Ιστορίες και στατιστικά για το Clasico Pacifico, Χιλή – Περού

03/07/2019 - 13:05 Τελευταία τροποποίηση στις 03/07/2019 - 13:07

Τι είναι το Copa America τελικά; Ένας θεσμός που τον διοργανώνουν όποτε θέλουν, όπου θέλουν και όπως θέλουν.

Ποιες ομάδες έπαιξαν την καλύτερη μπάλα στους ομίλους; Δύο. Η Ουρουγουάη και η Κολομβία.

Πόσες εξ αυτών έφτασαν στα ημιτελικά; Καμία διότι στα προημιτελικά το σύστημα δεν προέβλεπε παράταση, παρά κατευθείαν πέναλτι. Και το Περού και η Χιλή το εκμεταλλεύτηκαν άψογα, αφήνοντας τες εκτός τετράδας.

Τα ημιτελικά όμως έχουν παράταση. Πιο δίκαιο, πιο σωστό. Αμφιβάλει κανείς ότι το Περού δεν θα είχε τόση τύχη αν υπήρχε ένα έξτρα ημίωρο; Ε, νισάφι…

Clasico Pacifico, ήτοι το ντέρμπι του Ειρηνικού, αποκαλούν τις αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες των Ανδεων, τη Χιλή και το Περού. Eχουν αναμετρηθεί συνολικά άλλες 80 φορές, με εμφανές το χιλιανό προβάδισμα: 44-14-22. Εξ αυτών τα 39 ήταν φιλικά (24-5-10 ο επιμέρους απολογισμός), δύο για το Campeonato Panamericano (1-1-0), 19 για τα προκριματικά του Μουντιάλ (11-12-6) και 20 για το Copa America. Στο εν λόγω τουρνουά η Χιλή έχει 8 νίκες, το Περού 6 ενώ άλλα 6 ματς έληξαν ισόπαλα.

Και οι δύο αποψινοί αντίπαλοι του δεύτερου, χρονικά, ημιτελικού της βραζιλιάνικης διοργάνωσης μετείχαν από τρεις φορές στην τετράδα, από το 1993 που καθιερώθηκαν τα ημιτελικά. Αποτέλεσμα αυτών;

Η Χιλή δεν έχει ήττα. Το 1999 στην Ασουνσιόν της Παραγουάης το δοκάρι του (σκόρερ του 1-1) του Ιβάν Ζαμοράνο στο τέλος οδήγησε το παιχνίδι με την Ουρουγουάη στα πέναλτι και αποκλείστηκε. Ωστόσο τόσο το 2015 ως οικοδέσποινα, όσο και το 2016 στις ΗΠΑ όχι μόνο πέρασε στον τελικό αλλά κατέκτησε πανομοιότυπα τα μοναδικά της τρόπαια σε Copa America: στα πέναλτι ενάντια στην Αργεντινή. Κατά σειρά είχε αποκλείσει το Περού με 2-1 στο Σαντιάγο, με ισάριθμα τέρματα του Εδουάρδο Βάργκας, και την Κολομβία με 2-0 στο Σικάγο με σκόρερ τους Αρανγίς και Φουενσαλίδα.

Αντιθέτως, και οι τρεις φορές συνδυάστηκαν με αποτυχίες για τους Περουβιανούς που έχουν από το 1975 να φτάσουν στον τελικό, οπότε και πήραν το τελευταίο τους τρόπαιο. Το 1997 στον ημιτελικό της Σάντα Κρους, στη Βολιβία, συνετρίβησαν με 7-0 από τη Βραζιλία (με… όργια Ντενίλσον και Ντζαλμίνια στο γήπεδο), το 2011 ηττήθηκε με 2-0 από την Ουρουγουάη στη Λα Πλάτα της Αργεντινής από ισάριθμα τέρματα του Λουίς Σουάρες και, το 2015, με 2-1 από τη Χιλή.

Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες άρθρο του Νίκου Μποζιονέλου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey