Πρεμιέρα στις 21 Οκτωβρίου για την Άθληση

14/08/2023 - 16:12 Τελευταία τροποποίηση στις 14/08/2023 - 17:13

Η ΕΟΠΕ δημοσίευσε τις προκηρύξεις όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων βόλεϊ για την αγωνιστική περίοδο 2023-24.

Η εκπρόσωπος της Λέσβου Άθληση, θα λάβει μέρος για τρίτη διαδοχική χρονιά στο πρωτάθλημα Α2 ανδρών, η έναρξη του οποίου έχει προγραμματιστεί στις 21 Οκτωβρίου, ενώ θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 17 Απριλίου το 2024.

Η Άθληση έχει τοποθετηθεί ξανά στην Α Ζώνη η οποία περιλαμβάνει 11 ομάδες, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν. Οι περισσότερες ομάδες είναι οι περσινοί αντίπαλοι της, ενώ φέτος θα αντιμετωπίσει επιπλέον, τον ΑΣΠ Ερμή, ΑΟ Παγκρατίου και ΝΟΠ Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι η ομάδα των Χανίων παρά την πολύ καλή παρουσία της στο προηγούμενο πρωτάθλημα, αποχώρησε. Οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώνονται στις 21 Αυγούστου.

Την άνοδο στην Pre League θα πάρουν και φέτος δύο ομάδες μέσα από την διαδικασία των play offs που θα διεξαχθούν όπως και πέρυσι. Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα της Λέσβου την περασμένη σαιζόν μετά από μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα, διεκδίκησε την άνοδο για πρώτη φορά στην ιστορία της στην ανώτερη κατηγορία. Το "SL" παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της προκήρυξης:

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Τα σωματεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας Ανδρών πρέπει να υποβάλλουν στην ΕΟΠΕ, σύμφωνα με το Κεφ. Β άρθρο 9 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων και με το Κεφ. I παρ. 1 της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων 2022-2023, συμπληρωμένη τη συνημμένη δήλωση συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023.

Η ημερομηνία της κλήρωσης για τον καθορισμό του προγράμματος, ο τόπος και η ώρα διεξαγωγής της θα γίνουν έγκαιρα γνωστοί. Στην κλήρωση πρέπει να συμμετέχουν τα σωματεία με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους. Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2023 και θα τελειώσει στις 17 Απριλίου 2024 το αργότερο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ – ΑΝΟΔΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Το πρωτάθλημα σε κάθε μία από τις δύο Ζώνες (Α και Β) θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

Α’ Φάση: Σε κάθε Ζώνη (Α και Β) θα διεξαχθεί πρωτάθλημα δύο γύρων με βαθμολογία και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα βγει μετά από κλήρωση.

Β’ Φάση: Αγώνες Play Off 1 – 4 σε κάθε Ζώνη Οι ομάδες που θα έχουν καταλάβει τις θέσεις 1-4 σε κάθε μία από τις δύο ζώνες (Α και Β) θα αγωνιστούν σε αγώνες Play Off μέχρι να συμπληρώσουν δύο (2) νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α’ Φάσης) με το παρακάτω σύστημα:

1η θέση Ζώνης v 4η θέση Ζώνης (1)

2η θέση Ζώνης v 3η θέση Ζώνης (2)

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη της Α’ Φάσης.

Αγώνες για τις θέσεις 1 – 2 σε κάθε Ζώνη: Ν(1) v Ν(2)

Σε κάθε Ζώνη (Α και Β) οι δύο νικητές των αγώνων των Play Off 1-4, θα αγωνιστούν μεταξύ τους για τις θέσεις 1-2 μέχρι να συμπληρώσουν δύο (2) νίκες (μη συμπεριλαμβανομένων των αγώνων της Α’ Φάσης). Οι αγώνες θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων εναλλάξ αρχής γενομένης από την έδρα της ομάδας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία στην Τελική Βαθμολογική κατάταξη της Α’ Φάσης. Αγώνες Play Off για τις θέσεις 3-4 κάθε Ζώνης του πρωταθλήματος δεν θα διεξαχθούν και οι ομάδες που ηττήθηκαν στους πρώτους αγώνες Play Off 1-4 κάθε Ζώνης θα καταλάβουν την 4 η και την 5η θέση της Τελικής Κατάταξης του πρωταθλήματος κάθε Ζώνης, σύμφωνα με τη σειρά που τερμάτισαν μεταξύ τους στην Τελική Βαθμολογική Κατάταξη της Α’ Φάσης της κάθε Ζώνης.

Άνοδος στην Pre League Ανδρών

Στην Pre League Ανδρών 2023-2024 θα ανέλθουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η θέση μετά τη διεξαγωγή των αγώνων Play Off, σε κάθε μία από τις δύο ζώνες της Α2 Εθνικής κατηγορίας Ανδρών 2023-2024.

Υποβιβασμός από την Pre League Ανδρών 2023-2024

Από την Pre League Ανδρών θα υποβιβαστούν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 9η και την 10η θέση στην Τελική κατάταξη πρωταθλήματος μετά τη διεξαγωγή των αγώνων Play Out στη Β’ Φάση του πρωταθλήματος Στην Α2 Εθνική κατηγορία Ανδρών οι ομάδες αυτές θα τοποθετηθούν στην Ζώνη (Α ή Β) που γεωγραφικά ανήκουν.

Υποβιβασμός στην Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών

1) σε περίπτωση που από την Pre League Ανδρών υποβιβαστούν δύο ομάδες που ανήκουν γεωγραφικά στην Α’ Ζώνη (ΕΣΠΑΑΑ, ΕΣΠΕΔΑ, ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, Ζ’ Περιφέρεια) στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών θα υποβιβαστούν: α) για την Α’ Ζώνη θα ανακοινωθεί με Συμπληρωματική Ειδική Προκήρυξη, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΠΕ για συμπλήρωση ή μη της Α’ Ζώνης β) από την Β’ Ζώνη η ομάδα που θα καταλάβουν την 11η και την 12η θέση στην Τελική Κατάταξη της Α’ Φάσης του πρωταθλήματος

2) σε περίπτωση που από την Pre League Ανδρών υποβιβαστεί μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην Α’ Ζώνη (ΕΣΠΑΑΑ, ΕΣΠΕΔΑ, ΕΣΠΕ Πελοποννήσου, Ζ’ Περιφέρεια) και μία ομάδα που ανήκει γεωγραφικά στην Β’ Ζώνη (ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, ΕΣΠΕ Μακεδονίας), στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών θα υποβιβαστούν: α) για την Α’ Ζώνη θα ανακοινωθεί με Συμπληρωματική Ειδική Προκήρυξη, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΠΕ για συμπλήρωση ή μη της Α’ Ζώνης β) από την Β’ Ζώνη οι ομάδες που θα καταλάβουν την 10η, την 11η και την 12η θέση στην Τελική Κατάταξη της Α’ Φάσης του πρωταθλήματος

3) σε περίπτωση που από την Pre League Ανδρών υποβιβαστούν δύο ομάδες που ανήκουν γεωγραφικά στην Β’ Ζώνη (ΕΠΕΣ Θεσσαλονίκης, ΕΣΠΕ Μακεδονίας), στη Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών θα υποβιβαστούν: α) για την Α’ Ζώνη θα ανακοινωθεί με Συμπληρωματική Ειδική Προκήρυξη, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΠΕ για συμπλήρωση ή μη της Α’ Ζώνης β) από την Β’ Ζώνη οι ομάδες που θα καταλάβουν την 9η, την 10η, την 11η και την 12η θέση στην Τελική Κατάταξη της Α’ Φάσης του πρωταθλήματος.

Άνοδος από την Β’ Εθνική/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών

Στην Α2 Εθνική κατηγορία Ανδρών 2024-2025 θα ανέλθουν:

1) οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η , την 2 η και την 3 η θέση στο Ειδικό Τουρνουά Ανόδου Νότου που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν την 1η θέση στους ομίλους Α’, Β’, Η’, Θ’ και Ι’ της Β’ Εθνικής/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών 2023-2024.

2) οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η, την 2η και την 3η θέση στο Ειδικό Τουρνουά Ανόδου Βορρά που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ομάδων που θα καταλάβουν την 1 η θέση στους ομίλους Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ και Ζ’ της Β’ Εθνικής/Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ανδρών 2023-2024.

Στο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2024-2025 θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής έως είκοσι τέσσερις (24) ομάδες.Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των σωματείων της Α2 Εθνικής κατηγορίας Ανδρών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγοριών Κ21 ή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ18 ή στο Τοπικό Πρωτάθλημα Αγοριών Κ17 της Ένωσης/Περιφέρειας που γεωγραφικά ανήκουν. Στο σωματείο που δεν θα δηλώσει συμμετοχή σε κανένα από τα δύο παραπάνω πρωταθλήματα, θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης τριών (-3) βαθμών από το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας Ανδρών 2023-2024.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Σε περίπτωση που ομάδες ισοβαθμήσουν για οποιαδήποτε θέση στο πρωτάθλημα, τότε για τον υπολογισμό της θέσης θα λαμβάνονται υπόψη κατά σειρά προτεραιότητας:

α) ο αριθμός Νικών σε όλο το Πρωτάθλημα

β) οι βαθμοί που έχει συγκεντρώσει κάθε ομάδα στο σύνολο των αγώνων

γ) Ο λόγος του κλάσματος (πηλίκο) που θα έχει αριθμητή τα κερδισμένα σετ και παρονομαστή τα χαμένα σετ σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος, με προηγούμενο το μεγαλύτερο πηλίκο

δ) Ο λόγος του κλάσματος (πηλίκο) που θα έχει αριθμητή τους κερδισμένους πόντους και παρονομαστή τους χαμένους πόντους σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος, με προηγούμενο το μεγαλύτερο πηλίκο

ε) Τα αποτελέσματα μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (κατά σειρά Νίκες - Βαθμοί – Σετ – Πόντοι)

Σε περίπτωση που μετά τα παραπάνω υπάρχει ισοβαθμία, τότε και μόνο σε περίπτωση που η βαθμολογική κατάταξη των Σωματείων καθορίζει υποβιβασμό ή πρόκριση στη Β’ φάση του πρωταθλήματος, θα διεξάγεται ένας αγώνας κατάταξης.

ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κάθε διαγωνιζόμενο σωματείο μπορεί να αναγράψει στο Φ.Α.:

1) Έναν (1) αλλοδαπό αθλητή που έχει μετεγγραφεί με ITC (σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς). Το δελτίο του που συμπεριλαμβάνεται στην αγωνιστική λίστα αναγράφεται η συντομογραφία της Ομοσπονδίας προέλευσης του και η συντομογραφία της χώρας υπηκοότητας του

2) Έναν (1) Κύπριο αθλητή που σπουδάζει στην Ελλάδα και έχει μετεγγραφεί με ITC. Στο δελτίο του που συμπεριλαμβάνεται στην αγωνιστική λίστα αναγράφεται «CYP, CYP»

3) Έναν (1) αθλητή που δεν έχει την Ελληνική υπηκοότητα, αλλά έχει εγγραφεί για πρώτη φορά στο μητρώο της ΕΟΠΕ σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 του Κανονισμού Εγγραφών-Μετεγγραφών. Στο δελτίο του που συμπεριλαμβάνεται στην αγωνιστική λίστα αναγράφεται «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΕΟΠΕ».

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Ο προπονητής της ομάδας που αγωνίζεται καθώς και συνεργάτης αυτού πρέπει να έχουν το σχετικό δελτίο, που εκδίδει ο ΣΕΠΠΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό Προπονητών και τον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων, το οποίο θα κατατίθεται στη γραμματεία του αγώνα. Η παρουσία προπονητή στον αγώνα είναι υποχρεωτική για κάθε ομάδα. Σε περίπτωση που ομάδα δεν παρουσιάσει προπονητή στον αγώνα παραπέμπεται στο ΜΔΟ/ΕΟΠΕ για την επιβολή χρηματικού προστίμου ποσού τριακοσίων (300) ευρώ.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Η ΕΟΠΕ θα συμβάλει στα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών για την διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων του Σωματείου ΑΣ ΑΘΛΗΣΗ, με το ποσό των 1.500 € (εφάπαξ), λόγω μη ύπαρξης αξιολογημένων διαιτητών στο νησί της Λέσβου και ανάγκης μετακίνησης διαιτητών από άλλες περιοχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey