"Καμπανάκι" ΣΕΓΑΣ για τις ανεξέλεγκτες διοργανώσεις αγώνων

20/03/2019 - 18:50 Τελευταία τροποποίηση στις 20/03/2019 - 19:17

Τον κώδωνα των κινδύνων που εγκυμονούν κρούει ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ σχετικά με την ανεξέλεγκτη διοργάνωση αγώνων χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας  σε δημόσια οδό και σε βουνό, αλλά και χωρίς την έγκριση-βεβαίωση της Ομοσπονδίας και της χορήγησης σχετικής άδειας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Με έγγραφο της προς τους αρμόδιους φορείς εκδηλώνει την ανησυχία του για το παραπάνω γεγονός και τονίζει ότι πρέπει όλα τα σωματεία, όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς να ακολουθούν την σχετική διαδικασία πριν την διοργάνωση αγώνων. 

Αναλυτικά αναφέρει: Η ομοσπονδία μας έχει θορυβηθεί από το γεγονός της ανεξέλεγκτης διεξαγωγής αγώνων, χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας για τη διοργάνωση αγώνων σε δημόσια οδό και σε βουνό, αλλά και χωρίς την έγκριση-βεβαίωση της Ομοσπονδίας και της χορήγησης σχετικής άδειας από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Δηλαδή, βλέπουμε διάφοροι σύλλογοι-φορείς που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό να διοργανώνουν αγώνες, ειδικότερα αγώνες σε δημόσιους δρόμους, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές σύμφωνα με την νομοθεσία. Επίσης παρατηρείται οι σύλλογοι αυτοί να επιχορηγούνται από φορείς (Περιφέρειες – Δήμους), οι οποίοι αναφέρονται και ως συνδιοργάνωτες στις προκηρύξεις, άρα είναι συνυπεύθυνοι στις όσες μη σύννομες ενέργειες ή παραλήψεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων.

Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά, ότι ο κανονισμός αγώνων σε δημόσιο δρόμο του ΣΕΓΑΣ, προβλέπει ότι την προκήρυξη των αγώνων την εκδίδει ο ΣΕΓΑΣ, σωματείο του ΣΕΓΑΣ, ή η αρμόδια ΕΑΣ και κανένας άλλος φορέας. Όπως προκύπτει από το έγγραφο του ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΕΓΑΣ που έχει σταλεί προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτεία και σύμφωνα με:


1. Τις διατάξεις του ν. 4479/2017 (τροποποίηση του άρθρου 56Α και προσθήκες άρθρων 56Β, 56Γ, 56Δ στο ν.2725/99) που αναφέρει ότι την Άδεια διεξαγωγής την εκδίδει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με την προσκόμιση της βεβαίωσης για την καταλληλότητα και την ασφάλεια του χώρου, από την αθλητική Ομοσπονδία (ΣΕΓΑΣ).


2. Την διάταξη του άρθρου 27 του ν. 2725/1999 και όπως τροποποιήθηκε με την παρ.3 άρθρ.74 Ν.3057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002 και με την ΥΑ 19514/2005. Συμπεραίνουμε ότι:

Α)Για τις αθλητικές δραστηριότητες που υπάγονται στις σχετικές διατάξεις των άρθρων 4 έως 10 του Ν. 4582/2018 του Υπουργείου Τουρισμού περί αθλητισμού αναψυχής και δεν εντάσσονται στα πλαίσια του αγωνιστικού αθλητισμού (Δεν περιέχουν αναγνωρισμένες αποστατήσεις όπως Μαραθώνιο, Ημιμαραθώνιο, 10 χιλμ. κ.λ.π. και δεν υπάρχουν χρονομετρήσεις και έκδοση αποτελεσμάτων) ο ΣΕΓΑΣ και οι κατά τόπου ΕΑΣ δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για την έκδοση άδειας και την έγκρισή τους.

Β)Για τις Αθλητικές διοργανώσεις που διοργανώνονται από σωματεία – συλλόγους – και λοιπούς φορείς, που περιέχουν αναγνωρισμένες αγωνιστικές αποστάσεις όπως Μαραθώνιο , Ημιμαραθώνιο , 10 χιλμ. κλ.π. και εκδίδονται επίσημα χρονομετρημένα αποτελέσματα, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι:

AMA-2017-starting-pont.jpg (770×563)

Β.1) Ο φορέας που είναι ο διοργανωτής να απευθυνθεί στον ΣΕΓΑΣ ή στην κατά τόπου ΕΑΣ, να συμπληρώσει την ανάλογη φόρμα - αίτηση όπου εκεί φαίνονται όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο αγώνας.

Β.2) Αφού πάρει την έγκριση – άδεια από τον ΣΕΓΑΣ ή την κατά τόπους ΕΑΣ να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να του χορηγηθεί η άδεια διεξαγωγής των Αγώνων σύμφωνα με την προκήρυξη της διοργάνωσης.

Β.3) Κατόπιν ενημερώνει το Νομικό Πρόσωπο Αθλητισμού του Δήμου, για να πάρει άδεια για την χρήση του χώρου αν είναι στάδιο ή αν είναι υπαίθρια εγκατάσταση.

Β.4) Να ενημερώσει και να πάρει άδεια από το Δασαρχείο εάν πρόκειται για διαδρομή σε δημόσιο δρόμο που περνάει μέσα από δασική περιοχή.

Β.5) Να ενημερώσει το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής για την διοργάνωση των αγώνων.

Β.6) Να ενημερώσει το Τμήμα Τροχαίας της περιοχής εάν είναι δρόμος σε δημόσια οδό.

Β.7) και τέλος ο φορέας της διοργάνωσης να κάνει όλες τις υπόλοιπες απαραίτητες ενέργειες (όπως η ενημέρωση του ΕΚΑΒ, Ιατρό, κ.λ.π), όπως προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο.

Ο ΣΕΓΑΣ είναι η μοναδική διοργανώτρια Αρχή που έχει καθιερώσει και ενημερώνει διαρκώς πρωτόκολλα καταλληλότητας και ασφάλειας των δρομέων και γενικά της διοργάνωσης αγώνων σε δημόσιο δρόμο και βουνό ή αγώνων περιπέτειας, η τήρηση των οποίων από τους διοργανωτές (φορείς της Αυτοδιοίκησης κ.τ.λ.) αποτελεί προϋπόθεση για να δώσει την έγκρισή του. Άρα ο ΣΕΓΑΣ και κατ’ επέκταση σε τοπικούς αγώνες η κατά τόπους ΕΑΣ του ΣΕΓΑΣ, είναι από τον Νόμο η αρμόδια αθλητική αρχή να διεξάγει ή να εγκρίνει τους αγώνες που διεξάγονται εκτός σταδίου, δηλαδή τους αγώνες σε δημόσιο δρόμο, τους αγώνες υπεραποστάσεων (Ultrarunners), τους
αγώνες σε ανώμαλο έδαφος, σε βουνό και περιπέτειας, προκειμένου να τηρούνται οι απαραίτητες- ελάχιστες προδιαγραφές των αρμοδίων Διεθνών Ομοσπονδιών, που απαιτούνται για την διεξαγωγή αυτών των διοργανώσεων.


Παρακαλούμε λοιπόν τα σωματεία, τους συλλόγους και λοιπούς φορείς της πολιτείας οι οποίοι διοργανώνουν αγώνες που εντάσσονται στα πλαίσια του αγωνιστικού αθλητισμού να ακολουθούν την διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με τον νόμο, έτσι ώστε να προληφθεί οποιοδήποτε πρόβλημα δημιουργηθεί κατά την διάρκεια των διοργανώσεων, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των συμμετεχόντων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey