Ερωτήσεις και απαντήσεις για την αναιμία

16/09/2013 - 18:18

Του

Θεοχάρη Καρίνου,

Διατροφολόγου -

Διαιτολόγου

tired_woman1Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο συχνή μορφή αναιμίας. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε νεογνά και σε παιδιά στη εφηβεία. Περίπου το 3% των γυναικών έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ με βάση διάφορες επιδημιολογικές έρευνες ένα ποσοστό της τάξης του 20% του πληθυσμού των γυναικών έχουν μειωμένα αποθέματα σιδήρου, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζουν αναιμία.

Νιώθω συνεχώς αδυναμία μήπως ευθύνεται η αναιμία;

Μπορεί να ευθύνεται η αναιμία μπορεί και όχι. Ίσως είναι απλά οτι κουραστήκατε στη δουλειά ή δεν κοιμάστε επαρκώς στη διάρκεια του 24ώρου.

Η αναιμία οφείλεται πάντα σε έλλειψη σιδήρου;

Όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Μπορεί να οφείλεται σε απώλεια αίματος, σε έλλειψη φυλλικού οξέος ή και βιταμίνης Β12. Ωστόσο η έλλειψη σιδήρου μπορεί να είναι μια από τις αιτίες εμφάνισης αναιμίας αφού ο σίδηρος αποτελεί σημαντικό κομμάτι της αιμοσφαιρίνης.

Οι φακές και τα αυγά είναι καλές πηγές σιδήρου;

Ο κρόκος ενός μεγάλου αυγού περιέχει μόλις 1 mgr σιδήρου ενώ για παράδειγμα σε γυναίκες στην περίοδο πριν την εμμηνόπαυση η ημερήσια πρόσληψη σιδήρου που προτείνεται είναι 15 mgr. Οι φακές περιέχουν αρκετά μεγάλη ποσότητα σιδήρου, ο οποίος ωστόσο είναι σε πολύ μικρό ποσοστό απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται στα συστατικά που υπάρχουν στις φακές (και γενικότερα στα φυτικά προιόντα) όπως το φυτικό οξύ, οι τανίνες και το οξαλικό οξύ που δυσκολεύουν την απορρόφηση του σιδήρου όπως επίσης και στο ότι η δομή του σιδήρου των φυτικών πηγών είναι διαφορετική από εκείνη των ζωικών πηγών.

Το τσάι εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου;

Στις ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου όπως παιδιά, έφηβοι και γυναίκες στην εγκυμοσύνη καθώς επίσης και σε άτομα με χαμηλό σίδηρο προτείνεται να μην καταναλώνουν τσάι μαζί με τα γεύματά τους αλλά τουλάχιστον μια ώρα μετά το γεύμα. Σε υγιή άτομα που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή και πίνουν τσάι δεν έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις έλλειψης σιδήρου.

Διατροφική συμβουλή: Μπορείτε σχεδόν να διπλασιάσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τις φυτικές τροφές όταν τις καταναλώνετε με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C όπως πιπεριές και πορτοκάλια, β-καροτένιο που περιέχεται στο καρότο και μηλικό οξύ του λευκού κρασιού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey