Χατζηνικολάου: "Υποδομές, ταλέντο και ένα... όνειρο τρελό!"

15/07/2015 - 12:20 Τελευταία τροποποίηση στις 15/07/2015 - 12:22

Με αφορμή τις ολιγοήμερες διακοπές του στο νησί μας, το "SL" βρήκε την ευκαιρία και συνομίλησε μαζί του για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που άπτονται -γενικότερα- του ελληνικού ποδοσφαίρου και -ειδικότερα- του λεσβιακού. Ο λόγος για τον συμπατριώτη μας Αχιλλέα Χατζηνικολάου, ατζέντη FIFA με άδεια από τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Ο εκ Μυστεγνών μάνατζερ μίλησε για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το χώρο σε μια συνέντευξη που κλείνει με τα πιο τρελά... όνειρα του προσκεκλημένου μας.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Παπαντώνη

Για τη σημερινή κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρά τη σημαντική επιτυχία με την κατάκτηση του EURO 2004...

"Ασχολούμαι συνολικά 18 χρόνια με το χώρο, όμως αυτό που συμπεραίνω τα τελευταία 7-8 χρόνια είναι ότι δεν υπάρχει ελληνικό ποδόσφαιρο με μοναδική εξαίρεση κάποιες εκλάμψεις της Εθνικής ομάδας σε μεγάλες διοργανώσεις. Δεν υπάρχουν αξίες, απουσιάζουν οι πρόεδροι που θα τους δίνεις το χέρι σου και θα τιμούν την όποια συμφωνία σας. Το αγωνιστικό επίπεδο είναι πεσμένο αισθητά, ενώ ο κόσμος στα γήπεδα λιγοστεύει όλο και περισσότερο. Λένε ότι το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Ένα άθλημα αγαπητό στους φιλάθλους, στο οποίο φαινόταν εδώ και πολύ καιρό ότι έχει επέλθει η κρίση, πολύ πριν αυτή επηρεάσει τους περισσότερους τομείς της καθημερινότητάς μας. Δυστυχώς ήταν προάγγελος μηνυμάτων όλα όσα ζούσαμε τα τελευταία χρόνια... Η νίκη του 2004 δεν αξιοποιήθηκε καθόλου. Αντί να μας πάει μπροστά, βρεθήκαμε 10 βήματα πίσω."

Τι έφταιξε και δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε αυτή την τεράστια επιτυχία;

"Πολλά λάθη στις μικρές αναπτυξιακές ηλικίες. Όταν η Γερμανία αποκλείστηκε το 2000 πολύ νωρίς στο EURO, συναντήθηκαν όλες οι τοπικές ποδοσφαιρικές ενώσεις και δημιούργησαν ένα πλάνο που αφορούσε συγκεκριμένα τις υποδομές. Ανασυγκρότησαν δηλαδή όλο το σύστημα από τις ηλικίες των 6-7 χρόνων. Ως συνέπεια, το γερμανικό ποδόσφαιρο ανέκαμψε αισθητά τα επόμενα χρόνια, διεκδίκησε τίτλους σε διεθνές επίπεδο και κατέκτησε σημαντικές διοργανώσεις. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα. Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει από τη φύση του μεγάλο ταλέντο στο ποδόσφαιρο. Ως τα 12-13 έτη μαθαίνει σημαντικά πράγματα, όμως από εκείνη την ηλικία κι έπειτα δεν αξιοποιείται ιδιαίτερα. Φτάνει σε ένα "ταβάνι". Παίζει ρόλο βέβαια και η νοοτροπία που έχουμε ως λαός. Μας λείπει η ποδοσφιαρική παιδεία..."

Για τις ημέρες που διάγει το λεσβιακό ποδόσφαιρο...

"Το παρακολουθώ στενά λόγω καταγωγής. Είναι μεγάλη μου χαρά να βλέπω μια ομάδα του νησιού μου να αγωνίζεται στη Super League, παραμένοντας εκεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Αλλά θα είμαι ακόμη πιο περήφανος αν και ο Αιολικός επιστρέψει σύντομα στις επαγγελματικές κατηγορίες. Το να διαθέτει η Λέσβος δύο ομάδες στην Α' Εθνική θα ήταν μάλιστα εξαιρετικό για όλους. Έχει γίνει καλή δουλειά στην Καλλονή και μακάρι να κρατηθεί και φέτος στην κατηγορία. Εύχομαι στον Αιολικό φέτος να κερδίσει την άνοδό του στη Β' Εθνική. Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι επενδύουν στο λεσβιακό ποδόσφαιρο, στηρίζοντας τις προσπάθειες των ομάδων μας.  Και γι' αυτό πρέπει να υποστηριχθούν από το φίλαθλο κόσμο. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω, ότι όλα αυτά τα χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω μεγάλες δόξες του λεσβιακού ποδοσφαίρου και ήταν τεράστια η συγκίνησή μου, πριν λίγες μέρες, όταν συνάντησα αρκετούς βετεράνους ποδοσφαιριστές της Λέσβου στην όμορφη εκδήλωσή σας στη διάρκεια του 5th 6x6 SportLesvos.gr Tournament, για την οποία σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια."

Για τη νέα γενιά ποδοσφαιριστών του νησιού...

"Ανέκαθεν η Λέσβος έβγαζε μεγάλους ποδοσφαιριστές. Και συνεχίζει ακόμα να παράγει ταλέντα. Προσωπικά, έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τον Πραξιτέλη Βούρο, το μοναδικό Μυτιληνιό που μαζί με τον Χάρη Γραμμό έχουν κατακτήσει πρωτάθλημα Ελλάδας. Είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, που έχει εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα σε όλες τις μικρές ηλικίες. Συνεργάζομαι βέβαια και με άλλα παιδιά, τα οποία προσπαθώ να βοηθώ στα πρώτα τους βήματα επαγγελματικά. Σε αυτό το σημείο όμως θα ήθελα να πω, ότι πρέπει αυτά τα ταλέντα να αξιποιούνται από τις ομάδες στο μέγιστο βαθμό. Να παίρνουν τις απαραίτητες βάσεις από μικρή ηλικία και εν συνεχεία να συνεισφέρουν αγωνιστικά σε αυτές. Χρειάζονται βέβαια και οι κατάλληλες υποδομές, επομένως θα πρέπει και οι παράγοντες των ομάδων να επενδύουν λίγο ή πολύ στις αναπτυξιακές ηλικίες. Ήταν πολύ ευχάριστο φέτος, που η ζώνη των νησιών κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα προεπιλογής εθνικών ομάδων. Μια σημαντική διάκριση για το Αιγαίο και την Κρήτη, αλλά και για τον προπονητή και συμπατριώτη μας Βαγγέλη Σπανό που οδήγησε τα παιδιά στον τίτλο. Σας είπα ότι έχουμε το ταλέντο. Μπορούμε και καλύτερα. Όλα παίζουν ρόλο, υποδομές, εγκαταστάσεις, να υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις στην προπονητική και διπλώματα, αλλά και μάνατζερς με επίσημες άδειες, που θα συμπεριφέρονται με επαγγελματισμό και όχι τυχοδιωκτικά."

Για τη σχέση μάνατζερ - ποδοσφαιριστή...

"Είναι απαραίτητη, καλώς ή κακώς. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο χρειάζεται ένας άνθρωπος, που θα αναλάβει τον συμβουλευτικό ρόλο των παικτών. Στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί ο ρόλος του μάνατζερ. Έχουμε κακή φήμη. Πρώτιστα, είμαστε σύμβουλοι. Αλλά μας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπους που κυνηγούν το εύκολο κέρδος και έτσι πολλοί αποφεύγουν να συνεργαστούν με επίσημους ατζέντηδες. Είναι άδικο να μπαίνουν όλοι οι επαγγελματίες μάνατζερς στο ίδιο τσουβάλι. Για να πάρεις άδεια FIFA, σημαίνει ότι έχεις σπουδάσει το αντικείμενο και δεν είναι δυνατόν κάποιοι στην Ελλάδα να μηδενίζουν τις γνώσεις μας. Σε ότι με αφορά, εκτός από την ποδοσφαιρική αξία ενός αθλητή, δίνω μεγάλη βάση στο χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, αλλά και στο οικογενειακό περιβάλλον. Ξέρετε, πολλοί γονείς κάνουν ζημιά στα παιδιά τους. Και παρά το ότι μπορεί ένας νεαρός παίκτης να έχει ταλέντο, ίσως τέτοιες συμπεριφορές να με αποθαρρύνουν για να αναλάβω την εκπροσώπησή του. Άλλοι βέβαια δεν σκέφτονται έτσι. Είναι ένα αγκάθι και σα φαινόμενο, αυτό είναι έντονο στην Ελλάδα."

Για τον Αίγειρο Μυστεγνών, ομάδα του χωριού του...

"Είναι τεράστια η χαρά μου να βλέπω τον Αίγειρο να μεγαλώνει και να ανεβαίνει κατηγορίες. Έχοντας μεγαλώσει στο Μόναχο, ομάδα της καρδιάς μου είναι η Μπάγερν, στο σύνδεσμο της οποίας στη Θεσσαλονίκη είμαι πρόεδρος. Όμως κατάγομαι από τη Λέσβο. Όπου γης και πατρίς, δε λένε; Νιώθω λοιπόν περηφάνια για τον Αίγειρο Μυστεγνών, που με σωστές κινήσεις μετρά συνεχόμενες ανόδους. Με την έλευση του Θοδωρή Παπαλόπουλου φέτος, οι προσδοκίες ανεβαίνουν και πιστεύω ότι θα μπορέσει να πετύχει τους στόχους του. Και γιατί όχι να ανέβει ο Αίγειρος και στη Γ' Εθνική! Προσωπικά, για εμένα, αυτό το επίτευγμα θα ισοδυναμούσε σε σπουδαιότητα με την κατάκτηση από την Μπάγερν τριών σερί τίτλων στο Champions League..."

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey