Mένει στη Σούπερ Λίγκα ο Αστέρας Τρίπολης!

20/05/2011 - 10:02 Τελευταία τροποποίηση στις 20/05/2011 - 13:12

H απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκα εκδόθηκε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην οποία προσέφυγε ο Αστέρας Τρίπολης, καταγγέλλοντας ότι για τις μεταγραφές που έκανε η ομάδα της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιανουάριο χρησιμοποίησε πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Ηρακλή άρχισε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Εκεί ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος, αποκάλυψε την παρατυπία του Ηρακλή δίνοντας μια αναπάντεχη βοήθεια στον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος την αμέσως επόμενη ημέρα υπέβαλε την καταγγελία, ώστε το παράπτωμα να μην παραγραφεί.

Χθες, λίγες ώρες πριν τη συζήτηση της υπόθεσης συνεδρίασε η επιτροπή ιδιότητας και μεταγραφών της ΕΠΟ και έδωσε ένα ακόμη όπλο στην ομάδα της Τρίπολης ανακοινώνοντας την ανάκληση των δελτίων έξι ποδοσφαιριστών του Ηρακλή λόγω «δόλιας έκδοσής» τους.

Κατά τη συνεδρίαση (παρόντες ήταν οι Β. Χατζηπαναγής και Λ. Παπαϊωάννου) η πλευρά του Ηρακλή υποστήριξε ότι το παράπτωμα έγινε στις 14 Ιανουαρίου θεωρώντας ότι έχει παραγραφεί.

Η πλευρά του Αστέρα είχε την πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα και την απόφαση για την ανάκληση δελτίων και ζήτησε είτε να αφαιρεθούν από την ομάδα της Θεσσαλονίκης επτά βαθμοί είτε να υποβιβαστεί.

Τελικά, η πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας κατέληξε στην απόφαση του υποβιβασμού.

Η απόφαση της Σούπερ Λίγκας

"Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague κάλεσε σε απολογία την ΠΑΕ Ηρακλής και τον κ. Ι.Τάκη (Πρόεδρο) διότι : «Κατόπιν της από 13-5-2011 καταγγελίας της ανώνυμης ποδοσφαιρικής εταιρίας ΠΑΕ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ». «Επιβάλλει στην 1η εγκαλούμενη την ποινή του υποβιβασμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPERLEAGUE της διανυόμενης αγωνιστικής περιόδου και στον Ιωάννη Τάκη, τη χρηματική ποινή των 40.000 ευρώ και την ποινή της απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα (1) έτος».

Ο Ηρακλής έχει δικαίωμα υποβολής έφεσης στην επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ.

Επίσης, μπορεί να προσβάλει σε δεύτερο βαθμό και την απόφαση της επιτροπής ιδιότητας και μεταγραφών.

Το σκεπτικό της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής της Σούπερ Λίγκας είναι αποκαλυπτικό α) για την παρατυπία του Ηρακλή, β) για την έγκαιρη ενημέρωση που είχε ο Αστέρας, ώστε να κάνει την καταγγελία πριν παραγραφεί το παράπτωμα και γ) για το «κενό κανονισμού» που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις και καλύφθηκε από άλλη «παρεμφερή» διάταξη, η οποία χρησιμοποιήθηκε… κατ’ αναλογία διατηρώντας τον Αστέρα Τρίπολης στη Σούπερ Λίγκα.

Η παραμονή του Αστέρα στη Σούπερ Λίγκα

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι οι ομάδες που αρνούνται να πάρουν μέρος αδικαιολόγητα σε αγώνες κατάταξης καταλαμβάνουν την τελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάζονται.

Φαινομενικά η διάταξη αυτή είναι άσχετη με το γεγονός, αλλά η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας θεωρεί, ότι ο νομοθέτης επιθυμεί να καταλαμβάνουν την τελευταία θέση και να υποβιβάζονται οι ομάδες κατ’ αναλογία, από τη στιγμή που δεν έχει επικυρωθεί η βαθμολογία.

Αυτή η προσέγγιση κρατά τον Αστέρα Τρίπολης στη Σούπερ Λίγκα.

Η παρατυπία του Ηρακλή

Στο σκεπτικό αναφέρεται, ότι ο Ηρακλής προέβη σε αλλοίωση του αληθούς χρόνου λήξεως της ασφαλιστικής ενημερότητας και αντέγραψε νέα μεταγενέστερη ημερομηνία, προκειμένου να κάνει μεταγραφές τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Ηρακλής παρουσίασε την ασφαλιστική ενημερότητα ως γνήσια εξαπατώντας τις υπηρεσίες της ΕΠΟ και ενισχύοντας παράνομα την αγωνιστική δύναμή του, κάτι που αποτέλεσε πρωτοφανή, κατάφωρη στα χρονικά της Σούπερ Λιγκ, βαρύτατη παραβίαση των διατάξεων της ΕΠΟ και του φίλαθλου πνεύματος και δυσφήμισε ακραία το άθλημα.

Η προνομιακή ενημέρωση του Αστέρα Τρίπολης

Στο σκεπτικό αναφέρεται ότι ο τελευταίος αγώνας, που οι παραβιάσεις των άρθρων του πειθαρχικού κώδικα από τον Ηρακλή έλαβαν χώρα, έγινε στις 17/4 και η καταγγελία του Αστέρα Τρίπολης έγινε στις 13/5, άρα ήταν εμπρόθεσμη αφού το αδίκημα της δυσφήμησης για το οποίο τιμωρήθηκε ο Ηρακλής θα παραγραφόταν στις 17/5.

Επίσης, όπως αναφέρεται μια ημέρα πριν την καταγγελία, στις 12/5 ο πρόεδρος της ΕΠΟ ενημέρωσε τη Βουλή ότι ο Ηρακλής έχει υποβάλει πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα δίνοντας στον Αστέρα Τρίπολης έγκαιρα μια πολύτιμη πληροφορία, που την εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα…

Τι μέλλει γενέσθαι με την ΑΕΛΚ

Φαινομενικά, η εξέλιξη αυτή "κόβει τα φτερά" των Καλλονιατών, που προς στιγμήν αναθάρρησαν, βλέποντας στον ορίζοντα μια ακόμα έμμεση ενναλακτική προοπτική για την απ' ευθείας άνοδο. Εφόσον όμως ο Ηρακλής δεν υποβιβάζεται ως μια επιπρόσθετη ομάδα από τη Σούπερ Λίγκα, παίρνοντας απλά το δρόμο προς τη Β' Εθνική αντί του Αστέρα Τρίπολης, τότε δεν ελευθερώνεται καμία θέση. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί τελικά και με τις υποθέσεις Ιωνικού και Εθνικού, που αν υποβιβαστούν, θα κρατήσουν στη Β' Εθνική την Αναγέννηση Καρδίτσας και την Καλλιθέα, οι οποίες προέβησαν σε καταγγελία. Έτσι, δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ανέβουν φέτος από τη Football League 2 περισσότερες από τις προβλεπόμενες ομάδες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey