Β. Τρίχος: "Τερματοφύλακας γεννιέσαι..."

19/05/2013 - 13:57 Τελευταία τροποποίηση στις 19/05/2013 - 18:02

Trixos_Vasilis_1Στο σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι διπλωματούχοι προπονητές τερματοφυλάκων σπανίζουν. Πόσο μάλλον στη Λέσβο. Όταν όμως συναντά κανείς έναν κάτοχο του UEFA A' με εξειδίκευση στο "Goalkeeping Coaching" από τη FIFA, τον έναν εκ των 30 διπλωματούχων Ελλήνων δηλαδή, ο οποίος έχει και καταγωγή από το νησί, δεν μπορεί να αφήσει την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Το "SL" συνομίλησε με τον Βασίλη Τρίχο, ο οποίος μεγάλωσε στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο Σκουτάρο. Φεύγοντας από το νησί στα 18 του χρόνια αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στην Αυλίδα, τον Ολυμπιακό Χαλκίδας και το Καλοχώρι Ευβοίας, μετρώντας επτά χρονιές στη Δ' Εθνική. Σταμάτησε το ποδόσφαιρο αιφνιδιαστικά, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη στα 28 του χρόνια και έκτοτε εγκατέλειψε το άθλημα.

Και ξαφνικά, πήρες την απόφαση να ασχοληθείς επαγγελματικά ως προπονητής τερματοφυλάκων. Πώς συνέβη αυτό;

"Όταν σταμάτησα λόγω του τραυματισμού μου, δεν ήθελα ούτε να ακούω ούτε να βλέπω οτιδήποτε σχετικό με το ποδόσφαιρο. Εκείνος που με έβαλε ξανά στο γήπεδο ήταν ο γιος μου, μόλις συμπλήρωσε τα 4 του χρόνια. Θεωρούσα και θεωρώ ότι αν θες να κάνεις κάτι, πρέπει να το σπουδάσεις καλά. Είμαι γενικώς κατά των ημίμετρων. Και γι' αυτό πήρα το δίπλωμα UEFA B'. Mετά παρακολούθησα και τη Σχολή για τους τερματοφύλακες της FIFA, ενώ στη συνέχεια ήρθε η σειρά του UEFA A'."

Trixos_Vasilis_5Στοχεύεις και ψηλότερα;

"Αν μου δοθεί η ευκαιρία, λόγω χρόνου και επαγγελματικών υποχρεώσεων, θα ήθελα να προχωρήσω και στο UEFA Pro."

Ξεκίνησες την προπονητική σου καριέρα στις ομάδες της Αθήνας...

"Δούλεψα σε Άρη Αμφιάλης, Αργοναύτη, Κερατσίνι, Ελλάδα Ποντίων, Ηλιούπολη, Αχαρναϊκό, Γλυφάδα. Παράλληλα εργάστηκα στα Arsenal Soccer Schools και πλέον στις Μικτές της ΕΠΣ Πειραιά. Έχω βρεθεί μάλιστα αντίπαλος τρεις χρονιές με ομάδες του νησιού. Με τον Διαγόρα Αγίας Παρασκευής, την ΑΕΛΚ και τον Αιολικό..."   

Μπορεί η επιστήμη της προπονητικής να επιλέξει ένα παιδί και να το εξελίξει ως τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;

"Βεβαίως. Η επιλογή γίνεται κυρίως με κριτήρια σωματομετρικά και μετά σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το εύρος των παλμών της καρδιάς ενός τερματοφύλακα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο στη διάρκεια ενός αγώνα, ανάλογα με τις φάσεις που εκτυλίσσονται μπροστά του, σε σχέση με έναν οποιονδήποτε άλλον ποδοσφαιριστή. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ο σύγχρονος τερματοφύλακας να μπορεί να διαχειριστεί τις αναπόφευκτες μεταπτώσεις στην εξέλιξη ενός ματς."

Trixos_Vasilis_2Ποια συγκεκριμένα στοιχεία πρέπει να διαθέτει δηλαδή ένας τερματοφύλακας;

"Πέρα από τα φυσικά προσόντα, χρειάζεται ισχυρή θέληση και προσωπικότητα. Πρέπει να είναι πνευματικά καταρτισμένος για να μπορεί να παραμένει συγκεντρωμένος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, ασχέτως αν έκανε μια μεγάλη απόκρουση στο πρώτο λεπτό ή ένα τεράστιο λάθος στο αντίστοιχο χρονικό σημείο.

Ξέρετε ένας τερματοφύλακας, επειδή είναι παρατηρητής, από τη θέση που βρίσκεται, όλων όσα διαδραματίζονται στο γήπεδο, αντιλαμβάνεται περισσότερα από κάποιον παίκτη άλλης θέσης."

Τελικά τερματοφύλακας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

"Αναμφίβολα γεννιέσαι. Και συνεχώς βελτιώνεσαι. Αν δεν έχεις όλα αυτά τα στοιχεία, δεν μπορείς να εξελιχθείς. Μόνο με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρεις. Αν δεν το έχεις, δεν πας πουθενά. Ο τερματοφύλακας δεν είναι ρολίστας, είναι πρωταγωνιστής σε ένα ματς. Επομένως, δεν ανέχεσαι τις μετριότητες. Περιμένεις από τον τερματοφύλακα να είναι μέρος της τακτικής. Από εκείνον ξεκινούν όλες οι επιθέσεις. Γι' αυτό και οι μεγάλες ομάδες βασίζονται πάντοτε σε έναν εξαιρετικό τερματοφύλακα. Οι εποχές που βάζαμε στην αλάνα να παίξει στο τέρμα ο πιο αδύναμος ποδοσφαιριστής, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον ο τερματοφύλακας ξέρει και μπάλα. Είναι φύσει επιθετικός, παίζει γρήγορα, παίζει σωστά με τη μία, διαχειρίζεται το χρόνο. Σε ένα μουσικό συγκρότημα, θα λέγαμε ότι το στυλ το καθορίζει ο κιθαρίστας. Στο ποδόσφαιρο, το κάνει ο τερματοφύλακας."

Trixos_Vasilis_vertΠοιες είναι οι φιλοδοξίες σου επαγγελματικά, στο χώρο του ποδοσφαίρου;

"Προτιμώ να δημιουργώ από το μηδέν, γι' αυτό δουλεύω με τις μικρές ηλικίες. Είμαι περήφανος να μαθαίνω σε ένα παιδί τα μυστικά της θέσης και να τον βλέπω σιγά-σιγά να παίζει μπάλα. Γενικά, όταν κάνω προπονήσεις με μικρά παιδιά, καθαρίζει το μυαλό μου."

Στη Λέσβο θα επέστρεφες;

"Η Λέσβος είναι ο τόπος των ονείρων μου. Εκεί γεννήθηκα. Εκεί μεγάλωσα. Εκεί έρχομαι και κάνω τις διακοπές μου. Θέλω να γυρίσω κάποια μέρα. Τώρα αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα είναι χαρά και τιμή μου να προσφέρω επαγγελματικά στον τόπο μου."

Τι θα συμβούλευες τους παράγοντες του ποδοσφαίρου στη Λέσβο;

"Να επενδύσουν και να τολμήσουν. Όχι απαραίτητα να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Αλλά να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι, για το οποίο θα τους θυμούνται στο μέλλον..."

Trixos_Vasilis_4Παρακολουθείς την αθλητική επικαιρότητα του νησιού;

"Φυσικά. Για εμάς που ζούμε μακριά από το νησί, να ξέρετε ότι μια ιστοσελίδα όπως το sportlesvos.gr μας κρατά σε επαφή με τον τόπο και είναι ευχής έργο, για όσους ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, να μπορούμε να διαβάζουμε καθημερινά τα αθλητικά νέα. Γνωρίζω μάλιστα και για δύο πολύ ταλαντούχους τερματοφύλακες που διαθέτει το νησί. Ο Παπάζογλου από την Πέτρα, που διακρίθηκε φέτος και με το λύκειό του στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, έχει καλό κορμί και πιστεύω πως αν δουλευτεί σωστά, γιατί θέλει δουλειά, θα παίξει και θα εξελιχθεί. Φυσικά, ο Ζαχαρής είναι πιο έτοιμος και αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Λέσβος στη θέση αυτή."

Η ΑΕΛΚ θα ανέβει στη Super League;

"Πιστεύω πως εύκολα ή δύσκολα θα τα καταφέρει. Ακόμα κι αν χρειαστεί τα play offs. Τα δεδομένα στη Super League βέβαια είναι εντελώς διαφορετικά από τη Β' Εθνική. Θεωρώ πάντως ότι θα μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια..."

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey