "ξεμεθάει";

Ο καφές όχι μόνο δεν μπορεί να ξεμεθύσει κάποιον που τα 'χει τσούξει αλλά τον εμποδίζει να συνειδητοποιήσει πως βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια αλκοόλ. Η επίδραση του αλκοόλ θα παρέλθει με τον χρόνο.

Περιέχει η σοκολάτα πολλή καφεΐνη;

Η καφεΐνη, πέρα από τους κόκκους καφέ βρίσκεται και στους κόκκους κακάο, πράγμα που σημαίνει ότι η αγαπημένη όλων σοκολάτα περιέχει καφεΐνη σε μίκρή όμως ποσότητα (π.χ. 30gr σοκολάτας ή 250gr σοκολατούχου γάλακτος περιέχουν περίπου 5mgr καφεΐνης).

Του
Θεοχάρη Καρίνου,
Διατροφολόγου -
Διαιτολόγου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey