"Λουκέτο" στο κολυμβητήριο Μυτιλήνης!

09/09/2011 - 15:36 Τελευταία τροποποίηση στις 09/09/2011 - 17:57

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του συναδέλφου Στρατή Τσιντώτα της εφημερίδας "Τα Νέα της Λέσβου", καταδεικνύει μέρος της κατάντιας των χώρων άθλησης και των αθλητικών εγκαταστάσεων γενικότερα της Λέσβου...

Η είδηση του σφραγίσματος του δημοτικού κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, αν μη τη άλλο προκαλεί έκπληξη. Όμως αλήθεια υπάρχει έστω και ένας που να βρέθηκε τα τελευταία χρόνια εκει και να μην αναρωτήθηκε για το πως είναι δυνατόν να λειτουργεί;

Αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

Λουκέτο μπαίνει από σήμερα στο Κολυμβητήριο Μυτιλήνης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που είχαμε και αφορούν την καταλληλότητα του χώρου. Μετά από αυτοψία που έκανε ο Πολιτικός Μηχανικός Χρήστος Βαθρακούλης, Πρόεδρος της Επιτροπής Καταλληλότητας Αθλητικών Εγκαταστάσεων Νομού Λέσβου, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα στατικότητας στο Κολυμβητήριο, με συνέπεια αυτό να κριθεί μη ασφαλή και να κλείσει.

Το πιο εξοργιστικό όμως από όλα είναι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς άδεια καταλληλότητας εδώ και πέντε χρόνια καθώς στον τελευταίο έλεγχο που είχε γίνει τότε από την ίδια επιτροπή, είχαν διαπιστωθεί επίσης προβλήματα στατικότητας ( σε μικρότερο βαθμό βέβαια) και δεν είχε δοθεί άδεια λειτουργίας. Παρόλαυτά το Κολυμβητήριο συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες παιδιά που το επισκέπτονταν καθημερινά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει η επίσημη αυτοψία από την Επιτροπή η οποία θα ζητήσει την «ακτινογραφία» των εγκαταστάσεων, ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και πότε θα ξανά λειτουργήσει το Κολυμβητήριο. Μετά από όλα αυτά οι κολυμβητικοί  σύλλογοι βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν υπάρχει άλλος χώρος για να δραστηριοποιηθούν και υπάρχει σοβαρό το ενδεχόμενο να αναστείλουν την λειτουργία τους. Και φυσικά όλα αυτά φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την ανάγκη κατασκευής ενός νέου σύγχρονου κολυμβητηρίου στο νησί, κάτι το οποίο ζητάνε επιτακτικά εδώ και χρόνια όλοι οι άνθρωποι του υγρού στίβου χωρίς ωστόσο να βρίσκουν ανταπόκριση από τους πολιτικούς υπευθύνους.

Επικίνδυνο για την ασφάλεια
Το Κολυμβητήριο επισκέφτηκε πρόσφατα ο Χρήστος Βαθρακούλης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Καταλληλότητας Αθλητικών Χώρων ώστε να κάνει μια πρώτη εκτίμηση για την κατάσταση του, μέχρι να γίνει ο επίσημος έλεγχος από την επιτροπή (η Επιτροπή Καταλληλότητας Αθλητικών Χώρων έχει την ευθύνη να δίνει την έγκριση για την λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων με βάση τους κανόνες ασφαλείας και  αποτελείται  εκτός από τον κ.  Βαθρακούλη, απο τον εκάστοτε διοικητή της Ασφάλειας Μυτιλήνης-  στην περίπτωση του κολυμβητηρίου εκπροσώπου του Λιμεναρχείου- τον Διοικητή της Πυροσβεστικής και έναν γιατρό). Αυτό που διαπίστωσε ο κ. Βαθρακούλης ήταν μεγάλα προβλήματα σε πολλές κολώνες, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντική φθορά και έχουν διαβρωθεί.

« Αρκετές κολώνες στις οποίες στηρίζεται ουσιαστικά το κολυμβητήριο έχουν υποστεί σημαντικές φθορές και έχουν μεγάλες ρωγμές. Οι κολώνες δε αυτές «ξεφλουδίζουν» πολύ εύκολα ακόμα και με το χέρι και είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα. Διαπίστωσα επίσης ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή νερού από τα τοιχώματα της πισίνας η οποία επίσης παρουσιάζει σημάδια διάβρωσης.  Το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα αυτή την στιγμή αλλά θα περιμένουμε να γίνει η «ακτινογραφία», με ειδικό μηχάνημα, η οποία θα μας δείξει το εσωτερικό μέρος της κολώνας. Μέχρι τότε πάντως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δοθεί άδεια λειτουργίας από την δική μας επιτροπή» δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Βαθρακούλης.

Πέντε χρόνια χωρίς άδεια!
Το πιο εξοργιστικό στην υπόθεση είναι ότι τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πριν από πέντε χρόνια όταν και πάλι η επιτροπή είχε ελέγξει το Κολυμβητήριο και δεν είχε δώσει άδεια λειτουργίας. Ωστόσο αυτό λειτουργούσε κανονικότατα θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών που προπονούνταν καθημερινά. « Σαν επιτροπή είχαμε κάνει έλεγχο στο Κολυμβητήριο πριν από πέντε χρόνια αλλά δεν είχαμε δώσει άδεια λειτουργίας διαπιστώνοντας μια σειρά από προβλήματα στατικότητας. Παρόλαυτά το κολυμβητήριο λειτουργούσε κανονικά. Καταλαβαίνετε όμως ότι αν σε αυτό το διάστημα γίνονταν έναν σεισμός τι θα μπορούσε να συμβεί» μας είπε ο κ. Βαθρακούλης.

Θα κλείσει μέχρι να βρεθεί λύση
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης Κώστας Αστυρακάκης με τον οποίον επικοινωνήσαμε, μας τόνισε ότι όντως έχει ενημερωθεί και έχει ενημερώσει και τον Δήμαρχο Λέσβου και περιμένει πλέον την επίσημη γνωμάτευση από την επιτροπή ώστε να δει τι μέλλει γενέσθαι: «Είχαμε δρομολογήσει όπως γνωρίζεται την αντικατάσταση του καυστήρα για να εξοικονομήσουμε χρήματα στον τομέα της θέρμανσης και ήμασταν έτοιμοι να λειτουργήσουμε τις εγκαταστάσεις. Το τελευταίο διάστημα  όμως διαπίστωσα μεγάλη διαρροή νερού στα τοιχώματα της πισίνας ενώ κάνοντας μια βόλτα περιμετρικά του κολυμβητηρίου είδα  ότι οι κολώνες έχουν φθαρεί σημαντικά. Για τον λόγο αυτό κάλεσα την Επιτροπή Καταλληλότητας για να κάνει αυτοψία στο κολυμβητήριο και να μας πει τι προβλήματα υπάρχουν. Ο κ. Βαθρακούλης με ενημέρωσε για τα προβλήματα και εγώ με την σειρά μου ενημέρωσα τον Δήμαρχο. Από κει και πέρα θα περιμένουμε να γίνει η ακτινογραφία του κτιρίου να διαπιστωθεί το μέγεθος της διάβρωσης και στην συνέχεια να δούμε τι λύσεις έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε. Μέχρι να γίνει αυτό το κολυμβητήριο δεν θα λειτουργεί και ήδη έδωσα εντολή και άδειασε η πισίνα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο καθώς είναι θέματα ασφάλειας με τα οποία δεν μπορεί κανείς να παίζει» μας είπε ο κ. Αστυρακάκης.

Σε απόγνωση οι σύλλογοι
Από την μεριά τους οι σύλλογοι κολύμβησης βρίσκονται σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν και σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλουν την λειτουργία τους. Ο προπονητής των Αργοναυτών Κώστας Σπυρέλλης μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε: « Δεν ξέρουμε ειλικρινά τι να κάνουμε. Οι τρεις σύλλογοι που δραστηριοποιούμαστε στην κολύμβηση έχουμε περισσότερα από 500 παιδιά και αν προσθέσεις και τους αθλητές του πόλο ο αριθμός ανεβαίνει στα 600. Επίσημη ενημέρωση δεν έχουμε ακόμη αλλά γνωρίζουμε το πρόβλημα. Είναι προφανές ότι αν δεν λειτουργήσει το κολυμβητήριο δεν έχουμε λόγω ύπαρξης και θα συζητήσουμε και με τους γονείς, για να αναστείλουμε την λειτουργία μας.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey