Στην... υπηρεσία της επιστήμης!

22/03/2013 - 14:46 Τελευταία τροποποίηση στις 22/03/2013 - 16:57

Matzouranis_Nikos_Takas_AkisΕίναι σαφές από τον τίτλο, πως το συγκεκριμένο άρθρο του "SL" δεν έχει καθαρά αγωνιστική φιλοσοφία. Αποτελεί ωστόσο την αναγνώριση των προσπαθειών αρκετών χρόνων δύο ανθρώπων με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, που εργάστηκαν με πάθος για αυτό το επιστημονικό σύγγραμμα, δημοσιεύοντάς το στο περιοδικό της Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής του Νομού Ηρακλείου στην Κρήτη.

Ο λόγος για τον Άκη Τάκα, MSc Διαιτολόγο - Διατροφολόγο με ειδικότητα στην αθλητική διατροφή και άσκηση και τον Νίκο Ματζουράνη, Διδάκτωρα Αθλητικής Φυσιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δύο επιστήμονες με "αιολικές" καταβολές, οι οποίοι μέσα από αυτή την έρευνα, εξέτασαν κατά πόσο συγκεκριμένοι δείκτες σε αθλητές μέσα στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, μπορούν να προκαλέσουν τη λεγόμενη "αθλητική αναιμία".

Πού εμπλέκεται ο Αιολικός; Στο δείγμα της μελέτης, αφού συμμετείχαν 19 επαγγελματίες ποδοσφαιριστές της ομάδας της Μυτιλήνης, κατά τη σεζόν 2007-08, όταν εκείνη αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, οι οποίοι -παράλληλα με τις προπονήσεις από την προετοιμασία έως το τέλος της χρονιάς- υποβλήθηκαν σε σειρά αιματολογικών εξετάσεων, με διαφορά 12 εβδομάδων, ώστε να ερευνηθούν από την επιστημονική ομάδα συγκεκριμένοι ερυθροί δείκτες (αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης, σίδηρος, φερριτίνη και το φυλλικό οξύ). Τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις που έγιναν στους επαγγελματίες παίκτες του Αιολικού συγκρίθηκαν αργότερα με αντίστοιχα δείγματα από μια ομάδα εθελοντών φοιτητών, οι οποίοι αθλήθηκαν το ίδιο διάστημα για αναψυχή.

Σκοπός της έρευνας, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας αποκλειστικά το "SL", ήταν η καταγραφή και εργαστηριακή διάγνωση των φυσιολογικών επιπέδων σιδήρου σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και σε αθλούμενους αναψυχής, καθώς και η μελέτη του ρόλου της άσκησης στο προφίλ σιδήρου. Μεταξύ της αρχικής και της επαναληπτικής εξέτασης αίματος (μετά το πέρας 12 εβδομάδων) οι ποδοσφαιριστές πραγματοποιούσαν έξι προπονήσεις υψηλής έντασης και έναν αγώνα την εβδομάδα, χωρίς καμία διακοπή. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι εθελοντές της έτερης ομάδας ελέγχου είχαν μια σταθερή και ελεγχόμενη αθλητική δραστηριότητα χαμηλής - μέσης έντασης για τρεις φορές την εβδομάδα. Ακολούθως, τόσο οι παίκτες του Αιολικού όσο και οι εθελοντές φοιτητές υποβλήθηκαν στις ίδιες αιματολογικές εξετάσεις. 

Aiolikos_Parousiasi_Xorigwn_2007-08_slΣυμπερασματικά, στη συγκεκριμένη μελέτη η διαταραχή της ερυθράς σειράς και του προφίλ σιδήρου στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του Αιολικού έναντι της εθελοντικής ομάδας ελέγχου των αθλουμένων αναψυχής έδειξε ότι η έντονη και αγωνιστική προπόνηση ευθύνεται για αυτήν την οργανική διαταραχή. Από την καταγραφή της αρχικής και τελικής σειράς τιμών στις αιματολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο σίδηρος ορού και η φερριτίνη έπεσαν ως και 11%, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη "αθλητικής αναιμίας".

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, τον Άκη Τάκα και τον Νίκο Ματζουράνη, ο καλύτερος τρόπος αποφυγής της μόνιμης αναιμίας που μπορεί να προκληθεί από την εμφάνιση της "αθλητικής αναιμίας" και μη έγκαιρη αντιμετώπισή της είναι οι συχνές αιματολογικές εξετάσεις, καθώς και ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και σχεδιασμένης προπόνησης, με την πιο έντονη προπονητική περίοδο να εξισορροπείται με περιόδους χαλάρωσης, που μακροπρόθεσμα θα προλαμβάνουν την εμφάνιση αθλητικής αναιμίας σε επαγγελματίες αθλητές.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας

Analysi_Dedomenwn_Aiolikos_Erevna1

Analysi_Dedomenwn_Aiolikos_Erevna2

Analysi_Dedomenwn_Aiolikos_Erevna3

Analysi_Dedomenwn_Aiolikos_Erevna4

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey