Το «μαύρο κουτί» του πρώτου γύρου της Α ΕΠΣ Λέσβου

06/12/2023 - 10:05 Τελευταία τροποποίηση στις 06/12/2023 - 10:37

Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Α ΕΠΣ Λέσβου ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με την διεξαγωγή της 9ης αγωνιστικής. Τόσο στην κορυφή όσο και στις τελευταίες θέσεις, βαθμολογικά το τοπίο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει, ωστόσο με την μέχρι τώρα πορεία των ομάδων έχουν φανεί τα πρώτα σημάδια. Ακριβέστερη εικόνα θα υπάρξει σίγουρα μετά τη λήξη και του δεύτερου γύρου, αφού οι μεταγραφικές κινήσεις του χειμώνα πιθανόν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Το πρωτάθλημα για άλλη μια χρονιά είναι δύο ταχυτήτων και τα πάντα βέβαια θα κριθούν στα playoffs και στα playouts.

Το sportlesvos με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου ξετυλίγει το κουβάρι της μέχρι τώρα πορείας των δέκα ομάδων.

Διαγόρας Αγ. Παρασκευής

Ο Διαγόρας έκοψε πρώτος το νήμα με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου και στέφθηκε πρωταθλητής χειμώνα. Ένας άτυπος τίτλος που όμως ουκ ολίγες φορές αποτελεί οιωνό για την τελική κατάταξη. Η διοίκηση επέλεξε να δώσει τα κλειδιά στον νέο προπονητή της ομάδας Θοδωρή Παπαλόπουλο, με σκοπό να  συντονίσει εκείνος το ροστερ για την επόμενη σεζόν. Μια σωστή κίνηση όπως αποδεικνύεται έως τώρα. Ένα ρόστερ το οποίο δεν αποτελείται εξ ‘ολοκλήρου από τα «μεγάλα» ονόματα (έγιναν και προσθήκες από το πάνω ράφι), αλλά και με παίκτες που έχουν την ουσία μέσα στο γήπεδο. Ο έμπειρος προπονητής του Διαγόρα είναι γνώστης της κατηγορίας, έχει αποδείξει όλα τα χρόνια ότι έχει το «μαγικό ραβδί» και τον τρόπο να παίρνει το κάτι παραπάνω από τους παίκτες που συνεργάζεται. Η πορεία της ομάδας είναι έργο των ποδοσφαιριστών σε συνδυασμό με την ορθή καθοδήγηση του προπονητή.

Ο Διαγόρας όπως και οι υπόλοιποι διεκδικητές του τίτλου δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα όπως ήταν αναμενόμενο με τις ομάδες που βρίσκονται στα χαμηλότερα στρώματα της βαθμολογίας. Και στα ντέρμπι όμως θα μπορούσε να πει κανείς ότι παίρνει θετικό πρόσημο η βαθμολογική του συγκομιδή. Στον πρώτο αγώνα της χρονιάς στη Φίλια, κατάφερε να αποδράσει με τους τρεις βαθμούς, ευνοημένος έως ένα βαθμό και από τον παράγοντα τύχη. Στο ματς με τον Αιγέα, οι γηπεδούχοι ήταν ανώτεροι στο πρώτο ημίχρονο και εν τέλει πήραν τους τρεις βαθμούς στο φινάλε. Στο γήπεδο Λουτρών με τον Αετό ήρθε ισόπαλος, ένα δίκαιο αποτέλεσμα απέναντι σε μια ομάδα που έχει μεν αποδυναμωθεί, όμως παραμένει πάντα αξιόμαχη. Στον τελευταίο αγώνα με τον Όλυμπο, καλύτερη η ομάδα της Αγίας Παρασκευής πήρε αυτό που δικαιούταν. Μένει να φανεί αν η συνέχεια θα είναι ανάλογη με τον Διαγόρα πάντως να είναι ξεκάθαρα ένα από τα φαβορί για την πρώτη θέση.

Αιγέας Πλωμαρίου

Η ομάδα του Πλωμαρίου «τάραξε τα νερά» με τις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού. Στο ήδη αρκετά δυνατό ροστερ, προστέθηκαν πρωτοκλασάτα ονόματα ποδοσφαιριστών με  εμπειρία του πρωταθλητισμού τα τελευταία χρόνια. Βάσει ροστερ πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, ο Αιγέας φάνταζε το νούμερο ένα φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πράξη, αλλά σίγουρα δεν απέχει πολύ με τη βαθμολογική απόσταση από την κορυφή να είναι μόλις στον έναν βαθμό.

Τις πρώτες αγωνιστικές με τον Αετό Λουτρών αν και δεν εντυπωσίασε, πήρε στο «κάστρο» του αυτό που ήθελε. Στο γήπεδο της Αγίας Παρασκευής δεν παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και το πλήρωσε στο τέλος. Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα της Αγιάσου, γλίτωσε το «χαστούκι» από τον Όλυμπο και στην επανάληψη με σωστή προσέγγιση μεσοεπιθετικά, έφτασε σε μια σπουδαία νίκη. Νικηφόρο πέρασμα και από τη Φίλια για τον Αιγέα σε έναν αγώνα που ήταν ανώτερος. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι έχει δεχθεί μόλις δύο γκολ, ενώ και ο Διαγόρας αμυντικά τα πάει περίφημα με τρία τέρματα.

Ο Αιγέας είναι μια ομάδα με καλή οργάνωση στο τεχνικό τιμ, παραμένει συμπαγής, με λύσεις σε όλες τις γραμμές και δείχνει ότι μέχρι τέλους θα είναι ένας από τους διεκδικητές.

Αετός Λουτρών

Αρκετές ανακατατάξεις σημειώθηκαν την περίοδο του καλοκαιριού στο στρατόπεδο του Αετού Λουτρών. Οι διοικούντες μετά από δύο συνεχόμενα νταμπλ, επέλεξαν να αλλάξουν ρότα και να μην κινηθούν τη νέα χρονιά με πολύ υψηλά στάνταρ, αλλά να παίξει η ομάδα κυρίως τον ρόλο του ρυθμιστή στην υπόθεση του τίτλου. Αποχώρησε από τον πάγκο ο Θεαγένης Διονυσάτος μετά από επτά χρόνια και αρκετοί ποδοσφαιριστές οι οποίοι διασπάστηκαν κυρίως σε Διαγόρα, Αιγέα και Φίλια. Παρέμειναν βέβαια κάποιοι βασικοί και πάνω σε αυτούς χτίστηκε το νέο ρόστερ από το  ανανεωμένο τεχνικό τιμ, με έμπειρους αλλά και νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Ο Αετός παραμένει ένας ισχυρός αντίπαλος κόντρα σε οποιαδήποτε ομάδα της κατηγορίας. Αν και έχει αποδυναμωθεί συγκριτικά με τις προηγούμενες σεζόν, κουβαλάει την κληρονομιά του πρωταθλητή και ως ομάδα έχει ακόμη δυνατό «μέταλλο», όπως αποδείχθηκε και στα ντέρμπι. Ο απολογισμός της ομάδας των Λουτρών είναι μια ήττα εκτός με Αιγέα , δύο ισοπαλίες εντός με Διαγόρα και στην Αγιάσο με τον Όλυμπο και μία νίκη στην έδρα της με τη Φίλια. Επιπλέον, μετράει και την μεγάλη πρόκριση στο κύπελλο απέναντι στον Όλυμπο.

Όλυμπος Αγιάσου

Ο Όλυμπος ψάχνει ένα νέο ξεκίνημα, καθώς τα αρνητικά αποτελέσματα στα ντέρμπι έχουν δημιουργήσει κλυδωνισμούς στις τάξεις του συλλόγου.

Η ομάδα της Αγιάσου διατήρησε έναν βασικό κορμό από την περυσινή επιτυχημένη χρονιά και ενέταξε στο δυναμικό της ορισμένους επίσης ποιοτικούς και πολύπειρους ποδοσφαιριστές. Ο Όλυμπος στον πρώτο γύρο δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την «καυτή» του έδρα κόντρα στους «μεγάλους», μετρώντας μόνο μια νίκη απέναντι στη Φίλια και μια ισοπαλία με τον Αετό. Αν και δεν είναι αυτοσκοπός η κατάκτηση του τίτλου, υπάρχει πίστη στον ιστορικό σύλλογο για καλύτερη πορεία στο εξής. Η ομάδα της Αγιάσου έχει την δυναμική να κατακτήσει εκτός έδρας νίκες στα ντέρμπι του δεύτερου γύρου και να κυνηγήσει μέχρι τέλους τις πρώτες θέσεις.

Φίλια

Ο πήχης ανέβηκε μεταγραφικά και στην ομάδα της Φίλιας με την προσθήκη ποδοσφαιριστών εγνωσμένης αξίας. Ένα νέο εγχείρημα και ένα νέο σύνολο, το οποίο άργησε ωστόσο να βρει τα πατήματα του. Πλέον η Φίλια βγάζει μια δυναμική και παρά το γεγονός ότι δεν έχει κατακτήσει βαθμούς σε αγώνα με χαρακτήρα ντέρμπι, πολύ δύσκολα δεν θα είναι παρούσα στην πρώτη πεντάδα, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Αρίων Μήθυμνας

Νέα προσπάθεια και για τον Αρίωνα ο οποίος ξεκίνησε με στόχο αρχικά μια άνετη παραμονή στην κατηγορία και από κει και έπειτα το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην βαθμολογία. Ο Αρίων βιώνει μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, με την απρόσμενη απώλεια του ποδοσφαιριστή της ομάδας Χρήστου Ζούζι να έχει αποδιοργανώσει έως ένα βαθμό την ομάδα. Με μεγάλη προσπάθεια όλοι οι άνθρωποι του σωματείου συνεχίζουν το έργο τους και είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η ομάδα του Μολύβου βρίσκεται στην έκτη θέση με απόσταση 3 πόντων από την πέμπτη Φίλια αν και αγωνίζεται μακρά από τη φυσική της έδρα. Βαθμολογικά μπορεί να διεκδικήσει την είσοδο της στα play offs, αλλά ακόμη και αν βρεθεί ανάμεσα στις ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή τους, έχει το πάνω χέρι για να διατηρηθεί και τη νέα χρονιά στη μεγάλη κατηγορία.

Κεραυνός Αφάλωνα

Ο Κεραυνός παραμένει πιστός στη φιλοσοφία του και μετά την επιστροφή του στην  Α ΕΠΣ Λέσβου. Κατά βάση η ομάδα απαρτίζεται από νεαρούς αθλητές που δουλεύουν σκληρά και αυτό φαίνεται μέσα στις τέσσερις γραμμές. Είναι μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος και όσο κυλάει το πρωτάθλημα ως σύνολο «δένει» περισσότερο. Στην καλή του μέρα μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους περισσότερους αντιπάλους.

Αναγέννηση Γέρας

Η ομάδα της Γέρας πέρασε από «σαράντα κύματα» μετά το διοικητικό αδιέξοδο που είχε προκύψει, όμως τελικά είναι παρούσα στο πρωτάθλημα της σεζόν 2023-24. Σύντομο πέρασμα από τον πάγκο για τον Μάριο Λουταγώτη, ενώ αποχώρησαν και κάποιοι βασικοι παίκτες. Η ομάδα αποτελείται κυρίως από ντόπιους ποδοσφαιριστές, αρκετοί νέοι εξ’ αυτών με στόχο την παραμονή της στην κατηγορία. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί απέναντι στους πρωτοπόρους και επικεντρώνεται στους αγώνες με τις ομάδες που βρίσκονται στα μέτρα της.

Ανδρονικάς Παρακοίλων

Ο Ανδρονικάς πήρε την πρώτη νίκη και τους πρώτους βαθμούς στο τέλος του πρώτου γύρου. Συνειδητή απόφαση της διοίκησης να πορευτεί με δικούς της ποδοσφαιριστές, δίνοντας χρόνο συμμετοχής σε μικρούς ηλικιακά παίκτες. Μια απόφαση που έχει κόστος, αφού όπως ήταν αναμενόμενο δεν έχει φέρει μέχρι τώρα τα επιθυμητά αγωνιστικά αποτελέσματα, όμως εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ομάδας. Στόχος του Ανδρονικά να ξεφύγει από την τελευταία θέση που οδηγεί στον απ’ ευθείας υποβιβασμό και να διεκδικήσει την παραμονή του μέσα από τα play outs.

Αλκιβιάδης Κάτω Τρίτους

«Μαύρα σύννεφα» μαζεύτηκαν πάνω και από τον Αλκιβιάδη, πριν λίγους μήνες, όμως ορισμένοι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια τον σύλλογο, έβαλαν πλάτη και η ομάδα συμμετέχει στο πρωτάθλημα παρά τις πολλές δυσκολίες. Η ομάδα ως επί το πλείστον αποτελείται από ντόπιους παίκτες. Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Κουτρουμπίλα δεν έχει υπάρξει αντικαταστάτης στον πάγκο. Στο αγωνιστικό σκέλος, με μόλις δύο τέρματα στην επίθεση, σίγουρα δεν θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από το να παλέψει για να ξεφύγει από την τελευταία θέση. Βαθμολογικά είναι ακόμη μέσα στο «παιχνίδι» της παραμονής, όμως χρειάζονται δραστικές αλλαγές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey