Μην τρώτε τις "πατάτες" αμάσητες!

02/07/2012 - 11:33 Τελευταία τροποποίηση στις 02/07/2012 - 12:32

Άνω κάτω έγιναν στην Πάτρα από τις «υποτιθέμενες» δηλώσεις του Γιάννη Παπακώστα στη Συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα με την ΑΕΛΚ.

Αιτία; Ο προπονητής της Παναχαϊκής δεν παραβρέθηκε ποτέ στην αίθουσα Τύπου του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης.

Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς δικαίως, πώς μεταφέρθηκαν στον Πατρινό Τύπο αυτές οι δηλώσεις; Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται εντός των δημοσιογραφικών θεωρείων του «Ταρλά». Εκεί όπου όλοι δηλώνουν «δημοσιογράφοι», όμως μετρημένοι στα δάκτυλα είναι όσοι διαθέτουν ταυτότητες και επίσημα έγγραφα που να το αποδεικνύουν.

Ποιοι είναι όμως εκείνοι που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επωάζει το "αυγό του φιδιού"; Μα φυσικά τα ίδια τα Μέσα Ενημέρωσης και οι ιδιοκτήτες τους, που στην προσπάθειά τους να κάνουν τσάμπα τη «δουλειά» τους, δίνουν μικρόφωνο ή πέννα στον κάθε ανεπάγγελτο που επιδιώκει να μπει στο γήπεδο δίχως καν να πληρώσει εισιτήριο.

Η παραδημοσιογραφία στη Λέσβο ανθεί, όχι μόνο στο αθλητικό ρεπορτάζ. Και μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, της Αθήνας, της Πάτρας ή της Θεσσαλονίκης πέφτουν στο λάκκο που οι ίδιοι έσκαψαν, λογίζοντας ως δημοσιογράφο τον οποιονδήποτε.

Άνθρωποι που δεν έχουν δικαίωμα παρουσίας στην Αίθουσα Τύπου εμφανίζονται να κάνουν ερωτήσεις ή ακόμα χειρότερα, χωρίς καν να παρευρεθούν στη Συνέντευξη Τύπου μεταφέρουν δηλώσεις, οι οποίες στη συνέχεια αναπαράγονται με τη μορφή «Ράδιο Αρβύλας».

Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος. Όμως επειδή φτάνει πάντοτε το πλήρωμα του χρόνου, ας αναλογιστεί -εν προκειμένω- ο ΣΠΟΡ FM Πάτρας 96.3, ο «μπαμπάς» Nova Sport FM 94.6, αλλά και η κάθε συνεργαζόμενη εφημερίδα, σε ποιον απευθύνονται για να τους «εξυπηρετήσει» στο ρεπορτάζ.

Και το πιο σημαντικό, να έχουν το θάρρος -όταν συμβεί η δημοσιογραφική «πατάτα»- να αναγνωρίσουν αντρίκια τις λανθασμένες επιλογές τους κι όχι να κρύβονται πίσω από «φουστάνια», χρεώνοντάς τες ανέξοδα σε «άλλους τοπικούς δημοσιογράφους».

Για την ιστορία, το μέγεθος της παραπληροφόρησης ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το βράδυ του Σαββάτου. Μέχρι και χθες, όταν το ένα μετά το άλλο τα ειδησεογραφικά sites, άρχιζαν να αναθεωρούν για τα ρεπορτάζ που είχαν δημοσιεύσει μετά το τέλος του αγώνα στον "Ταρλά", "μαζεύοντας" με όποιο τίμημα το μέγεθος της γκάφας τους.

Μπορεί στην Πάτρα, την 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, όλα αυτά να περνούσαν ασχολίαστα. Όμως εδώ στη μικρή κοινωνία της Μυτιλήνης γνωριζόμαστε όλοι με τα ονοματεπώνυμά μας. Και έχουμε ως οδηγό, τη δουλειά μας.

Σε ότι αφορά λοιπόν το sportlesvos.gr, αν και δε μας αφορά η ανακοίνωση του ΣΠΟΡ FM Πάτρας 96.3, οφείλουμε σεβόμενοι τον εαυτό μας να ξεκαθαρίσουμε πως δε συνηθίζουμε ούτε να μεταφέρουμε, ούτε να διαδίδουμε, παρά μόνο να δημοσιογραφούμε. Εργαλείο μας αποτελεί μονάχα η ιστοσελίδα μας και κριτές μας, οι χιλιάδες αναγνώστες μας. Δηλώσεις εξάλλου του κ. Παπακώστα δε δημοσιεύσαμε ποτέ.

Ως εκ τούτου, κανείς δε θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει το sportlesvos.gr ως όχημα για να «δημιουργήσει νέο εκνευρισμό στον Αλέξη Κούγια», με τον οποίο συζητήσαμε πριν τον αγώνα σε καθαρά επαγγελματικό πλαίσιο και μέσα σε φιλικό κλίμα.

Λέγεται, ότι είμαστε οι επιλογές μας. Για τις δικές μας λοιπόν, είμαστε περήφανοι. Οι υπόλοιποι, σε επίπεδο συνεργατών και Γραφείων Τύπου, ψαχτείτε…

Για το "SL",

Βαγγέλης Παπαντώνης & Μαρίνος Ορφανός

ΥΓ1: Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναχαϊκή για τα όσα συνέβησαν σε Μυτιλήνη και Πάτρα (ΕΔΩ)

ΥΓ2: Η απάντηση του ΣΠΟΡ FM Πάτρας 96.3 (ΕΔΩ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey