Απαραίτητα συμπληρώματα - Πολυβιταμίνες (A')

15/01/2012 - 12:02 Τελευταία τροποποίηση στις 20/01/2012 - 12:08

Του Πανταζή Τάκα MSc
Διαιτολόγου - Διατροφολόγου
με ειδικότητα
στην αθλητική διατροφή και άσκηση
(Πηγή: www.nutrisportblog.com)

Yπάρχουν αρκετά συμπληρώματα διατροφής τα οποία λειτουργούν καλά για σχεδόν οποιονδήποτε τα χρησιμοποιεί, είναι σχετικά οικονομικά και υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια που να υποστηρίζουν την δράση τους και αρκετοί καταναλωτές που αφήνουν θετικά σχόλια.

Οι πολυβιταμίνες είναι ένα μίγμα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Καταναλώνονται προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια των βιταμινών που «χάνονται» κατά την διάρκεια της εκγύμνασης και προσθέτουν επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα τα οποία δεν βρίσκονται σε επάρκεια στην καθημερινή διατροφή και είναι ευεργετικά.

Αν και οι περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα πρέπει να καταναλώνονται μέσω της διατροφής, όλοι μπορούν να επωφεληθούν από ένα καλό σύμπλεγμα πολυβιταμινών. Είναι οικονομικές και μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές οι οποίοι ως γνωστόν έχουν ανεπάρκεια σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα λόγω της άσκησης και διατροφικών παραγόντων.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνες και μέταλλα μπορούν να δράσουν προληπτικά έναντι των ασθενειών σε άτομα  που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω διάφορων προβλημάτων υγείας, ωστόσο δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου.  Αρκετές (όχι όλες) μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι πολυβιταμίνες είναι ευεργετικές για τους αθλητές αλλά όλοι θα συμφωνούσαν ότι η πρόσληψη τους μόνο ευεργετική μπορεί να είναι και δεν θα βλάψει κάποιον.

Πάντα να αγοράζετε πολυβιταμίνες ΧΩΡΙΣ σίδηρο. Η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν έχει ανεπάρκεια σε σίδηρο και γι’ αυτό το λόγο δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψή του και μπορεί  για κάποιους να είναι επιβλαβής. Χορτοφάγοι και γυναίκες κατά την διάρκεια της εμμήνου ρήσεως πρέπει να καταναλώνουν σίδηρο διότι η πρόσληψη δεν θα είναι επαρκής από την διατροφή.

Συνιστώμενες πολυβιταμίνες:
•    Multivitamin listing
•    AST Multi Pro 32X (Περιέχει σίδηρο)
•    Twinlab Dualtabs

Οι πολυβιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται μια ή δυο φορές την μέρα ανάλογα με τις συστάσεις από τον κατασκευαστή και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ποτέ μην υπερβαίνετε την συνιστώμενη δοσολογία των πολυβιταμινών.

Η πρόσληψη επιπλέον βιταμινών και μετάλλων δεν είναι ευεργετική και μπορεί να είναι τοξική. Αποφύγετε πολυβιταμίνες «δευτέρας διαλογής» που φαίνεται να περιέχουν όλες τις βιταμίνες, μέταλλα, βότανα και ένα σωρό ακόμα ουσίες μαζί. Αυτές οι βιταμίνες είναι προ – επεξεργασμένες, περιέχουν πολύ χαμηλές δόσεις από το κάθε συστατικό και έχουν ως αποτέλεσμα να μην είναι τόσο ευεργετικές.  

* Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Μερικά φάρμακα μπορεί να αντιδρούν με κάποιες βιταμίνες και να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Επιπλέον, τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν αντικαθιστούν μια ισοροπημένη διατροφή με περιορισμό στις θερμίδες, κορεσμένο λίπος, trans λιπαρά και χοληστερόλη.

Εναλλακτικές λύσεις :
Εμπορικές μάρκες όπως η Centrum® είναι οικονομικές και λειτουργούν τόσο καλά όσο και οι υπόλοιπες μάρκες. Ορισμένα δημητριακά όπως το Total περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα ισάξια με τις συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες (RDA).

Λίγα λόγια για τον Πανταζή Τάκα

Γεννήθηκε στην Μυτιλήνη το 1985. Είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης (2009). Εκπόνησε την πτυχιακή του εργασία με θέμα «Μεταβολισμός του σιδήρου σε αθλητές και αθλούμενους – Μελέτη φόρτισης σιδήρου και συσχέτισή της με διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές επαγγελματιών ποδοσφαιριστών».

Από το 2009 συνεχίζει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο κατακτώντας το 2010 τον τίτλο MSc med (Master in Science in Medical Science) Human Nutrition with specialisation in Sports and Exercise Science με τίτλο πτυχιακής εργασίας «Pilot study evaluating how the addition of α-lipoic acid to creatine, glycerol, glucose influences hyperhydration and cycling performance in heat» στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Σκωτία.

Από το 2010 έχει ξεκινήσει την διδακτορική του έρευνα (PhD) ,με υποτροφία,επίσης στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης με αντικείμενο μελέτης:
1) Γλυκερόλη, πρέπει να είναι ή όχι στην απαγορευμένη λίστα της W.A.D.A (World Anti Doping Agency);
2) Ανάλογα καφεΐνης, ποια είναι επικύνδινα; Πρέπει να μπούν στην απαγορευμένη λίστα της W.A.D.A;
3) Αλλαγές μεταβολιτών κατά την πρόσληψη ερυθροποιητίνης, μελέτη χρηματοδοτημένη απο την W.A.D.A.
4) Συγκριτική μελέτη και ανάλυση διατροφής των εφηβικών ομάδων της Σκωτίας σε συσχέτιση με τις ομάδες της UEFA.

Απο το 2009 είναι μέλος του γνωστού American College of Sports Medicine (ACSM), του British Association of Sports and Exercise Science (BASES) και του Nutrition Society (NS)
Έχει δημοσιευμένες έρευνες σε συνεδρια και περιοδικά παγκοσμίως.

Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων Διατροφής – Διαιτολογίας, αθλητισμού, εργοφυσιολογίας, βιοχημείας και αθλητιατρικής.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή ταυτόχρονα για το sportlesvos.gr, να φιλοξενεί στο εξής τα άρθρα του συμπατριώτη μας επιστήμονα στη στήλη της "Αθλητικής Διατροφής". Τον καλωσορίζουμε και ευχόμαστε η δουλειά του να τύχει της αποδοχής και της εκτίμησής σας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey