Ξανά… λάτιν ο Αιολικός!

31/08/2018 - 20:39 Τελευταία τροποποίηση στις 31/08/2018 - 21:29

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αιολικός αποκτά ποδοσφαιριστή προερχόμενο από τη Λατινική Αμερική. Για την ακρίβεια έχει συμβεί ξανά δύο φορές στο παρελθόν, στην επαγγελματική τότε Γ’ Εθνική με έναν Ουρουγουανό και έναν Αργεντινό. Ωστόσο από τότε πέρασαν ούτε λίγο ούτε πολύ 12 χρόνια...

Ο πρώτος Βραζιλιάνος στην ιστορία του Αιολικού, Τιάγκο Λαρανζέιρα Σίλβα

Ο Τιάγκο Λαρανζέιρα Σίλβα θα γίνει ο πρώτος Βραζιλιάνος που αγωνίζεται ποτέ στην ομάδα της Μυτιλήνης. Οι προηγούμενοι δύο λάτιν παίκτες που φόρεσαν τα «κυανόλευκα» ήταν ο Τάτι Μοράλες και ο Μάρτιν Μπενίτες, την ίδια μάλιστα αγωνιστική περίοδο, 2006-07.

Ο αείμνηστος Σέρβος Ράτκο Πέγιοβιτς μέσα στο κατάμεστο γήπεδο της Μόριας

Πρόκειται συνολικά για τον 27ο ξένο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Αιολικού στις εθνικές κατηγορίες. Μια… συνήθεια που ξεκίνησε το μακρινό 1993-94 με τον αείμνηστο πλέον Σέρβο επιθετικό Ράτκο Πέγιοβιτς και συνεχίζεται επί σειρά ετών κατά κύριο λόγο από τα Βαλκάνια, αλλά επίσης από Ίβηρες, Αφρικανούς και Λατινοαμερικάνους!

Ο Βούλγαρος Ζντράβκο Στάνκοφ μέσα στο γήπεδο του Αιγάλεω

Με εξαίρεση τον Βούλγαρο μέσο Ιβάιλο Πάντσεφ, ο οποίος έπαιξε στον Αιολικό τρεις σερί σεζόν (1995-98, 77 ματς - 9 γκολ), τον Κύπριο Χρύσανθο Λευκαρίτη (2005-07, 24 ματς – 1 γκολ), αλλά και τον Βούλγαρο Ζντράβκο Στάνκοφ (2005-07, 45 ματς – 1 γκολ), κανείς άλλος εκ των ξένων παικτών δεν… στέριωσε περισσότερο από ένα χρόνο στη Μυτιλήνη.

Βούλγαροι, Σέρβοι, αλλά και… Κονγκολέζος

Αρκετοί ήταν οι Βαλκάνιοι που έπαιξαν για τον Αιολικό στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, 16 παίκτες ήρθαν στη Μυτιλήνη. Τη μερίδα του… λέοντος κατείχαν οι Σέρβοι (Ράτκο Πέγιοβιτς, Ιβάν Νεντέλκοβιτς, Σάσα ΠέτροβιτςΣάσα Μπράνεζακ, Μπόρισλαβ Ζόγκοβιτς, Μπράνιμιρ Ιβανίσεβιτς, Αλεξάνταρ Ντράσκοβιτς).

Ο Σέρβος Μπράνιμιρ Ιβανίσεβιτς, πανηγυρίζοντας ένα φάουλ-γκολ στο Κερατσίνι μαζί με τον Παναγιώτη Χρόνη

Ακολούθησαν τέσσερις Βούλγαροι (Ιβάιλο Πάντσεφ, Μάριαν Γκοσποντίνοφ, Ζντράβκο Στάνκοφ, Μάρκο Μαρκόφ), τρεις Αλβανοί (Αρντιάν Μπαρμπουλούσι, Άλμπι Λένγκα, Πάβλι Βανγκελί), δύο Κροάτες (Μπόγιαν Μιλοβάνοβιτς και Ιβάν Ράσιτς), ένας Βόσνιος (Μπράνισλαβ Νίκιτς) και ένας Σλοβένος (Ντέγιαν Μπόζισιτς).

Ο Βόσνιος Μπάνε Νίκιτς μέσα στην έδρα της Παναχαϊκής

Εκτός από τους «κοντοχωριανούς» των Βαλκανίων όμως, ο Αιολικός έπαιξε μπάλα και σε πιο… εξωτικούς προορισμούς. Αρκετά χρόνια πίσω, έφερε για πρώτη φορά Αφρικανό ποδοσφαιριστή στη Μυτιλήνη. Ο λόγος για τον Κόφι Ενζάνγκα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το πάλαι ποτέ Ζαΐρ. Ήταν η σεζόν 1998-99 με τον Κονγκολέζο να παίζει σε 3 ματς στη Γ’ Εθνική και σε 1 ματς στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Καμερουνέζος Άλεν Έκουε στην παρουσίαση του από τον τότε πρόεδρο του Αιολικού Γιάννη Καραμπάση

Ο Κόφι δεν ήταν ο μόνος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα των Μυτιληνιών. Υπήρξε και ο Καμερουνέζος, με πορτογαλικό διαβατήριο, Αλέν Έκουε τη σεζόν 2007-08 (11 ματς – 2 γκολ), αλλά και σχετικά πρόσφατα οι δύο Γκανέζοι, Αμπντούλ Ισά Ραζάκ και Αμπντούλ Ιμπραχίμ Αζίζ (2016-17).

Ο Ισπανός Ντιέγκο Τόρες μέσα στον «Ταρλά»

Πέρασε όμως και ένας Ισπανός, ο Ντιέγκο Τόρες (2014-15, 18 ματς – 1 γκολ), αλλά και ένας Ούγγρος, ο Αττίλα Πόλγκαρ (2005-06, 30 ματς), πέραν των προαναφερθέντων Τάτι Μοράλες από την Ουρουγουάη και Μάρτιν Μπενίτες από την Αργεντινή, αλλά και του Κύπριου Χρύσανθου Λευκαρίτη.

*Στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου ο Αργεντινός Μάρτιν Μπενίτες, πανηγυρίζοντας ένα γκολ στη Ριζούπολη μαζί με τον Τζίμη Βλαστέλλη και τον Σπύρο Μίχο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey