"AIO λαϊκής βάσης η λύση"

16/07/2012 - 11:20 Τελευταία τροποποίηση στις 16/07/2012 - 11:39

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Αιολικού στις 18 Ιουλίου, έχει ξεκινήσει και ήδη οι πρώτες ζυμώσεις σε διαδικτυακό αλλά και σε διαπροσωπικό επίπεδο μεταξύ των φίλων αλλά και των παραγόντων της ομάδας, έχουν χτυπήσει… «κόκκινο».

Η όψη του αδιεξόδου στην ιστορική ομάδα της Μυτιλήνης, φοβίζει αφού για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν υπάρχει κάτι το χειροπιαστό που να εγγυάται την ομαλή συνέχιση της ομάδας είτε αυτή αγωνίζεται στο Περιφερειακό, είτε στη Γ΄ Εθνική και όσο ο Πρόεδρος του Αιολικού Ταξιάρχης Βέρρος αλλά και ο έμπειρος παράγοντας της ομάδας Σταύρος Γρυπιώτης εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με τις προθέσεις τους, η αγωνία κορυφώνεται.

Ενόψει της κρίσιμης Συνέλευσης, ο δημοσιογράφος Νίκος Μανάβης και μέλος των τελευταίων διοικήσεων της ομάδας, θέτοντας μία ρεαλιστική αν και δύσκολη στο εγχείρημά της πρόταση, επιχειρεί να «ζυγίσει» το ενδιαφέρον των απανταχού Αιολικών και να εκκινήσει από τώρα μία ανοιχτή διαβούλευση αναφορικά με το ενδεχόμενο η ομάδα της Μυτιλήνης να ακολουθήσει το μοντέλο που ακολουθούν πλέον οι περισσότεροι μεγάλοι ελληνικοί σύλλογοι.

Το μοντέλο της στήριξης της ομάδας από τη λαϊκή του βάση. Με μία ανοιχτή του επιστολή λοιπόν στο «SL» αναλύει το σκεπτικό του που θα αναπτύξει και στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για κάθε αθλητικό σωματείο ο Αιολικός, το ιστορικότερο σωματείο της Λέσβου, καλείται να παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Καλείται να αλλάξει δομή και λειτουργία για να διασφαλίσει την επιβίωση και την ανάπτυξη του. Κυρίως όμως οφείλει να αλλάξει δομή και λειτουργία για να αλλάξει το λεσβιακό ποδόσφαιρο που νοσεί βαθύτατα.

Το ειδικό βάρος του Αιολικού ήταν και παραμένει πολύ μεγάλο και έχει πανελλαδική εμβέλεια. Το ειδικό του βάρος προσδιορίζεται:
    Από επιτυχίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο που όλες κερδήθηκαν μέσα στα γήπεδα.
    Από τους μεγάλους παίκτες που άνδρωσε πολλοί από αυτούς διακρίθηκαν και σε ομάδες της Α εθνική κατηγορία.

    Από τις γενιές των ποδοσφαιριστών που δημιούργησε κι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν στο ποδόσφαιρο του νησιού μας από διάφορες θέσεις.
    Από τις χιλιάδων των πιστών φίλων του στην Μυτιλήνη, την Αθήνα και όλη την Ελλάδα που δείχνουν την αγάπη τους σε κάθε ευκαιρία. Ας αναλογιστούμε πόσες είναι οι ποδοσφαιρικές ομάδες στις μέρες μας που αριθμούν δύο ενεργούς συνδέσμους φιλάθλων τους;

Αν δεν κερδηθεί αυτός ο αγώνας ο σύλλογος μας θα μπει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Διότι καμία οντότητα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ή αν δεν μπορεί να προσαρμόσει τις συνθήκες στα μέτρα της. Ο Αιολικός καλείται να κάνει και τα δύο να αλλάξει ο ίδιος για να αλλάξει το ποδόσφαιρο και όλο το ερασιτεχνικό αθλητισμό της Λέσβου.

Για να γυρίσει σελίδα ο Αιολικός χρειάζονται τρία βασικά στοιχεία το πρώτο και το καθοριστικό είναι να μετατραπεί σε μια ομάδα λαϊκής βάσης. Ο λαός του ΑΙΟ, είναι αυτός θα δώσει την λύση. Ο λαός του ΑΙΟ δεν μπορεί να είναι απλός θεατής των εξελίξεων, δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο των εξελίξεων, δεν μπορεί να έχει μόνο το ρόλο του χειροκροτητή των ομάδων μας από τις κερκίδες. Ο λαός του ΑΙΟ μπορεί και πρέπει να σφραγίσει την νέα εποχή, να ορίσει αυτός το μέλλον του συλλόγου, μπορεί και πρέπει να είναι ο εγγυητής της πορείας του συλλόγου.  
Το δεύτερο στοιχείο που χρειάζεται σήμερα ο ΑΙΟ είναι μια νέα διοικητική δομή που θα αξιοποιεί το δυναμικό του. Σε αυτό το ζήτημα απαντάμε με την νέα διοικητική δομή που προτείνουμε.

Το τρίτο στοιχείο είναι η απορρόφηση – συγχώνευση του Αιολικού με άλλους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους της Λέσβου, ώστε μέσα από την ενότητα να πετύχουμε αύξηση της δυναμικότητας μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα ερασιτεχνικά σωματεία αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και οδεύουν προς διάλυση. Σε αυτή την κατάσταση ο Αιολικός δεν μπορεί να είναι απλός θεατής, οφείλει να παρεμβεί ουσιαστικά. Να απευθυνθούμε σε όλα αυτά τα σωματεία τιμώντας την προσφορά τους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και να τα καταστήσουμε τμήματα της μεγάλης Αιολικής οικογένειας. Σε κάθε περίπτωση το όνομα και το σύμβολο του συλλόγου μας θα μείνουν ως έχουν.
Απορρίπτουμε κάθε συζήτηση για συγχώνευση του Αιολικού με την ΠΑΕ ΑΕΛΚ ή με ερασιτεχνικό σωματείο που ελέγχεται από την ΠΑΕ ΑΕΛΚ. Επίσης απορρίπτουμε κάθε προοπτική συγχώνευσης με όσους επιδιώκουν να σφετεριστούν το όνομα και τα σύμβολα του Αιολικού.

Νέα διοικητική δομή
Η διοικητική δομή του συλλόγου περιλαμβάνει τρία όργανα, την γενική συνέλευση, το Δ.Σ. και το συμβούλιο αριστείνδην μελών. Κρίνουμε ότι σε αυτή την φάση δεν είναι σκόπιμο να μπούμε σε αναλυτική περιγραφή της δομής που πρέπει να έχουν τα τμήματα του συλλόγου, καθώς απαιτείται συγκεκριμένα μελέτη και ανάλυση κάθε περίπτωσης.

Η γενική συνέλευση
Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιούνται δύο τουλάχιστον φορές το χρόνο θα καθορίζονται οι στόχοι του συλλόγου, οι τομείς δράσεις του, τα τμήματα που θα αναπτύσσει και οι τρόποι επίτευξης των στόχων του. Η γενική συνέλευση είναι το ανώτερο και αποφασιστικό όργανο του συλλόγου. Δικαίωμα λόγου στην συνέλευση έχουν όλα τα μέλη του συλλόγου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα οικονομικώς εντάξει μέλη. Ως οικονομικώς εντάξει θεωρούνται τα μέλη που έχουν πληρώσει όλες τις ετήσιες συνδρομές τους ως και του τρέχοντος έτους κατά το οποίο πραγματοποιείται η συνέλευση.

Διοικητικό Συμβούλιο
Το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο  εκλέγεται και απαρτίζεται από μέλη της γενικής συνέλευσης. Κάθε Δ.Σ. θα έχει διετή θητεία και θα λογοδοτεί μία τουλάχιστον φορά το χρόνο στην γενική συνέλευση. Το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να υλοποιεί τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, δεν μπορεί να παρεκκλίνει από αυτές. Το Δ.Σ. είναι εκτελεστικό όργανο και οι αποφάσεις του μπορούν να ανατραπούν από την γενική συνέλευση.

Συμβούλιο αριστείνδην μελών
Παράλληλα δημιουργούμε το Συμβούλιο των αριστείνδην μελών. Στόχος μας είναι με θεσμοθετημένο τρόπο να αξιοποιήσουμε το σύνολο των ανθρώπων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ιστορία του Αιολικού.
Το όργανο αυτό έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε αυτό συμμετέχουν με απόφαση της γενική συνέλευσης νυν και πρώην αθλητές, προπονητές, παράγοντες και μέλη που τίμησαν την φανέλα του Αιολικού για μεγάλο χρονικό διάστημα και τυγχάνουν γενικής εκτίμησης στα μέλη του συλλόγου. Στα αριστείνδην μέλη μπορούν να εκλεγούν και οι μεγάλοι χρηματοδότες του Αιολικού. Τα αριστείνδην μέλη εκλέγονται από την γενική συνέλευση μετά από τεκμηριωμένη πρόταση που παρουσιάζεται από το Δ.Σ.
Εκτός των άλλων η εκλογή ενός μέλος του Αιολικού στα αριστείνδην μέλη έχει και το χαρακτήρα της τιμητικής διάκρισης. Κάθε τριετία εκλέγεται από την γενική συνέλευση συντονιστής των αριστείνδην μελών με ευθύνη του οποίου οργανώνεται η συμβολή τους στην δράση του συλλόγου. Επίσης με ευθύνη του συντονιστή γίνονται οι συνεδριάσεις του συμβουλίου των αριστείνδην μελών τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο και αναπτύσσεται συνεργασία με το εκάστοτε Δ.Σ.».

Νίκος Μανάβης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey