Πρεμιέρα τον Νοέμβριο στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣ Λέσβου

30/08/2023 - 17:16 Τελευταία τροποποίηση στις 30/08/2023 - 17:20

Η ΕΠΣ Λέσβου δημοσίευσε την προκήρυξη των πρωταθλημάτων υποδομής 2023-24 Λέσβου και Λήμνου των κατηγοριών Κ16, Κ14, Κ12 και αγώνων επίδειξης Κ10.

Η υποβολή συμμετοχής στα πρωταθλήματα υποδομών πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 10η Οκτωβρίου 2023.  Η κλήρωση για τα πρωταθλήματα υποδομών Λέσβου θα πραγματοποιηθεί Τετάρτη 25/10/2023 στο γραφείο της Ε.Π.Σ Λέσβου και στη Λήμνο την Τετάρτη 01/11/2023. Aς σημειωθεί ότι τα πρωταθλήματα υποδομών Λέσβου θα ονομαστούν «Πλωμαρίτης Παναγιώτης», το πρωτάθλημα υποδομών Κ12 Λήμνου θα ονομαστεί «Ποριάζης Εμμανουήλ» και της Κ14 Λήμνου «Γαλιμίτης Νικόλαος». Τα πρωταθλήματα Κ16 και Κ12 Λέσβου θα ξεκινήσουν το Σαββατοκύριακο 11/11/2023-12/11/2023 και το Κ14 Λέσβου το Σαββατοκύριακο 18/11/2023- 19/11/2023.

Το "SL" παρουσιάζει τα σημαντικότερα σημεία της προκήρυξης:

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ – ΠΑΡΑΒΟΛΑ

Τα σωματεία με την κατάθεση της ηλεκτρονικής δήλωσης συμμετοχής είναι υποχρεωμένα να εξοφλήσουν πλήρως και ολοσχερώς (το αργότερο πέντε (5) ημέρες πριν την κλήρωση των πρωταθλημάτων) κάθε οικονομική εκκρεμότητα προς την ΕΠΟ και την Ένωση, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 3 ε’ του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα γίνεται δεκτή η δήλωση συμμετοχής.

Στην περίπτωση που σωματείο δηλώσει συμμετοχή με δύο (2) τμήματα στην ίδια κατηγορία, για την δεύτερη ομάδα το δικαίωμα συμμετοχής θα είναι δωρεάν. Το παράβολο είναι 30€ ανεξάρτητα αν ένα σωματείο δηλώσει σε μια, δύο ή τρείς ηλικιακές κατηγορίες. Τα σωματεία που λαμβάνουν μέρος ΜΟΝΟΝ στα Πρωταθλήματα Υποδομών και δεν έχουνανδρικό τμήμα, πλέον του ποσού για το δικαίωμα συμμετοχής τους στα παιδικά πρωταθλήματα, υποχρεούνται να καταβάλουν και το ποσό των 50,00 €, ως ετήσια συνδρομή του σωματείου τους μαζί με τη δήλωση συμμετοχής άπαντα τα σωματεία, όλων των κατηγοριών, καταβάλλουν το ποσό των 200,00 € (διακοσίων €), ως παράβολο διασφάλισης της συμμετοχής τους στα πρωταθλήματα υποδομών.

Το ποσό του παραβόλου θα καταβάλλεται υποχρεωτικά μια φορά είτε το σωματείο λάβει μέρος σε μία κατηγορία του πρωταθλήματος, είτε λάβει μέρος σε όλες τις κατηγορίες. Η δήλωση συμμετοχής δεν γίνεται δεκτή, σε καμία κατηγορία, αν δεν καταβληθεί πρώτα το παράβολο των 200,00 €. Στο σωματείο, εφόσον αγωνιστεί κανονικά και ανελλιπώς σε όλες τις προγραμματισμένες αγωνιστικές της κατηγορίας ή των κατηγοριών που μετέχει, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ το ποσό του χρηματικού παραβόλου στο τέλος της αγωνιστικήςπεριόδου.


ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΜΑΔΩΝ

Κάθε σωματείο δύναται να συμμετάσχει με μία ή περισσότερες ομάδες, σε μία ή περισσότερες κατηγορίες, αρκεί να έχει εξασφαλισμένη την έδρα – γήπεδο (έγγραφο παραχώρησης υποχρεωτικά μαζί με τη δήλωση συμμετοχής) που θα αγωνίζεται, είτε με ένα είτε με περισσότερα τμήματα. ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΙΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΟΜΑΔΑΣ ΣΕ ΔΥΟ [2] ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.Οι προπονητές των τμημάτων πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να είναι κάτοχοι ταυτότητας – διπλώματος προπονητή τουλάχιστον UEFA C με κάρτα τριετίας σε ισχύ και να είναι εφοδιασμένοι με δελτίο πιστοποίησης προπονητή 2021- 2024 που θα παραλαμβάνεται από την ΕΠΣΛ εφόσον έχουν προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες που αναφέρονται στον Κ.Α.Π.Οι παίκτες γεννηθέντες (2011 και μεγαλύτεροι) υποχρεωτικά θα αγωνίζονται με δελτίο Ε.Π.Ο.

-Δήλωση τμήματος:

Σωματεία που συμμετέχουν με δύο τμήματα σε πρωτάθλημα της ιδίας κατηγορίας, ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ, ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ στη διοργανώτρια αρχή, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ (excel), ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ (ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ, ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΛΤΙΟΥ Ε.Π.Ο ή Ταυτότητα Αγωνιζόμενου Αθλητή Ε.Π.Σ.Λ). ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΑΝΩ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ, ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η συμμετοχή ποδοσφαιριστή από το 1ο στο 2ο τμήμα και αντίστροφα, της ίδιας κατηγορίας. Δεν θα υπάρχει περίοδος μεταγραφών από τμήμα σε τμήμα ή από σωματείο σε σωματείο (Κ12 με Ταυτότητα Αγωνιζόμενου Αθλητή) του σωματείου καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Η συμμετοχή αθλητή σε αγώνα, ο οποίος δεν κατέχει κάρτα υγείας αθλητή ή δεν συμπεριλαμβάνεται στην κατάσταση δύναμης ποδοσφαιριστών του συγκεκριμένου τμήματος, θεωρείται ως αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή και επισύρει την ποινή της απώλειας του αγώνα για την υπαίτια ομάδα [ άρθρο 23 παρ. 1 ε του Κ.Α.Π. Επαγγελματικών - Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων].

Αθλητής μικρότερης ηλικιακής κατηγορίας δύναται να αγωνίζεται σε τμήμα μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας [ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ], εφόσον είναι κάτοχος δελτίου ΕΠΟ ή ταυτότητας αγωνιζόμενου αθλητή Ε.Π.Σ.Λ με την επιφύλαξη των αναφερόμενων στην παράγραφο 2 του άρθρου 19 του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων. Η παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται την απώλεια του δεύτερου αγώνα, αν υποβληθεί ένσταση αντικανονικής συμμετοχής {άρθρου 23 παρ. 1 ε του Κ.Α.Π }.

Συνεργασίες σωματείων Λέσβου:

Ένα ανδρικό σωματείο που λαμβάνει συμμετοχή στα ανδρικά πρωταθλήματα Λέσβου το οποίο δεν έχει τμήματα υποδομών μπορεί να συνεργαστεί με άλλο σωματείο που συμμετέχει με ομάδα υποδομών στο πρωτάθλημα υποδομών στις κατηγορίες (Κ12, Κ14, Κ16). Τα σωματεία αυτά μπορούν να συνεργαστούν με ένα μόνο διαφορετικό σωματείο ανά ηλικιακή κατηγορία και την παραχώρηση-συνεργασίας έως τριών (3) ποδοσφαιριστών. Οι ποδοσφαιριστές των ομάδων αυτών που θα παραχωρηθούν στην ομάδα υποδομών για το συγκεκριμένο ηλικιακό πρωτάθλημα υποδομών και μόνο. Θα πρέπει να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας σωματείων και ποδοσφαιριστή 2023-2024 το οποίο μαζί με το ΑΤΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ και την κάρτα υγείας θα προσκομίζεται στον διαιτητή του αγώνα. Σωματεία που έχουν στο τμήμα Κ16 και Κ14 αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές που δεν είναι κάτοχοι δελτίου Ε.Π.Ο μπορούν να αγωνιστούν κατ’ εξαίρεση με Ταυτότητα Αγωνιζόμενου Αθλητή Ε.Π.Σ.Λ, η οποία θα εκδίδεται αφού πρώτα έχει ξεκινήσει η διαδικασία (κατάθεση δικαιολογητικών) για την έκδοση δελτίου ΕΠΟ.

Οι παραχωρήσεις-συνεργασίες θα πρέπει:

-να γίνονται με συμφωνητικό συνεργασίας

-να φέρουν αριθμό πρωτοκόλλου και σφραγίδα με υπογραφή του σωματείου στο Ι.Σ που παραχωρεί τον ποδοσφαιριστή. Τα σωματεία μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και με 2η ομάδα με την ίδια επωνυμία (Α και Β σωματείο) και θα τοποθετηθούν σε διαφορετικό όμιλο, εφόσον το πρωτάθλημα διεξαχθεί σε δύο (2) ομίλους. Στα σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή με δύο ομάδες θα δηλωθούν με κατάσταση ποδοσφαιριστών ξεχωριστά και θα αγωνιστούν μόνο σε αυτή που δηλώθηκαν. Ο Διαιτητής του αγώνα ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ την συμμετοχή ποδοσφαιριστή που δεν πληροί τις προϋποθέσεις αυτού του άρθρου. 

odiseas-elitis-2022-23_k12.jpg (770×438)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΡΩTΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ Κ-16, Κ-14, Κ-12,Κ10

Υποδομών Κ16

Στα Πρωταθλήματα Κ-16 (11Χ11) συμμετέχουν αθλητές γεννηθέντες

-από 1-1-2008 και νεότεροι καθώς και αθλήτριες με ηλικιακή διαφορά έως ένα έτος μεγαλύτερο αντίστοιχα και νεότεροι/ες.
-στο πρωτάθλημα αυτό ισχύουν οι κανόνες που περιγράφονται στον Κανονισμό Αναπτυξιακών Ηλικιών 2023-2024:
-οι ημεδαποί ποδοσφαιριστές θα αγωνίζονται ΜΟΝΟΝ με δελτίο αθλητικής ιδιότητας Ε.Π.Ο.
-οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές θα αγωνίζονται με δελτίο αθλητικής ιδιότητος Ε.Π.Ο ή με Ταυτότητα Αγωνιζόμενου Αθλητή Ε.Π.Σ.Λ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης δελτίου αθλητικής ιδιότητας Ε.Π.Ο. Άπαντες οφείλουν να φέρουν την νέα κάρτα υγείας ποδοσφαιριστών σε ισχύ.

-80΄ λεπτά σε δύο ημίχρονα των 40΄ λεπτών το καθένα.
-Το κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε χρησιμοποίηση όλων των ποδοσφαιριστών του υποχρεωτικά για κατ’ ελάχιστο 15 λεπτά.

Υποδομών Κ14:

Στα Πρωταθλήματα Κ-14 (11Χ11) συμμετέχουν αθλητές γεννηθέντες

-από 1-1-2010 και νεότεροι καθώς και αθλήτριες με ηλικιακή διαφορά έως ένα έτος μεγαλύτερο αντίστοιχα και νεότεροι/ες.
-στο πρωτάθλημα αυτό ισχύουν οι κανόνες που περιγράφονται στον Κανονισμό Αναπτυξιακών Ηλικιών 2023-2024:
-οι ημεδαποί ποδοσφαιριστές θα αγωνίζονται με δελτίο αθλητικής ιδιότητας Ε.Π.Ο.
-οι αλλοδαποί ποδοσφαιριστές θα αγωνίζονται με δελτίο αθλητικής ιδιότητος Ε.Π.Ο ή με ταυτότητα αγωνιζόμενου αθλητή ΕΠΣΛ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης δελτίου αθλητικής ιδιότητας Ε.Π.Ο.
-Άπαντες οφείλουν να φέρουν την νέα κάρτα υγείας ποδοσφαιριστών σε ισχύ

-70΄ λεπτά σε δύο ημίχρονα των 35΄ λεπτών το καθένα.
-Το κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε χρησιμοποίηση όλων των ποδοσφαιριστών του υποχρεωτικά για κατ’ ελάχιστο 10 λεπτά.

Υποδομών Κ12

Στα Πρωταθλήματα Κ-12 (9Χ9) συμμετέχουν αθλητές γεννηθέντες

-από 1-1-2012 και νεότεροι καθώς και αθλήτριες με ηλικιακή διαφορά έως ένα έτος μεγαλύτερο αντίστοιχα και νεότεροι/ες.
-στο πρωτάθλημα αυτό ισχύουν οι κανόνες που περιγράφονται στον Κανονισμό Αναπτυξιακών Ηλικιών 2023-2024: όλοι οι αθλητές/τριες θα αγωνίζονται με Ταυτότητα Αγωνιζόμενου Αθλητή Ε.Π.Σ.Λ., εκτός εάν έχουν εκδώσει δελτίο αθλητικής ιδιότητας Ε.Π.Ο.

-άπαντες οφείλουν να φέρουν την νέα κάρτα υγείας ποδοσφαιριστών σε ισχύ.
-οι αγώνες θα γίνονται σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα, κατά αγωνιστική ημέρα που θα προκύψει από δημόσια κλήρωση (άρθρο 22 του Κ.Α.Π.).

- σε κάθε ομάδα θα συμμετέχουν 9 ποδοσφαιριστές (8+1 τ/φ), οι αγώνες θα διεξάγονται σε γήπεδο διαστάσεων (45 Χ 60μ.) για Κ-12 με εστίες διαστάσεων 2 Χ 5 μ. , η διάρκεια αυτών θα είναι δύο ημίχρονα των 30΄ λεπτών για Κ -12 με ανάπαυλα 10΄ λεπτών και μέγεθος μπάλας Νο-4 για Κ-12.
-οι αλλαγές είναι ελεύθερες καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.

-Όλες οι αλλαγές των εισερχομένων ποδοσφαιριστών γίνονται από τη μέση του γηπέδου.
- ΥΠΑΡΧΟΥΝ κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.
-ΥΠΑΡΧΟΥΝ χτυπήματα πέναλτι 8 μέτρα από το κέντρο της γραμμής τέρματος

-ΙΣΧΥΕΙ ο κανόνας του οφσάιντ.
-ΤΟ ΠΛΑΓΙΟ ΑΟΥΤ εκτελείται με τα χέρια.
-60΄ λεπτά σε δύο ημίχρονα των 30΄ λεπτών το καθένα.
-ο αγωνιστικός χώρος χωρίζεται σε 3 ζώνες με δύο γραμμές ανάπτυξης παιχνιδιού ( ή γραμμές υποχώρησης) για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του παιχνιδιού από τον τερματοφύλακα. Όταν η ομάδα ξεκινά την επίθεση από τον τερματοφύλακα, οι παίκτες του αντιπάλου πρέπει να στέκονται πίσω από τη γραμμή και να πιέζουν τον αντίπαλο μόνο όταν η μπάλα περάσει πέρα από αυτή τη γραμμή. Σε συνθήκες κανονικού παιχνιδιού οι παίκτες πιέζονται κανονικά σε κάθε ζώνη του γηπέδου. Ένα τέρμα δεν καταμετράται με απευθείας χτύπημα της μπάλας με την έναρξη του παιχνιδιού.

Όλα τα ελεύθερα χτυπήματα είναι άμεσα και κάθε αντίπαλος παίκτης θα πρέπει να είναι σε απόσταση πέντε (5) μέτρων από το σημείο που γίνεται το ελεύθερο χτύπημα. Αν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου από τη γραμμή του τέρματος, τότε η επαναφορά της μπάλας γίνεται με ελεύθερο χτύπημα, με την μπάλα να τοποθετείται τρία μέτρα από την εστία και με το χτύπημα της μπάλας προς τα εμπρός. Ο τερματοφύλακας ή ένας παίκτης δεν επιτρέπεται να ρίξει – περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου), από ελεύθερο χτύπημα κατά την επαναφορά της μπάλας από τέρματος λάκτισμα (άουτ). Αν παρόλο αυτά κάτι τέτοιο συμβεί (η μπάλα περάσει τη μεσαία γραμμή) τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα, η οποία επαναρχίζει το παιχνίδι με ελεύθερο χτύπημα από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.  Δεν επιτρέπεται η έναρξη ή η συνέχιση αγώνα, εφόσον οποιαδήποτε ομάδα έχει ή μείνει με λιγότερους από επτά (7) ποδοσφαιριστές/τριές.

-όταν η διαφορά τερμάτων φθάνει πάνω από τα τέσσερα (4) τέρματα, η ομάδα που υπολείπεται στα τέρματα χρησιμοποιεί ένα (1) επιπλέον παίκτη/τρια και όταν η διαφορά τερμάτων πέσει κάτω των τεσσάρων (4), ο επιπλέον παίκτης/τρια βγαίνει εκτός αγώνος, και συνεχίζεται με τη προβλεπόμενη αριθμητική σχέση.

-Το κάθε σωματείο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε χρησιμοποίηση όλων των ποδοσφαιριστών του υποχρεωτικά για κατ’ ελάχιστο 10 λεπτά.

Υποδομών Κ10:

Στους αγώνες επίδειξης Κ-10 (7Χ7) συμμετέχουν αθλητές γεννηθέντες

-από 1-1-2014 και νεότεροι καθώς και αθλήτριες με ηλικιακή διαφορά έως ένα έτος μεγαλύτερο αντίστοιχα και νεότεροι/ες.
-στο πρωτάθλημα αυτό ισχύουν οι κανόνες που περιγράφονται στον Κανονισμό Αναπτυξιακών Ηλικιών 2023-2024: Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στην αποστολή αγώνα (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο.
-ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει έξι παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από δέκα ποδοσφαιριστές, από τους οποίους τρεις ή περισσότεροι θα είναι αλλαγές. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα εκτός από αυτή του τερματοφύλακα η οποία θα γίνεται όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.

-αλλαγές μπορούν να γίνονται συνέχεια (δεν υπάρχει όριο αλλαγών).
-επιπλέον παίκτης: σε περίπτωση που η διαφορά τερμάτων φτάνει στα 4 παραπάνω για μία ομάδα θα μπορεί η ομάδα που υπολείπεται στα τέρματα να χρησιμοποιεί έναν επιπλέον παίκτη.
-αν η διαφορά στα τέρματα πέσει κάτω από τα τέσσερα ο επιπλέον παίκτης βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και το παιχνίδι συνεχίζεται 7 v 7. Ο επιπλέον παίκτης κατά την διάρκεια του αγώνα μπορεί να είναι μόνο ένας παρόλο που η διαφορά τερμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τέσσερα.
-60΄ λεπτά σε δύο ημίχρονα των 30΄ λεπτών το καθένα.
- Για όλες τις κατηγορίες, οι αλλαγές επιτρέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα όταν ο αγώνας δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει) σε τρεις όμως συνολικά χρονικές στιγμές για κάθε ομάδα. Η ανάπαυλα του ημιχρόνου δεν χρεώνεται ως διακοπή. Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου. Ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται δεν δικαιούται να ξαναχρησιμοποιηθεί στον αγώνα για τις ομάδες Κ16 και Κ14 εκτός από την περίπτωση που έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές και ένας ποδοσφαιριστής τραυματιστεί ή αδυνατεί να συνεχίσει (μέγιστος αριθμός αλλαγών μία).Στην Κ12 μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί (απεριόριστος αριθμός αλλαγών).

tournouak12-parakoila-2023-1.jpg (769×533)

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

Ηλικίες ποδοσφαιριστών-τριών: ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ

Κ 16 : παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2008 και νεότεροι υποχρεωτικά με δελτίο Ε.Π.Ο
Κ 14 : παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2010 και νεότεροι και υποχρεωτικά με δελτίο Ε.Π.Ο
Κ 12 : παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2012 και νεότεροι
K 10 : παίκτες γεννηθέντες από 1-1-2014 και νεότεροι

Σε όλες τις κατηγορίες Λέσβου - Λήμνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κορίτσια ένα χρόνο μεγαλύτερα δηλαδή, Κ16 1-1-2007, Κ14 1-1-2009, Κ12 1-1-2011. Απαγορεύεται η αναγραφή στο φύλλο αγώνα και η συμμετοχή ποδοσφαιριστή, χωρίς Τ.Α.Α Ε.Π.Σ Λ ή χωρίς δελτίο ΕΠΟ.

Στους αγώνες αυτών των πρωταθλημάτων της αγωνιστικής περιόδου 2023- 2024 είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην ενδεκάδα κάθε ομάδας και καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα εννέα (9) ποδοσφαιριστών που έχουν δικαίωμα να αγωνίζονται σε ελληνικές εθνικές ομάδες ή που έχουν την ελληνική ιθαγένεια (ελληνική ταυτότητα ή διαβατήριο). Στους ίδιους αγώνες επιτρέπεται η αναγραφή στο Φ.Α. και η συμμετοχή τους στον αγώνα μέχρι τεσσάρων (4) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών που δεν δικαιούνται να αγωνίζονται στις ελληνικές εθνικές ομάδες και η συμμετοχή στον αγώνα μέχρι δύο (2) αλλοδαπών ποδοσφαιριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Η αναγραφόμενη έναρξη και λήξη ισχύος στα δελτία αθλητικής ιδιότητας αλλοδαπών ποδοσφαιριστών πρέπει να καλύπτει την συμμετοχή τους στους αγώνες, άλλως η συμμετοχή είναι αντικανονική.

Απαγορεύεται σε ποδοσφαιριστή να αγωνιστεί σε δύο (2) αγώνες της ομάδας που ανήκει, πριν παρέλθει χρονικό διάστημα 24 ωρών από το τελευταίο λεπτό συμμετοχής του ποδοσφαιριστή στον πρώτο αγώνα και πρέπει να συμπληρώνεται πριν την έναρξη του δεύτερου αγώνα Ποδοσφαιριστές που έχουν πρόβλημα οράσεως, υποχρεούνται να φέρουν στους αγώνες ειδικά γυαλιά, αλλιώς η συμμετοχή τους δεν θα επιτρέπεται και ο αγώνας δεν θα διεξάγεται με υπαιτιότητα του σωματείου στο οποίο ανήκει ο αθλητής, κατ’ άρθρο 21 του ΚΑΠ.

Φαρμακευτικο υλικό

Απινιδωτής

Πριν την έναρξη του αγώνα το γηπεδούχο σωματείο θα πρέπει να γνωστοποιήσει στον ιατρό αγώνα αν υπάρχει λειτουργικός απινιδωτής στο γήπεδο. Ο απινιδωτής θα πρέπει να βρίσκεται στον πάγκο του παρατηρητή αυστηρά. Ο ιατρός αγώνα θα πρέπει να ενημερώνει τον διαιτητή για την ύπαρξη και λειτουργικότητα του απινιδωτή. Ο διαιτητής θα πρέπει να σημειώνει στον ηλεκτρονικό Φ.Α την κατάσταση του απινιδωτή με ευθύνη του ιατρού αγώνα.

Η Επιτροπή Πρωταθλημάτων Υποδομών, κατά την κρίση της, μπορεί να ζητήσει έκθεση παρατηρήσεων από το πρόσωπο που ασκεί καθήκοντα ιατρού του αγώνα.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

Τα πρωταθλήματα υποδομών Κ16 και Κ12 Λέσβου θα ξεκινήσουν το σαββατοκύριακο 11/11/2023-12/11/2023. Το πρωτάθλημα υποδομών Κ14 Λέσβου θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 18/11/2023- 19/11/2023. Η Κ16 δεν πρέπει να συμβαδίζει με την Β Ερασιτεχνική Κατηγορία Λέσβου.

Τα πρωταθλήματα υποδομών Κ12, Κ14 και Κ16 Λήμνου ανάλογα τις κατηγορίες και τις δηλώσεις συμμετοχής θα ξεκινήσουν το σαββατοκύριακο 11/11/2023-12/11/2023. Η λήξη των πρωταθλημάτων ορίζεται το αργότερο μέχρι τις 10/06/2023.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Προϋποθέσεις Προπονητή:

Οι προπονητές θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο., ήτοι:
• να είναι κάτοχοι διπλώματος UEFA C (και άνω)
• ταυτότητας UEFA / Ε.Π.Ο σε ισχύ,
• να είναι μέλη του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Λέσβου ή άλλου Συνδέσμου και
• να κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδεται από την Ε.Π.Σ.Λ. με κατάθεση παραβόλου 75,00€ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την Ε.Π.Ο. Το κόστος επιβαρύνει τον προπονητή ή σχετική άδεια εισόδου που εκδίδεται από την Ε.Π.Σ.Λ. στην περίπτωση που είναι σε αντρικό σωματείο (αρθ.8 παρ. 2 της παρούσης).
• να έχουν υποχρεωτικά βεβαίωση πρώτων βοηθειών η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται ανά 2 αγωνιστικές περιόδους.

Διπλωματούχος προπονητής ανδρικού σωματείου που δεν συμμετέχει με τμήμα/τα στα πρωταθλήματα υποδομών δύναται να δηλωθεί από σωματείο υποδομών ως προπονητής εκδίδοντας την σχετική άδεια εισόδου από την Ε.Π.Σ. Λέσβου αποστέλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα γνωστοποιηθούν.

Μη δήλωση-απουσία προπονητή:

Σε περίπτωση, που τα σωματεία δεν απασχολούν πιστοποιημένο προπονητή ή ο προπονητής δεν παρίσταται στους αγώνες χωρίς σοβαρή αιτία (έγγραφο προς ΕΠΣ Λέσβου πριν ή μετά τον αγώνα), τότε κανένα φυσικό πρόσωπο δεν μπορεί να κάθεται στην τεχνική περιοχή της ομάδας. Η χρηματική ποινή που θα επιβάλλεται είναι 50€ ανά αγώνα και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές σύμφωνα με τον Κ.Α.Π, Κανονισμό Προπονητών και τον Πειθαρχικό Κώδικα και την προκήρυξη της Ε.Π.Σ. Λέσβου.

Προπονητής με δίπλωμα UEFA / ΕΠΟ, που εκτελεί καθήκοντα προπονητή και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δεν παρευρίσκεται στον πάγκο της ομάδας του, ενώ είναι δηλωμένος στο Φύλλο Αγώνα τιμωρείται μετά από παραπομπή στην αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή, σύμφωνα με ότι προβλέπεται στον Κανονισμό Προπονητών της Ε.Π.Ο. Οι βοηθοί προπονητών, οι προπονητές φυσικής κατάστασης (γυμναστές) και οι προπονητές τερματοφυλάκων των σωματείων, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον Κανονισμό Προπονητών Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ, ήτοι

-να είναι κάτοχοι διπλώματος UEFA C (και άνω) και ταυτότητας UEFA / ΕΠΟ σε ισχύ,
-να είναι μέλη του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Λέσβου ή άλλου Συνδέσμου
-να κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδεται από την Ε.Π.Σ.Λ., με κατάθεση παραβόλου 75,00€ και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται από την Ε.Π.Ο. Το κόστος επιβαρύνει τον προπονητή.

Λύση Συνεργασία με Προπονητή:

Σε κάθε, τυχόν, αλλαγή προπονητή πρέπει να κατατίθενται στην Ε.Π.Σ.Λ. η λύση συνεργασίας με τον προπονητή εντός επτά (7) ημερών. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εντός είκοσι (20) ημερών για την πρόσληψη νέου, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός Προπονητών, να πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται και να κατέχουν Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή που εκδίδεται από την Ε.Π.Σ.Λ.

Ένας ποδοσφαιριστής που έχει αποκτήσει Προπονητική Ταυτότητα UEFA / Ε.Π.Ο σε ισχύ εφόσον επιθυμεί να αγωνίζεται, θα πρέπει να καταθέτει την ταυτότητα αυτή στην Ε.Π.Ο. μετά τη λήξη της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες προ της ενάρξεως του νέου Πρωταθλήματος της κατηγορίας στην οποία θέλει να αγωνιστεί και να υποβάλλει έγγραφη δήλωση στο αρμόδιο Τμήμα της Ε.Π.Ο με την οποία θα δηλώνει ότι αυτή την αγωνιστική περίοδο επιθυμεί να αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστής. Μετά από την ενέργεια αυτή δεν θα έχει δικαίωμα να εργαστεί ως προπονητής καθ’ όλη την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Ένας ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής που έχει υποβάλλει την κατά την ανωτέρω παράγραφο δήλωση και έχει τα ανάλογα προσόντα, δύναται, κατ' εξαίρεση να απασχολείται ως προπονητής στα τμήματα υποδομών του Ερασιτεχνικού Ποδοσφαιρικού Σωματείου στο οποίο αγωνίζεται, Κατ’ εξαίρεση, μια ερασιτέχνης ποδοσφαιρίστρια μπορεί να απασχολείται στα τμήματα υποδομών οποιουδήποτε σωματείου γυναικών.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Στους αγώνες υποδομών θα ορίζεται ένας διαιτητής σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Εφόσον κάποιο σωματείο επιθυμεί κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος να οριστεί τριάδα διαιτητών αυτό θα μπορεί να γίνει εφόσον αποστείλει σχετικό αίτημα 4 ημέρες τουλάχιστον πριν την ημέρα του αγώνα. Το αίτημα θα εξετάζεται από την Ε/Δ της Ε.Π.Σ.Λ εφόσον υπάρχει διαθέσιμος αριθμός διαιτητών

Τα έξοδα διαιτησίας για την περίοδο 2023 - 2024 βαρύνουν τα σωματεία και είναι 15 € (δεκαπέντε €) συν χιλιομετρική αποζημίωση 0.30 ευρώ/χιλιόμετρο.

Ο διαιτητής, σε περίπτωση τήρησης των κανόνων του Ευ αγωνίζεσαι – Fair Play από ποδοσφαιριστή, επιδεικνύει τη ΜΠΛΕ ΚΑΡΤΑ, την οποία αναγράφει στο Φ.Α. για την επίδοση έγγραφου επαίνου στον αθλητή, μέσω του σωματείου του.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ

Αποζημίωση παρατηρητή αγώνα: Για κάθε αγώνα πρωταθλήματος υποδομών η Ένωση (κανονικής περιόδου, κατάταξης, playoff, playout, επαναληπτικό) θα ορίζει παρατηρητή αγώνα και την αποζημίωσή που ορίζεται στα 15€ ή 20€ ανάλογα υποχρεούται να καταβάλει το γηπεδούχο σωματείο. Δικαίωμα παραμονής μέσα στον αγωνιστικό χώρο (στους πάγκους των ομάδων) κατά τη διάρκεια του αγώνα έχουν μόνον τα εξής πρόσωπα:

α) Ο εκπρόσωπος της κάθε ομάδας, που πρέπει να είναι υποχρεωτικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή δηλωμένος γενικός αρχηγός κατά την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής. Σε περίπτωση που το Δ.Σ τροποποιηθεί κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου οφείλουν να ενημερώσουν την Ε.Π.Σ.Λ. αποστέλλοντας τη νέα σύνθεση του Δ.Σ του σωματείου.

β) Ο δηλωμένος πρώτος προπονητής της κάθε ομάδας (Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή όχι ταυτότητα τριετίας).

γ) Ο βοηθός προπονητή της κάθε ομάδας εφόσον υπάρχει (με το απαραίτητο έγγραφο).

δ) Ο προπονητής φυσικής κατάστασης (γυμναστής αν υπάρχει) της κάθε ομάδας (με το απαραίτητο έγγραφο).

ε) Ο προπονητής τερματοφυλάκων της κάθε ομάδας (αν υπάρχει) (με το απαραίτητο έγγραφο).

στ) Ο ιατρός της κάθε ομάδας ή ο φυσικοθεραπευτής (αν υπάρχει) (με το απαραίτητο έγγραφο).

ζ) Ο/Οι προπονητές των μικτών ομάδων της ΕΠΣ Λέσβου θα επιτρέπεται να παραμένει στον πάγκο του παρατηρητή αγώνα.

Για να έχουν δικαίωμα παραμονής στον πάγκο κάθε ομάδας, οι προπονητές (πρώτος, βοηθός ή φυσικής κατάστασης ή τερματοφυλάκων) πρέπει να φέρουν τα αντίστοιχα Δελτία Πιστοποίησης Προπονητή περ. 2023 - 2024 που εκδίδει η Ε.Π.Σ.Λ. Προϋπόθεση για να καθίσουν στον πάγκο κάθε ομάδας ο βοηθός προπονητή ή ο προπονητής φυσικής κατάστασης ή ο προπονητής τερματοφυλάκων είναι η υποχρεωτική παρουσία του πρώτου προπονητή, ο οποίος και θα πρέπει να βρίσκεται στον πάγκο. Σε αντίθετη περίπτωση επιβάλλεται από την Πειθαρχική Επιτροπή η ποινή που προβλέπεται στον Κανονισμό Προπονητών της Ε.Π.Ο.

kalloni-axilleas-k12-1-0_k12.jpg (770×395)

ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΩΝΩΝ

Όλοι οι αγώνες των αναπτυξιακών ηλικιών διεξάγονται υποχρεωτικά σε γήπεδο με φυσικό ή τεχνητό τάπητα.

Μη κάθοδος ομάδας σε αγώνα: Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί με υπαιτιότητα της:

α) μηδενίζεται στο συγκεκριμένο αγώνα
β) της επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 100,00 € αν δεν έχει ενημερώσει εγγράφως την Ε.Π.Σ ΛΕΣΒΟΥ 48 ώρες πριν την έναρξη του αγώνα ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί. (η ημέρα του αγώνα δεν προσμετράται). Ομάδα που θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, είτε με δική της απόφαση, είτε για οποιονδήποτε λόγο που θεωρείται σύμφωνα με τους Κανονισμούς ως αποχώρηση, τιμωρείται επιπλέον των λοιπών ποινών που προβλέπονται στους κανονισμούς της Ε.Π.Ο. όπως παρακάτω:

α) με απώλεια του παραβόλου διασφάλισης συμμετοχής στα πρωταθλήματα υποδομών, ύψους 200,00€

β) με απώλεια όλων των προνομίων της παρούσας προκήρυξης σε αθλητές και σύλλογο συνολικά (απονομή κυπέλλου, μεταλλίων κλπ.)

Ομάδα που δεν θα κατέλθει να αγωνιστεί σε τρεις (3) αγώνες, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος ανώτερης βίας, θεωρείται ότι, αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στους αγώνες του πρωταθλήματος της κατηγορίας που συμμετέχει της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και επιπρόσθετα τιμωρείται με τις κυρώσεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού

Τρόπος τέλεσης Αγώνων - Ανάδειξη Πρωταθλητή Λέσβου:

Οι συναντήσεις αυτών των πρωταθλημάτων Κ12, Κ14 και Κ16 θα είναι διπλές. Τα πρωταθλήματα θα διεξαχθούν σε δύο γύρους.

Για τις κατηγορίες Κ14 και Κ16: Μετά την λήξη των δύο γύρων οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 1η και 2η θέση θα αγωνιστούν σε μονό αγώνα (τελικό) σε ουδέτερο γήπεδο που θα αποφασιστεί από την ΕΠΣ Λέσβου.

*Ανάλογα με τον αριθμό δήλωσης των σωματείων σε κάθε ηλικιακή κατηγορία δύναται να καταρτιστούν δύο όμιλοι με γεωγραφικά κριτήρια ή με κλήρωση. Οι αγώνες στον κάθε όμιλο θα είναι διπλοί. Μετά την λήξη των διπλών αγώνων οι πρώτοι από κάθε όμιλο θα αγωνιστούν σε μονό αγώνα σε ουδέτερη έδρα.  Οι μπάλες των αγώνων θα είναι για τις Κ16 και Κ14 οι Νο5 και για την Κ12 η Νο4.

Τρόπος τέλεσης Αγώνων Επίδειξής Κ10:

Οι συναντήσεις αυτών των αγώνων επίδειξης θα εξαρτηθούν από τις δηλώσεις συμμετοχής των ομάδων. Η δήλωση συμμετοχής, έναρξη και ο προγραμματισμός των αγώνων θα ανακοινωθεί με ανακοίνωση της ΕΠΣΛ.

Βαθμολογία Κ10:

Για τα πρωταθλήματα ηλικιακής κατηγορίας Κ10 η βαθμολογία καθώς και τα αποτελέσματα των αγώνων δεν θα αναρτούνται στην ιστοσελίδα της ΕΠΣΛ.

Βαθμολογία Κ12:

Για τα πρωταθλήματα ηλικιακής κατηγορίας Κ12 η βαθμολογία καθώς και τα αποτελέσματα των αγώνων δεν θα αναρτούνται στην ιστοσελίδα της ΕΠΣΛ για το πρωτάθλημα Λέσβου

Βαθμολογία Κ14 & Κ16:

Για τις ηλικιακές κατηγορίες Κ14 και Κ16 θα υπάρχει βαθμολογία η οποία θα αναρτάται καθώς και τα αποτελέσματα των αγώνων. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Ομάδων.

ΕΠΑΘΛΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Μετά την λήξη των αγώνων ανακηρύσσεται ένας πρωταθλητής Κ 16, ένας πρωταθλητής Κ14. Για την ηλικιακή κατηγορία Κ12 η ΕΠΣΛ θα ενημερώσει μετά την λήξη των αγώνων σύμφωνα με την βαθμολογία που θα τηρείται από τη γραμματεία της, την πρωταθλήτρια ομάδα Κ12. Στις πρωταθλήτριες και δευτεραθλήτριες ομάδες θα απονεμηθούν σε τελετή έπαθλα που αθλοθετούνται από την Ε.Π.Σ.Λ (κύπελλο και μετάλλια). Σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν σε όλες τις κατηγορίες θα απονεμηθούν αναμνηστικά. Για την κατηγορία Κ14 τα αναμνηστικά θα απονεμηθούν στον τελικό αγώνα.

Για την κατηγορία Κ16 τα αναμνηστικά θα απονεμηθούν στον τελικό αγώνα. Για την κατηγορία Κ12 τα αναμνηστικά θα απονεμηθούν στον τελικό αγώνα της ηλικιακής κατηγορίας Κ16. Για την κατηγορία Κ10 τα αναμνηστικά θα απονεμηθούν στην τελευταία αγωνιστική των αγώνων επίδειξης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey