Κανένας αγώνας ξανά στην Ελλάδα χωρίς απινιδωτή στο γήπεδο!

13/06/2021 - 11:48 Τελευταία τροποποίηση στις 13/06/2021 - 12:47

Η εικόνα ήταν σκληρή. Πολύ σκληρή. Λύγιζε και τους πιο σκληρούς. Στα πρώτα λεπτά το μυαλό έφυγε, ταξίδευε στα χειρότερα σενάρια. Δεν ήταν κινδυνολογία, ήταν τόσο σοβαρό που το καταλάβαινες από τις αντιδράσεις των συμπαικτών του, των αντιπάλων του, την παγωμάρα όλων, τις προσευχές.

Η φωτογραφία με την ανθρώπινη ασπίδα μπροστά στον Έρικσεν είναι η αντίδραση της ζωής απέναντι στην απανθρωπιά των media και των social media. Είναι το φυσικό τείχος απέναντι στον θάνατο. Είναι όλο το νόημα του αθλητισμού, ο κοινός στόχος σε πλήρη παράταξη.

Όχι Χάρε, όχι αδηφάγες κάμερες δεν θα πάρετε ούτε ζωή, ούτε εικόνα. Κι είναι ανυπέρβλητη μαγκιά, αυτή είναι μαγκιά κι όχι μια ανατροπή στο σκορ, των συμπαικτών του, που άγνωστο πως βρήκαν τη δύναμη να σταθούν εκεί μπροστά.

Όλα τα υπόλοιπα τα ανέλαβε η ιατρική. Ο γιατρός κ. Θέος εξήγησε με πολύ απλό τρόπο στους ταραγμένους εκείνη την ώρα τηλεθεατές ότι το κρίσιμο χρονικό σημείο είναι τα 4 λεπτά για να ανανήψει ένας οργανισμός γιατί έπειτα, αν σωθεί ο άνθρωπος, δημιουργούνται ανεπανόρθωτες βλάβες σε ζωτικά όργανα.

Τίποτα όμως δεν αντικαθιστά την πρόληψη. Ο Έρικσεν ήταν μέσα στην ατυχία του τυχερός, διότι αυτό συνέβη στο υψηλότερο επίπεδο αθλητικών διοργανώσεων. Οι γιατροί έτρεξαν σπριντ, ένα ολόκληρο ιατρικό επιτελείο ήταν δίπλα του. Κι εδώ οφείλουμε, μετά το σκληρό μάθημα που πήραμε όλοι, να παραδειγματιστούμε. Να μην ξαναζήσουμε με κανέναν τρόπο παρόμοιο περιστατικό. Να προλάβουμε!

AED παντού! Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σε όλους τους αθλητικούς χώρους. 

Είναι καθήκον, ιερή υποχρέωση όλων. Από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον ΓΓΑ, Γιώργο Μαυρωτά, τη Super League, τη Basket League, τη Volley League μέχρι το τελευταίο γήπεδο της χώρας, να υπάρχει μία ελπίδα σωτηρίας για οποιοδήποτε παιδί, για οποιονδήποτε αθλητή και αθλήτρια καταθέτει ψυχή, σώμα και ιδρώτα, να ξέρει ότι αν συμβεί κάτι κακό, δεν θα είναι αυτόματα και μοιραίο. Θα υπάρχει ελπίδα!

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής σώζει… αν υπάρχει. Το κόστος για κάθε γήπεδο είναι ελάχιστο. Ασήμαντο μπροστά στην αξία της ζωής, τον πόνο που προκαλεί η απώλεια. Ακόμα και τα λεπτά που βασανιστικά περνούσαν όσο ο Δανός άσος ήταν στο χορτάρι και όλοι προσδοκούσαν ένα σκίρτημα του.

Αν ο χειρότερος υφυπουργός αθλητισμού που γνώρισε ποτέ η χώρα θέλει να αφήσει κάτι στον χώρο, μπορεί να το επιβάλει, καταγράφοντας έναν προς έναν τους χώρους που χρειάζονται AED. Αν κάποιος από τους προέδρους θέλει να τον χειροκροτήσει όλη η χώρα, για μια αληθινή πράξη ανθρωπιάς και προσφοράς στον τόπο, ας κρατήσει τα λεφτά από έναν εξωφυλλαρούχο σέντερ μπακ και ας τα προσφέρει εκεί. 

Απινιδωτής παντού! Και υποχρεωτικά μαθήματα πρώτων βοηθειών στους εμπλεκόμενους με τον αθλητισμό. Στην πραγματικότητα τα πρώτα δευτερόλεπτα, οι αντιδράσεις απελπισίας των συμπαικτών του χτύπησαν συναγερμό έπαιξαν τεράστιο ρόλο και οι αληθινοί MVP αποδείχθηκαν οι γιατροί που έσπευσαν κοντά του. Ο απινιδωτής όμως δεν αφορά μόνο τους αθλητές. Αφορά και όσους είναι στους πάγκους και στις εξέδρες. Τα σπορ είναι τόσο στρεσογόνα που παράγουν σπάνια συναισθήματα, αλλά ακραία… ως εκεί που δεν πάει. Και εν τέλει, αυτό που στο εξωτερικό είναι αυτονόητο με τους απινιδωτές, ας γίνει επιτέλους και στην Ελλάδα.

Η ιστορία του Έρικσεν διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Οφείλει να αποτελέσει φάρο. Τι να αποφύγουμε, τι να προσέξουμε, τι να προλάβουμε. Δεν ξέρει κανείς ποιο θα είναι το ποδοσφαιρικό μέλλον του 29χρονου Δανού. Μπορεί όμως να σώσει το μέλλον αμέτρητων ανθρώπων αν υπάρξει μέριμνα, τουλάχιστον στη χώρα μας.

sdna.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Powered by CJ web | Made with love by CJ web, Creative web Journey