Καπώνης: "Να ανεβάσουμε επίπεδο στο άθλημα"

28/03/2014 - 20:23 Τελευταία τροποποίηση στις 29/03/2014 - 01:27

Ο Kru Παύλος Καπώνης βρίσκεται στη Λέσβο με αφορμή το σεμινάριο των Lesvos Shootfighters και το "SL", που είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης, δε θα μπορούσε να μη συνομιλήσει μαζί του λίγο πριν την έναρξη της τετράωρης αυτής διαδικασίας.

Στις εγκαταστάσεις των Shootfighters, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο Muay Τhai μας μίλησε για την ενασχόλησή του με τις μαχητικές τέχνες, τη δυσκολία να βρεθείς στο υψηλότερο επίπεδο, το ρόλο του στη διδασκαλία όλων αυτών που έχει αποκομίσει τόσα χρόνια ως εμπειρίες ανά τον κόσμο, αλλά και τη σχέση του με τον εκπαιδευτή των Lesvos Shootfighters Νέλλο Ζαφειρίου.

Παύλο, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τις μαχητικές τεχνές;

"Ασχολούμαι από 8 ετών. Ξεκίνησα παραδοσιακά με το καράτε, εξάλλου δεν υπήρχε τότε Muay Thai στην Ελλάδα, πέρασα στην πυγμαχία, έμαθα βασικές αρχές των τεχνών εκείνη την εποχή, ακολούθησε το kick boxing που ήταν αρκετά δημοφιλές τότε και μετά βρέθηκα στην Ταϋλάνδη, όπου ερωτεύτηκα το Muay Thai, περίπου στην ηλικία των 16-17 ετών. Με το που το γνώρισα, κατάλαβα ότι ήταν αυτό ακριβώς που μου ταίριαζε..."

Τι είναι αυτό που σου προσφέρει το ρινγκ για να είσαι 28 χρόνια στο χώρο των μαχητικών τεχνών;

"Δεν είναι μόνο το ρινγκ, μόνο οι αγώνες δηλαδή. Είναι ένας φοβερός τρόπος να συνδυάσεις πράγματα, γυμναστική. Ένιωσα ολοκληρωμένος. Το σημαντικό είναι ότι μπορούν να το κάνουν όλοι. Αυτή είναι και η μαγεία του. Μετά μπήκα στη διδασκαλία, στη μετάδοση της γνώσης που είχα αποκομίσει εγώ από όλα αυτά τα χρόνια. Η αλήθεια είναι πως δεν ένιωσα ποτέ 100% αθλητής. Ίσως αν έπρεπε να το διαχωρίσω, να έλεγα πως είμαι 80% δάσκαλος και 20% αθλητής τελικά."

Πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κάποιος σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως εσύ;

"Πειραματίστηκα αρκετά. Τότε κιόλας δεν υπήρχε κάποιος να μας εμπνεύσει για να κάνουμε πράγματα. Χρειάζεται ταλέντο σίγουρα, αλλά τώρα δε νομίζω ότι είναι ίδιος ο βαθμός δυσκολίας. Υπάρχει πλέον η εμπειρία. Κι εμείς αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Να μεταδώσουμε τη γνώση μας στους νεότερους, να εμπνεύσουμε και μέσα από την προπόνηση θα γίνουν όλοι καλύτεροι. Η νέα γενιά έχει πια ανθρώπους να παραδειγματιστεί από αυτούς και να εξελιχθεί. Εμείς από την πλευρά, όλοι οι δάσκαλοι βρισκόμαστε σε συνεργασία για αυτό ακριβώς το σκοπό, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας. Και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε στους αγώνες που συμμετέχουμε, εντός και εκτός Ελλάδας. Προσεχώς μάλιστα θα λάβουμε μέρος και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μαλαισίας, ελπίζοντας για το καλύτερο δυνατό..."

Είσαι από εκείνους που ασπάζονται το ρητό πως πολλές φορές ο μαθητής γίνεται καλύτερος από το δάσκαλο; Θα χαιρόσουν περισσότερο κι από τη δική σου κατάκτηση, αν ένας μαθητής σου έβγαινε πρώτος στον κόσμο;

"Φυσικά! Νιώθω περισσότερο εκπαιδευτής και θα είμαι περήφανος να τα καταφέρει κάποιος μαθητής μου. Το ότι ασχολούμαι ως αθλητής είναι γιατί ακόμα μπορώ. Και επειδή ξέρω ότι θα μου λείψει κάποια στιγμή και στο μέλλον δε θα είμαι σε θέση να κάνω όσα και τώρα, γι' αυτό συνεχίζω να μαθαίνω πράγματα και να το απολαμβάνω."

Η σχέση σου με τους Lesvos Shootfighters και τον Νέλλο Ζαφειρίου;

"Έχουμε μια ωραία γνωριμία. Εκτιμώ το δάσκαλο Νέλλο. Είναι ένα νέο παιδί, που θέλει να αναβαθμίσει τις γνώσεις του. Έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία εδώ στη Μυτιλήνη και θα είμαστε κοντά τους για να ανεβάσουμε επίπεδο το άθλημα στο νησί. Αυτός είναι ο στόχος μας."

Οι εγκαταστάσεις εδώ πώς σου φαίνονται;

"Πρόκειται για έναν πολύ ωραίο χώρο. Ειδικά για ένα νησί, είναι πολύ οργανωμένος και ολοκληρωμένος."

Πες μας και λίγα λόγια για τα σεμινάρια που πραγματοποιείς αυτό το διάστημα σε όλη την Ελλάδα...

"Είναι μια προσπάθεια που υλοποιείται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Muay Thai για να ανεβάσουμε επίπεδο στο άθλημα. Στόχος μας είναι να γνωρίσει ο κόσμος που ασχολείται με τις τέχνες αυτές, το Muay Thai, μέσω μιας κοινής ύλης υπό την αιγίδα και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας I.F.M.A. Θέλουμε και πρέπει να ανεβάσουμε το άθλημα ψηλά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε όχι μόνο εδώ στη Μυτιλήνη, που είναι ένας από τους σταθμούς των σεμιναρίων, αλλά και οπουδήποτε αλλού πραγματοποιήσουμε κάτι ανάλογο."

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey