Ο αθλητικός εισαγγελέας προανήγγειλε ποινικές διώξεις για τον παράνομο στοιχηματισμό

02/12/2023 - 13:11 Τελευταία τροποποίηση στις 02/12/2023 - 16:22

Την άσκηση ποινικών διώξεων προανήγγειλε ο αθλητικός εισαγγελέας Κ. Σπυρόπουλος, ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία που αφορά υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του προέδρου της ΕΟΕ, των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλους της ΔΟΕ, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρου Κούβελου, της επικεφαλής του τομέα Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, Sophie Kwasny και εκπροσώπων της ΔΟΕ, της INTERPOL, της UEFA, της ΕΠΑΘΛΑ, της ΕΠΟ, των Στοιχηματικών Εταιριών, των Ομοσπονδιών, των Συνδέσμων αθλητών κ.α.

Κατά την τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΠΑΘΛΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων και αποκάλυψε ότι εντός του 2024 αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τούς είχαν ασκηθεί διώξεις.

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις, τις συνεργασίες και τη διεθνή παρουσία στην οποία ανέφερε ότι ως Ελλάδα πρωταγωνιστούμε διεθνώς, ο κ. Μαυρωτάς έκανε γνωστό ότι το 2023 και έως τώρα η ΕΠΑΘΛΑ εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις και εννέα εξ αυτών προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση (υποδεχόμενη συνολικά 105 αναφορές από διάφορες πηγές που αφορούσαν σε 14 αθλήματα).

Έγιναν παρουσιάσεις και αναφορές σε σχέση με την ανάπτυξη των δικτύων εισαγγελικών και διωκτικών αρχών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία σε σχέση με τα αθλήματα που επιλέγει περισσότερο το οργανωμένο έγκλημα για προσπάθεια χειραγώγησης καθώς και το προφίλ των αθλητών, προπονητών και διαιτητών που επιλέγει να προσεγγίσει. Τονίστηκε δε, ότι υπάρχει 42% αύξηση σε σχέση με το 2022, ειδικά στα red alerts για στημένα παιχνίδια μετά την πανδημία COVID 19, όταν και υπήρξε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στον αθλητισμό.

Από την πλευρά της UEFA τονίστηκε ότι το 2024 θα αναπτυχθούν μηχανισμοί αναφορών αποκλειστικά για την Ομοσπονδία, ενώ θα προχωρήσει και η εναρμόνιση του πειθαρχικού δικαίου ανάμεσα στα κράτη μέλη της. Όλοι οι εκπρόσωποι των ξένων φορέων τόνισαν ότι διεθνείς πρωτοβουλίες όπως η Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας που διοργανώθηκε στην Αθήνα είναι πολύ σημαντικές στην κατεύθυνση της διεθνούς συνεργασίας που είναι κομβική για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης.

sdna.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey