Για το δημοσίευμα του "Ε-Sport"...

26/09/2012 - 16:00 Τελευταία τροποποίηση στις 26/09/2012 - 19:25

Με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε αναφορικά με το ζήτημα της μη αναγραφής πηγής σε ρεπορτάζ αλλά και σε φωτογραφικό υλικό της αθλητικής ειδησεογραφίας, έχοντας ως αποκορύφωμα τη δημόσια τοποθέτηση του περιοδικού "E-Sport" -προφανώς του εκδότη της εφημερίδας "Εμπρός" κ. Μανόλη Μανώλα-  οφείλουμε να διευκρινίσουμε:

Η διαμαρτυρία εκ των ιδιοκτητών του "SL", έτσι όπως διατυπώθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, για τη δημοσίευση της φωτογραφίας του εκλιπόντος Δημήτριου Κουκέλλη, ήταν μόνο ένα περιστατικό από τα πολλά, της τακτικής αρκετών συναδέλφων ή μη, να αναπαράγουν την ειδησεογραφία και το υλικό του "SL", επειδή δεν μπορούν, βαριούνται ή δε θέλουν να κάνουν ρεπορτάζ και επεξεργασία, εκθέτοντας σε τελική ανάλυση το Μέσο στο οποίο εργάζονται.

Διαβάζοντας τη δημόσια τοποθέτηση του "E-Sport", δικαίως υποστηρίζεται ότι το συγκεκριμένο αθλητικό περιοδικό είναι καταξιωμένο στο χώρο. Άλλωστε σε αυτό το αποτέλεσμα, θεωρούμε ότι συμβάλλαμε κι εμείς οι ίδιοι, που εργαστήκαμε για την έκδοση του κατά το παρελθόν.

Καλά κάνει λοιπόν το "E-Sport" και υπερασπίζεται την εγκυρότητά του, όμως είναι σαφές πως αντίστοιχα πρέπει να πράξει και το "SL", υπερασπιζόμενο τη δουλειά του, τον κόπο των δημοσιογράφων του και τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ τους, τα οποία -ομοίως- έχει αναγνωρίσει το αναγνωστικό κοινό στα περίπου 2,5 χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας μας.

Δυστυχώς όμως, εκείνοι που αδυνατούν να κατανοήσουν τα «πικρόχολα» -όπως τα χαρακτηρίζουν- σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι οι ίδιοι που ενδεχομένως να μη γνωρίζουν τι ακριβώς γράφεται στις σελίδες των εκδόσεών τους. Γιατί αν ήξεραν, τότε δε θα μιλούσαν για "δήθεν… φάουλ" και "δήθεν υποκλοπή φωτογραφιών". Θα είχαν φροντίσει να ενεργήσουν εγκαίρως, τονίζοντας προς τους υπαλλήλους τους τις όποιες ανακρίβειες ή το ότι η αναπαραγωγή ρεπορτάζ και η αναδημοσίευση φωτογραφιών από άλλο Μέσο Ενημέρωσης οφείλει να γίνεται μόνο μαζί με την αναφορά της πηγής του.

Όσο για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, αποδεδειγμένα αναπαράχθηκε από το "E-Sport" την επόμενη ημέρα, χωρίς την αναφορά της πηγής της, άρα δεν ισχύει με τίποτα αυτό το «δήθεν» που σημειώνεται από την πλευρά της εφημερίδας "Εμπρός".

Τα υπόλοιπα για τους "κάθε λογής... αθλητικογράφους", το ποιος "παρατραβάει" το θέμα και το ποιος επίσης προσπαθεί "από κατηγορούμενος να γίνει κατήγορος", τα αφήνουμε στην κρίση του αναγνωστικού κοινού.

Για να το ξεκαθαρίσουμε, στο "SL" δεν τίθεται κανένα θέμα αντιπαράθεσης με την εφημερίδα "Εμπρός". Από την όλη ιστορία βεβαίως, αναδεικνύεται ένα μείζον θέμα. Ότι όντως υπάρχουν "λαθρεπιβάτες της... ενημέρωσης", είτε αυτοί ψάχνονται σε… παράνομα Μέσα, είτε σε νόμιμα. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να εξετάσουμε το ποιοι είναι αυτοί, όμως θεωρούμε πως παίρνουν και σήμερα το μήνυμά τους...

Σε κάθε περίπτωση, είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας και την υπογραφή αυτής. Και στο μέλλον θα είμαστε ξανά εδώ για να πράξουμε το ίδιο και ας το… παρατραβάμε!

ΥΓ1: Στη δημοσιότητα, ατυχώς ενδεχομένως, βγήκε ένα μόνο περιστατικό από τα πολλά που δημιουργεί το «μαγικό» πάτημα του «δεξιού κλικ». Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι η μη, για να μας παίρνουν στα σοβαρά λοιπόν και οι αναγνώστες, ας επικεντρωθούμε στα ρεπορτάζ, ώστε να δώσουμε και σε αυτό που λέγεται αθλητικό κομμάτι ενημέρωσης στη Λέσβο, ένα επιπλέον κύρος...

YΓ2: Το σημείωμα του "E-Sport":

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey