Ηλίας Ζούρος: "Πάμε για μετάλλιο"

28/03/2011 - 15:42 Τελευταία τροποποίηση στις 28/03/2011 - 15:55

Ψηλά έβαλε τον πήχη για την Εθνική ομάδα εν όψει Ευρωμπάσκετ ο νέος ομοσπονδιακός μας τεχνικός, Ηλίας Ζούρος, κατά την επίσημη παρουσίασή του από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης... Ο Μυτιληνιός κόουτς της Ζαλγκίρις Κάουνας δεν έδειξε να φοβάται τις προκλήσεις, ενώ είχε στο πλευρό του τον νέο συνεργάτη του, Σωτήρη Μανωλόπουλο.

Το ρόλο του… παρουσιαστή έλαβε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος έκλεψε και πάλι την παράσταση με τις τοποθετήσεις του:

«Η ΕΟΚ, το ελληνικό μπάσκετ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά που ξεκινά μια συνεργασία με έναν προπονητή που έχει βγει μέσα από την παραγωγή του αθλήματος. Έχει κάνει το μπάσκετ τρόπο ζωής και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι επαγγελματίας υπό την έννοια της ευθύνης και της γνώσης. Όχι για να βγάλει τα προς το ζην γεγονός που του επιτρέπει να μην έχει δημοσιοϋπαλληλική σχέση. Θέλει να είναι κοντά στις εξελίξεις.
Θα ήθελα να επισημάνω πως κοντά μας βρίσκεται και εκπρόσωπος της Eurobank, που κόντρα στους καιρούς βρίσκεται κοντά στο ελληνικό μπάσκετ. Με ακούτε συχνά τελευταία και καλό είναι να δώσω το λόγο στον Ηλία Ζούρο», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Ηλίας Ζούρος σημείωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για τα καλά του λόγια και φυσικά την ομοσπονδία, που μου εμπιστεύτηκε τη θέση. Είναι σημαντική θέση για κάθε προπονητή. Μπορεί να έχει ευθύνες, αλλά είμαστε εδώ να την κρατήσουμε στο υψηλότερο σημείο και να την πάμε πιο ψηλά. Είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα η Εθνική. Είναι μια… όαση που κάνει το παν για να είναι η Ελλάδα στην κορυφή στο εξωτερικό. Το ζω εγώ που ζω στο εξωτερικό. Είναι σημαντικό να πηγαίνουμε καλά. Η Εθνική είναι η βιτρίνα του ελληνικού μπάσκετ. Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες έτοιμους για την ομάδα. Θέλουμε υγεία. Ραντεβού το καλοκαίρι…»

Για το νέο τιμ σχολίασε: «Νέο πρόσωπο στο τεχνικό τιμ είναι ο Σωτήρης  Μανωλόπουλος, ενώ παραμένει και ο Δημήτρης Πρίφτης που ήταν στην ομάδα. Είναι ο Γιάννης Παπαγεωργίου, που επίσης ήταν εδώ. Επίσης, υπάρχει άλλο ένα άτομο που θα δουλέψει στο βίντεο, γιατί οι προπονητές θέλω να δουλεύουν απερίσπαστοι στο γήπεδο».

Για τους Παπαλουκά-Διαμαντίδη που έχουν αποχωρήσει, τόνισε: «Συμφωνώ ότι η Εθνική θέλει το καλύτερο έμψυχο υλικό. Οι δύο αθλητές (σ.σ. Παπαλουκάς και Διαμαντίδης) είναι εν μέσω σημαντικών αγωνιστικών υποχρεώσεων. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι τώρα. Σαφώς και τους θέλουμε μαζί μας. Παρακολουθώ την προετοιμασία όλων των παικτών. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Για το ενδεχόμενο οι άλλες ομάδες να παρουσιαστούν πιο ενισχυμένες στις προσεχείς διοργανώσεις λόγω και του λοκ όυτ στο ΝΒΑ, σημείωσε:

«Ξέρουμε ότι και λόγω λοκ άουτ όλες οι ομάδες θα είναι ενισχυμένες. Παρακολουθώ την Ισπανία και τη Λιθουανία. Και εμείς θα είμαστε με το καλύτερο δυνατό υλικό. Δεν μπορούμε να φοβόμαστε για τους άλλους. Σημασία έχει να είναι έτοιμη η δική μας ομάδα. Από εμάς εξαρτάται να είμαστε έτοιμοι. Υπάρχουν πολλές δυνατές ομάδες, αλλά ας μην μπαίνουμε στη διαδικασία να φοβόμαστε. Η Εθνική είναι ψηλά. Στην κορυφή ή κοντά σε αυτή. Θα παλέψουμε να τη διατηρήσουμε εκεί».

Για τη νέα φουρνιά Ελλήνων παικτών σχολίασε: «Παρακολουθώ όλους αυτούς τους νέους παίκτες. Θα υπάρχουν αρκετοί στην προετοιμασία για να δούμε την κατάστασή τους. Υπήρχε πάντα στην Εθνική μια… μαγιά παικτών που πλαισιώνονταν σταδιακά από νέους παίκτες. Παρακολουθώ όλους τους νεαρούς παίκτες, ακόμη κι αν δεν παίζουν πολύ. Τους περιμένω να δείξουν ότι μπορούν να βοηθήσουν» και συνέχισε: «Παρακολουθώ τις εξελίξεις και τους μικρούς πάντα. Αρκετές φορές έχω πάει στις διοργανώσεις. Ακόμη και όταν βρίσκομαι στην Αμερική, έχω όλα τα παιχνίδια. Όχι μόνο της Εθνικής μας ομάδας, αλλά και γενικότερα των ομάδων όλων των ηλικιών. Η επιτυχία έρχεται από το ομαδικό κομμάτι, αλλά υπάρχουν και παίκτες που ξεχωρίζουν. Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσουν να είναι μαζί μας. Η Εθνική έχει δείξει πως σιγά-σιγά κάθε φουρνιά καλή την αξιοποιούσε. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο σε αυτά τα παιδιά. Πρέπει να υπάρχει το κίνητρο και η δίψα για να φτάσουμε εκεί. Βάζοντας ένα παιδί σε αυτή τη διαδικασία δίνεις κίνητρο και στα υπόλοιπα».

Για το υλικό της Εθνικής μας σημείωσε: «Πρώτα θα πρέπει να δούμε το υλικό που θα έχουμε στα χέρια μας. Δεν υπάρχει τεράστια διαφορά του λιθουανικού μπάσκετ με το ισπανικό, ας πούμε. Οι Έλληνες λειτουργούν περισσότερο με το μυαλό. Διαβάζουν καλύτερα το ματς. Καλό θα είναι να βελτιωθούμε από πλευράς ταχύτητας, ώστε να τη συνδυάσουμε με την καλύτερη γνώση του μπάσκετ που διαθέτουμε. Να ανέβουμε ένα κλικ».

Για το… μέγεθος της Εθνικής και τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο τόνισε: «Ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι μεγάλες ομάδες αλλά η Εθνική είναι μεγαλύτερη. Προχωράμε, δουλεύουμε και βλέπουμε. Στη Λιθουανία γίνεται συζήτηση με τον Κλέιζα. Και εμείς έχουμε καλούς παίκτες, μακάρι να είναι υγιείς. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τον Βασιλόπουλο. Του εύχομαι να γυρίσει γρήγορα πίσω. Δίνει και την ψυχή του για την ομάδα παρά τα προβλήματα. Εμείς με την απόδοσή μας θα καθορίσουμε το πού θα φτάσουμε».

Για τους Έλληνες του εξωτερικού σχολίασε: «Παρακολουθώ όλους τους παίκτες, απ’ όλα τα πρωταθλήματα του εξωτερικού. Ακόμη και τον Κουφό που παίζει στην Αμερική. Ακόμη είναι νωρίς. Το θέμα είναι να είναι γερά όλα τα παιδιά. Θα είναι ένα πολύ δυνατό τουρνουά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις επιλογές».

Για τον στόχο της Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, έδειξε να κοιτάζει ψηλά: «Στόχος είναι να φτάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Θέλουμε να διεκδικήσουμε το μετάλλιο. Αν πούμε ότι ξεκινάμε για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς, δείχνουμε ότι δεν πιστεύουμε σε εμάς. Ξεκινάμε με στόχο ένα μετάλλιο. Ξεκινάμε με στόχο τον τελικό. Μετά κοιτάμε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το τουρνουά είναι μεγάλο. Το να λέμε βατή κλήρωση ή μη βατή, δεν έχει νόημα. Όλοι οι αντίπαλοι είναι δυνατοί. Δεν υπάρχει εύκολο ματς, αλλά υπάρχει διαφορετικός βαθμός δυσκολίας. Στο τουρνουά πρέπει να έχουμε ρυθμό» και συνέχισε: «Μετά από αρκετά χρόνια το μυαλό μου λειτουργεί διαφορετικά. Δεν μπορεί κανείς να μου βάλει πίεση. Πριν ξεκινήσουμε λέμε ότι θέλουμε να φτάσουμε ψηλά. Δεν μου αρέσει να μιλάω αλλά να δουλεύω. Αυτή τη στιγμή νιώθω καλά γιατί βρέθηκα σε μία από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Το καλοκαίρι βρέθηκα σε Χιούστον, Σαν Αντόνιο και Νέα Υόρκη και τα πρώτα e-mail που δέχθηκα με συγχαρητήρια, ήταν από εκεί».

Για το αν θα βασιστεί σε λίγους παίκτες, είπε: «Σε ένα μεγάλο τουρνουά είναι λογικό να κάνεις ροτέισον παικτών. Ακόμη και οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες χρησιμοποιούν όλους τους τους παίκτες. Το θέμα είναι οι παίκτες να έχουν ρόλο και να ανταποκρίνονται σε αυτόν. Όταν έχεις πολλά παιχνίδια θα πρέπει να παίζουν όλοι».

Πηγή: gazzetta.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey