Έγινε η Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων

24/07/2018 - 13:03 Τελευταία τροποποίηση στις 24/07/2018 - 13:24

Πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Μπουένος Άϊρες 2018», σε μια διοργάνωση όπου θα συμμετάσχει η Μυτιληνιά βαδίστρια Όλγα Φιάσκα, εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή ομάδα.

Η Φλόγα άναψε στα χέρια της νέας Πρωθιέρειας Ξανθής Γεωργίου και στη συνέχεια παραδόθηκε στην οργανωτική επιτροπή του Μπουένος Άιρες για να κάνει το ταξίδι στην Αργεντινή, όπου θα πραγματοποιηθεί λαμπαδηδρομία. Το παρών έδωσαν από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Μπουένος Άϊρες 2018», Χεράρδο Βερτχέιν, η Ολυμπιονίκης και μέλος της ΔΟΕ Ντάνκα Μπαρτέκοβα, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ για τους Αγώνες και αντιπρόεδρος της επιτροπής αθλητών της ΔΟΕ, η Ολυμπιονίκης και μέλος της επιτροπής Ολυμπιακής Παιδείας της ΔΟΕ, Βέρα Περεντερί και ο Γιώργος Μαργαρίτης, Young Change-Maker για τους Αγώνες του Μπουένος Άϊρες.

Στην τελετή προηγήθηκε ο Χορός των Ιερειών με τίτλο «Νηρηίδες», που έχει εμπνευστεί η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, ενώ η μουσική σύνθεση ανήκει στον συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα. Ακολούθησε Λαμπαδηδρομία εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου, με πρώτο Λαμπαδηδρόμο τον πρωταθλητή του ταεκβοντό Γιώργο Ιωάννου και τελευταία, την πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Ιωάννα Μαγοπούλου. Ενδιάμεσα, τη Φλόγα μετέφεραν δύο πρωταθλητές από την Αργεντινή, η Βαλεντίνα Μουνιόζ και ο Γιόελ Βάργκας.

Η ασημένια πρωταθλήτρια Ευρώπης, Όλγα Φιάσκα, μαζί με τον προπονητή της, Γρηγόρη Κοντό

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος παρέδωσε τη Φλόγα στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Buenos Aires 2018» Χεράρδο Βερτχέιν, που είναι μέλος της ΔΟΕ και πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αργεντινής. Τους εθνικούς ύμνους καθώς και τον Ολυμπιακό ύμνο απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, ενώ η ελληνική σημαία κυμάτιζε μεσίστια σε ένδειξη πένθους για τους νεκρούς των πυρκαγιών.

Στην ομιλία του ο κ Καπράλος απευθυνόμενος στον κ. Βερτχέιν και τους υπόλοιπους Αργεντινούς προσκεκλημένους, τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να σας εκφράσω τις ευχές όλων των συμπατριωτών μου για καλή επιτυχία στους Αγώνες. Η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων ας μεταφέρει το πάθος και τα όνειρα των νέων ανθρώπων σε κάθε γωνιά της υφηλίου πριν ανάψει τον βωμό του Ολυμπιακού σταδίου τον ερχόμενο Οκτώβριο. Κι ας αποτελέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, ένα υγιές πρότυπο για τους νέους και μία ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο κ. Βερτχέιν από την πλευρά του επεσήμανε: «Με υπερηφάνεια θα μεταφέρουμε τη Φλόγα στα νότια του πλανήτη και από εκεί θα φωτίσουμε τον κόσμο με το εμπνευσμένο μήνυμα του Ολυμπισμού και των Αξιών του. Θα τη μεταφέρουμε σε χιλιάδες χιλιόμετρα της επικράτειας της Αργεντινής. Θα μας οδηγήσει στο ειρηνικό μέλλον που όλοι επιθυμούμε. Η τρίτη έκδοση των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων θα μείνει στην ιστορία για την εξάλειψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Το Μπουένος Άϊρες θα σας υποδεχτεί όλους με ανοικτές αγκάλες. Ελάτε μαζί μας για να γιορτάσουμε τους ήρωές μας, τους αθλητές».

Το Στάδιο Μονουμεντάλ της Ρίβερ Πλέιτ, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας 2018

Η διοργάνωση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων αποτελούν έναν νέο θεσμό που ξεκίνησε το 2010. Ήταν μια ιδέα του τότε προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, η οποία έλαβε σάρκα και οστά με την επίσημη ανακοίνωσή της το 2007 στη Γουατεμάλα. Από τότε και κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, θερινοί και χειμερινοί, με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από 15 έως 18 χρονών. Το πρόγραμμα των θερινών περιλαμβάνει εικοσιοκτώ αθλήματα και το αντίστοιχο των χειμερινών επτά. Η διοργάνωση αποτελεί ουσιαστικά για τους νέους αθλητές τον προθάλαμο για την μετέπειτα είσοδό τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η πρώτη διοργάνωση θερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων πραγματοποιήθηκε το 2010 στη Σιγκαπούρη, για να ακολουθήσει το 2014 το Ναντζίνγκ της Κίνας. Τον ερχόμενο Οκτώβριο (1-12/10) η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 2.500 αθλητές και αθλήτριες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey