Tα μηνύματα της προκήρυξης

15/07/2014 - 17:28

epo_grafeiaΗ γενναία απόφαση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών, που είχε εκφραστεί κατά κύριο λόγο με την ενοποίηση της -τότε- football league και της Δ' Εθνικής, ήταν εκείνη που είχε αλλάξει το προφίλ των διασυλλογικών διοργανώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι μεταρρυθμίσεις, όμως, που συνοδεύουν την αναδιάρθρωση είναι εκείνες που θα αλλάξουν και την ουσία του πράγματος.

Ειναι εκείνες που θα υποχρεώσουν τα σωματεία να συμβαδίσουν με τις επιταγές της εποχής, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η αρχή είχε γίνει πέρσι το καλοκαίρι, λίγο πριν την πρώτη διεξαγωγή του νεοσύστατου πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής, η συνέχεια δόθηκε με την Προκήρυξη του νέου πρωταθλήματος για τη σεζόν 2014-2015, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ.

Ουσιαστικά, τα μηνύματα της Ομοσπονδίας προς τα σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή είναι δύο. Το πρώτο έχει να κάνει με την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό που οφείλουν να επιδείξουν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους, τόσο απέναντι στη διοργανώτρια Αρχή, όσο και απέναντι σε τρίτους. Το δεύτερο σχετίζεται με τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της αυτοοργάνωσης και της αυτοσυντήρησης, προκειμένου να μπορέσουν να καταστούν βιώσιμα σε εποχές, όπου η Πολιτεία δηλώνει εκκωφαντικά... απούσα! Το ζητούμενο για τους ανθρώπους των ερασιτεχνικών ομάδων είναι να δημιουργήσουν μικρές αθλητικές κοινωνίες που θα στηρίξουν τη συνολική προσπάθεια, μακριά από κρούσματα βίας και άλλα περιστατικά δυσφήμισης του αθλήματος.

Αμετακίνηση στο θέμα με τις ομάδες υποδομής

Σχετικά με τα τμήματα υποδομής, η Ομοσπονδία παραμένει αμετακίνητη στην περσινή της στάση. Χαρακτηριστικά, ''όλα τα Σωματεία υποχρεούνται να συμμετάσχουν, με την ανάλογη ομάδα, στο Πρωτάθλημα Υποδομών της ΕΠΣ στην οποία ανήκουν'', όπως ίσχυε πέρσι. Αυτή τη φορά, όμως, ''το Σωματείο υποχρεούται, πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής κατηγορίας, να υποβάλει στην ΕΠΟ (υπόψη της Επιτροπής Γ΄ Εθνικής) αντίγραφο της Δήλωσης Συμμετοχής στο ως άνω πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που δεν συμμετάσχει πλήρως, ενώ έχει δηλώσει συμμετοχή, στα πρωταθλήματα υποδομής της ΕΠΣ, απαγορεύεται η συμμετοχή του, με όλες τις προβλεπόμενες κυρώσεις, στους αγώνες πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, έως την συμμόρφωσή του με την παραπάνω υποχρέωσή του''. Σημειώνεται δε πως ''η Επιτροπή Γ' Εθνικής έχει το δικαίωμα να ζητεί, όποτε αυτή κρίνει απαραίτητο, επίσημη ενημέρωση από τις Ε.Π.Σ. για το θέμα.

Σφίγγει ο κλοιός για τους προπονητές

karekla_proponiti_keni2Ένα άλλο ζήτημα όπου τα περιθώρια έχουν στενέψει σε μεγάλο βαθμό και με αποφασιστικό τρόπο είναι αυτό των προπονητών. Το σχετικό άρθρο αναφέρει πως ''όλα τα σωματεία υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με προπονητή-προπονητές διπλωματούχους UEFA/ΕΠΟ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του Κανονισμού Προπονητών. Για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας περιόδου 2014-2015 το δίπλωμα αυτό είναι το UEFA A και για τους τυχόν βοηθούς προπονητή το UEFA B τουλάχιστον.

Οι προπονητές θα φέρουν την Ειδική Ταυτότητα που εκδίδει η ΕΠΟ καθώς και το Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδουν οι οικείες ΕΠΣ. Η σύμβαση αυτή, θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ, πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή Πρωταθλήματος δέκα (10), τουλάχιστον, ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Σε κάθε, τυχόν, αλλαγή προπονητή τα ανωτέρω έγγραφα θα πρέπει να κατατίθενται στην ΕΠΟ εντός επτά ημερών, διαφορετικά θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς κυρώσεις''.

Αυστηρό πλαίσιο για τις έδρες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προϋποθέσεις που θέτει η Ομοσπονδία, για να δύναται ένα γήπεδο να φιλοξενεί ποδοσφαιρικό αγώνα της κατηγορίας. Στα σημαντικότερα σημεία του, το σχετικό παράρτημα αναφέρει τα εξής σημεία:

''1.Πρέπει να υπάρχουν πλήρη αποδυτήρια, σε κοντινή απόσταση από τον αγωνιστικό χώρο, ασφαλή για τις δύο διαγωνιζόμενες ομάδες και τους διαιτητές, με επαρκείς καταιονητήρες (ντουζ), τουαλέτες, νιπτήρες σε σύνδεση με την αποχέτευση της περιοχής. Σε κάθε αποδυτήριο να υπάρχουν δύο μεγάλοι κάδοι απορριμμάτων. Να υπάρχει φαρμακευτικό υλικό σε ειδική συσκευασία (κουτί φαρμακείου) ελεγμένο από γιατρό και εργαλεία πρώτων βοηθειών. Επίσης να διαθέτουν ένα τουλάχιστον, φορείο. Στους διαδρόμους των αποδυτηρίων να έχουν εγκατασταθεί πυροσβεστήρες (φορητοί).

2.Οι θύρες εισόδου-εξόδου των διαγωνιζόμενων ομάδων και των διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο να είναι ασφαλείς και διαχωρισμένες από εκείνες της πλευράς των θεατών.

3.Εξέδρες θεατών χωρητικότητας πεντακοσίων (500), κατ' ελάχιστο, καθήμενων θεατών. Στις εξέδρες θα προβλέπεται/διαχωρισμός, μέσω σταθερού κιγκλιδώματος, των θεατών και διαφορετικές είσοδοι για κάθε τμήμα τους, που θα είναι απολύτως ελεγχόμενες και ασφαλείς. Στο εμπρόσθιο τμήμα τους οι κερκίδες θα διαθέτουν κιγκλίδωμα σε επαρκές για την αποφυγή ατυχημάτων ύψος. Επίσης, θα προβλέπεται η ύπαρξη τουαλετών για τους θεατές (δύο τουλάχιστον για κάθε πλευρά των εξεδρών). Κατάλληλες θεωρούνται και οι χημικές τουαλέτες. Το γήπεδο θα διαθέτει μικροφωνική εγκατάσταση για τις απαραίτητες ανακοινώσεις προς τους θεατές.

4.Χώρο πάρκιγκ με σταθερές και φυλασσόμενες θέσεις για φιλοξενούμενη ομάδα, διαιτητές και παρατηρητή

5.Η αθλητική εγκατάσταση θα είναι περιφραγμένη με σταθερή περίφραξη, θα διαθέτει συγκεκριμένες και αριθμημένες εισόδους-εξόδους θεατών και ξεχωριστή είσοδο για τις ομάδες και τους αξιωματούχους αγώνα. Οι είσοδοι για τους φιλάθλους των διαγωνιζόμενων ομάδων θα είναι διαφορετικές για λόγους ασφαλείας''.

Επιτρέπονται και φέτος οι ξένοι

football-league_simaiaki_opapΊδια κι απαράλλακτη παραμένει η παράγραφος με τη χρησιμοποίηση των ξένων ποδοσφαιριστών, αλλά κι εκείνων που έχουν ξεπεράσει τα 33 έτη της ηλικίας τους. Συγκεκριμένα, ''επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως τεσσάρων ποδοσφαιριστών, που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες. Επιτρέπεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η χρησιμοποίηση έως δύο ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των 33 ετών. Για το πρωτάθλημα της περιόδου 2014-2015 εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία οι γεννηθέντες πριν από 01/01/1981''. Πάντως, διευκρινίζεται πως ''για την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 στην κατηγορία αυτή θα υπαχθούν, για λόγους εξορθολογισμού της διάταξης, οι γεννηθέντες πριν από την 01/01/1983''.

Μετά τις συμμετοχές οι υποβιβασμοί

Όπως αναφέρεται στην Προκήρυξη, ο αριθμός των ομάδων, συνολικός και ανά όμιλο, που θα υποβιβαστούν από τη Γ' Εθνική στα τοπικά πρωταθλήματα θα ξεκαθαρίσει μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των δηλώσεων συμμετοχής. Το σίγουρο είναι πως από καθέναν από τους τέσσερις ομίλους θα προβιβαστεί στη football league o πρωταθλητής.
Τέλος, ίδιο παραμένει το σύστημα των μπαράζ ανόδου από τα τοπικά, αφού πάλι θα σχηματιστούν 14 όμιλοι (συνολικά 56 ομάδες), από τους οποίους θα ανέλθουν στη Γ' Εθνική οι 14 πρώτες Πρωταθλήτριες Ενώσεων.

Συνολικά η Γ' Εθνική της περιόδου 2015-2016 θα απαρτίζεται από 64 ομάδες, κατανεμημένες σε τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων, έκαστος.

Στις 14 Σεπτεμβρίου η πρεμιέρα

Όσον αφορά στις σημαντικές ημερομηνίες, η πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος θα γίνει το Σαββατοκύριακο 13-14 Σεπτεμβρίου, όπως άλλωστε είχε γνωστοποιηθεί, έστω και με ανεπίσημο τρόπο. Εξίσου γνωστό είχε γίνει ότι η προθεσμία για δήλωση συμμετοχής θα εκπνεύσει στις 11 Αυγούστου (ημέρα Δευτέρα και ώρα 14.00) και η υποβολή του ειδικού έντυπου (θα γίνει γνωστό μέσω δημοσιοποίησης στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας) θα πρέπει να γίνεται στην ΕΠΟ, μαζί με το παράβολο των 500 ευρώ και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη πρωταθλήματος 2014-15

Πηγή: infootball.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey