Διονυσάτος: "Όταν η ζημιά, γίνεται κίνητρο!"

02/08/2012 - 13:31 Τελευταία τροποποίηση στις 03/08/2012 - 11:43

Ο Στρατής Διονυσάτος θα θυμάται για μια ζωή τον αγώνα κόντρα στον Αιγέα Πλωμαρίου, τον Απρίλιο του 2010. Ο σοβαρός τραυματισμός του στα αυτιά, από κροτίδα που πέταξε (ή κλώτησε κατά... λάθος όπως αποφάνθηκε η στρατιωτική δικαιοσύνη) ένας μόνιμος οπλίτης του Ελληνικού Στρατού, άλλαξε τη ζωή και την καθημερινότητά του.

Τότε, η κροτίδα εκπυρσοκρότησε δίπλα ακριβώς από το κεφάλι του ποδοσφαιριστή, που καθόταν κοντά στον πάγκο της ομάδας του έχοντας γίνει αλλαγή. Η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη για το δεξί του αυτί, το οποίο απώλεσε 100% την ακοή του, ενώ σημαντικές βλάβες υπέστη και το αριστερό του αυτί, με τη ζημιά να φτάνει το 60%.

Σε πρώτο βαθμό, μπορεί η δικαιοσύνη να μην τιμώρησε τον ένοχο, ωστόσο ο Στρατής έπρεπε να προχωρήσει μπροστά στη ζωή του, συμφιλιωμένος -αν μπορεί κανείς να αποδεχθεί έτσι εύκολα τα γεγονότα- με το πρόβλημα που προέκυψε αναπάντεχα, στα 29 του χρόνια.

"Η ζωή συνεχίζεται. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Έχει αλλάξει η καθημερινότητά μου. Προσπαθώ όμως να ζήσω φυσιολογικά. Δε μου επιτρέπεται να αφήσω αυτό το πρόβλημα, να επηρεάσει το μέλλον μου", δηλώνει στο "SL" o Στρατής Διονυσάτος.

Για να συμπληρώσει: "Έχω ασκήσει έφεση στο στρατιωτικό δικαστήριο. Ζητώ μια ηθική δικαίωση. Η ζημιά που προκλήθηκε είναι ανεπανόρθωτη. Κάποιος ευθύνεται γι' αυτό. Ειπώθηκαν πολλά στην αίθουσα του δικαστηρίου, τα οποία δε συνέβησαν ακριβώς έτσι όπως περιγράφησαν.

Έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και θα επιμείνω. Το ζήτημα είναι ηθικό πάνω απ' όλα".  

Παρά το γεγονός πως ο τραυματισμός του προήλθε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, όχι βέβαια από κάποιον αντίπαλο αλλά λόγω της ανθρώπινης βλακείας η οποία περισσέυει στα ελληνικά γήπεδα, η αγάπη του για το ποδόσφαιρο παρέμεινε δεδομένη.

Ο Διονυσάτος αντιμετώπισε με θάρρος το πρόβλημα του, έχοντας βέβαια την υποστήριξη της οικογένειάς του, αλλά και ανθρώπων που δεν τον γνώριζαν, όμως στάθηκαν στο πλευρό του από τις πρώτες ημέρες, μαθαίνοντας για την περιπέτεια της υγείας του. Ένας από αυτούς, ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Κωφών - Βαρηκόων, Νεκτάριος Σαβούρδος, ο οποίος επικοινώνησε με τον Μυτιληνιό ποδοσφαιριστή λίγες μέρες αφότου βγήκε από το νοσοκομείο, συμπαραστεκόμενος και θέλοντας να τον βοηθήσει να ξεπεράσει ψυχολογικά τον τραυματισμό του.

Η κλήση του στην Εθνική ομάδα δεν άργησε. Ο Διονυσάτος πέρασε από ειδικά τεστ Αμερικανικής Ιατρικής Επιτροπής, η οποία πιστοποίησε το πρόβλημα και στα δύο αυτιά δίνοντάς του τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου για άτομα με μειωμένη ακοή.

Ο Διονυσάτος επιλέχθηκε στην 23άδα της Εθνικής Ελλάδας Κωφών - Βαρηκόων, που ταξίδεψε πριν λίγες ημέρες στην Τουρκία, για να συμμετάσχει στους αγώνες.

Ο ίδιος δηλώνει στο "SL": "Πραγματικά, μέσα στην ατυχία μου, αισθάνομαι αρκετά τυχερός που γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους.

Μου έδωσαν τη δυνατότητα να φορέσω τη φανέλα με το εθνόσημο, να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε μια διεθνή διοργάνωση, να συναναστραφώ με ανθρώπους από άλλες χώρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ακοής, να συζητήσω τον τραυματισμό μου, να αποδεχθώ, να ξεπεράσω".

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωφών / Βαρηκόων συμμετείχαν 16 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Στην πορεία οι Βραζιλιάνοι απέσυραν τη συμμετοχή τους κι έτσι ο όμιλος της Εθνικής Ελλάδας έμεινε με τρεις ομάδες. Η ήττα στην πρεμιέρα από τη Γαλλία με 1-0, περιόρισε τις ελπίδες πρόκρισης.

Ο Στρατής εξιστορεί στο "SL": "Μοναδική εμπειρία. Η διοργάνωση ήταν εξαιρετικά προσεγμένη. Μπήκαμε στο γήπεδο, έπαιξε ο Εθνικός μας Ύμνος, ανέμιζε η ελληνική σημαία. Νιώθεις ρίγος. Μέσα στο γήπεδο τα δώσαμε όλα. Δεν είμασταν χειρότερη ομάδα.

Όμως είχαμε το μειονέκτημα να αντιμετωπίζουμε αντιπάλους που ήταν πιο δεμένοι. Έκαναν προπονήσεις μαζί για περίπου έξι μήνες εν όψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Δυστυχώς χάσαμε. Και ο διαιτητής μου ακύρωσε ένα πεντακάθαρο γκολ, στερώντας μου τον πανηγυρισμό και μαζί ένα θετικό αποτέλεσμα για την ομάδα".

Επόμενος αντίπαλος ήταν η Ταϋλάνδη, η οποία είχε κερδίσει τους Γάλλους με 2-0 και είχε εξασφαλίσει την πρόκριση. Ο Διονυσάτος θυμάται: "Ήθελαν να βγουν στην 1η θέση. Η Ομοσπονδία τους είχε τάξει πριμ για την πρωτιά. Χτύπησαν το ματς στα ίσα, αλλά εμείς είμασταν πολύ καλύτεροι. Δε μας ήθελε όμως η μπάλα. Χάσαμε πάρα πολλές ευκαιρίες και τελικά με το ισόπαλο 2-2 μείναμε εκτός οκτάδας. Δεν αξίζαμε να μην περάσουμε...".

Η Ελλάδα συνέχισε τις υποχρεώσεις της για ένα πλασάρισμα στις θέσεις 9-12, αντιμετωπίζοντας το Ιράν από το οποίο ηττήθηκε με σκορ 0-3. Τελευταίο ματς, με στόχο την κατάληψη της 11ης θέσης, ήταν απέναντι στις ΗΠΑ, που προηγήθηκαν με 1-3 κάποια στιγμή. "Βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, αλλά ποτέ δεν τα παρατήσαμε. Μειώσαμε σε 2-3, ισοφαρίσαμε και στο τέλος πετύχαμε την ολική ανατροπή. Σκόραρα μάλιστα στο ματς και αισθάνθηκα περήφανος για την παρουσία μου στους αγώνες. Η κατάκτηση της 11ης θέσης ήταν μια σημαντική επιτυχία", εξηγεί ο Στρατής.

Ο Διονυσάτος αγωνίστηκε βασικός σε όλο το τουρνουά, στη θέση του κεντρικού αμυντικού, οργανώνοντας τα μετόπισθεν της Εθνικής Ελλάδας. Επόμενος στόχος πλέον, είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, για την οποία η χώρα μας έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Σε αγώνα κόντρα στην Σερβία, η Ελλάδα κέρδισε με σκορ 4-2 και πλέον θα ταξιδέψει στην Αγγλία στις 23 Σεπτεμβρίου, ώστε να διεκδικήσει το προνομιούχο εισιτήριο για την Ολυμπιάδα της Βουλγαρίας του 2013, σε νοκ άουτ ματς. 

Αναπολώντας όλα όσα έζησε στην Άγκυρα ο Στρατής Διονυσάτος εκμυστηρεύεται στο "SL" τις σκέψεις του: "Ήταν μια άρτια διοργάνωση. Η Εθνική δουλεύει σε επαγγελματικά πρότυπα και η συμπεριφορά του τεχνικού τιμ ήταν άψογη απέναντι στους ποδοσφαιριστές. Δε γνώριζα πολλά πράγματα πριν το ατύχημά μου. Οι προσπάθειες αυτών των ανθρώπων δεν τυγχάνουν της προβολής που αξίζουν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Γι' αυτό και όταν με προσεγγίσατε από το sportlesvos.gr, χάρηκα που οι προσπάθειές μας δεν πέρασαν απαρατήρητες και σκέφτηκα ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχθεί η δουλειά μας και να μάθει ο κόσμος για την επιτυχία αυτής της ομάδας".

Για την ιστορία η Εθνική Ελλάδας Κωφών / Βαρηκόων που ταξίδεψε στην Άγκυρα της Τουρκίας απαρτιζόταν από τους εξής 23 ποδοσφαιριστές:

Νίκο Μαργαρώνη, Θεοφάνη Πρίφτη, Ηλία Καναβογιάννη, Θανάση Ασημώνη, Αντώνη Καραχάλιο, Πέτρο Γιασά, Αντώνη Λαυρεντιάδη, Ιωάννη Γαλάνη, Ιωάννη Παπαδάκη, Ελευθέριο Μηνά, Ιωακείμ Νικολαΐδη, Νίκο Τουάρδη, Δόνατο Γιαννόπουλο, Χρήστο Μιχαλάρη, Άλκη Ραμαντάνη, Γιώργο Μανουσαγιαννάκη, Θωμά Αυλακιώτη, Δημήτρη Μάγκο, Παράσχο Στογιαννίδη, Νίκο Ιωαννίδη, Δημήτρη Δημάκο,  Γεράσιμο Πουλημά και Στρατή Διονυσάτο.

Ομοσπονδιακός προπονητής ήταν ο Νεκτάριος Σαβούρδος, αρχηγός αποστολής ο Ιωσήφ Σταυρακάκης, Επικεφαλής της Εθνικής ο Τάκης Κορδονούρης, Τεχνικός Σύμβουλος ο Μιχάλης Πολέμης, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ο Πέτρος Σιδέρης, Έφορος ο Δημήτρης Δημόπουλος και Φυσιοθεραπευτής ο Χρήστος Παπαδημητρίου.

Δεδομένου πάντως, ότι ο δικαστικός αγώνας του Στρατή Διονυσάτου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δύο χρόνια και κάτι μετά τον τραυματισμό του στο "Μιχαλέλειο" Γήπεδο Πλωμαρίου, το "SL" του εύχεται καλή δύναμη και περίσσιο κουράγιο στην ανηφόρα της ζωής που διαβαίνει, με την ελπίδα ότι θα βρει την ηθική δικαίωση που αναζητά. Εξάλλου, η ελληνική δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται "τυφλή" από το θυμόσοφο λαό μας και ως τέτοια, μάλλον θα έπρεπε να αντιμετωπίζει με ευαισθησία θέματα μερικής ή ολικής αναπηρίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey