Το δίδυμο της επιτυχίας

11/07/2017 - 13:05 Τελευταία τροποποίηση στις 11/07/2017 - 15:31

Η Μαντώ Ανθούσα ήταν το πρόσωπο των αγώνων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα εφήβων - νεανίδων, με τα δύο χρυσά μετάλλια και την κατάρριψη του παλλεσβιακού ρεκόρ στα 800μ, το οποίο κρατούσε από το 1964 η σπουδαία Αλκινόη Κατσικαδέλλη. 

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη
Κεντρική φωτογραφία | kalloninews.gr

Η 16χρονη πρωταθλήτρια Ελλάδας μίλησε στο «SL» για τη μεγάλη της επιτυχία και ήταν, όπως είναι φυσιολογικό, ευτυχισμένη: «Νιώθω πολύ χαρούμενη, είμαι ενθουσιασμένη και δυσκολεύομαι να πιστέψω τι έχει συμβεί. Ήταν πολύ δύσκολη η προετοιμασία μου, άλλαξα αγώνισμα και θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή μου, Σταύρο Κιουλάφα, που ήταν δίπλα μου καθημερινά.»

Όπως κάθε παιδί στην ηλικία της, έτσι και η Μαντώ έχει όνειρα, τα οποία αγωνιστικά επικεντρώνονται στην αμέσως επόμενη χρονιά. «Ο μεγάλος μου στόχος είναι η Παγκόσμια Γυμνασιάδα, που θα γίνει στο Μαρόκο», μας δηλώνει. Πρόκειται για μια σπουδαία διοργάνωση, στην οποία έχουν λάβει επίσης μέρος στο πρόσφατο παρελθόν δύο ακόμη αθλητές από τη Λέσβο, η Μαρίτα Αργυρού το 2016 στην Τουρκία και ο Πέτρος Χατζίου το 2013 στη Βραζιλία.

Η ταλαντούχα αθλήτρια από την Καλλονή προπονείται καθημερινά, όπως και πολλά άλλα παιδιά, στο Στάδιο «Κώστας Κεντέρης», το οποίο παρουσιάζει όμως σημαντικές φθορές στο ταρτάν. Η ίδια κάνει μία και μόνο ευχή, στην ερώτηση για το τι δώρο θα ήθελε από την Πολιτεία: «Ένα καινούριο ταρτάν στο Στάδιο της Καλλονής. Αυτό μόνο, τίποτα άλλο. Όλα τα παιδιά προπονούμαστε κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.»

Εκτός από τον πρωταθλητισμό, τα πηγαίνει περίφημα και στο σχολείο, όπου μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να κερδίσει την είσοδό της στη Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, μετεξέλιξη των ΤΕΦΑΑ: «Έχω επιλέξει τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να παραμείνω κοντά στον κλασικό αθλητισμό. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου έξω από το στάδιο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.»

Στο «SL» μίλησε όμως και ο προπονητής της Σταύρος Κιουλάφας, επισημαίνοντας για τη διπλή επιτυχία στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα: «Είχαμε προετοιμαστεί σωστά και μέσα μου είχα τεράστια εμπιστοσύνη για το χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ. Αν με ρωτούσατε όμως πριν την κούρσα των 800μ, εάν περίμενα μια ακόμα πρωτιά, θα σας απαντούσα ειλικρινά πως θα ήταν μια ανέλπιστη επιτυχία. Και όμως, η Μαντώ τα κατάφερε παρά την κούραση της προηγούμενης ημέρας. Ακολούθησε πιστά την τακτική που είχαμε σχεδιάσει, διόρθωσε τα λάθη της σε σύγκριση με την κούρσα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κορασίδων, έκανε την αλλαγή ρυθμού πολύ νωρίτερα και στον τερματισμό, με την ψυχολογία της νίκης της από τα 1.500μ, κατόρθωσε να πάρει, πάνω στην τελική γραμμή κυριολεκτικά, ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο.»

Είναι πλέον ολοφάνερο, πως η Μαντώ Ανθούσα αποτελεί μια από τις πιο ελπιδοφόρες αθλήτριες όχι μόνο της Λέσβου, αλλά γενικότερα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Ο Σταύρος Κιουλάφας είναι κατηγορηματικός: «Αυτή τη στιγμή, η Μαντώ είναι το μεγαλύτερο ταλέντο στις μεσαίες αποστάσεις. Το αναγνώρισε και ο ομοσπονδιακός προπονητής, που παρακολούθησε τους αγώνες στην Κατερίνη. Ξεκάθαρα, στόχος μας πλέον είναι η πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά. Η Μαντώ έχει βελτιωθεί αισθητά φέτος και μπορεί να κατέβει στα 2:10.00. Δεν είναι ένα μακρινό όνειρο, πλέον, είναι απόλυτα εφικτό.»

Ωστόσο, δεν λείπουν τα προβλήματα ως προς την προετοιμασία και τις προπονήσεις. Ο Σταύρος Κιουλάφας ξεκαθαρίζει: «Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ταξιδέψαμε και σε αυτούς τους αγώνες με δικά μας έξοδα, δίχως καμία άλλη υποστήριξη. Κάνουμε προπόνηση και ταυτόχρονα έχουμε το μυαλό μας σε άλλα πράγματα, χορηγίες κτλ. Χαλάλι βέβαια, γιατί το σημαντικότερο είναι η εξέλιξη αυτών των παιδιών, την οποία εμείς βλέπουμε καθημερινά στις προπονήσεις και ευτυχώς μεταφράζεται σε σημαντικές επιτυχίες στις μεγάλες διοργανώσεις.»

Ποιο ήταν όμως το μυστικό της επιτυχίας; Το «SL» εντόπισε μια χαρακτηριστική αλλαγή στην Μαντώ, που όπως φαίνεται έκανε και τη διαφορά στη διάρκεια των τελευταίων αγώνων της. Είχε πιασμένα τα μαλλιά της... κότσο! Ο προπονητής της το επιβεβαίωσε απόλυτα: «Η Μαντώ συνήθιζε να τρέχει στους αγώνες, έχοντας ελεύθερα τα μαλλιά της. Το συζητήσαμε και της εξήγησα ότι αυτό της στερεί ταχύτητα. Στην αρχή δεν ήθελε, αλλά στους τελευταίους αγώνες ήμουν κάθετος. Τα μάζεψε λοιπόν σε ένα κότσο ψηλά. Ακόμα κι αυτό ήταν μια λεπτομέρεια, που έκανε τη διαφορά!»

Το σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο στυλ της έφερε γούρι, εκτός από το ότι της πάει πολύ. Εμείς θα συμφωνήσουμε με τον προπονητή της, ώστε να διατηρήσει τον κότσο στη διάρκεια των αγώνων της. Μετά, στις απονομές των μεταλλίων, ας τα έχει ακόμα και... ανακατεμένα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey