Απαραίτητα συμπληρώματα - Λιπαρά οξέα

09/02/2012 - 11:26 Τελευταία τροποποίηση στις 09/02/2012 - 11:36

Του Πανταζή Τάκα MSc
Διαιτολόγου - Διατροφολόγου
με ειδικότητα
στην αθλητική διατροφή και άσκηση
(Πηγή:   www.nutrisportblog.com )

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ΑΛΟ ή EFA) προέρχονται από λίπη και έλαια τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία γενικότερα αλλά και θεραπευτικά σε πληθώρα ασθενειών. Τα «ΑΛΟ» υποστηρίζουν πολλές λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των αρθρώσεων. Επιπροσθέτως, μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές και παράγουν ορμόνες. Βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης, ανακουφίζουν την κατάθλιψη, και βοηθούν με το «κτίσιμο» των μυών.

Μερικά «ΑΛΟ» όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στο λάδι του λιναριού μπορούν να αναμειχθούν με σκόνες πρωτεΐνης ή να προστεθούν σε άλλα φαγητά προκειμένου να προσθέσουν θερμίδες σε μορφή λίπους. Υπάρχουν διάφορες πηγές «ΑΛΟ» όπως λινάρι και ελιά (όπως αναφέρθηκε παραπάνω) και επίσης EPA/DHA (τους 2 τύπους των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) από το λίπος του ψαριού. Κάποια προϊόντα παρέχουν ένα μείγμα από ωμέγα 3, 6 και 9 όπως το Udos Choice και το The Τotal EFA. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα έχουν τόσο μεγάλο εύρος λειτουργιών στον σώμα που είναι αδύνατο να καλυφθούν από το συγκεκριμένο άρθρο.

Μην αγοράζετε τίποτα το οποίο αναφέρει στην ετικέτα «Hign Lignan» Flax Oil, «Υψηλό σε λιγνάνες» λινέλαιο.

Το λινέλαιο περιέχει περίπου μόνο το 2% των λιγνανών που βρίσκεται στο σπόρο του λιναριού. Λόγω του ότι οι λιγνάνες είναι υδατοδιαλυτές, δε διαλύονται επαρκώς σε λάδι και γι’ αυτό , όταν ο λιναρόσπορος συνθλίβεται, οι περισσότερες λιγνάνες παραμένουν στο εσωτερικό του σπόρου. Το λινέλαιο «υψηλό σε λιγνάνες» είναι «βρώμικο» λινέλαιο από το οποίο ο σπόρος αφαιρέθηκε – φιλτραρίστηκε όταν παρήχθη το λινέλαιο, αλλά παρέμεινε στον πάτο του μπουκαλιού. Με αυτό τον τρόπο ο σπόρος, που περιέχει λιγνάνες, γίνεται συμπαγής.

Ο καταναλωτής αγοράζει λιγότερο λάδι, πληρώνει περισσότερο και το λάδι δεν περιέχει την ίδια ποσότητα λιγνανών, εκτός και αν ξύσει με ένα αιχμηρό αντικείμενο τους σπόρους που βρίσκονται στον πάτο του μπουκαλιού, οι οποίοι περιέχουν λιγνάνες. Από την στιγμή που το λάδι είναι συσκευασμένο σε μαύρα πλαστικά μπουκάλια, ο καταναλωτής δεν γνωρίζει ότι το προϊόν έχει κατακαθίσει και ούτε υπάρχει κάποια ειδοποιητική ένδειξη.

Ολόκληρο το άρθρο

Εάν θέλετε μπορείτε να αλέσετε τους δικούς σας σπόρους λιναριού και να τους αναμείξετε με την σκόνη πρωτεΐνης. Αυτό έχει διπλό όφελος: προσθήκη φυτικών ινών στην διατροφή και προσθήκη απαραίτητων λιπαρών οξέων. Αλλά προσοχή να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες διότι μπορεί να δράσει ως καθαρτικό.

Συνιστώμενα προϊόντα απαραίτητων λιπαρών οξέων:

HFS The Total EFA
SAN Lipidex
NOW Super EPA
Κύρια λίστα προϊόντων απαραίτητων λιπαρών οξέων
Κύρια λίστα λιπιδίων από ψάρια

Αν θέλετε μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ειδικά προϊόντα, όπως το SesaThin από το Avant Labs το οποίο έχει δημιουργηθεί από εκχυλίσματα ελαίων σουσαμόσπορου. Έχει βρεθεί να έχει θετικά οφέλη για την υγεία, αλλά και για την απώλεια λίπους. Όταν το λάδι σουσαμιού καταναλώνεται με GLA, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να δράσει και ως αντιφλεγμονώδες, παρόμοιο με τα μη στεροειδή αντί-φλεγμονώδη φάρμακα.

Εναλλακτικές πηγές :

Ξηροί καρποί, σπόροι, ελαιόλαδο, ψάρι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey