Αξιόλογη περίπτωση ο Κεϊτά...

04/01/2014 - 15:39 Τελευταία τροποποίηση στις 04/01/2014 - 16:32

keita_demolΟ καλός συνάδελφος από τα Ιωάννινα και έμπειρος συντάκτης επί σειρά ετών των εφημερίδων  «Ηπειρωτικός Αγών» και «Φως των Σπορ» καθώς και διαχειριστής της ιστοσελίδας «gianninasports.gr», Βαγγέλης Γυφτόπουλος, ακτινογραφεί για εσάς με τη δική του έμπειρη ματιά ως ρεπόρτερ του ΠΑΣ Γιάννενα, τη μεταγραφή της ΑΕΛΚ Πολ Κεϊτά και σας παρουσιάζει τις δυνατότητες του 21χρονου Σενεγαλέζου που επιθυμεί τη διάκριση στη Λέσβο.

Ο καλός συνάδελφος-τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή του- πιστεύει πως ο Κεϊτά, έχει όλα τα φόντα να αποδείξει την πραγματική του αξία στο νέο του περιβάλλον και σας παρουσιάζει μερικές άγνωστες πτυχές της μέχρι σήμερα διαδρομής του.

«Παίρνοντας την ευκαιρία για να γράψουμε ένα κομμάτι για τον Πολ Κεϊτά, όπως τον γνωρίσαμε εμείς στον ΠΑΣ Γιάννινα, που είναι μια από τις χειμερινές μεταγραφές της Καλλονής, να ευχηθώ πρώτα καλή χρονιά και γεμάτο υγεία το 2014 σε όλους τους αναγνώστες της καλής εφημερίδας «ΡΕΒΑΝΣ» και του «SportLesvos.GR».

Το πρώτο ερώτημα που μπορεί να έχει κάποιος φίλος της ομάδας της Λέσβου είναι: Γιατί δεν τον κράτησε ο ΠΑΣ Γιάννινα τον Κεϊτά; Η προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι από τη στιγμή που ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους μέχρι το 2017 οι Σταύρος Τσουκαλάς και Άντι Λίλα που είναι το δίδυμο στην γραμμή των αμυντικών χαφ από πέρσι στον ΠΑΣ και έχουν δέσει πάρα πολύ οι δυό τους, ήταν δύσκολο για τον Πολ Κεϊτά να βρει θέση βασικού στα Γιάννινα. Ειδικά σ’ αυτή τη θέση. 

Και επειδή είναι ένα παιδί που το καλοκαίρι έκλεισε τα 21 χρόνια και μπήκε στα 22, δεν μπορεί να αρκεστεί στο να μπαίνει σαν αλλαγή στα παιχνίδια ή να περιμένει πότε θα τιμωρηθούν οι άλλοι δύο για να παίξει αυτός, προτίμησε και αυτός να φύγει από τον ΠΑΣ. Στο πνεύμα αυτό ήταν και η συζήτηση που έκανε με τον Σάκη Τσιώλη πριν λύσει το συμβόλαιό του. Συνεπώς δεν απορρίφθηκε από τον ΠΑΣ σαν ποδοσφαιρική αξία ο Σενεγαλέζος μέσος, αλλά στάθηκε κατά κάποιο τρόπο άτυχος, γιατί έπεσε σε ένα δυνατό δίδυμο Λίλα και Τσουκαλά που δεν σπάει εύκολα, τη στιγμή που και οι δύο είναι από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας και είναι δύσκολα να βγουν από την ενδεκάδα.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα πιάσει στην Καλλονή και πόσο μπορεί να την βοηθήσει. Αυτό θα φανεί στην πορεία και κανείς εκ προοιμίου δεν μπορεί να προδικάσει κάτι, είτε θετικά, είτε αρνητικά, πριν κριθεί ο παίκτης από τις επιδόσεις του στα γήπεδα. Και ειδικά δεν μπορεί να το κρίνουμε εμείς, γιατί δεν είμαστε ρεπόρτερ της Καλλονής για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα απ’ αυτή που έχουμε ως τρίτοι παρατηρητές.

Απλά η εμπειρία στα 30 χρόνια που καλύπτουμε σε καθημερινή βάση το ρεπορτάζ του ΠΑΣ στην τοπική εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» και στο «ΦΩΣ» μας έχει διδάξει ότι η πορεία ενός ποδοσφαιριστή (και δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στον Κεϊτά) εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, κατά πόσο θα δέσει με τους υπόλοιπους παίκτες, πόσο θα κολλήσει με τη λεγόμενη χημείας της ομάδας, ακόμα και πόσο τυχερός θα είναι, γιατί και η τύχη χρειάζεται. Υπήρξαν παίκτες που σε  μια ομάδα είχαν καλή παρουσία και απόδοση και όταν άλλαξαν ποδοσφαιρική στέγη, χάθηκαν στη νέα ομάδα τους και αντίστροφα. Παίκτες που ήταν παροπλισμένοι ή δεν μπορούσαν να παίξουν σε μια ομάδα, όταν πήγαν σε κάποια άλλη ανέβασαν κατακόρυφα την απόδοσή τους.

keita_de_vicentiΑυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας, είναι ότι ο Πολ Κεϊτά διαθέτει πάρα πολλά σωματικά προσόντα, έχει ποδοσφαιρική υποδομή αφού δουλεύτηκε μικρός στην ακαδημία της Μπενφίκα, έχει παραστάσεις από το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι περίπτωση που προκαλεί ενδιαφέρον, αφού με τον ΠΑΣ έκανε 39 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, 29 στη Β’ Εθνική και 10 σε αγώνες κυπέλλου χωρίς να βάλει γκολ, στοιχεία που τον καθιστούν μια αξιόλογη περίπτωση. 

Συνολικά έχει 78 συμμετοχές, που μπορεί στα δύο τελευταία χρόνια να μη ήταν με τη βασική ενδεκάδα, αλλά οι παραστάσεις του στα γήπεδα σε σχέση με την ηλικία του είναι πάρα πολλές. Από εκεί και πέρα είναι θέμα πως θα τον αξιοποιήσει ο έμπειρος Γιάννης Μαντζουράκης και πόσο καλά θα δουλέψει ο ίδιος, καθώς η Καλλονή είναι γι’ αυτόν μια μεγάλη πρόσκληση για μια λαμπρή καριέρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στα υπόψη και του Ολυμπιακού...
Στα Γιάννινα ήρθε το καλοκαίρι του 2010 και ήταν επιλογή του Βέλγου προπονητή Στεφάν Ντεμόλ που ήταν τότε στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΣ. Η περίοδος 2010-2011 στη Β’ Εθνική ήταν καταπληκτική για τον 18χρονο τότε Πολ Κεϊτά, κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση με τις εμφανίσεις που έκανε και τα πλούσια σωματικά του προσόντα. Μάλιστα υπήρξαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα από το ΦΩΣ και άλλες εφημερίδες περί ενδιαφέροντος του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και στον ΠΑΣ πίστευαν ότι με την εξέλιξη αυτού του παίκτη στον κατάλληλο χρόνο μπορεί να τον πουλήσουν και να βγάλουν αρκετά χρήματα. Και είναι αλήθεια ότι από τον Ολυμπιακό τον είχαν πάντα στα υπόψη τους, αλλά όχι για εκείνη τη χρονική στιγμή.

gyftopoulosΤον παρακολουθούσαν σαν εν δυνάμει μεταγραφικό στόχο τους. Ο Πολ Κεϊτά έβλεπε τον Ντεμόλ σαν πατέρα του στα Γιάννινα και την επόμενη χρονιά που ο Βέλγος τεχνικός έφυγε, αυτό επηρέασε αρνητικά και τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. Κάποια στιγμή θέλησε και ο ίδιος να γυρίσει στο Βέλγιο, έχασε αρκετά παιχνίδια και αυτό τον επηρέασε αρνητικά. Τα δύο τελευταία χρόνια, έκανε αρκετά παιχνίδια σαν βασικός όσον αφορά τη θέση του αμυντικού χαφ, αλλά και σε άλλα έμπαινε σαν αλλαγή, γιατί οι προπονητές προτιμούσαν το δίδυμο Λίλα, Τσουκαλά. Βέβαια και ο Πολ μπορεί να έχει το παράπονο ότι αν του έδειχναν εμπιστοσύνη θα μπορούσε και αυτός να τα καταφέρει, αλλά τη στιγμή που δεν έγινε, δεν μπορούμε και να το σχολιάσουμε.

Πιστεύουμε ότι ο Πολ Κεϊτά είναι μια καλή μεταγραφή για την Καλλονή και μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη μονάδα της. Τώρα είναι περισσότερο ώριμος ποδοσφαιρικά, απ’ ότι ήταν όταν ήρθε στα Γιάννινα και με την καθοδήγηση του πολύπειρου και ικανότατου προπονητή Γιάννη Μαντζουράκη, μπορεί να ανοίξει τα φτερά και να κάνει καλή καριέρα. Αρκεί να τον βοηθήσει και λίγο η τύχη που πάντα χρειάζεται στο ποδόσφαιρο».

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Βαγγέλη Γυφτόπουλου, από την εποχή της μεταγραφής του Κεϊτά από την Μπενφίκα στον ΠΑΣ Γιάννενα. Διακρίνεται με τον προπονητή που τον έφερε στην Ελλάδα Στεφάν Ντεμόλ, αλλά και σε στιγμές χαλάρωσης με τον αστέρα του ΠΑΣ, Ντε Βισέντι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey