Με δύο Λέσβιους στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες!

11/06/2015 - 16:35 Τελευταία τροποποίηση στις 11/06/2015 - 16:54

Οι 1οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι μια νέα διοργάνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει 20 ολυμπιακά αθλήματα και η πρώτη πόλη, όπου θα διεξαχθούν από τις 12 Ιουνίου, επιλέχθηκε να είναι το Μπακού, η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Στη διοργάνωση συμμτέχει και η Ελλάδα, με αποστολή 138 αθλητών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Λέσβιοι. Η Ντενίζ Δημάκη που θα αγωνιστεί στο τρίαθλο και ο Νίκος Βάρκας, που θα μας εκπροσωπήσει στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Το Μπακού ανέθεσε την κεντρική οργάνωση των αγώνων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων συμμετέχει στην προετοιμασία τους, ενώ κατά τη διεξαγωγή τους θα απασχοληθούν περίπου 300 Έλληνες. Μάλιστα, σκηνοθέτης της έναρξης και της λήξης των αγώνων αυτών, είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Κατά τα λεγόμενά του, μεγάλο μέρος της εναρκτήριας εκδήλωσης θα είναι αφιερωμένο στη χώρα μας.

Η ελληνική αποστολή δε θα επιβαρυνθεί, ούτε στο ελάχιστο, τόσο για τη μετάβαση και την επιστροφή της, όσο και για την εκεί διαμονή της, αφού τα έξοδά της, αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα, ανέλαβε να τα καλύψει το κράτος του Αζερμπαϊτζάν, που τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στη χώρα μας και πολλοί Αζέροι επιχειρηματίες δείχνουν ενδιαφέρον και για περισσότερες επενδύσεις.

Οι δύο Λέσβιοι πρωταθλητές μας μπαίνουν στη μάχη της διοργάνωσης το Σάββατο (13/6). Η Ντενίζ Δημάκη αφήνει για λίγο το μαραθώνιο και επιστρέφει στο επίπονο άθλημα του Τριάθλου, όπου εκτός από το τρέξιμο, καλείται να διακριθεί στην ποδηλασία και στην κολύμβηση, αντιμετωπίζοντας τις κορυφαίες αθλήτριες της Ευρώπης. Η ίδια, στα 38 της πλέον, μητέρα δύο παιδιών γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες, αλλά είναι τέτοια η δίψα της για τον αθλητισμό που συνεχίζει να αποτελεί μία από τις κορυφαίες αθλήτριες εντός και εκτός συνόρων. Στόχος της εξάλλου είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία, το 2020, εκεί όπου επιθυμεί να ολοκληρώσει τη σπουδαία της καριέρα.

Ο Νίκος Βάρκας θα παλέψει στα 80 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης. Βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, μετρώντας αρκετές διακρίσεις το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ο Μυτιληνιός παλαιστής μιλώντας στο "SL" για τις πρώτες του εντυπώσεις από το Μπακού τόνισε: "Ξεκινώ τους αγώνες μου στην ελληνορωμαϊκή πάλη το Σάββατο, στα 80 κιλά των ανδρών. Φθάσαμε στο Μπακού χθες βράδυ και εγκατασταθήκαμε στο Πανευρωπαϊκό Χωριό. Η διοργάνωση δείχνει να είναι εξαιρετικά στημένη, υπάρχουν ωραίες εγκαταστάσεις. Οι Αζέροι είναι πολύ φιλόξενοι, το ίδιο και οι εθελοντές που μας κατατοπίζουν για τα των αγώνων. Φαίνεται ότι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες θα έχουν την αίγλη των Ολυμπιακών..."

Η καινούρια αυτή διοργάνωση μοιάζει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ευρώπης σε πολλά σημεία, ακόμα και στις ημέρες διεξαγωγής της, αφού θα διαρκέσει από τις 12 έως τις 28 Ιουνίου. Ίσως έχει και σημειολογική σημασία, αφού πραγματοποιείται σε μια χώρα που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και πολλοί, λόγω της ονομασίας της, δεν τη γνωρίζουν ως ευρωπαϊκή. Οι Ομοσπονδίες κάθε αθλήματος ανά την Ευρώπη έθεσαν τα κριτήριά τους για τη συμμετοχή των αθλητών στους αγώνες και σύμφωνα με το σκεπτικό τους αποφάσισαν κάποια αθλήματα να διεξαχθούν με αθλητές νεαρότερων ηλικιών. Επίσης, αρκετές είναι και οι Ομοσπονδίες που εντάσσουν τη διοργάνωση αυτή σε μια ομάδα αγώνων, που μπορούν να αποτελέσουν κριτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Τα αγωνίσματα του στίβου θα πραγματοποιηθούν με αθλητές και αθλήτριες από τις μικρές και μικρομεσαίες, σε ισχύ στο άθλημα, χώρες. Αντί ποδοσφαίρου και μπάσκετ θα υπάρξει beach soccer και 3on3, ενώ η Ελλάδα θα πάρει μέρος σε όλα τα αθλήματα, πλην τριών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey