«Θέλω να δω τον Αιολικό στη Super League 2»

11/04/2021 - 10:30 Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2021 - 10:51

Λίγες ώρες πριν την επανέναρξη της Γ' Εθνικής, ο πρόεδρος του Αιολικού Τζιμ Αντωνάκας αποκαλύπτει τις σκέψεις του στο «SL» για τον Αιολικό, το υπόλοιπο της σεζόν και τα όνειρά του για το μέλλον. Σχεδόν 18 μήνες μετά την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της διοίκησης της ομάδας της Μυτιλήνης, ανοίγει τα χαρτιά του και αξιολογεί τη μέχρι τώρα πορεία του στα πεπραγένα του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

  • Σχεδόν 18 μήνες μετά τον ερχομό σας στη Λέσβο, μπορεί να έχουν έρθει τα πάνω - κάτω με τον κορονοϊό, αλλά ως διοίκηση είστε ικανοποιημένοι από όσα έχετε καταφέρει ως τώρα στον Αιολικό;

«Ασφαλώς η πανδημία Covid-19 μας επηρέασε. Είμαστε λίγο πίσω σε κάποια πράγματα που υπολογίζαμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει, αλλά ίσως δεν είναι μόνο ο κορονοϊός η αιτία. Δεδομένων των προκλήσεων που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, θα έλεγα ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.»

  • Σε σχέση με τους στόχους που είχατε θέσει σε αυτό το 5ετές πλάνο, πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκεται ο Αιολικός;

«Η μεγαλύτερη πρόκληση την πρώτη χρονιά ήταν η ομάδα να μείνει στην κατηγορία. Το καταφέραμε. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ανάπτυξη των ακαδημιών μας, η δημιουργία μιας φιλοσοφίας - νοοτροπίας που θα φέρει χημεία στην ομάδα. Εκεί είμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι από τότε που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2020. Φέτος όμως βιώνουμε μια περίεργη σεζόν, μιας και βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη κατάσταση αγωνιστικής προετοιμασίας εδώ και μήνες. Αν είχαμε μπροστά μας ολόκληρο πρωτάθλημα, θα έλεγα ότι θα είχαμε μια εξαιρετική ευκαιρία να κερδίσουμε την άνοδο και να πετύχουμε το στόχο που είχαμε θέσει εξαρχής. Πλέον, με 7 ματς να απομένουν και Playoffs σε ένα γύρο, είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στο τέλος. Η ευκαιρία μας παραμένει εκεί, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς μόνο. Είμαστε 5 πόντους πίσω, το αναγνωρίζουμε όλοι μας και παλεύουμε κάθε μέρα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Αγώνα με τον αγώνα η ομάδα μας θα παρουσιάζεται όλο και πιο δυνατή, ώστε να εκμεταλλευθούμε τα λάθη των αντιπάλων μας και να αγωνιστούμε εμείς στα Playoffs.»

  • Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, η διοίκησή σας κάνει μεταγραφικά τη μία υπέρβαση μετά την άλλη. Δείχνει αυτό τις προθέσεις σας γενικότερα; 

«Δεν είναι μυστικό ότι θέλω να δω τον Αιολικό στη Super League 2. Ο τρόπος που χτίζουμε αυτή την ομάδα, η δομή μας οργανωτικά, η έλευση έμπειρων και νεαρών παικτών, δείχνει πολλά για το πώς θέλουμε να μεγαλώσουμε ως κλαμπ. Η μεταγραφική περίοδος λήγει στις 16 Απρλίου και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο Αιολικός συνεχίζει να σκανάρει την αγορά για παίκτες, που είτε θα έρθουν από τώρα είτε το καλοκαίρι. Υπάρχουν βέβαια και παίκτες όπως ο Κόρνεφ και ο Φραντσιόζα, που περιμένουν για να μπορέσουν να ταξιδέψουν και να είναι εδώ μαζί μας. Έχουμε κάνει όλα όσα μπορούμε, παρά την αβεβαιότητα που επικρατούσε και επικρατεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Είτε ανέβουμε στη Super League 2 είτε όχι, εμείς θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά το πλάνο μας, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία που θα μας παρουσιάζεται, δυναμώνοντας τον Αιολικό σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα με σχεδόν 35 ποδοσφαιριστές και κάποιους ακόμα εκτός επίσημου ρόστερ, που προπονούνται μαζί μας για το μέλλον. Από αυτούς 15 παίκτες μπορούν να παίξουν σε ανώτερη κατηγορία. Οφείλουμε να μπαίνουμε λοιπόν μέσα στο γήπεδο και να δείχνουμε σε όλους ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε.»

  • Πόσο περήφανος νιώθετε για το RUSH Aiolikos FC Residency Program;

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι από τη συνολική εικόνα της επένδυσής μας. Δεν γίνεται να έχεις μια επιτυχημένη ομάδα του βεληνεκούς του Αιολικού, δίχως να υπάρχει ένα σωστό σύστημα αναπτυξιακών ηλικιών από πίσω. Και θέλω να πιστεύω ότι το σύστημα που αναπτύσσουμε, όχι μόνο στη Λέσβο ή την Αθήνα, αλλά και διεθνώς, είναι ισάξιο ομάδων επαγγελματικών κατηγοριών. Στη δική μας περίπτωση, μάλιστα, έχουμε μια ακόμα μεγαλύτερη δεξαμενή 70.000 παικτών, τη στιγμή που ένα τοπ κλαμπ της Super League 1 έχει να διαλέξει ανάμεσα σε περίπου 4.000 παίκτες. Παράλληλα, διαθέτουμε ένα ιδιαίτερα αξιόλογο τεχνικό τιμ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, συνεργαζόμαστε με ένα δίκτυο επαγγελματικών ομάδων σε Ευρώπη και ΗΠΑ και θέτουμε πλέον τις βάσεις του προγράμματος αυτού και στη Λέσβο, κάτι που φαινόταν πολύ δύσκολο να συμβεί ένα χρόνο πριν. Έχουμε δουλέψει αρκετά πάνω σε αυτό το κομμάτι, αξιολογώντας τις συνθήκες προσεκτικά. Και ήδη ο Αιολικός διαθέτει ένα ταλαντούχο υλικό νεαρών παικτών. Προσωπικά, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, νιώθω πολύ άνετα να ταξιδέψω οπουδήποτε με τους παίκτες κάτω των 20 ετών που διαθέτει η ομάδα, συμμετέχοντας σε οποιοδήποτε τουρνουά. Φανταστείτε τι έχει να γίνει σε 2-3 χρόνια.»

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει στο διάστημα της παραμονής σας στη Λέσβο;

«Το πιο δύσκολο, ειλικρινά, είναι ο χρόνος που είμαι αναγκασμένος να περνάω μακριά από την οικογένειά μου. Πέρυσι, ταξίδευα πιο συχνά. Πλέον, είμαι εδώ από τις αρχές Ιανουαρίου και δεν ξέρω καν πότε θα μπορώ να επιστρέψω στις ΗΠΑ, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο μήνα αγωνιστικά. Ίσως το Πάσχα μπορέσω να τους δω για λίγες ημέρες. Σε ότι έχει να κάνει καθαρά με το ποδοσφαιρικό κομμάτι, μια δύσκολη συνθήκη είναι να κερδίσω την εμπιστοσύνη των φιλάθλων. Συμβαίνει με οτιδήποτε καινούριο. Ο κόσμος περιμένει πρώτα να δει κάποια πράγματα, ώστε να πειστεί. Στην περίπτωσή μας, οι φίλαθλοι θέλουν να δουν μια ποιοτική ομάδα στο γήπεδο. Το ίδιο θέλω και εγώ γι' αυτό και έχουμε φτιάξει έναν δυνατό Αιολικό.»

  • Και με τα γήπεδα; Τι γίνεται;

«Δυστυχώς πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι ο Αιολικός χρειάζεται έναν ικανό αριθμό γηπέδων για να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Ένα δεν είναι αρκετό. Ούτε καν δύο. Με την πρώτη ομάδα, την Κ19, τις ακαδημίες, το Residency Program, απαιτούνται περισσότερα γήπεδα και μάλιστα σε πολύ καλή κατάσταση για να προχωρήσουμε. Είναι ένα ζήτημα που το αξιολογούμε καθημερινά και θα πάρουμε κάποιες αποφάσεις πάνω σε αυτό την επόμενη χρονιά.»

  • Είδαμε ότι ο Αιολικός συμμετείχε στη διαβούλευση το αθλητικού νομοσχεδίου για την αναδιάρθωση των επαγελματικών κατηγοριών. Είστε ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις;

«Εκτιμώ ότι για εμένα, που έχω στην Ελλάδα μόνο 18 μήνες, είναι ευκολότερο να δω αλλαγές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά κάποιος που ζει εδώ 40 χρόνια. Έχω άμεση σχέση με το άθλημα, συναναστρέφομαι με ανθρώπους σε διαφορετικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και βλέπω ότι πολλά πράγματα δεν λειτουργούν σωστά στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το διάστημα όμως υπάρχουν αλλαγές στην ΕΠΟ και θέλω να πιστεύω ότι γίνονται για καλό λόγο. Η αναδιάρθωση αποσκοπεί στο να έχουμε πιο ανταγωνιστικά και πιο καθαρά πρωταθλήματα, ώστε να επιστρέψουν και οι φίλαθλοι στο γήπεδο. Οπότε ναι, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.»

  • Οι σχέσεις σας με τους τοπικούς φορείς στο νησί; Ποιες είναι;

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι επιθυμούν να βοηθήσουν. Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Από την πλευρά μου συνεχίζω να θεωρώ ότι μπορούμε να τα πάμε και καλύτερα, με σωστή επικοινωνία και αλληλοκατανόηση. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο για τον Δήμο ή την Περιφέρεια να γνωρίζουν τι θέλει ο καθένας από εμάς. Και δεν είναι επίσης εύκολο να κάνουν πράξη όλα όσα θέλουμε. Αλλά για τα στοιχειώδη, τα μικρά πλην όμως θεμελιώδη πράγματα, έχουν ευθύνη και πρέπει να τα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα εργαστούμε από κοινού, ώστε να κάνουμε αυτό το νησί ένα καλύτερο μέρος ευρύτερα για τον αθλητισμό. Ούτε ο Δήμος μπορεί μόνος του, ούτε εμείς μόνοι μας. Συλλογικά όμως, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey