Μυτιλήνη, έχεις ταλέντο!

05/09/2018 - 12:33 Τελευταία τροποποίηση στις 05/09/2018 - 15:19

Πώς θα σας φαινόταν μια ολόκληρη κοινότητα ενός αθλήματος να ασχολείται σήμερα με έναν Μυτιληνιό, ταλαντούχο αθλητή, που κερδίζει καθημερινά με τις επιδόσεις του υποστηρικτές; Και επιπρόσθετα, πώς θα σας ακουγόταν να θεωρείται ο συγκεκριμένος αθλητής ως ένας από τους ελάχιστους Έλληνες τριαθλητές που θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

Κι όμως συμβαίνει! Ο λόγος για τον Παναγιώτη Μπιτάδο, τον ελπιδοφόρο πρωταθλητή του τριάθλου για τον οποίο έχετε διαβάσει αρκετές φορές στο «SL», με τις διακρίσεις του να είναι συνεχείς έξω από τα στενά νησιωτικά όρια. Φαντάζει οξύμωρο, σε ένα νησί που δεν διαθέτει κολυμβητήριο εδώ και πολλά χρόνια, να ξεχωρίζει ένας αθλητής για τις επιδόσεις του και στο κολύμπι. Το τρίαθλο εξάλλου συνδυάζει πέρα από την κολύμβηση, το τρέξιμο με την ποδηλασία και η Λέσβος έχει παράδοση σε αυτό. Ο Μπιτάδος προπονείται στην ανοικτή θάλασσα, χειμώνα – καλοκαίρι, «καταπίνοντας» πολλά χιλιόμετρα στις προπονήσεις του για να βρίσκεται σήμερα αρκετά ψηλά στην ιεραρχία του αθλήματος, παρά το νεαρό της ηλικίας του, χάρη στις επιδόσεις, το εξαιρετικό του ταλέντο και τις απίστευτες εμφανίσεις του στους αγώνας που λαμβάνει μέρος.    

Η Μυτιληνιά Ειρήνη Μούχου κυριάρχησε από το 2006 στο τρίαθλο, με δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο και Βαλκανικό Πρωτάθλημα στην ηλικιακή κατηγορία των κορασίδων

Το τρίαθλο μπήκε στη ζωή μας λίγο μετά το 2000. Είχε προηγηθεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ, όπου συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των αγώνων. Ο Άτλας Μυτιλήνης ξεκίνησε τότε να δραστηριοποιείται στο σύνθετο αυτό άθλημα και μάλιστα από πολύ νωρίς με μεγάλη επιτυχία. Το μεγάλο «χαρτί» αποτελούσε η Ντενίζ Δημάκη, με καταγωγή από τη Μυτιλήνη, έχοντας μακρά καριέρα ως εκείνη τη στιγμή σε κολύμβηση και στίβο, ωστόσο το νησί μας ανέδειξε τρεις ακόμα σημαντικούς αθλητές με ξεχωριστές επιτυχίες στις εγχώριες διοργανώσεις, τα αδέρφια Γιάννη Μούχο και Ειρήνη Μούχου, αλλά και τον Γιώργο Σαραϊδάρη. Αμφότεροι πρωταγωνίστησαν επί σειρά ετών στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα.

Οι Ολυμπιακές συμμετοχές

Το τρίαθλο εδραίωνε ολοένα και περισσότερο τη θέση του στο χώρο του αθλητισμού και η Λέσβος έφτασε στην ύψιστη τιμή, να εκπροσωπηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 με την Ντενίζ Δημάκη, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη Ελληνίδα τριαθλήτρια που συμμετείχε στην κορυφαία διοργάνωση της υφηλίου.

Η Ντενίζ Δημάκη στην κορυφαία αθλητική της στιγμή, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, το 2008

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Το τρίαθλο μάλιστα κατόρθωσε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, να γκρεμίσει όλα όσα έχτιζε στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 2000, λόγω διαφωνιών εντός της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου και συγκρούσεων με τους κορυφαίους αθλητές της χώρας. Πριν τη συμμετοχή της Ντενίζ Δημάκη στο Πεκίνο, η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί και στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 2004 με τον Βασίλη Κρομμύδα, που σε ηλικία 34 ετών λάμβανε μέρος για δεύτερη φορά σε αυτή τη διοργάνωση. Σχεδόν 14 χρόνια μετά, ο σπουδαίος Έλληνας τριαθλητής, ετοιμάζει το διάδοχο του. Τον Μυτιληνιό Παναγιώτη Μπιτάδο.

Βασίλης Κρομμύδας, ο πρώτος Έλληνας τριαθλητής σε Ολυμπιάδα και προπονητής σήμερα του Π. Μπιτάδου

Τη χρονιά που ο Κρομμύδας αγωνιζόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Παναγιώτης Μπιτάδος ήταν μόλις 1 έτους. Σήμερα, σε ηλικία 15 ετών, ο Μπιτάδος -υπό την καθοδήγηση του προπονητή πλέον Βασίλη Κρομμύδα- έχει καταφέρει να αφήσει την κοινότητα του τριάθλου με το στόμα ανοιχτό! Ανίκητος σε όποια διοργάνωση κι αν λάβει μέρος, κέρδισε πρόσφατα και την κατηγορία όπεν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, βλέποντας τον εαυτό του να πρωταγωνιστεί στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με τα λεγόμενα «μικρά» αθλήματα.

Η αναγνώριση των κορυφαίων

Αιτία αποτέλεσε όμως και η αποθέωση που γνώρισε από έναν εκ των μεγαλύτερων αθλητών της Έλλαδας, τον σπουδαίο Χρήστο Γαρέφη που έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε τέσσερα διαφορετικά ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση, πόλο, ιστιοπλοΐα, τρίαθλο), με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 (12η θέση στην ιστιοπλοΐα) και 13 χρυσά μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τριάθλου.

Συγκεκριμένα, o Χρήστος Γαρέφης έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον Παναγιώτη Μπιτάδο: «Είναι ένα αστέρι, που προβλέπω ότι θα μας χαρίσει απίστευτες διακρίσεις. Πολύ λίγοι στον κόσμο σε αυτήν την ηλικία μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Χρειάστηκε 60 λεπτά για να τερματίσει το σπριντ τρίαθλο (750μ κολύμβηση, 20χλμ ποδηλασία και 5χλμ τρέξιμο) στην ιστορική Σαλαμίνα. Επαναλαμβάνω: 60 λεπτά σε ηλικία 14 ετών. Η πολιτεία πρέπει να τον προσέξει και να στηρίξει τόσο τον ίδιο, όσο και τον προπονητή του, Βασίλη Κρομμύδα. Εύχομαι ολόψυχα σε αυτό το παιδί, που το είδα στην εκκίνηση να αντιμετωπίζει τον αγώνα σαν απλή διαδικασία, ότι καλύτερο».

Στη Σαλαμίνα, ο Μυτιληνιός Παναγιώτης Μπιτάδος κολύμπησε σε 8:45 τα 750μ, έκανε 40:30 στα 20χλμ της ποδηλασίας και έτρεξε τα 5χλμ σε 19:55! Ολοκλήρωσε δηλαδή τον αγώνα του σε 1:00:25, αφήνοντας τρία λεπτά πίσω του τον Κωνσταντίνο Κωστίμπα στη 2η θέση (1:03:52).

Ο μεγάλος στόχος

Όλα δείχνουν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, στο Παρίσι της Γαλλίας, ο Παναγιώτης Μπιτάδος θα γίνει ο δεύτερος Έλληνας τριαθλητής σε επίπεδο ανδρών που θα κερδίζει πρόκριση στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον προπονητή του Βασίλη Κρομμύδα. Παράλληλα, εφόσον το καταφέρει, θα αποτελεί τον δεύτερο αθλητή από τη Λέσβο που θα πετυχαίνει μια τόσο σημαντική διάκριση, μετά την Ντενίζ Δημάκη και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στους Αγώνες της Κίνας το 2008.

Το καλοκαίρι του 2024 ο Μπιτάδος θα είναι 21 ετών. Ευχή όλων μας είναι να έχει την υγεία του, ώστε να χαρίσει στο νησί και κατ' επέκταση στη χώρα μας σπουδαίες διακρίσεις στο κορυφαίο επίπεδο, γράφοντας αθλητική ιστορία εντός και εκτός συνόρων. Το μέλλον εξάλλου είναι όλο μπροστά του και προδιαγράφεται λαμπρό...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey