Καλλίας: "Όταν οι τελευταίοι κέρδιζαν τους πρώτους ήταν καλά;»"

07/09/2016 - 13:01

Ο έμπειρος παράγοντας της ΕΠΣ Λέσβου. Χάρης Καλλίας, παρεμβαίνει στο «SL», θέλοντας να αποκαταστήσει τυχόν παρερμηνείες των ήδη πολυσυζητημένων σημαντικών αλλαγών, που εφαρμόζονται από φέτος στα τοπικά μας πρωταθλήματα.

Ο κ. Καλλίας, αφού αναγνώρισε την πολύτιμη συνεισφορά του «SL» στο να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των αλλαγών, καθώς διάφορα δημοσιεύματα άλλων Μέσων προκάλεσαν μεγαλύτερη -από την έτσι κι αλλιώς υπάρχουσα- σύγχυση, αναφορικά με το τι προβλέπουν τα playoffs ανόδου ή υποβιβασμού και το μέτρο υποχρεωτικής συμμετοχής των «μικρών», υπογραμμίζει πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η απευθείας άνοδος του πρωταθλητή Λέσβου στη Γ' Εθνική επιβάλλει, πια, την προσπάθεια όλων για την αναβάθμιση των τοπικών πρωταθλημάτων. Και επί τούτου δε διστάζει να καυτηριάσει τις... «ομορφιές» προηγούμενων ετών, όταν δεν υπήρχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, αντίστοιχο με αυτό που σίγουρα θα υπάρξει από φέτος με playoffs ανόδου και υποβιβασμού, όταν ομάδες της ουράς έκαναν πορείες... πρωταθλητισμού, με αποτέλεσμα να πλήττεται έτσι η αξιοπιστία των αγώνων, αφού οι περισσότεροι έπαιζαν χωρίς κίνητρο. 

«Πράγματι ακούστηκαν πολλά μετά τη δημοσιοποίηση της νέας προκήρυξης των πρωταθλημάτων, γίναμε αποδέκτες σκληρής κριτικής από μερίδα παραγόντων, αλλά αυτό που διαπιστώνω είναι ότι πολλοί δεν διάβασαν σωστά τα νέα μέτρα ή δεν ερμήνευσαν ικανοποιητικά το τι προβλέπεται για τη νέα χρονιά», σχολίασε αρχικά ο κ. Καλλίας και καταπιάστηκε στη συνέχεια με το μείζον που δεν είναι άλλο από την επιστροφή των playoffs ως διαδικασία ανάδειξης του πρωταθλητή. «Κάποιοι ήδη εξέφρασαν άποψη ότι τα play off αδικούν εκείνον που θα αναδειχθεί πρώτος στην κανονική διάρκεια, προεξοφλώντας μάλιστα ότι αυτός ο πρώτος, θα τερματίσει με πολύ μεγάλη διαφορά από την δεύτερο, επειδή έτσι έγινε και πέρυσι. Δεν καταλαβαίνουν όμως, ότι η Ένωση δεν λαμβάνει αποφάσεις για μία ή δύο σεζόν κι ούτε μπορεί να θεωρεί ότι επειδή το πρωτάθλημα εξελίχθηκε πέρυσι με τον Αίγειρο ας πούμε να έχει μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες ομάδες, ότι θα πρέπει να προσαρμόσει τις αποφάσεις της σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Η ΕΠΣ Λέσβου έχει υποχρέωση να συνυπολογίζει το συμφέρον ει δυνατόν όλων των ομάδων και να λειτουργεί με γνώμονα το καλό όλων των πρωταθλημάτων της συνολικά. Και αυτό που δεν καταλαβαίνουν φαίνεται πολλοί, είναι πως από τη στιγμή που πλέον οι πρωταθλητές των ΕΠΣ θα προβιβάζονται απευθείας στην Γ' Εθνική, αυτόματα αναβαθμίζεται και ο ρόλος των τοπικών πρωταθλημάτων. Αφού δεν θα υπάρχουν μπαράζ με άλλες Ενώσεις και οι ομάδες μας θα καλούνται να αποδείξουν την αξία τους για να προβιβαστούν αποκλειστικά και μόνο μέσω των διοργανώσεων της ΕΠΣ Λέσβου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο έμπειρος παράγοντας.

«Όταν οι τελευταίοι κέρδιζαν τους πρώτους ήταν καλά;»

«Τα playoffs λοιπόν, όχι μόνο ενισχύουν την αξιοκρατία ως πούμε στην ανάδειξη του πρωταθλητή, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζουν και το ενδιαφέρον των ομάδων και των φιλάθλων μέχρι τέλους. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι μία διαχρονική κριτική τόσο από μέρους σας, του τύπου, όσο και από ομάδες που είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία αγωνιστική, ήταν το γεγονός πως η άνοδος και ο υποβιβασμός κρίνονταν ως τώρα πολύ νωρίς και σαν αποτέλεσμα, είχαμε πολλά αδιάφορα ματς και πολλά περίεργα αποτελέσματα. Έχω άδικο; Με τα playoffs λοιπόν εξασφαλίζεται ένας υψηλός ανταγωνισμός μέχρι τέλους τόσο για την άνοδο, όσο και για τον υποβιβασμό, με τις ομάδες να έχουν κίνητρο να αγωνιστούν μέχρι τέλους. Ενώ ομάδες της περιφέρειας μικρότερων κατηγοριών που έπαιζαν ουσιαστικά τρεις μόλις μήνες αγώνες πρωταθλήματος, πλέον θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν μία πλήρη σεζόν με πολλά σημαντικά παιχνίδια».

Ακούστηκε όμως και ότι τα playoffs αδικούν τις ομάδες που κάνουν εξαιρετική πορεία στην κανονική διάρκεια και πως δεν πριμοδοτούνται δίκαια στους βαθμούς που θα παίρνουν μπαίνοντας στα playoffs. O κ. Καλλίας τοποθετείται και επ' αυτού: «Αν πράγματι μία ομάδα τερματίσει μακράν πρώτη στην κανονική διάρκεια με διαφορά άνω των 20 βαθμών, σαφώς και μπαίνει με μεγάλο πλεονέκτημα στα playoffs. Με την περσινή βαθμολογία ας πούμε, ο Αίγειρος θα έμπαινε στα playoffs με 10 βαθμούς και ο δεύτερος με τρεις. Οπότε δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γίνεται τόσος θόρυβος».

Για τους μικρούς

Σε ότι αφορά στο μέτρο των μικρών και τη σχετική γκρίνια που εκφράστηκε και για αυτό, ο κ. Καλλίας αρκέστηκε να καλέσει τις ομάδες να εμπιστευτούν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές κι ας… θυσιάσουν ένα-δύο αποτελέσματα μέσα στη σεζόν. «Υπάρχουν ομάδες που πράγματι έχουν λειτουργήσει υποδειγματικά, έχουν υποδομές και χρησιμοποιούν παίκτες. Από μόνες τους αυτές οι ομάδες είναι το μέλλον του λεσβιακού ποδοσφαίρου αφού συνειδητά αγωνίζονται με μικρούς ποδοσφαιριστές. Δεν τις εμποδίζει να βάζουν λοιπόν και τρεις και τέσσερις και 11 παίκτες που θα θεωρούνται ως «μικροί». Από την άλλη όμως έπρεπε να βάλουμε ένα όριο στο ποιος θεωρείται «μικρός» και ποιος όχι, αλλά και πόσοι πρέπει υποχρεωτικά να παίζουν στην 11άδα, γιατί πάλι υπήρχε πρόβλημα τα προηγούμενα χρόνια. Με ομάδες ειδικά της Β' Κατηγορίας να μην έχουν τόσους μικρούς διαθέσιμους και να αναγκάζονται να ξεκινάνε τους αγώνες τους με 10 παίκτες ή να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια αλλαγή. Πάλι λοιπόν οι αποφάσεις μας, κινήθηκαν σύμφωνα με τις ανάγκες και τα διαπιστωμένα προβλήματα που παρατηρήθηκαν», κατέληξε ο κ. Καλλίας στην ενδιαφέρουσα παρέμβασή του που σίγουρα θα συζητηθεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey