Στη Γερμανία το Euro 2024!

18/10/2018 - 13:47

Πολλά είχε επενδύσει, για ακόμα μία φορά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο ενδεχόμενο ανάληψης της διοργάνωσης του Euro 2024 από την Τουρκία, όμως η UEFA αποφάσισε να απορρίψει για τέταρτη συνεχόμενη φορά την υποψηφιότητα της γειτονικής χώρας. Αιτία; Η αδυναμία εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αυτό πονάει διπλά…

Οι Γερμανοί πανηγυρίζουν. The Winner is Football τόνιζαν στην καμπάνια τους και η αυτοπεποίθηση που επέδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα αποτυπώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο στην απόφαση της UEFA. Το Euro 2024 θα διοργανωθεί στη Γερμανία, αφού ο φάκελος της Τουρκίας κρίθηκε ελλιπής. Ο Ερντογάν προσδοκούσε ότι μια τόσο μεγάλη διοργάνωση, μπορεί να φέρει εκατομμύρια συνάλλαγμα στην τοπική οικονομία. Η Γαλλία το 2016 είχε ξοδέψει 200 εκατομμύρια ευρώ για την ανανέωση των σταδίων και τα μέτρα ασφαλείας, αλλά το Euro 2016 απέφερε έσοδα 1,22 δισ. ευρώ. στη χώρα από τον τουρισμό. 

Κέρδη πάντως έχουν και όσοι εκμεταλλευτούν το Stoiximan κωδικός μπόνους για να ποντάρουν στις μεγάλες διοργανώσεις, τα εγχώρια πρωταθλήματα και γενικώς όλα τα σπορ με τις ελκυστικότερες αποδόσεις της αγοράς.

Φυσικά, δεν ήταν όλα ρόδινα στο δρόμο των Γερμανών. Ωστόσο κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις διαμάχες για κρούσματα ρατσισμού σε παίκτες, αλλά και τις διαμαρτυρίες του κόσμου για το υψηλό κόστος της διοργάνωσης. Γενικώς υπήρχαν διαμάχες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά τελικά την απόφαση της UEFA υποδέχθηκαν με ικανοποίηση η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Μπορεί όλες οι γερμανικές ομάδες να τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας για ανάληψη της διοργάνωσης του Euro 2024, όμως αρκετοί φίλαθλοι σε πολλά στάδια αντέδρασαν. Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Οζίλ και Γκουντονγκάν, παιδιά Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, δέχθηκαν έντονη κριτική εξαιτίας της φωτογράφησής τους με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα μετά το σοκ του αποκλεισμού της Γερμανίας από τη φάση των ομίλων του πρόσφατου Μουντιάλ, ο Οζίλ αποχώρησε από την Εθνική, καταγγέλλοντας ρατσισμό και ασέβεια στο πρόσωπό του εξαιτίας της καταγωγής του. Και μάλιστα από ανθρώπους της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο Ερντογάν πόνταρε πολλά στο Euro 2024. Παρότι η χώρα του βρίσκεται σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης και πολιτικής αμφισβήτησης, εκείνος έδινε γη και ύδωρ προκειμένου να φέρει τη διοργάνωση στην Τουρκία. «Νομίζω ότι σε μια χώρα που είναι τρελή για το ποδόσφαιρο, όπως η Τουρκία, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια για να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, θα πρέπει να δοθεί αυτή η ευκαιρία. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα γήπεδα θα είναι γεμάτα για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα», είχε τονίσει ο Ερντογάν, ο οποίος μάταια περίμενε ευχάριστα νέα...

Το τεράστιο πολιτικό του στοίχημα απέτυχε. Μπορεί ο φάκελος της Τουρκίας να είχε σπουδαία και λαμπερά γήπεδα, αλλά δεν υπήρχε πλάνο δράσης για την εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ανησυχίες ήταν έντονες όσον αφορά τη διάβρωση των ελευθεριών στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Οι αριθμοί είναι απίστευτοι: σχεδόν 160.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί κατά τους 18 μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, 152.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, πολλοί από τους οποίους με τρόπο εντελώς αυθαίρετο, εκπαιδευτικοί, δικαστές και δικηγόροι έχουν απολυθεί ή διώκονται, δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί, ΜΜΕ έχουν κλείσει και ιστότοποι έχουν μπλοκαριστεί.

Πώς να πείσει λοιπόν ο Ερντογάν την UEFA ότι έχει αλλάξει;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey