Επιτέλους, η διαιτησία που... ξέραμε!

19/12/2011 - 20:11 Τελευταία τροποποίηση στις 19/12/2011 - 20:19

Του Δημήτρη Κωνσταντινίδη *

Δεν πιστεύω στην εντιμότητα των διαιτητών. Των Ελλήνων διαιτητών κυρίως, αλλά πιστεύω πως υπάρχουν και πολλοί ξένοι διαιτητές που δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης. Αν τα παίρνουν; Το μυαλό όλων εκεί πάει πρώτα απ’ όλα αφού έχει ίντριγκα το πράγμα. Η βαλίτσα με το χρήμα, η μαφία και άλλα ωραία τέτοια που τα βλέπουμε στην τηλεόραση.

Μπορεί να γίνονται και έτσι χοντρά πολλές φορές. Δεν το ξέρω. Αν είχα στοιχεία θα τα είχα βγάλει φόρα παρτίδα και μετά θα έκανα τον Μπιν Λάντεν στα ελληνικά βουνά για να μη μου τη μπουμπουνίσουν. Πολύ χρήμα τρέχει γύρω από τη μπάλα (όχι μόνο στην ασπρόμαυρη έτσι;) για να σε αφήσουν να τραγουδάς ελεύθερος.

«Εντιμότητα» όμως δεν είναι μόνο να μην δέχεσαι να στα σπρώχνει άμεσα κάποιος παράγοντας, ούτε και να μην σκέφτεται να παίξεις στο κουπόνι τις κάρτες, τα φάουλ, το “over” ή άλλη «ψιλαδούρα» στα ματς που σφυρίζεις ή σηκώνεις το σημαιάκι (για να μη ξεχνάμε την… ήρεμη δύναμη των «πλαϊνών»). Υπάρχουν και πιο απλά πράγματα…

Το πρώτο απ’ όλα είναι να αποδεχθείς ότι είσαι ανίκανος να κάνεις αυτή τη δουλειά. Δεν είναι ντροπή, είναι έντιμο. Μπορεί να είσαι ταλέντο στην πυρηνική φυσική ή την ιατρική και να προσφέρεις στην ανθρωπότητα πολλά περισσότερα απ’ ότι με κοντά παντελονάκια και μια σφυρίχτρα στο στόμα. Γιατί δεν πας εκεί να ησυχάσουμε; Δεν θα ήταν δηλαδή έντιμο να αποδεχθεί επιτέλους πχ ο Σπάθας ότι αν και ομορφόπαιδο που «γράφει» στην κάμερα έχει ένα ζόρι στο να κατανοήσει τι γίνεται μέσα στο γήπεδο σε πολλά παιχνίδια; Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Θα πείτε ότι όλοι μας κάνουμε λάθη στη δουλειά μας. Άντε να πούμε ότι κάνουμε. Και να σας πω εγώ ότι οι δημοσιογράφοι που είναι και «ξερόλες» κάνουν τα περισσότερα. Αλλά αν εγώ δεν ξέρω μπάλα και γράφω γι αυτή θα υποφέρει ο αναγνώστης, αλλά δεν θα κριθεί αποτέλεσμα, ούτε θα χαθούν λεφτά. Όταν όμως ο διαιτητής σφάζει μέσα στο γήπεδο, τότε πολύ χρήμα αλλάζει τσέπη. Χάνουν οι παίκτες μέσα στο γήπεδο, οι παίκτες στο στοίχημα, οι ομάδες βέβαια αλλά και αυτοί που έχουν ποντάρει το χρήμα τους ως χορηγοί ή αγοραστές ενός ανέντιμου πορϊόντος.

Το «αυτούς έχουμε και δεν μπορούμε να βρούμε άλλους» είναι η ατάκα αυτών που ορίζουν και ελέγχουν τους διαιτητές. Πήγα να γράψω «υποτίθεται» δίπλα στο «ελέγχουν», αλλά η αλήθεια είναι πως τους ελέγχουν. Απόλυτα! Στην αρχή του φετινού πρωταθλήματος, οι διαιτητές φάνηκαν αρκετά απελευθερωμένοι, πιο ήρεμοι και ήταν καλύτεροι από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Τραγικό έτσι; Αυτό δείχνει ακόμα περισσότερο το μέγεθος του ελέγχου και της διαπλοκής.

Σιγα-σιγά, τα πράγματα ζορίζουν, οι βαθμοί στα πρωταθλήματα γίνονται πιο απαραίτητοι και αρχίζουν οι πιστολιές. Και το θέμα είναι πως πέρα από τον βιασμό (για ακόμα μια φορά) της λογικής, με αυτά που βλέπουμε κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παικτών με αυτά που αφήνουν και γίνονται στα γήπεδα.

Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω πάλι. Είναι φανερό. Και δεν έχει καμία αρμόδια αρχή τα άντερα να βγει να το πει από τώρα και να βάλει φρένο. Και βέβαια δεν βλέπω κανέναν διαιτητή να έχει και αυτός το «κουκούνια» να πει ότι δεν το αντέχει αυτό, πως δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αυτό το περιβάλλον και να πάει σπιτάκι του. Όχι! Όλοι θέλουν να είναι εκεί, για να πάρουν το δικό τους κομμάτι από την πίτα. Αυτό που τους έχουν υποσχεθεί αν είναι καλά παιδιά…

* Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης είναι δημοσιογράφος, που από το Σεπτέμβριο του 1984 "φοίτησε" στη μεγάλη σχολή του «ΦΙΛΑΘΛΟΥ» του Νίκου Καραγιαννίδη.

(Πηγή: theinsiders.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey