Κάνει καλό η σοκολάτα, ή όχι;

27/06/2013 - 11:26 Τελευταία τροποποίηση στις 27/06/2013 - 11:45

Του

Θεοχάρη Καρίνου,

Διατροφολόγου -

Διαιτολόγου

Woman_eating_chocolatesΑπό την εποχή της ανακάλυψης του κακάου, η σχέση σοκολάτας-υγείας αποτελούσε το επίκεντρο ατέλειωτων συζητήσεων. Στην αρχή θεωρήθηκε πηγή υγείας, πανάκεια για όλα τα κακά, αλλά μετά καταπολεμήθηκε ως επιβλαβής.

Σήμερα, με τη βοήθεια των επιστημονικών γνώσεων, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις πραγματικές ιδιότητες αυτής της πολύτιμης τροφής.

Κάνει καλό η σοκολάτα;

Τα οφέλη της σοκολάτας είναι πάρα πολλά, αφου περιέχει βιταμίνες Α, Β1, C, D, E, καθώς επίσης κάλιο, ασβέστιο, νάτριο και σίδηρο. Η σοκολάτα εξαιτίας της περιεκτικότητάς της σε λίπη, ζάχαρη και υδατάνθρακες προσφέρει ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό και λόγω της θεοβρωμίνης και της καφεϊνης έχει τονωτική δράση. Βοηθά στη διέγερση των υποδοχέων του νευρικού συστήματος και δρα αντικαταθλιπτικά. Επίσης, όταν καταναλώνουμε σοκολάτα, ο οργανισμός απελευθερώνει τις ουσίες σεροτονίνη και ενδορφίνη οι οποίες προκαλούν αίσθηση ευφορίας.

Ή μήπως κακό;

Chocolate73Μετά από τόσα θετικά σημεία, παρατηρούνται και μερικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να δημιουργήσει κάποια προβλήματα, εκτός φυσικά από μια ειδική δυσανεξία προς αυτή την τροφή.

Όσοι υποφέρουν από πονοκεφάλους, καλό είναι να ελαττώσουν την κατανάλωση της σοκολάτας, γιατί εξαιτίας της ουσίας φαινυλαθυλαμίνης που περιέχει και η οποία δρα αγγειοδιασταλτικά, το πρόβλημά τους θα γίνεται εντονότερο. Επίσης, απαγορευτική είναι η συχνή κατανάλωση της σοκολάτας για τα άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αλήθειες και ψέματα για την σοκολάτα

1. Η σοκολάτα είναι πλούσια σε χοληστερόλη.
Η αλήθεια: Το βούτυρο κακάο που περιέχει η σοκολάτα δεν έχει καθόλου χοληστερόλη!

2. Η σοκολάτα περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα καφεϊνης.
Η αλήθεια: Τα 30 γρ. πικρής σοκολάτας περιέχουν 5-10 μλγρ. καφεϊνης, δηλαδή όση καφεϊνη περιέχει ένα μικρό φλυτζάνι καφέ ντεκαφεϊνέ!chocolate_teeth

3. Η σοκολάτα προκαλεί ακμή.
Η αλήθεια: Πρόκειται για ανυπόστατες φήμες, αφού σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, η σοκολάτα που δεν έχει άλλες πρόσθετες λιπαρές ουσίες και ζάχαρη δεν σχετίζεται με τη δημιουργία ακμής!

4. Προκαλεί εξάρτηση η σοκολάτα;
Η αλήθεια: Η ευχαρίστηση και τα συναισθήματα που προσφέρει ωθούν σε συχνή κατανάλωση. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν δημιουργεί εξάρτηση, αφού ο οργανισμός μπορεί κάλλιστα να λειτουργεί και χωρίς αυτή οποιαδήποτε στιγμή!

5. Η σοκολάτα παχαίνει;
Η αλήθεια: Η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες (περίπου 500 ανά 100 γρ.) και η κατανάλωση της πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντα μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και χαμηλής σε λιπαρά διατροφής!chocolate_mousse

Η σοκολάτα...θερμιδικά

Κέικ με σοκολάτα (μέτριο κομμάτι) - περίπου 300 θερμ.
Κρέμα σοκολάτας (1 μπωλ) - περίπου 290 θερμ.
Μους Σοκολάτα (1 μπωλ) - περίπου 450 θερμ.
Παγωτό Σοκολάτα σκέτη (μερίδα) - περίπου 300 θερμ.
Σοκολάτα γάλακτος (100 γρμ.) - περίπου 600 θερμ.
Σοκολάτα κουβερτούρα (100γρμ.) - περίπου 500 θερμ.
Σοκολάτα με φουντούκια (100γρμ.) - περίπου 650 θερμ.
Σοκολάτα ρόφημα (2 κ. γλ. σοκ. - 2 ζάχαρη) - περίπου 200 θερμ.
Σοκολάτα σκόνη για ρόφημα (100 γρμ.) - περίπου 400 θερμ.

.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey