Άλλη μια επιτυχημένη χρονιά για την ακαδημία της Σαπφούς

21/06/2023 - 11:21 Τελευταία τροποποίηση στις 22/06/2023 - 15:01

Άλλον έναν χρόνο ζωής τον τρίτο συνολικά συμπλήρωσε η ακαδημία της Σαπφούς η οποία ολοκλήρωσε τις προπονήσεις για τη σαιζόν 2022-23 την Παρασκευή 16 Ιουνίου.

Η ακαδημία της Σαπφούς δραστηριοποιείται από το 2020 και απαρτίζεται συνολικά από 23 κορίτσια σε δύο τμήματα ηλικίας 8-11 και 11-13 με προπονήσεις σταθερά τρεις φορές την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και στο γήπεδο "Παναγιώτης Σαλταμάρας". Στις ακαδημίες απασχολούνται τέσσερις προπονητές και συγκεκριμένα ο Μάριος Δασκάλου, ο Άκης Τσούρος, ο Σπύρος Λάλος και η Φρόσω Κατρακάζα που είναι και εν ενεργεία ποδοσφαιρίστρια στην γυναικεία ομάδα, ενώ υπεύθυνη ακαδημιών είναι η Δέσποινα Πανάγου.

Η ακαδημία ολοκλήρωσε την φετινή χρονιά την Παρασκευή 16 Ιουνίου με τις μικρές ποδοσφαιρίστριες να δίνουν ξανά ραντεβού της τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Βέβαια σε όλο αυτό το διάστημα της διακοπής, γίνονται κάποιες ατομικές προπονήσεις στα μεγαλύτερα κορίτσια ηλικιακά με σκοπό να ενσωματωθούν από τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά στην ομάδα γυναικών. Έξι νεαρές αθλήτριες υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβρη θα ακολουθήσουν την προετοιμασία και το πλάνο της «μεγάλης» ομάδας, κάτι το οποίο αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους τους προπονητές αλλά και γενικότερα τους ανθρώπους του σωματείου.

Όμως πέρα από τα κορίτσια, υπάρχει και το τμήμα αγοριών ηλικίας 5-7 που έχει και κάποια κορίτσια και το 8-11 με συνολικό αριθμό 37 παιδιά. Μάλιστα την επόμενη χρονιά θα λάβουν μέρος και στους αγώνες επίδειξης Κ10 της ΕΠΣ Λέσβου. Το SL μίλησε με τους τέσσερις  προπονητές της Σαπφούς για το κομμάτι των ακαδημιών:

akadiamia-sapfo.jpg (769×390)

Μάριος Δασκάλου: «Είτε αγόρι είτε κορίτσι σε αυτές τις ηλικίες στοχεύουμε πρωτίστως να το βάλουμε μέσα στον αθλητισμό και να το κρατήσουμε. Να ευχαριστιέται γι’ αυτό που κάνει και όταν φεύγει να χαμογελάει. Να χαίρεται όταν έρχεται να κάνει την προπόνηση του. Σκοπός μας είναι τα παιδιά να ενσωματωθούν μέσα από σωστή δουλειά στην ομάδα γυναικών. Ήδη έχουμε κορίτσια που είναι τρία χρόνια στην ακαδημία και αυτό δείχνει ότι έχουν αγαπήσει το ποδόσφαιρο. Γι αυτό υπάρχουν οι ακαδημίες, η φυσική κατάληξη είναι τα παιδιά μεγαλώνοντας να απορροφούνται από τα μεγαλύτερα τμήματα.

Είναι πολύ θετικό ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ακαδημίες με κορίτσια.Τα προηγούμενα χρόνια ψάχναμε να βρούμε μια ακαδημία να παίξουμε έναν αγώνα. Φέτος παίξαμε φιλικά παιχνίδια με τις αντίστοιχες ακαδημίες της Καλλονής, του Αχιλλέα Πέτρας, ενώ το μεγάλο τμήμα έχει κάνει και κάποιες κοινές προπονήσεις με τις γυναίκες.Μακάρι να υπάρξει κι άλλη ομάδα στη Λέσβο που απ’ότι μαθαίνω είναι σε καλό δρόμο.»

Φρόσω Κατρακάζα: Η Φρόσω ξεκίνησε για πρώτη φορά στις ακαδημίες από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ασχολήθηκε και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΠΟ.

«Το πρόγραμμα της ΕΠΟ περιελάμβανε έτοιμες προπονήσεις για κορίτσια 5-8 ετών με βάση κινούμενα σχέδια. Είχαν τα μικρά κορίτσια μια πρώτη επαφή με τον χώρο του ποδοσφαίρου και τη μπάλα. Ήταν κάτι ιδιαίτερο η προπόνηση να βασίζεται πάνω σε παραμύθια. Ακολουθούσαμε ουσιαστικά αυτό που έγραφε το παραμύθι. Ανάλογα με τον αριθμό των συμμετοχών ίσως το συνεχίσουμε από Σεπτέμβρη.

Είναι διαφορετικά πράγματα το να παίζεις ποδόσφαιρο από το να είσαι προπονήτρια. Στόχος μου σε κάθε προπόνηση πρώτα απ’όλα  είναι να περάσουν καλά τα παιδιά και μέσω αυτού να μάθουν. Κάποιες φορές η προπόνηση είναι δύσκολη και άλλοτε εύκολη. Αν περάνει καλά το παιδί στην προπόνηση, μαθαίνει χωρίς να το καταλαβαίνει.»

Άκης Τσούρος: «Με ακαδημίες ασχολούμαι από το 2011, με θητεία στον Αίγειρο Μυστεγνών για πολλά χρόνια, ενώ στη Σαπφώ είμαι δύο χρόνια. Είναι μια ευχάριστη εμπειρία η προπόνηση με τους μικρούς αθλητές και ειδικότερα με τα κορίτσια. Σε αυτές τις ηλικίες τα κορίτσια είναι πιο πειθαρχημένα και αυτό σίγουρα βοηθάει.

Θεωρώ ότι η Λέσβος βρίσκεται σε καλό δρόμο σχετικά με το ποδόσφαιρο γυναικών. Υπάρχει η ομάδα μας στη Β Εθνική, ακολουθεί ο ΠΑΣ Λέσβου στη Γ και νομίζω μελλοντικά θα πάμε ακόμα καλύτερα. Αυτό που λείπει και πρέπει να γίνει σιγά-σιγά είναι τα πρωταθλήματα υποδομών για κορίτσια, έστω και μικρά. Δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός ομάδων, όμως πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα δημιουργηθούν περισσότερες ακαδημίες. Βλέπουμε ήδη στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣΛ να συμμετέχουν κορίτσια σε πολλές ομάδες.»

Σπύρος Λάλος: «Με τις ακαδημίες ασχολούμαι περισσότερα από δέκα έτη.Στη Σαπφώ γίνεται πολύ σοβαρή και οργανωμένη δουλειά και νομίζω ότι τα περισσότερα παιδιά θα είναι σε λίγα χρόνια παίκτριες της πρώτης ομάδας. Τα κορίτσια αφομοιώνουν καλύτερα αυτά που τους μεταφέρουμε, όμως είναι μια ταχύτητα πίσω στη δύναμη και στον τρόπο εκτέλεσης από τα αγόρια. Γίνεται σωστή εφαρμογή και από τα κορίτσια όμως σε πιο αργό τέμπο.

Κάθε χρόνο εξελίσσεται γενικότερα το ποδόσφαιρο γυναικών όχι μόνο στη Λέσβο αλλά στην Ελλάδα γενικότερα. Νομίζω ότι αυτό που βοηθούσε περισσότερο το νησί, είναι να υπάρχει μια καλή ομάδα στις μεγάλες κατηγορίες και οι υπόλοιπες από πίσω να τροφοδοτούν. Το ιδανικό θα ήταν να βγάλουμε μια ομάδα στην Α Εθνική και να υπάρχει και από μία στη δεύτερη και στην τρίτη εθνική με συνεργασία αυτών των τριών ομάδων, χωρίς εγωισμούς.»

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey