Το τερμάτισαν! Πρόστιμο ύψους 27.500€ στο ΝΟΜ!

11/03/2016 - 15:20 Τελευταία τροποποίηση στις 15/03/2016 - 13:57

Στην Ελλάδα του 2016, όπου όλα είναι... λυμένα και... τακτοποιημένα στην εντέλεια, έρχεται στο φως σήμερα, μέσα από ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ "SL", μια εντυπωσιακή ομολογουμένως απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, με την οποία ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης καλείται να αποζημιώσει με το ποσό των 27.500€ το ελληνικό δημόσιο για την αυθαίρετη χρήση χώρου 257τμ στην περιοχή της Σουράδας, όπου στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του από το 1932 όταν και ιδρύθηκε ως σήμερα!

Και αν μπερδευτήκατε, οφείλουμε να σας ξεκαθαρίσουμε ότι το "ενοίκιο" αυτό αποτελεί μόνο τη χρήση για την τελευταία πενταετία, δηλαδή από τις 13-7-2010 έως και τις 12-7-2015! 

Τι έχει μεσολαβήσει; 

Στις 12 Φεβρουαρίου 2016, διαβιβάστηκε έγγραφο στο ΝΟΜ υπογεγραμμένο από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου κ. Δημήτρη Πατρώνη, στο οποίο καθοριζόταν αποζημίωση για την αυθαίρετη χρήση δημοσίου κτήματος. Η υπηρεσία επικαλείται ότι έπειτα από επιτόπια αυτοψία που εκτέλεσαν οι υπάλληλοι του αυτοτελούς γραφείου της Λέσβου, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αυθαίρετες εγκαταστάσεις του ΝΟΜ εντός δημοσίου κτήματος. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για δύο μονόροφα κτίσματα, ενός διόροφου, ενός δαπέδου, ενός πρόχειρου υποστέγου με λαμαρίνες και μιας σχεδόν ερειπωμένης αποθήκης λέμβων, καθώς επίσης και μιας σιδερένιας περίφραξης με εμβαδόν περιφραγμένου χώρου 400τμ.

Οι δύο υπάλληλοι του γραφείου Δημόσιας Περιουσίας στη Λέσβο τα κατέγραψαν όλα αυτά και σε τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο συνοδεύει την έκθεση και ακολούθως, με βάση την αντικειμενική και εμπορική αξία των ανωτέρω, καθόρισαν και το ύψος της αποζημίωσης που καλείται να πληρώσει ο ΝΟΜ, το οποίο ανέρχεται σε 27.500€!

Ξαφνιάστηκαν στον Όμιλο

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άνθρωποι του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, που στεγάζεται στο συγκεκριμένο σημείο από ιδρύσεως του, εξεπλάγησαν έχοντας δει όλα αυτά τα χρόνια το χώρο να διαμορφώνεται σταδιακά, με τελευταία προσθήκη το κωπηλατήριο, που κατασκευάστηκε με έξοδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το 1982. 

Στο μεσοδιάστημα βέβαια, ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης υπέβαλλε αρκετές φορές ανάλογο αίτημα προς την πρώην Κτηματική Υπηρεσία Ν. Λέσβου, για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των δημοσίων κτημάτων, όπου βρίσκεται μέρος των εγκαταστάσεών του, ωστόσο ο σχετικός φάκελος... απωλέσθηκε, γεγονός που επισημαίνεται και στο κείμενο της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας!

Κατέθεσε ιεραρχική προσφυγή

Στις 29 Φεβρουαρίου, ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης κατέθεσε αίτηση θεραπείας - ιεραρχική προσφυγή κατά της απόφασης καθορισμού αποζημίωσης λόγω αυθαίρετης χρήσης δημοσίου κτήματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου, απευθυνόμενος προς τον Γενικό Γραμματέα κ. Ν. Μαντζάκο. Στην προσφυγή τονίζεται η υποβολή των αιτημάτων για τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου, καθώς και το γεγονός πως ο σχετικός φάκελος χάθηκε δίχως την ευθύνη του ΝΟΜ, ενώ παράλληλα επισημαίνεται ότι ο Όμιλος έχει τεράστια προσφορά στο ναυταθλητισμό της Λέσβου και στις εγκαταστάσεις του στεγάζεται πολύτιμο υλικό, που προέρχεται από δωρεές της κοινωνίας της Μυτιλήνης, αλλά και από ενισχύσεις του Δημοσίου. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Πολιτεία έχει χρηματοδοτήσει κατά καιρούς τόσο τη δράση του ΝΟΜ, όσο και την επισκευή των υπό εξέταση εγκαταστάσεων του, για τις οποίες γίνεται σήμερα λόγος ζητώντας από τον Όμιλο την καταβολή του συγκεκριμένου ποσού (27.500€) ως αποζημίωση!

Δεν υπάρχουν τα χρήματα

Αποστέλλοντας και τον οικονομικό του απολογισμό, ο ΝΟΜ τονίζει σε κάθε τόνο πως το συγκεκριμένο ποσό που ζητά η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας όχι μόνο δεν είναι διαθέσιμο για να καταβληθεί, αλλά τα οικονομικά εν γένει του συλλόγου δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές λειτουργικές του ανάγκες, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης και παράλληλα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση του χώρου στο σύλλογο.

Οι άνθρωποι του ΝΟΜ είχαν συνάντηση και με τους τοπικούς φορείς, από τους οποίους ωστόσο έλαβαν ως απάντηση ότι είναι αναρμόδιοι για να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα πλέον να περιμένουν σε... αναμμένα κάρβουνα την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας μετά την ιεραρχική τους προσφυγή. Σε περίπτωση, που η απάντηση είναι αρνητική και το ποσό των 27.500€ γίνει άμεσα απαιτητό, σκέφτονται ακόμη και να παραδώσουν τα κλειδιά των εγκαταστάσεων, διακόπτοντας τη λειτουργία του Ομίλου. Και τότε αναμφίβολα, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι ένα ακόμα πλήγμα για τον αθλητισμό της Λέσβου, μετά το κλείσιμο του κολυμβητηρίου και την αναστολή δραστηριότητας τόσων συλλόγων σε κολύμβηση και υδατοσφαίριση.

Στο δια ταύτα

Συμπερασματικά, η απόφαση για τον καθορισμό αποζημίωσης είναι εν πολλοίς παράλογη. Η δράση του ΝΟΜ στο συγκεκριμένο χώρο χρονολογείται δεκαετίες πριν και επομένως ακόμη και ως έκτακτη χρησικτησία θα μπορούσε ο συγκεκριμένος χώρος να περάσει στην κατοχή του Ομίλου μετά την πάροδο 20 ετών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το ίδιο το κράτος ζήτησε πέρυσι από τον Όμιλο να καταβάλει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), θεωρώντας τον ως ιδιοκτήτη της έκτασης, όμως με βάση την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας επιχειρείται να θεωρηθεί τελικά ως "ενοικιαστής", αξιώνοντας τίμημα 5.500€ κατ' έτος, δηλαδή 458,33€ το μήνα! Η λογική του παραλόγου δηλαδή και όλα αυτά σε ένα αθλητικό σωματείο, που είναι εντελώς ερασιτεχνικό με μόνη πηγή εσόδων τις δωρεές των Μυτιληνιών, που ακόμη κι αυτές δεν επαρκούν για τις λειτουργικές του ανάγκες.

Το "SL" θα συνεχίσει και μετά το σημερινό του αποκαλυπτικό ρεπορτάζ να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σε μια υπόθεση που αν μήτι άλλο έχει προκαλέσει... θυμηδία για τα επιλεκτικά αντανακλαστικά της Πολιτείας. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey